FilmFett

2015-03-30
17:14:00

Hell of the Living Dead

Vill du se en cool Zombie rulle med mycket action? Med fräck musik och blodiga scener? Vill du ha coola action stereotyper? Vill du ha allt detta men har inte råd med Dawn of the Dead? Då passar Hell of the Living Dead(Även känd som Virus) som handen i skon för Hell of the Living Dead snor filmmusik, stil och karaktärer från Dawn of the dead, men även filmat material från ”En studie i Död

 oga booga, racisto booga

Den första scenen kunde inte likna Zombie Flesh Eaters 2 mer om den ens försökte. Ett dödligt virus släpps ut i en djungel och gör folk till de levande döda och de ansvariga är doktorer. Denna gång råkar en man som blir biten av en råtta ramla död på en knapp som utlöser en dödlig gas. Den ansvarige på institutet flyr undan alla sina zombifirade medarbetare och rapporterar att ”operation Sweet Death” är ett totalt misslyckande. Utanför ett hotell i en annan del av världen(Barcelona för att vara exakt) pågår ett gisslandrama där kidnappare begär att anläggningen läggs ner, men polisen har ett hemligt vapen, en specialstyrka från Interpol. Interpol krossar terroristerna som kakelakor men brott sover aldrig så direkt efter gruppen är klara i Barcelona flygs de till Nya Guinea då all kontakt med institutet från början är borta.

HEY KIDS! PRAY TO GOD, Then PRAY FOR YOUR LIFE!

Inte långt ifrån institutet är 2 journalister och en familj med ett barn som blivit biten av en galen inföding. Snart blir hela högen attackerade av zombies och mamman attackeras av en zombiefierad präst, pappan attackeras av sin zombie son och journalisterna av ett gäng zombies. Interpol gänget är som tur i närheten och precis som scouterna är de alltid redo. Efter att Interpol ser till att alla är i säkerhet ger gängar de upp. Lia den överlevande kvinnan känner infödingsstammen i närheten och klär ut sig till en av dem för att få ut information men öven varna dem för vad som händer. Efter en realism smocka i trynet av Lia (nej seriöst, det fick mig verkligen att tänka efter) attackerar stammens döda sin forna vänner och familj, det måste finnas ett stop till dessa galenskaper så gänget bestämmer sig för att åka till Institutet där allting började för svar, men kommer de kunna hinna dit utan att bli zombie mat?

 Efter sin död blev Rik Mayall zombie jägare

Hela den långa vägen från Italien kommer Hell of the Living Dead och från Skräp-skräck mästaren Bruno Mattei (Rats & SS Girls) men han levererar denna film under namnet Vincent Dawn (Samma namn användes som en subtil hyllning i filmen Cinema Snob Filmens som karaktärens fejk namn för att dölja sin identitet). Umberto Lenzi sa en gång att filmer som dessa inte borde klassificeras bland äkta Zombie filmer såsom Night of the living Dead då det är levande människor som blir smittade och förvandlas, en Zombie är ett dött ting som kommer tillbaka till liv, i Virus och Umberto Lenzis film X är det inga återuppstående ting som skapar trubbel utan rätt sagt ett virus. Som sagt visar Mattei bilder från Mondo dokumentären ”En Studie i Död” och såklart visar de riktiga döskallar och karaktärerna skämtar om dem,… lite ush men även från ingenstans dyker djurbilder upp mitt under en dialog eller en tyst körning scen, lyckligtvis är det ingen av dessa djur som mördas i bild som är mycket vanligt i dessa filmer (syftar mest på Mondo Cane, Cannibal Holocaust och Cannibal Ferox) men vi får endå se en stam stycka en död varan och även en riktig begravning scen av en stammedlem.. Det är uppenbart när filmen byter till dokumentär materialet från ”en studie i död” och sedan tillbaka till Matteis filmade material. I slutänden är Virus en okay zombie rulle. I jämförelse med Beyond, Zombi 2, City of the Living dead men är mer i klass med Zombie Flesh Eaters 2 som jag ansåg vara svagare än första Zombie Flesh eaters då det var mer blandat av action och zombie skräck. Miljöerna är fina och ingen karaktärer är dåliga utan vissa är tillochmed underhållande som fan, speciellt Osborn, som en komisk Klaus Kinski springer han runt och hotar folk med ett leende. I slutänden får Virus aka Hell of the Living Dead 2/5 guldkameror. Hittills Matteis bästa film som jag sett, även om det är lite för vulgära dokumentär filmade klipp.

 Markus
2015-03-29
12:37:00

Repo Man

Repo-The Genetric Opera, Repo Men och Repo Man. Tre filmer som handlar om att återta
något som inte blivit betalda. Den stora skillnaden är utförandet av dessa tre, helt olika
produktioner. The Genetric Opera är, som titeln säger, en musikal. Som i mina ögon inte riktigt
fungerar. Repo Men är en sci-fi thriller som jag inte sett. Och Repo Man är som en kaxig, revolterande
tonåring som slängt målarfärg över en tavla.
"I know a life of crime has led me to this sorry fate, and yet, I blame society. Society made me what I am."
Emilio Estaves spelar tonåringen Otto, som efter en raseriutbrott mot sin chef, får sparken från sitt jobb
i en matvaruaffär. Lustigt nog råkar en oskyldig Napoleon Dynamite-liknande nörd även få sparken för
att han råkar vara på fel ställe. Samma kväll, på en fest, har Ottos tjej sex med en annan punkare, så
Otto antar att detta måste vara en kass dag. När en äldre man, Bud, behöver hjälp att köra en bil till
sjukhuset, så tar Otto, mot sin egna vilja ansvar för kärran. Det slutar med att Otto inser att han hjälpt
en "repo man" som tar tillbaka bilar som det återstår betalning på. Som en laglig tjuv, typ. Bud anställer
Otto.
 
Samtidigt sker tre mini-historier, som snart kommer blandas in i Ottos värld. En snygg brud som tror på
UFO'n. En knasig professor som konstant kör runt i en kärra med dödligt, grönt ljus i bakluckan.
Samt Ottos ex-tjej och hennes nya pojkvän som vill råna små-butiker. Allt detta bakas in i en historia
med udda möten och märkliga karaktärer.
"Goddamn-dipshit-Rodriguez-gypsy-dildo-punks. I'll get your ass."
Otto och Bud tar knark, köper en öl som heter "drink", hamnar i en plötslig biljakt med några rivaler
och får agenter efter sig. Allt medans Otto tvingas höra på konspirationsteorier från en sop-gubbe
och vandrar förbi två sanitära människor som bär bort ett lik från gatan och kommenterar händelsen som
om de skriver en mental novell.
 
Repo Man blandar en surrealistisk och udda atmosfär med Ottos "I don't give a shit"-attityd som blir
ett resultat som heter duga. Musiken är rapp, märklig och passar in med redigeringen. Dessutom har
den en närvarande, jordnära känsla då den oftast visar vardagliga slum-kvarter som inspelningsområden.
Samtliga skådespelare gör ett kanonfint jobb, vilket är otroligt skickligt, då denna filmen är som en udda
parodi på sci-fi genren. Bäst är däremot Harry Dean Stanton som Bud. Filmen får 4 av 5 guldkameror.
 
Väldigt, väldigt udda film.
 
Robin Andersson
 
 
 
2015-03-27
18:41:00

Panik i Byn- A Town Called Panic

I en liten stad i ett fiktivt land delar en cowboy, en indian och en talande häst ett litet hus. Och idag är det hästens födelsedag, någonting hans rumskamrater, Cowboy och Indian har glömt bort. De får panik för att de inte köpt någon present. Indianen får dock en bra idé! De ska bygga en grill till hästen men de saknar material till att bygga det. De lurar ut hästen genom att låta han hämta grannens ungar i Madam Longrées musikklass, och som det verkar är hästen lite betuttad i madam Longrées, en häst som har en skola för djur……så hästen tar bilen dit…  Då passar Indianen på att beställa 50 tegelstenar till grillen….men han råkar skriva in 50 miljoner tegelstenar. Innan hästen kommer hem hinner Indianen och Cowboy att både gömma alla 50 miljoner tegenstenar och även att bygga ihop grillen och precis när hästen kommer hem blir det rena festen med öl, poker och disco musik. Samma natt då trion gått och lagt sig börjar deras hus sjunka ner i jorden då Indianen och Cowboy placerat de tegelstenar de köpt ovanpå huset….. hur fan de lyckades gömma 50 ton tegelsten på ett tak från hela byn är ett mysterium.

 FIlmen har allt för många underbart udda stunder för att peka ut några.. Se filmen om ni får chansen!

Dagen efteråt får hästen räkningen på Indianens tegelstenar och efter att ha gett sina vänner på moppo börjar de återuppbygga sitt hus, men hästens vänner är mer intresserad av tvn. Men varje gång byggnaden nästan är klar snor någon huset (nej seriöst, någon bär bort det). För dessa brott sätter byns polis deras oskyldige kompis Steven i finkan och för att bevisa Stevens oskyldighet spenderar de natten vid deras senaste hus. Ur en vattenpöl dyker varelser från en undervattens dimension upp och bär bort det ännu en gång. I jakten på tjuvarna råkar gänget hamna på en stor sten som går sönder och faller rakt ner i jordens mittpunkt.(där de har telefontäckning). Deras resa leder till att de tillfånga tas och hålls som fångar i en gigantisk mekanisk pingvin och hela vägen till den undervattens dimension där deras hus tagits.

 Som sagt....

Stop Motion kommer alltid vara en svaghet jag har, det är så charmigt. Allt från Ray Harryhausen till Burtons Nightmare Before Christmas till Aardmans Morph och Wallace & Gromit och Panik i Byn (baserad på en stop-motion serie från Belgien) är ännu en charmig liten film. Endast huvud karaktärerna är fullt animerade, mindre karaktärer (ibland bokstavligen) rör sig endast med hela kroppen, billigare gjort men i det går ihop med resten av filmen. Animationen är charmig, medvetet slarvigt men fortfarande charmig. Skaparna har fantasi som heter duga och jag efter att ha sett denna film blev jag lite sugen på att spana in serien för att se om den är lika galen.  Det är även den första barnfilmen jag ser med både illigal poker, folk som super till det på fester, fyllebråk och 2 hästar som dansar tango. Hela filmen är full av humoriska överraskningar som kommer från ingenstans så som det faktum att det står 50 miljoner tegelstenar på ett tak utan att någon märker, vart får man en sån idé ifrån? Panik i Byn är en mycket rolig film, och en av få filmer troligen hela familjen skulle gilla, Barnen för leksakerna och ungdomar för de dumma jävla skämten som slår till utan uppbyggnad. Den blev snabbt en av mina favoriter Stop-Motion filmer i klass med Wallace & Gromit filmen och Nightmare Before Christmas. Inget mästerverk inom genren men 50 ton av kul.  Panik i Byn får 5/5  Guldkameror då jag blev glatt överaskad. Det ser ut som en barnfilm om gåvan om vänskap och att tillsammans är man stark, men har fantastiska hemliga trix i sin ärm som inte bara räddar filmen. Total Film sa det bäst när de skrev ” this is plastic and fantastic.” i sin review av filmen. http://www.gamesradar.com/a-town-called-panic-review/

 Markus