La Grande Bouffe
2013-12-31

Så här efter jul och så här tätt inpå nyår är det många fester och alkohol och såklart mat. Så varför inte avsluta 2013 med en liten fest här på filmett? And this party will be the death of you.

 snälla säg inte att dessa kadaver är äkta?

4 vänner som levt loppan hela livet står alla inför livsförändrande situationer Ugo har äktenskaps problem och vill ta livet av sig själv, Phillipe bor med sin gamla barnflicka som lurar i han att tjejer är horor och kommer göra honom ledsen(Precis som i Psycho), Marcello har gått och blivit impotent och så har vi Michel som helt enkelt bara är trött på livet. De bestämmer sig för att begå en självmordspakt som går ut på att svulla i sig mat tills de dör. Nej seriöst de ska äta ihjäl sig.  De möts  i Phillipes stora villa och börjar vräka i sig direkt och ringer in 3 horor. Efter en natt full av fest avbryts de dock av fröken Andreá och hennes skolklass för att se den stora trädgården. Hon blir förtjust i Phillipe så hon återvänder sedan själv på kvällen och bestämmer sig för att stanna och typ 5 min senare friar Phillipe till henne men hon är mer gästvänlig och låter de andra ta del av hennes underliv. Men efter Michel förstört husets avlopps system efter ha tagit världens största skit flyr hororna flyr det översvämmade huset. Men våra 4 syndabockar struntar i det och fortsätter sitt uppdrag att ta död på sig själva. Vem är förste man att förlora livet? Hur mycket mat kommer kunde ha gett barnen i afrika? Vem kommer stoppat i sig sin potatis?

så mycket mat, så lite tid

Le Grande Bouffe är en seg film ja, där det enda som verkligen sker är matlagning, middag, gök och festande. Varje karaktär har en anledning till varför de gått med på denna bisarra idé och alla män är spelade av giganter inom Europeisk film så givetvis är de alla excellenta.  Det finns dock en sak i filmen som VERKLIGEN sänker statusen. Under hela filmen får man en underhållande, syndig och seriös stämning tills Michel får magknip och fis-ljudeffekterna börjar strömma in. Ja han har svullat i dagar men fis-effekterna låter som att komma direkt från Family Guy och dödar stämningen och gör(SPOILER DUH) hans känslosamma död till en clownakt. Det positiva tar lätt ut det negativa och det är en mycket bra film på dramatisk nivå. Det sker inga explosioner utan allt som händer är att man äter och lär känna karaktärerna. Även Andrea som agerar husmor åt de döende svullona är underhållande som en fd. fröken som hoppar in i leken. La Grande Bouffé får 5/5 guldkameror, finns det ett sätt jag skulle vilja dö på är det detta sett, proppa mig full på mat och horor tills den sekund hjärtat slutar slå. Ett perfekt slut och en underhållande karaktärs utveckling ger en film som kortsagt är sötsur.

 Markus

2013 - Robins filmerfarenheter in a nutshell!
2013-12-30

Då tar vi och tackar Markus för sitt vackra filmtacktal som gav tårar i ögonen. Nu kommer jag in i
bilden här då. Och tyvärr har jag inte sett en enda film på bio i år, vilket är rätt underligt. Istället
har jag utökat min filmsamling på diverse sätt, så här kommer min uppskattning av året som har gått.
 
Årets Special-utgåva: Blade Runner 5-disc Ultimate Collector's Edition med 5 dvd'er som innehåller
allt om allt inom allt utöver allt om Blade Runner! Samt olika versioner av filmen, med alternativa slut
och sånt göttigt. Utan tvekan den mäktigaste samling jag har i min Collection.
Årets mystiska: Clive Barker överraskade med sin film från 1995. Lords of Illusions lyckades skapa
magi och mystik utan att gå över gränsen och blir en skön deckare som gav spänningen jag ville ha.
Årets Överraskning: Sedan jag såg trailern ville jag alltid se filmen, men visste att Sverige inte skulle
köpa in dvd'n. Så döm min förvåning när Njuta Films köpte in Manborg till vårat land. Jag skrattade
mig igenom ett badass action-äventyr med stop-motion och onda demoner med coola namn. Och
trailern på den svenska actionfilmen, Kung Rage, verkar visa en hoppfull framtid för retro-fanatiker!
B-scifi filmen Extracted visade sig också vara en överaskande intressant film, men kunde inte komma
nära Manborg!
Årets Besvikelse: Så mycket snack för en sådan långtråkig film. Argo.
Årets sämsta: Bland årets skräpigare titlar hittar vi överamerikanska filmer med brevbärare i en torr
framtid med krigsbudskap. The Postman med Kevin Costner som är lika charmig som Salem El Fakirs
gluggtand. Men värre är nog de syrspyande fåglarna som gör kamikaze-bombningar 40 minuter in i filmen
Birdemic: Shock and Terror. Fast den filmen var så kass så den blev bra. Tall Man var dock årets sämsta
tack vare en god tanke, ururselt genomförande och skitkass marknadsavföring.
Årets 80-talsostare: Lärare i en ond framtid där ungarna är små terrorister i skolan. Lärarna blir robotar
som delar ut stryk vid misskötsel. Skönt anarkistisk musik gör Class of 1999 till årets bästa ostare!
Årets köp: Jag kände mig som Indiana Jones när han hittade förbundsarken, när jag öppnade brevlådan!
Jag fick hem John Carpenter's They live från Storbritannien tack vare E-Bay. Men Sverige måste inskaffa
detta mästerverk!
Årets scen: Nicolas Cage och Laura Dern kör hemåt en mörk och deppig natt på en landsväg när
Cage säger några deppiga avslöjanden till Wicked Games av Chris Isaak. Så jävla vackert och mystiskt.
Årets sämsta nyhet: Joel Kinnaman säljer sin själ till djävulen. Robocop-remaken får mig att hålla med
Peter Wellers väldigt intressanta analys av filmen och åsikter om remaken.
Årets dödsscener: Svårt att säga vilken. Men när skådesplaren i uggledräkt dödar en medskådis på scen framför regissören under genrepet. Efter några sekunder inser dem att ugglan egentligen inte är
skådespelare, och att de alla blev vittne till ett brutalt mord med kniv. Bone-chilling! Stage Fright har många vassa dödsscener.
Slutligen har jag ändrat min åsikt kring två filmer. Snatch är självklart en bra film, men förtjänar långt ifrån
en 5 av 5, vilket var en stor tabbe från min sida. Temple Of Doom må ha en stendum början, men resten
är nog något bland det mörkaste och mest häftigaste i hela serien. 2 av 5? Vad FAAAAN tänkte jag på?
Gott nytt år, filmälskare! Nästa år kommer bli gudomligt!
 
Robin!

2014- what may come
2013-12-30

Så det var 2013 det och det har varit ett bra år även på filmduken. Många bra filmer som This is the End(en av årets bästa) och Lincoln. Vad har 2014 på lur då? Jo en NY JÄVLA Paranormal Activity och The Expendables 3, theExpendables 3 ser dock ut som att vara en adrenalin rush som endast kommer vara sebar på stora duken. Gamla vänner dyker också upp i Dum Dummare 2 där kult figurerna Lloyd och Harry ger sig ut på ännu en resa men den stora tvisten är att Jim Carrey och Jeff Daniels återvänder till sina roller. Arnie återvänder igen i Sabotage och det verkar som att Arnie inte kommer ta ännu en paus från att underhålla oss på film. Robin kommer sörja dagen då Robocop remaken släpps lika mycket som jag kommer hypa årets största film nästa år, okay filmen jag ser fram emot mest nästa år Dawn Of the Planet Of The Apes en direkt uppföljare till Rise men den stora skillnaden nu är att männskligheten är i spillror och alla apor kan prata så det kommer vara mer likt original filmerna och det våras för krig. Detta är vad jag kommer hypa under 2014, under 2012 var det Iron Sky och nu Dawn Of the Planet Of The Apes!

 " Snälla var den Apornas Planet filmen världen har väntat på i snart 30 år!

The Minions från Dumma Mej får en egen film för att? Aja barn älskar dem och Sony är giriga så varför inte och Teenage Mutant Ninja Turtles återvänder till bioduken efter TMNT3 skiten under ledning utav Michael ” oh god no” Bay som vill förstöra ännu en 80-tals serie. Vi får mycket sword and Sandal också med Pompeii och Dwayne The Rock Johnssons Hercules. Men min stora fråga till 2014 är…hur fan kommer Lego filmen bli? Visade den alla sina bästa delar i trailern som MÅNGA filmer gör? Jag kommer se den självklart men kommer den bli lika underhållande som den lovar? Andra filmer man ser fram emot att se är 22 Jump Street som inte verkar så bra men första var mycket roande, Sin City, A dame to kill for ska givetvist ses. Amazing Spider-man 2 verkar bygga upp en hel serie utav filmer bestående av uppföljare med effekter och storylines som slår första Spider-man Trilogin.Och så klart sista Hobbit filmen(ser fram emot den men inte hypad).  Godzilla återvänder till amerikansk mark för att löpa amok för första gången sedan 2004 i Final Wars, kan den bli bättre än Amerikas version av Godzilla från 1998?

"En produkt för att göra reklam för en annan produkt som kan sälja en annan produkt....."

Detta var några av de filmer jag ser fram emot att se 2014 och för att avrunda året så finns det inte så mycket annat än att vi här på filmfett önskar er alla ett gott nytt år och ett gott film år.

 

 

 Markus

 

Mr. Go
2013-12-27

I ED matchens hjälte spelar Matt Leblanc (Joey från Vänner) baseboll tillsammans med en Schimpans. Filmen var en barnfilm och en jag såg som barn och visst var apjäveln charmig och så men filmen var en flopp hos både kritiker och film…kollare… och anses idag vara en av världens sämsta(om inte den sämsta) apfilmen och sportfilmen samtidigt. En kort review på Ed; Filmens riktar in sig på barn som publik och den charmade mig som liten så den lyckas på det sättet, nu när jag är mycket äldre så är filmen mycket illa och någonting jag absolut inte skulle se men något jag har visat barn förut för att få tyst på dem och det funkade så som barnfilm passar den och här på filmfett får Ed-Matchens hjälte 1,5 guldkameror utav 5. Varför tar jag upp Ed? jo för 2013 fick Sydkorea en idé att ha exakt samma premiss, en primat som spelar i basebolls allra högsta liga men siktare större, och har istället en gorilla som filmens primat. Är det bättre att vara gorilla istället för en schimpans när det kommer till att göra sportfilmer? Kan Matt Leblanc hålla sitt fula tryne borta från denna film ialla fall?  Vi får la se…

 

 " We're the fucking animals!"

Ling Ling är en låglands gorilla och en cirkus attraktion, deras största dragningskraft till och med då han är special tränad utav 15 åriga Wei Wei att slå en boll med slagträ.  WeiWei spenderade mycket tid att lära LingLing att förstå människospråk.  Men problem inträffar när cirkusen köper in en bergsgorilla som får namnet Letting för att kasta bollar till Ling Ling och en jordbävning inträffar och Weis farfar/morfar dör. Med en gigantisk skuld och endast Ling Ling som familjemedlem ger sig de båda ut för att rädda deras cirkus. För att undvika att sälja Ling Ling till lånehajar låter hon sportagenten Sung Chung-su låna Ling Ling som slagman till hans baseboll lag. En 300 kgs gorilla på en spelplats full av människor, höga ljud och kamera blixtar? VAD KAN GÅ FEL?? Men tack vare filmmagi hamnar Ling Ling så småningom på planen och samlar både poäng och publikens uppmärksamhet, kort sagt Ling Ling blir en succé och det ser ut som om att WeiWei kan få pengar nog att betala av hennes skuld och till och med öppna hennes egen cirkus Circus of the sun. Ling Ling har dock en knäskada från jordbävningen från början av filmen som bara blir värre och värre blir det när rival lag börjar planera att få slut på Ling Lings vinnarparad och tar till en gammal vän från Lings cirkus dagar, en best med en riktig kast arm i klass med Lings slagarm. Ja Bergsgorillan Letting från Wei Weis cirkus som orsakade skulden från början.

 "One ball to rule them all"

Jag kan skit om koreansk kultur så hur exakt den framstår men att en amerikansk sport skulle kunna bli så populär låter inte så troligt men såklart blir allt populärt om man slänger in ett vilt djur i spelet, men vad vet jag om sport. Filmens CGI effekter är helt okay, inget märkvärdigt men inte i klass med amerikanska effekter som vi såg i Hobbit eller så men gorillan ser bra ut och varje hårstrå rör sig troligt. Den är mycket barnvänlig men innehåller element av vuxenfilm så som lånehajar som utpressar till riktiga dödshot. Skådespeleriet är bra men hjältinnan är en aning irriterande för mig men hon gör sitt bästa men hoppar hajen när hon gör apljud, sl. Det är nytt att se en gorilla i en sådan här film som inte är mekanisk eller en snubbe i dräkt, ja dräkter har sin charm men CGI gör Gorillorna mer flexibla. Ta Mighty Joe Young till exempel där gorillan verkar mycket stel i jämförelse. Mr.Go är mycket bättre än sin amerikanska föregångare och är rätt minnesvärd men inte en av årets bästa stunder. Den är mycket charmig och bjuder på fina effekter som sammarbetar med en underlig plot för att ge en underhållande 2 timmar. Mr.Go får 3,5 av 5 guldkameror och detta var bara ett smalprov av vad som komma ska år 2014 här på FILMFETT

 

 Markus

The Descendants
2013-12-26

Såhär direkt efter julafton så vill man smälta sin tjocka mat och sina jul-filmsvanor med lite
enklare tugg. Och då menar jag ingen halvkass komedi, utan kanske något mer jordnära och
humanitärt. Där passar The Descendants in! Filmen som gav mig en större respekt för George
Clooney.
Det spelar ingen roll vart man befinner sig. Vissa saker kan man aldrig fly från ändå.
Paradise? Paradise can go fuck itself! Dessa aggressiva orden yttrar George Clooneys rollfigur,
Matt King, medans han vakar över sin fru som ligger i koma. Matt är ingen ond Uncle Scrooge,
men har ett hårt jobb att utföra då han försöker sälja den mark han ärvt för att ge sina
kusiner mer inkomst. Därför var han inte i staden när hans fru hamnade i en båtolycka
som försuttit henne i denna tragedi. Läkaren ger Matt informationen att hon inte kommer att klara
sig, så Matt tvingas återförena sina två döttrar, Alexandra och Scottie. Deras relationer är allt annat
än varm. Samtidigt får Matt veta att hans fru var otrogen med en total främling.
Michael Ontkean från Twin Peaks var med, men hade tyvärr ingen dialog alls.
Som den evige cyniker jag är så hade jag nog aldrig köpt denna filmen efter filmens klyshiga
historia. MEN omslaget på filmen passar mig på ett skönt sätt. Dessutom är jag nästan lika
okänslig som Matt själv, vilket ironiskt nog, ger mig sympatier för Matt! Han får bråka med sina
jobbiga ungar och försöka hålla dem på rätt väg, samtidigt som lagom småroliga sekvenser händer.
Men bara en liiiten touch av daglig komik, som ger det hela en bra balans.
Den vackra miljön ger filmen en kontrast till dess mörkare teman.
Detta är ingen snyft-snyft historia. Detta är mer en fluga på väggen. Det vill säga en form av
verklighet. Visst är det fruktansvärt att folk dör, men det är inte riktigt fokuserat i denna filmen.
Utan istället får vi se de händelser och den oerhört fruktansvärda längtan till slutet skall komma
för den döende. Särskilt här, då Matt tvingas möta konsekvenser över att han aldrig riktigt var
där för sin fru och sina barn. Han ångar sig redan 3 minuter in i filmen, men måste ändå rätta
till sitt dysfunktionella liv, helst innan hon försvinner för alltid.
 
Filmen är på ett skumt sätt en feel-good-film, fastän att man mår lite dåligt efteråt.
Därför får den 3 av 5 guldkameror.
 
Robin!

Santa Claus Conquers The Martians
2013-12-23

Santa Claus Conquers the Martians sägs vara en av världens allra värsta filmer nånsin men den har sina fans så som Tim Burton och John ”the man” Waters och mig så klart. Det har lika så ” Blackadders Christmas Carrol” och Twilight Zone avsnittet ” Night of the meek” har Santa Claus Conquers the Martians blivit en av mina jultraditioner. Men vad handlar den om? Är den värd din uppmärksamhet?

 "Dial M for Martian."

Överlever du den långa och billiga öppningssekvensen får du sitta och glo på nyheter, epic. Men idag är det en mycket speciell dag för idag ska tv intervjua självaste jultomten! Intervjuaren visar alla världens barn hur tomtens verkstad ser ut och så klart ska tomten få hälsa till alla barnen bara för att tomte mor ska fucka upp allt med sin närvaro. Det är inte bara amerikaner som ser denna tv sändning utan Marsipanerna snor illegal kabel tv från jorden och barnen till en mäktig marsipan ser dessa nyheter och så klart vill de ju också få känna tomtens godhet och få julklappar. Deras pappa Kimar, kung över Mars, blir orolig och det är inte bara hans barn som sitter uppe och glor på tomte nyheter och är deppiga så Kimar tillsammans med hans närmaste män söker upp den äldsta och visaste jäveln på mars som säger att det Mars saknar….är en jultomte. Så Kimar bestämmer sig för att kidnappa våran!

 "Efter The Robot vs the Aztec mummy strömmade massa jobb till Ronny Robot, Mumien dog dock av överdos 2 år efter denna film släpptes och fick en kristen begravning"

Kimar och Voldar åker till Jorden för att hämta tomten. Då ingen av dem vet vart tomtefan bor kidnappar de 2 barn som ska vägleda dem till hans verkstad. Tillsammans åker de till Nordpolen och Tomtens verkstad. De kan dock inte gå in själva så de skickar in roboten från The Robot Vs The Aztec Mummy. När tomten är i deras förvar fryser Voldar nissarna med sin förstelnings manick. Dropo, Mars lataste och korkaste invånare hänger också med till Jorden. Dropo påminner om Rob Schneider om Rob tog en komedi kurs…ja jag hatar Schneider filmer SÅ mycket. Hur som helst så tvingas Tomten bygga saker till Mars barnen. Kommer det endast bli en jul på Mars i år? Kommer Voldar förstöra julen för fler än bara Jorden?? Kan det finnas någon produktions värde i denna film?

 " Feelin lucky punk?"

Santa Claus Conquers The Martians är dålig rikligt dålig så dålig att den är bra! Med låg budget, en story som är över himmel och jord och marsianer som ser ut som de går runt med radio apparater på huvudet är det mycket man kan skämta om och för den som gillar skit filmer från generations past är den en pärla. John Waters skaparen utav många klassiska b-filmer har sagt att han ser den varje jul och jag ser varför. Julfilmer brukar oftast handla om att man ska uppskatta familj och vänner och tro på mirakel och andras godhet. Jag gillar många julfilmer(till och med ett par dåliga) på grund av det goda humöret och att allt slutar med lycklig jul till de som varit snälla det året. Men så finns det de filmer som vill göra något speciellt så som ” Miracle On 34th Street” en personlig julfavorit förvandlar julen till en rättsals drama och så har vi Santa Claus Conquers the Martians som verkligen gör något speciellt för att vara en julfilm. Det finns många jul filmer liknande många så som ” The Santa Claus” där en djävul hoppar runt och ställer till sattyg och det är typ allt….här har vi utomjordingar som vill ha en resurs som det bara finns en av och den har vi så de går så långt så att de kidnappar en av jordens mest älskade medborgare för att göra sina barn lyckliga….känner du hur djup denna Review plötsligt blev? Mars äldste ger också ett medelande till att barn måste få vara barn och växa upp i sin egen takt och inte bli på tvingade att växa upp. Är Santa Claus Conquers the Martians en klassiker? Nej, är den underhållande? Ja för fan! Men många avskyr den och anser att den endast är sebar med Mystery Science Theatre och ja de gör ju filmen bättre och konstant roligare men utan MST3K ser jag en film med en underhållande, unik och vågad story, sci-fi i en film som hedrar religion. Santa Claus Conquers The Martians får 3 av 5 Guldkameror. Men Robin! som är Grinch ger den säkert 1 av 5 guldkameror, Humbug på honom med.

 

God jul från oss alla till er alla.

 Markus

THE HOBBIT - THE DESOLATION OF SMAUG
2013-12-23

Jag är "back in business" med åter en ny awesome recension. När den första "The Hobbit" kom ut för 1 år sedan så blev jag gladare än en mus som dansar på bordet när katten är borta.
"The Hobbit" fick mig att återuppleva det fantastiska fantasy-universumet som Peter Jackson har skapat på ett helt unikt sätt. Nu när den andra delen kom så hade jag galet höga förväntningar och den levde upp till varenda sista droppe vatten!


"Desolation of Smaug" handlar om Bilbo som fortsätter sin resa med dom 13 dvärgarna och Gandalf mot ett ödesdigert öde för att möta den onda draken Smaug och återta dvärgarnas hemland "Erebor" samt hitta "Arkenstenen".

Den första halvtimmen består av att dom träffar på Beorn som spelas av Mikael Persbrandt. Beorn är en "shape-shifter" som betyder att han kan anta skepnaden av ett djur. I detta fallet, en björn. Persbrandt gör rollen bra. Man tänker knappt ens på att det är honom. Jag har kompisar som störde sig enormt på hans engelska. Jag reagerade dock inte alls på den. Han var med oerhört lite och jag tyckte att han kunde fått lika mycket screentime som han egentligen har i boken. Men men... man ska inte klaga.

Thranduil (Alv-kungen och även far till Legolas) som också var en ny karaktär var väldigt fängslande. Jag fann hans personlighet intressant och jag tyckte att han hade en stark karaktär.

Effekterna i filmen var helt fantastiska! Jag såg filmen i 3D med 48FPS och jag ångrar det inte en sekund! För att få ta del av allt det stora visuella så tror jag man måste se den i 3D. Det blir verkligen en jävligt cool upplevelse.
Smaug som träder fram i filmen är skapad med otroliga detaljer tack vare VFX och det gör han verkligen obehaglig och skräckingjagande. Miljöerna är även galet bra gjorda. Partiklar som vatten och snö likaså. Man kan inte tro att vissa saker är gjort genom VFX.

Sen angående skådespelarna så tyckte jag alla var bra på sina egna sätt. "Bard the Bowman" som spelades av "Luke Evans" var riktigt bra och han var perfekt som rollen. (Dock varit olagligt många klagomål att han är för lik Orlando Bloom, haha!) Martin Freeman gjorde åter igen en jättebra skildring av Bilbo. Alla var verkligen bra. Kan inte komma på en enda dålig skådespelare som förstörde karaktärens roll.


Jag gillar också hur dom visar girigheten redan i Thorins ögon. Man känner att han blir mer och mer annorlunda från sitt riktiga jag. Likadant som ringen gjorde med Gollum. Det är riktigt bra skildrat.

Musiken av Howard Shore var också lysande. Jag älskade även slut-låten "I see Fire" av Ed Sheeran. Den är inte likadan som slutlåtarna i "Sagan om Ringen"-filmerna. Men den passar riktigt bra enligt mig.

MEN I ALLA FALL ...jag kan sitta här och prata hela dagen och det ska jag verkligen inte göra. Men det fanns i alla fall vissa häftiga scener i filmen som jag älskade. Mina 3 favorit-scener i filmen var:

Smaugs Entré
Flod-scenen
Gandalf i Dol Goldur

Dom som ser "The Hobbit - The Desolation of Smaug" kommer förstå. Kommentera gärna era favorit-scener från filmen. Kan vara intressant att få veta just era personliga favorit-scener.

Jag fann filmen otroligt bra och till och med bättre än den första. Därför ger jag
"The Hobbit - The Desolation of Smaug": 5/5

 
Joel

The Terminal
2013-12-22

Dat ASS!
Steven Spielberg är inte min favorit-regissör. Men hans filmer roar mig. Det är något charmigt i hans
överamerikanska och lite naiva filmstil. Alla hans filmer känns på något vis lite barnsliga. Fast på ett
skönt sätt! Och även om The Terminal inte är en direkt julfilm, så passar den perfekt på julafton.
Kanske på grund av att den tilltalar det inre barnet inom oss, tack vare Tom Hanks klumpiga och
godhjärtade rollfigur.
En julfilm på en flygplats som inte är Die Hard 2? Jupp!
Hanks spelar Viktor Navorski, en ryss (eller nått land däromkring) som anländer till JFK's flygplats.
Just när han ska gå ut för dörrarna till USA's mark så sker något konstigt. Hans land har genomgått
en revolution, vilket gör att hans pass är indraget och han kan inte åka hem, eller kliva in i USA.
Inte förrens hans hemland slutar kriga och hittar en lösning för Navorski och sådana i hans läge.
Så efter några kommunikations-problem, med tanke på Viktors dåliga engelska, tvingas han leva
på flygplatsen tills allt löser sig. Under dessa månader sker en rad fantastiska 
(och oftast ologiskt konstiga) händelser!
Så här känner jag mig när jag ska duscha i ett litet utrymme.
The Terminal fungerar som en feel-good film. Den väcker en form av nostalgi, med tanke på vilka
saker som uppkommer. Viktor tvingas duscha i handfatet, börjar hjälpa till att bygga om en del
av flygplatsen, dejtar Catherine Zeta-Jones och blir lite av maskot för samtliga som jobbar i
affärerna omkring. Dessutom har han en bra historia kring varför han besöker just USA.
 
Alla dessa sköna delar täcker tillochmed de dåliga. Som att en självklar badguy måste vara
chefen för flygplatsens säkerhet, Frank Dixon, som gör allt för att se bra ut i media. Frank är
uttråkad och bestämmer sig för att testa Viktors gränser, genom att försöka få honom fly från
JFK och bli jagad av USA's regering eller nått. Varför? Ingen jävla aning. Men motiveringen
brukar vara vag i Spielbergs filmer.
Filmen fungerar utmärkt till julens helgdagar, så om ni känner för en skön film är detta erat val!
Filmen får 3 av 5 guldkameror.
 
God Jul önskar jag och Markus från Filmfett!
 
Robin!
 

Munsters Scary Little Christmas
2013-12-20

Det är jul i staden och alla firar! Till och med familjen Munster är höga på julstämmningen..okay nästan alla i familjen. Eddie, familjens yngsta invid är emo och vill bara fira jul i Transylvanien trots att resten vill fira i USA. Pappa Herman får idén att ge han den bästa prestent någonsin! Alla i familjen får en uppgift som t.ex Grandpa ska se till att det börjar snöa och Marylin (deras systerdotter som ser normal ut) ska skicka ut inbjudningar till en julfest! Känner du inte till detta? Inga problem! Marlyn förklarar lite för de som inte är vana. På andra håll försöker Herman fråga sin chef om julbonus men blir förnekad så han letar extra knäck runt staden men passar inte in någonstans. Medans Herman misslyckas konstant råkar Grandpas maskin transporterar självaste jultomten och 2 perversa tomtenissar till slottet dagen innan julafton men nissarna verkar bara vilja gå på strippklubb(det är rätt uppenbart vad de pratar om utan att nämna det).

 " Filmen får lite + poäng då Ed Gale spelar en av nissarna, Gale är mest känd för att spelat Howard The Duck"

Tomten hittar Eddies önskelista men då Eddie tappat julkänslan kan man ju bara förutspå att han kommer hitta den igen och få det som står på den i slutet. På andra håll håller de 2 nissarna på att koka ihop en plan för att ställa in julen, söva tomten men allt som händer är att tomten förvandlas till en fruktkaka, kul va?? Med tomten som efterrätt och julen på tröskeln, hur ska detta då gå?? Men för att göra saker värre springer Munsters snobbiga granne som är filmens slagpåse(som inte bidrar till någon humor) runt i deras absurda gård och försöker sabba deras juldekorationer så hon själv kan vinna priset för finaste julgården.  Kommer Marlyn få en pojkvän? Kommer Eddie få julkänslan tillbaka? Har Lily någon chans att vinna pynt tävlingen mot deras gnälliga granne? Kommer Herman få höra en julsång klart?(visst ja det var en subplot då alla springer iväg innan de avslutar sina julsånger)….fan vad mycket som pågår.

 "♫♫ you better not cry you better not whine Cause Santa Claus is coverd...In Pieeee ♫♫"

Herman är nog den karaktären som tog mest stryk i omvandlingen. Han är så olik sin originella counterpart och det känns som man tittar på en billig wanna-be kopia. Grandpa ser läskig ut som fan(!) och låter som om han försöker dra på sig en stereotypisk judisk person med vad som ser ut som en protesnäsa och accent. Medans Eddie är en gnällspik som man blir så trött på att man gärna skriver legaliserad barn aga på sin lista till tomten. Alla skämten ligger på minus och filmen är så gjord för tv som det bara går med så billig budget som det bara går och skådespeleriet…..oh gud skådespeleriet får Tommy Wiseau att bli Oscars nominerad, Men Sandy Baron skulle jag säga säga är den som gör den bästa insatsen då han är mest lik sin originella counterpart och är för övrigt bra skådis som medverkat i Seinfeld. Med en mix med en typisk jul story om en grinnig unge man inte gillar som tappat hopp om julen blandat med skämt som Robins vänstra hjärnhalva skrev samtidigt som han var försenad till praktiken….Robins skämt funkar vanligt vist inte ens när han försöker så tänk dig då han inte försöker! KAOS! Dessa skämt blandad med skådespeleriet och storyn blir bara en hög med MEH. Inte världens värsta julspecial men ändå jäkligt dåligt. Allt är oskyldigt men med skämten blir det som en spik i min kista. Filmen får 1/5 guldkameror. Fast filmen har många bollar i luften faller allt platt som en pannkaka. Skämten funkar inte en enda gång som sagt och de nya skådisarna gör det lilla de kan med ett sketet manus men står fortfarande i skuggan av original gänget.

Markus

Argo - Robins Synpunkter
2013-12-19

Markus kommer vilja kastrera mig och slunga mig nerför ett berg med en påse nudlar som sällskap.
Men detta måste ske. För i mina ögon fattar jag inte varför Argo kunde få bra bemötande och
även ett besök av Oscar! Även om filmen baseras på en sann historia.
Bryan Cranston är bra som vanligt, men behöver större utrymme.
Filmen utspelar sig under Iranska Revolutionen år 1979. USA's ambassad stormas under en rätt
intensiv scen och sex amerikaner flyr fältet, för att ta skydd i ambassadörens hem. Samtidigt
försöker CIA hitta ett sätt att få ut Amerikanerna. Så agenten Tony Mendez (Ben Affleck)
kommer på en idé att fejka en film för att få ut de sex rymlingarna utan att något ska misstänkas.
Men för att göra detta måste allt verka vara så verkligt som möjligt, så Tony tar kontakt med
en rad Hollywood-individer för att utföra en plan. Filmen ska kallas "Argo".
Vad jag gillade med filmen var hur löjligt överdriven "Argo" skulle vara. En story om utomjordingar
och rymdgubbar i fula kostymer. Varför? Jo, det är billigt och därför lättare att inte ifrågasätta.
Dessutom spelar John Goodman den maskör som gjort maskerna till Apornas Planet. Så det
skulle passa en individ med hans kunskaper att göra just en fejkad rymdrulle. Dessutom passar
Irans miljö in i den fejkade filmen, för att bygga trovärdighet. Att se Alan Arkin och John Goodman
göra promotions för filmen via diverse jippon och bolla ideér var filmens höjdpunkt.
 
MEN allt spricker med tiden. Argo försöker vara så seriös och de seriösa bitarna blir aldrig
intressanta. Visst, jag söker inte efter action, men jag vill ha en mer rapp och spännande, isig
kyla som kunde få upp känslan av ovisshet. Och filmens största beståndsdel är just att den ska vara
spännande. Fast det blir lika spännande som att vänta på bussen en eftermiddag.
Sorry Markus....Har en känsla av att jag kommer få ännu en dödsannons snart igen...
Jag var trött som fan när jag såg Argo, men betyget landar på 2 av 5 guldkameror.
 
Robin!

Westworld
2013-12-19

I framtiden kan du glömma Skara sommarland och Liseberg, om ett par år kan du åka till Delos! Där har du chansen att verkligen leva dig in i vilda västen och skjuta sönder robotar som ser precis ut som människor och blöder till och med! Det finns flera olika teman som Westworld, Roman World, medieval World där man kan leva ut sina drömmar att döda någon och de enda som lider är robotarna. Men en dag går det snett i modersystemet och programmet ballar ur vilket betyder att allt från ormar biter kunder och de prostituerade vägrar erbjuda hot-robot-sex. Peter Martin och John Blane, en man som tidigare besökt denna underliga nöjespark, som just nu befinner sig i vila västern temat står nu öga mot öga mot Gunslinger. Gunslinger är en av parkens androider som blivit sönderskjuten 1000 tals gånger, 2 utav Peter under deras resa, men nu när programmet är väck är det Gunslingers tur att ha överhanden. Under filmens gång får vi se hur det ser ut i de övriga 2 Worlds och hur maskinerna börjar reagera på egen vilja. Det går så långt så det blir svårt för karaktärerna att veta vem som är maskin och vem som är människa. Gunslinger får dock in en döende kula på John vilket lämnar Peter ensam kvar och tar till flykt ut i öknen och genom de andra världarna med den galna och ostoppbara roboten hack i häl.

 "Boy, have we got a vacation for you."

Nu är jag verkligen och gräver i Robin territoriet, Androider och underliga framtids visioner?  Det verkar dock inte vara för mycket sci-fi och majoriteten av all action utspelar sig i vilda västern miljön. Yul Brynner har världens bästa pokerfejs och rör nästan ALDRIG en min vilket gör honom ännu mer läskig. Släng dig i väggen Terminator och T-1000, Gunslinger styrs inte längre utav ett program. Musiken varierar allt ifrån western piano till 70-tals techno musik som endast mörka sci-fi filmer från 70 talet kan ha. Filmen är idag en kultklassiker och är oftast sedd som en av 70-talets bästa sci-fi rullar(fast den till ¾ delar består av western)……men inte i klass med Star Wars. Filmen har inspirerat andra filmer från Halloween där Michael Myers oslagbarhet är baserad utav Gunslinger och troligen Cowboys vs Aliens, ett annat Western äventyr med sci-fi element in slängt.

 "We aren't dealing with ordinary machines here. These are highly complicated pieces of equipment.Almost as complicated as living organisms. In some cases, they have been designed by other computers. We don't know exactly how they work"

Westworld får 3 guldkamror utav 5. Inget mästerverk men mycket, mycket underhållande och paranoid. Westworld fick en uppföljare, Futureworld som inte nådde upp till sin föregångare och kanske får även denna film sin dag på FILMFETT.

 
Markus
 

Goofy Movie
2013-12-17

Så här nära jul vet ju alla att det är dags för en sak…DISNEY! Och inget annat företag har en sån variation som Disney från Aladdin, Lejon Kungen, Ringaren i Notre Dame och övriga klassiker….och så finns ju de filmerna ingen snackar om nu för tiden så som Dinosaurier och Långben The movie. Långben filmen är typ som en uppföljare till Långbens galna gäng tv serien som jag oftast tittade på som barn och filmen var ett måste att se! Jag gillade den verkligen då, men hur ser den ut idag? Hoppa in i julandan i ett av Disneys minst kända filmer!

 " Denna scen borde INGET barn se, första steget in i vuxen livet för mig, Långben är förbannad på riktigt!"

Max som vi följde i Långbens galna gäng som barn är nu tonåring och går i collage. Han vill bara ha ett eget liv och drömmer konstant om skolans hetaste brutta Roxanne(dömd till att bli porrskådis med ett sådant namn) men hans pappa klantar alltid till det. Max kompis PJ väcker han en dag och säger att han är sen för ett busstreck de 2 ska utföra. Långben stampar in och råkar sabotera en planch utav Powerline, världens hetaste artist just nu och detta kanske låter som onödig information men Max busstreck får faktiskt ut på att han ska klä ut sig till Powerline och ge skolan ett framträdande som aldrig förr…..fast då det går åt helvete hotas Max med elektriska stolen. Personligen visste jag inte att filmen utspelade sig i Texas men man lär sig något nytt varje dag! Men Max har lovat Roxanne att han ska vara med i Powerlines live framträdande så han måste försöka komma till Los Angeles. Långben däremot har andra planer att åka på fiskesemester i Idaho för att få bättre relation och få honom ur problemen som uppstod. Max gillar dock inte detta och deppar hela resan medans Långben försöker konstant att peppa upp sin son genom att göra honom till den officiella kartläsaren. Med kartan i handen har han makten att bestämma vägen de tar, denna väg kan antingen leda till Idaho där fiske väntar eller Los Angeles där Powerlines koncert utspelas.

"You're my son, Max. No matter how big you get, you'll always be my son." I ett av filmens mest snyft-framkallande scener får man verkligen bita sig i läppen för att inte tappa greppet.

Animationen är verkligen finemang men filmens starkaste sida är far och son relationen som verkligen byggs upp i filmen. Att se Max hårdsmälta när Långben tar med honom till den töntigaste showen någonsin är bara början på ett äventyr som går så långt så att till och med Långben blir förbannad, vilket gör honom till en mer 3d dimensionell än i tidigare kortfilmer där han var mer en slagpåse eller en guide genom familjeliv där han mer skakade av sig men här blir han deppig och det är som att se Batman pissa på sin familjs grav. Långbens desperata försök att få hans son att gilla honom är faktiskt lite sorligt men när huvudkonflikten upptrappas är det mycket mer spännande än i de flesta andra Disney filmer som i eliterna inom Disneys filmer (lejon kungen, Ringaren i Notre Dame och Tarzan). Att se Långben så nära döden(på ett seriöst sätt) var en av de tuffaste scener i min barndom att sitta igenom. Musiken är lättglömt förutom en av låtarna ” on the open Road” som verkligen presenterar ett par intressanta karaktärer som är på väg till en egen resa. Tyvärr har Pauly Shore en roll i filmen som en karaktär jag ALDRIG har gillat, jävligt irriterande trots hans pytte lilla roll. Svarte Petter och PJs ”cameo” är lite för kort då deras karaktärer hade mycket större roller i serien men man uppskattar det lilla man får se utav dem och Svarte Petters sätt att övertala Långben är mycket underhållande. Att göra en Långben film låter inte som en toppen idé men de har verkligen gjort det bästa med karaktären utan att förändra honom för mycket. Filmen får 3,5 utav 5 guldkameror. En av mina personliga favoriter inom Disney universumet med många hjärtvärmande scener och många "NAAW"(fast på ett manligt sett såklart) och en familje konflikt som verkligen är bortom det vanliga Disney problemen så som galna Farbröder eller eller kåta gubbar men en vanlig far och son relation som vilken annan. En film fler borde se.

 Markus

A Better Tomorrow 2
2013-12-14

Hur kan man göra en uppföljare till en film som återskapade ens karriär? Den frågan är tung
att hitta svar till. Men John Woo gjorde A Better Tomorrow 2 med originalet i åtanke. Där ettan
var en mer gråskalad film där inget dilemma är enkelt att lösa och allt får konsekvenser, så kan man
verkligen säga att den blev lite av en saga. Uppföljaren har skalat bort ettans bitar och gjort en mer
invecklad story, där rollernas små-historier bildar en större historia. Vågat, men lyckades han?
 
Markus reaktion när han hörde om Toxic Avenger remaken.
Filmen utspelar sig några år efter första filmen. Ho avtjänar sitt straff i fängelse och gör vad han kan för
att återbetala sin skuld till samhället. Hans relation till sin bror, polisen Kit, är mycket bättre än första filmen.
På varsitt håll för både Ho och Kit jobbet att undersöka om Hos f.d mentor, Lung, fortfarande är gangster.
Så är inte fallet, men både Ho och Kit upptäcker en konspiration och tvingas skeppa iväg Lung till New
York för att mördare inte ska hitta honom. Lungs bästa vän tar över den lagliga verksamheten och förvandlar
den till allt annat än laglig. Både Kit och Ho tvingas fortsätta sitt undercover-arbete.
 
Men mördarna är på jakt efter Lung och dödar hans dotter, så att Lung snabbt blir psykiskt knäckt.
Tur dock att Chow yun-Fat dyker upp! Vänta, samma skådis som i ettan? Dog inte han? Jo, men nu spelar
han sin egna tvillingbror. Och i denna filmen blir han Lungs beskyddare.
 

Fan vad det ska vara svårt att hitta denna filmen nånstans då...går typ inte att köpa.
Som ni märker så har varje roll en del att berätta och det är lite riskfyllt att göra en sådan film. Risken är att
det hela förvandlas till ett molodramatiskt drama med såp-opera-faktioner. Och visst fan är det ostigt ibland!
Men oftast är det väldigt ostigt på ett mysigt och skönt sätt. Chow Yun-Fat tvingar en snubbe att äta ris
under pistolhot och gillar inte att jämnföras med sin avlidne bror. Men överlag är storyn väldigt spännande
på många håll, då alla figurer spelar ut varandra som i schack.
 
För att vara en uppföljare så är den väldigt seriös i action-sekvenser. Inget sker utan konsekvenser
och det är ett fåtal längre action-sekvenser som uppkommer. Dessutom sparar man på krutet till
den lysande finalen som kan vara en av filmvärldens bästa! Filmen får 4 av 5 guldkameror.
Ettan är dock lite bättre.
 
Den blodiga avslutningen är något bland det häftigaste som nånsin filmats. Finns även
på Youtube om ni vill spoila er själva.
 
Robin!
 

Venom
2013-12-14

Philip är en grabb man gärna vill vara, rik som fan och ett zoo av husdjur på sitt rum. Men mest har han en familj som älskar honom och en hushållerska som måste göra allt han ber om. Men ibland går saker lite fel tack vare i detta fall terrorister. När Philip ska köpa ÄNNU ett husdjur, en ofarlig orm råkar han köpa hem en svart mamba. För dig som inte vet så är svart mamba en av de giftigaste och längsta giftormar man kan hitta. Philips mamma åker på något tråkigt blä blä, vem bryr sig? Vi har henne ute ur filmen för mer dramatisk effekt och har bara morfar som barnvakt. Klaus Kinski förbereder en kidnappning för pojken tillsammans med husets hushållerska och familjens chaufför spelad av Oliver Reed. Precis när kidnappningen ska börja attackeras hushållerskan av mamban och polisen samlas utanför huset då ormens rätta ägare har ringt polisen och efterlyst ormen. Efter en attack försvinner ormen in i ventilationssystemet och väntar på att slå till igen medans filmens människor tar upp jakten på den objudna gästen.

 "de snejk is lus" - tysk brytning

Venom var tillsammans med 2 TROMA filmer en av 3 DVDer jag köpte i Tjeckien, ett land som säljer DVDer i pappmappar och har JÄVLIGT lite utav dem, tänk DVDn är en utrotningshotad art där. Tyvärr startade DVD-skivan jag köpte om vid varje kapitel så min filmupplevelse blev inte så positiv jag hoppats på. Hur fan en sån här film lyckats få både Klaus Kinski och Oliver Reeds namn att sätta på postersarna är ett mirakel, filmen är inte dålig men den är inget speciellt. En film med farligt djur på rymmen och det är uppenbart vilka som dör. Det är verkligen underligt att höra Klaus Kinski prata engelska fast bryter underhållande på tyska. Trots att filmen uppger sig själv för att vara en skräckfilm fungerar den bättre som en thriller som råkar ha en giftig orm lös. Absolut inget speciellt att se här förutom bra skådisar i ett koncept man sett många gånger.  Hjältar och skurkar fångade i samma rum/miljö med en gemensam fiende lös, men när ingen litar på någon blir det mycket gräl.  Venom är inte alls minnesvärd utan hamnar bara i högen ” killer snake movies” med SÅ många andra filmer. Skådespeleriet är bra och den är absolut inte dålig, men man har sett samma skit för många gånger förut och överraskningarna är få. Venom får 2 av 5 guldkameror.

 

Markus

The Cotton Club
2013-12-12

Va? Mer gangster rullar? Det finns en annan anledning jag reviewar denna rulle, för att höra Herman Munster(även känd som Fred Gwynne) svära utav bara helvete. Men det krävs mer än det för att denna bankflopp ska få bra Reviews.

 Filmens 2 huvudpar som utspelar majoriteten av historien.

Richard Gere spelar Dixie, en musiker vars trumpet talang överträffar övriga vita män räddar en gangster från ett mordförsök och detta kan bara betyda att gangstern står i skuld till Dixie.  Allt detta sker på klubben The Cotton Club, en av de hetaste ställarna i New York. På andra håll försöker en dansare vid namn Sandman skapa en karriär på samma Club. Dixies bror (Nicholas Cage) får jobb för Dutch Schultz som Dixie spelar piano hos under en fest där gangstern Owney Madden, spelad av Bob Hopskins, Cotton Clubs ägare som alltid följs efter av hans bästa man, Frenchy (Fred Gwynne) och Vera Cicero är. Medans Madden försöker få 2 gangster ledare att försöka sluta fred mellan varandras gäng dansar Dixie med Vera och en romans nalkas. Vera är dock Dutch flickvän så detta kan inte sluta bra för någon. Tyvärr kommer inte de 2 gangster ledarna överens och blod spills på festen. Vilket skapar mer drama i gangster kretsarna.

 Våld i all ära men var det värt att förstöra bullarna för att ta död på din dödsfiende??

Medans Sandman gör sin första föreställning får Dixie ett erbjudande han inte kan motstå genom att vara Vera bodyguard. Men Dixie vill bli skådespelare och får chansen att bli en, kommer han lyckas nå Hollywood? Sandman når toppen på Cotton Club men hans bror känner sig förråd och vill inte veta av sin bror. Men när Nicholas Cage går för långt och skjuter ett par barn samt kidnappar Frenchy(Gwynne) måste något göras snabbt. Två historier om 2 personer som börjar från botten men kommer upp till toppen av underhållning samt kämpar för sin kärlek är i spinn, som blandas med mycket musik och mord mellan gangsters och afroamerikaner men även lite romans men ett gangster krig är på tråden att bryta ut i staden, hur ska denna komplicerade historia sluta?

Fred Gwynne som jag tjatar om, men endast för att jag är ett jäkla fan av The Munsters

Med ett par imponerande men gammeldags dans nummer och våldsamma gangster blir filmen inte tråkig. Många subplots som alla får ett värdigt avslut blandas med underhållande skådisar så som Hopkins och Gere men tyvärr är Nicholas Cage den svaga länken här. Cage karaktär är viktig för historien men blir lätt irriterande med makten och blir mer stöddig. Belysning och cinematagorfi samspelar för att utspela en mörk film med scen belysning som är mycket snygg. Hyllad av kritiker men bortglömd av biobesökare då den floppade med att få tillbaka sin budget och fick en Razzie Nominering för sämsta kvinnliga skådis i en bi-roll. Men den fick 2 Oscars nomineringar för bästa art direktion och editering. Med 2 kärleks historier inslängda i en medioker gangster historia blir filmen något nytt jämnfört med de tidigare gangster filmer FILMFETT tidigare pratat om. Här kommer dock en kluring, Trots att Dixies romans historia är den mer intressanta är tyvärr Richard Gere tråkig. Tyvärr har jag aldrig fattat charmen med Gere men många bruttor gillar han tydligen och de måste väl ha lite ögongodis de med. Han är inte en dålig skådis men hans roller talar inte till mig som liknande skådisar likaså Pierce Brosnan.  Under filmens gång sitter man dock och väntar på att Bob Hopkins och Fred Gwynnes karaktärer dyker upp, inte för att resten av filmen är dålig men för att tillsammans kan dessa 2 riktigt bra skådespelare ge en riktigt underhållande tid utan att ens göra något speciellt. Cotton Club får 4 av 5 guldkameror.  Filmens miljöer och karaktärer är som i många bra maffia filmer utomstående och gör nästan varje bildruta mer djup och nöje att bevittna.

 Markus

Black Rain
2013-12-11

Ridley Scott...tja, vad kan man säga? Majoriteten av hans filmer är rätt kassa. Thelma och Luise
är inte alls i min smak med sitt övertydliga budskap, och Gladiator ser jag inte charmen med,
inte ur mitt färska minne i alla fall. Men så finns ju klart Blade Runner, Alien och Promtetheus i
hans bättre samling. Så hur fan funkar Black Rain?
Cover med attityd!
Vi får följa en hårdkokt snut, spelad av Michael Douglas. Hans bästa polare är hans medarbetare
i form av en mer busigare och avslappnad person spelad av Andy Garcia. Båda har ett ärende på en snygg
restaurang när de får se en asiatisk lönnmördare döda en ökänd knarkbaron. Jakten avslutas med att
Michael och Andy fångar asiaten och ska föra honom tillbaka till Japan. Men det visar sig vara en fälla och
asiaten tas av en fejkad snut som fritar mördaren. Nu tvingas Andy och Michael jobba i Japan med deras
polisstyrkor för att sätta ett stop på skiten!
En av filmens få bra sekvenser.
Filmens temperatur är medelvarm. Så det är nog bäst att ta på sig handskar och mössa, i värsta fall.
Så, ja, du kommer nog gäspa några gånger och inte hänga med. Ridley verkar ha ett storhets-vansinne
ibland och tror sig fatta stor egenkärlek. Och när det gäller det visuella så har han stor anledning till detta!
För som vanligt är Japan jävligt snyggt! MEN det räcker inte. Storyn känns konstigt invecklad ibland och inte
ens action-scenerna höjer ett form av värde. Ibland gäspar man många gånger och slutet saknar det unika,
vilket leder till många "limbo"-ögonblick mellan att sova och vara vid medvetande. Däremot uppskattar jag
en scen där Garcia tvingar upp en stel asiatisk snut som tvingas sjunga "What I'd say" av Ray Charles.
Den scenen beskriver lite hur Garcias energi liksom smittar av sig.
Michael är lite svår att jobba med som snuten i denna film.
Tyvärr håller inte filmen måttet, trots att den kom under sent 80-tal och hade bra skådisar, utspelar sig i Japan
och har bra soundtrack. 2 av 5 guldkameror.
 
Robin!

Saint John Of Las Vegas
2013-12-09

Den stora frågan är, kan en bra skådespelare rädda en tråkig film? Steve Buscemi får ta i riktigt reält i Saint John From Las Vegas, en medioker buddy film med lite att komma med förutom Steve själv och Peter Dinklage som hans chef….okay jag vet inte vad det är men flera komedier runt 2009 likaså denna och Employee of the Month har dvärgar som chefer över stora företag och Dinklage själv spelar en boss i X-men Days of Future Past. Det är bra att de inte bara spelar älvor eller drömfigurer utan behandlas med respekt, men jag anar ugglor i mossen, ska det vara roligt att mindre personer är boss över långa? Någon får förklara detta för mig, konsperation dags på filmfett! Men hur är filmen? var den värd de 20 spänn jag spenderade på ICA?

 En scen som ser spännande ut, men är total slöseri med film.

John är en före detta spelmissbrukare som nu för tiden ALDRIG har tur, men han bor i ett fint hus i ett fint grannskap och har ett bra jobb. På jobbet jobbar även Sarah(oh god not her) Silverman som i denna film har ett skämt om att hon är besatt utav gult…..nej verkligen hennes hus är gult, hon målar sina naglar till att se ut som smileys och kör en gul bil KUL VA??? En dag kallar Johns chef(Peter Dinklage) in honom till kontoret och ger honom ett erbjudande han inte kan motstå, hänga med Virgil ut i öknen för att leta ledtrådar till ett påstått bedrägeri som involverar en strippa som hamnat i en krock mitt ute i öknen, men John är rädd att åka ut dit för att Las Vegas ligger ett stenkast ifrån. Under filmens gång träffar John och Virgil knasiga, men tråkiga karaktärer, John har konstant telefon kontakt med Silverman via telefon och vi får veta att hon gökar deras chef. Virgil visar sig dock ha något stort i baktanke när det gäller John, något han inte kommer gilla….

 Jag skämta inte när jag sa att Silverman gillade gult...

Kort sagt, att se den här filmen är som att skotta snö i en snöstorn, meningslöst och slöseri med tid.Buscemi får inte mycket att jobba med, hans karaktär är spelberoende och köper lotter, annars är han som vilken svensson som helst. Hans kompanjon spelad av Romany Malco bråkar inte med John som de borde i en Buddy film utan argumenterar lite lätt men kommr snabbt överens…. Dödligt vapen har gjort mig bortskämd. Sarah Silverman är inte rolig och jag ser na som USAs svar på Petra Mede, stor i käften men inte ett skvatt roligt, intressant eller motiverande kommer ut, man försöker ge henne lite personlighet genom att göra henne besatt av smileys….. HA HA HA! Peter Dinklage är nästan värdelös i denna film, hans roll kunde ha ersatts av en lapp från Charlie från Charlies Änglar och det hade gjort lite nytta ” hej din boss här, gör så här så får du en lönehöjning, puss och kram hälsa din mor”. Steve Buscemi är alltid kul att se på och gör allt intressantare, tyvärr får han inte mycket att göra och hans spelberoende bakgrund är inte behandlas knappt under filmens gång. Och att tro att Sarah Silverman som är 40 när denna film spelades in men endå ser fräsch ut skulle vara fysiskt attraktiv till ett benrangel med glosögon som Buscemi är inte trovärdigt och hans vänskap med Virgil peppar en inte eller får en att skratta. Skämten är förutsägbara och majoriteten av tvistarna är urtrista. Filmen får 1,5 av 5 guldkameror. Steve Buscemi lyfter filmen fast filmen går ändå på grund, jag kan inte rekommendera den. Slösa tid på något mer intressant.

 Markus

Nosferatu, The Vampyre
2013-12-08

Werner Herzog slog igenom stort med Aguirre, Wrath of God. Tillsammans med Klaus Kinski blev de båda giganter inom tysk filmindustri. Deras andra sammandrabbning skedde då Herzog remak-ade en tysk klassiker…Nosferatu och vem passar inte bättre än Dracula än skådisen som sugit livet ur majoriteten han jobbat med? Jo Kinski.

"Listen. The children of the night make their music"

Historien har du hört 10.000 gånger förut, Johnathan Harker åker till Transsylvanien där han ska sälja ett slott i Tyskland till en Herr. Greve Dracula, spelad av en utmärkt Kinski. Harkers fästmö. Lucy bor i slottet bredvid med sin familj. En av de första skillnaderna är att Reinfeld här är Harkers boss och blir förslavad senare i filmen. När Harker väl kommer till Rumänien säger varenda bybo ” stick medans du kan” och ” gå inte till slottet, Greven är en vampyr” men fuck that säger Harker och åker dit endå. Väl vid slottet möter han en läskig figur som uppger sig vara Dracula och allt verkar mysko då inga tjärnare jobbar på slottet som verkar vara obebott annat än Dracula han själv. Vad som startade som en trevlig middag med kontrakt och fastighets papper går dock snabbt fel då Dracula först får syn på ett foto av Harkers fru Lucy och luster väcks inom honom, men efter att Harker skär sig på en kniv tar Dracula det i egna händer….och med sina händer stoppar Dracula Harkers blodiga hand i munnen och suger. På kvällen får Harker mardrömmar vilket han delar med sin festmö i tyskland(historien utspelar sig nu i Tyskland, inte London) och bestämmer sig att undersöka Dracula lite mer. Efter Harker hittar Draculas kista hajjar han äntligen att byborna hade rätt, men Dracula lyckas låsa in Harker och sticka till Tyskland tillsammans med tusentals råttor som alla bär på en ny pest. Efter mycket udda händelser kallas Abraham Van Helsing till plats för att undersöka varför Lucy helt plötsligt inte mår bra och hans diagnos är att hon är under Draculas förhäxning.

 "Death is not the worst. There are things more horrible than death"

Nosferatu The Vampyre än en mycket vackert gjord film och ett av Tysklands bästa bidrag till filmvärlden. Just när man tänkte att Nosferatu inte behövde en Remake kommer Herzog och Kinski och rör om i grytan och levererar en film nästan bättre än orginalet. Utav alla 4 Dracula filmer som kom ut 1979(denna, Love at First Bite,  Nocturna och Graf Dracula) tar denna lätt hem segern som bäst utav bunten. Tyvärr uppstod det kontroversiella nyheter runt filmen då filmens många råttor behandlades mycket illa(så illa att de bidrog till kannibalism för att överleva) och förhoppningsvist har Herzog lärt sig att behandla djuren bättre. Varenda skådis i filmen gör ett finemang jobb från Van Helsing till Isabelle Adjanis Lucy (en kanon pingla i klass med Rosario Dawson i Death Proof) Mörk, poetisk och allmänt en bra vampyr film med en atmosfär tagen direkt ur en sagobok. Herzog försöker inte överträffa Murneus klassiska version utan bara uppgraderade den för 70-talets publik som inte ville se gammla svartvita filmer längre och med ingen budget har de endå åstakommit filmset bättre än många andra filmer från 70-talet.Filmen får 5/5 guldkameror som en av de bästa vampyr filmerna nånsin och en av mina favorit filmer från Tyskland, ett språk som framställs mycket vackert i Nosferatu, the Vampyre.

 
Markus

Edward Scissorhands
2013-12-07

Nu kommer jag göra Joel upprörd om han numera ens följer bloggen...vilket jag skamligen
misstänker att han inte gör. men i så fall får han dra tummen i röven och skriva lite!
Anyhow...han är precis som alla andra och älskar Edward Scissorhands. Eftersom jag inte
ser charmen med Tim Burton som oftast framstår som en deppig och repeterande person, i alla fall
i hans filmer. Så hur fan är en av världens mest omtalade drama-filmer?
Hmmm....jag UNDRAR verkligen vem som spelar med i Tim Burton-filmen? JAAA, vem
kan detta vara?
Edward är en varelse, skapad av en professor spelad av skräckikonen Vincent Price (som blev
legendens sista roll i livet). Edward blir nästan perfekt i allt, förutom fakta att hans händer blir
inkompletta. Professorn dör av hjärtattack och hinner inte fixa till Edwards kniv-händer. Och eftersom
professorn inte hade många vänner så dröjer det ett bra tag innan Edward hittas och får ett hem i
den idylliska staden. Men snart blir Edwards händer och klumpiga liv en negativ påverkan på
omgivningen.
En äkta ikon inom filmvärlden.
I början är miljön så där gotisk och steampunk-liknande. Så där klassiskt emo-aktigt som Tim brukar
knåda ihop. Men med en liten spets av humor och mycket värme. Vad som störde mig mest är
hur onaturligt jobbig stadsmiljön är. Alla små radhus har en jävla massa färger och känns så
fejk. Så äckligt och obehagligt som nån jävla mardröm! Har Tomas DiLeva haft sitt lilla roliga med en
massa burkar målarfärg en tråkig natt när ingen såg eller? Vanligtvis kan jag förstå symbolismen i att
vårt samhälle alltid ska vara så fint trots att det aldrig är som det verkar. Men det blev bara en irriterande
faktor i mina ögon och distraherar i sin glädje.
Alla pojkars våta drömmar....
Storyn har jag absolut inget emot och de ledsamma ögonblicken får jag sympati för. Men Edward ska
vara så sockersöt och god hela tiden att man bara väntar på att han ska visa någon form av känsla
eller respons. Wynona Ryder gör ett fint jobb som hans kärleksintresse och är faktiskt väldigt snygg.
Men som redan har sagts så tyckte jag filmen kändes lite väl smörig och som en konstig reklam, fast
med en jävligt simpel och välutformad story som kunde gått bättre.
 
Filmen får 2 av 5 guldkameror. Vissa bra delar räddar inte den konstiga blandningen i filmen.
 
Robin!

Aguirre the Wrath Of God
2013-12-06

Första gången Werner Herzog och Klaus Kinski jobbade ihopp var på ett historiskt drama om en mans jakt efter Eldorado, Filmen är idag ansedd att vara en av de bästa (och största) kultklassikerna som gjorts men hur ser filmfetts syn ut på den?

 "I am the wrath of God. Who else is with me?"

Klaus Kinski spelar Don Lope De Aguirre, en galning på expedition i Sydamerika på jakt efter staden av guld, Eldorado. Men på Nyår avgör expeditionens ledare Gonzalo Pizarro att gruppen borde splittras, pga brist på mat och leta i olika delar av djungeln. Han utser Pedro De Ursua till ledare över en grupp och Aguierre viseledare att ta 40 män med dem och resa via floden på en flotte. Med starka strömmar och galna indianer bakom djunelns träd faller många av dem under resans gång och för var dag blir tiden mer knapp. När det väl blir dags att möta upp med Gonzalo igen tvekar Aguirre och skapar myteri med hjälp av löften av rikedom och berättelsen hur México erövrades av tappra männ som idag är legender, han avrättar Ursua och männen lojala till honom för att sätta Fernando De Guzman som expeditionens ledare. Men Ursua överlevde och vårdas i smyg av hans älskarinna Inez som är den enda som är den enda med stake nog att trotsa Aguirre. Men för var dag blir det mindre mat och färre män. Besättningens lojalitet sätts på prov och till och med prästen börjar tveka. Men då Fernando dör tar Aguirre själv på sig rollen som kapten över flotten. Nu är den skogstokige Aguirre härskare över flotten och ingen vågar säga emot honom. Ute i ödemarken med kannibaler efter sig, besättningsmän som dör som flugor, majoriteten av passagerarna sjuka och en galen kapten som blivit galen under jakten på Eldorado, kommer någon överleva Guds vrede?

 "That man is a head taller than me. That may change."

Aguirre är en mycket seg film, jag uppmuntrar att folk ser den, men det är ingen transformers, det är mer utav en Arthouse film. Det händer knappt något och när det väl gör det bryts händelserna snabbt emot tystare och långsammare transportsscener via fot eller båt….. Och jag måste medge att jag verkligen gillar när det är segt. Som många andra filmkritiker påpekat så är tystnaden och den sega storyn perfekta element som bidrar till känslan av galenskap, Man ser soldaterna springa runt i gytjan och när de väl hittat mat känner man sig nästan lika lättad som karaktärerna. Det känns som man är med i expeditionen och man fruktar Kinskis Aguirre lika mycket som besättningen i filmen och när väl karaktärer går emot dem sitter man nästan och bedömmer deras dumhet. Man tar en kort stund och kollar på Aguirre och vet att mannen är snäppet från att döda varenda jävel precis som Kinski kunde agera på riktigt. Jag vet att Kinski var galen och fruktad även i sin familj så det enda positiva jag kan säga om personen Klaus Kinski är att den sjuke jäveln är en sjujäkla skådespelare som inte behöver utrycka sina känslor i ord utan använder ögon och kroppspråk för att berätta mer än 1000 ord som ett riktigt proffs. Scenen då Aguirre och hans män bränner byn och jagar bort invånarna är nästan i klass med Cannibal Holocaust, en film som schockerat många nog för att regissören fått uppträda i rättsalar för att bevisa att allt var på låstas Segheten kan NÄSTAN jämnföras med Gerry, en film där 2 personer spenderar hela filmen att gå runt tysta i öknen, det känns som även en själv är i öknen, Aguirre skapar en liknande känsla fast under hårdare klimat och en galning i besättningen som man inte vänder ryggen på. Manuset skrevs på 2,5 dagar och filmades med en stulen kamera så filmens preproduction är one of a kind som låter mer som en Troma produktion. Musiken består mest av ekande toner, vilket känns hemsökande, och passar in mer än en hand i en vante. Aguirre får 4,5 Guldkameror av 5. En mycket vacker film utan några vinnare, bara förlorare. Härnäst kommer en annan tysk klassiker så STILL! und hören.... oder lesen....(tyst! Och lyssna…eller läs....)

Markus

Paris Je t'aime
2013-12-05

Att komma ihåg den direkta titeln kan vara svårt, men att minnas alla kortfilmerna är ännu tuffare!
Ja, detta är en dramafilm med fokus på kärlekshistorier som 20 regissörer får friheten
att skapa i Paris. Resultatet blir 20 kortfilmer. Olyckligtvis har detta ett resultat att filmen fokuserar
på kvantitet istället för kvalitet.
 
En ledsam historia om en kvinn som sörjer sin döde son och glömmer den som
faktiskt lever.
 
Vissa guldkorn i filmen är väldigt välgjorda och känns på något sätt som en poetisk eller ibland
humoristisk stil. Som en mimares sökan efter kärlek som blir en oväntad succé med sin slapstick.
Eller historien om en uteliggares hemliga kärlek. Dessa inslag fungerar jättebra! Det lustiga är däremot
att de kändare namnen såsom Coen-bröderna och Rufus Sewell, faktiskt INTE gör ett bra resultat.
Coen-bröderna gjorde en osammanhängande och ful komisk grejs som i mina ögon blev misslyckat.
Rufus är som vanligt skitbra skådis, men fick inget utrymme i sin lilla prestation.
 
Rufus Sewell träffar på ett spöke i en kyrkogård som guidar honom till att bli bättre
åt hans fru.
Tematiken kring kärlek tycker jag brukar vara krystat och jag var faktiskt skeptisk. Detta är en
faktor som kan bidra till att filmen känns lite lång! Det absolut bästa är verkligen den bästa
finalen man kunde hitta och kretsar kring en kanadensisk kvinna som hittar egen kärlek i själva
staden Paris. Det blev ingen fysisk kärlek, men ändå en skön närvaro som jag själv kan känna många
gånger. En pånytt-födelse, även om detta låter mesigt.
 
En massa historier bidrar till ett varierat resultat.
Den sämsta är om en gammal gubbe som klipper sig hos en skum ninja-asiat eller nått. Där hängde jag
inte med ett piss! Även den trista storyn om en kvinna som typ åker buss....eller nått sånt.
Men det är inte lätt att göra kortfilmer, så därför ger jag filmen en stor glädje för
att den funkande till viss del!
 
Filmen får 3 av 5 guldkameror! Däremot saknar jag Wim Wenders här....
 
Robin!

Shadow of the Vampire
2013-12-04

Visste du att allas favorit stumfilm är en snufffilm? Tydligen var skådisen som spelade Orlok(aka Dracula) i Nosferatu en riktig vampyr och detta var hans enda film(fast Max Schreck var veteran skådis på scen och medverkat i flera filmer innan).  Vi får följa F.W Murnau i hans besatthet att färdigställa Nosferatu och hålla stjärnas riktiga identitet hemlig för alla andra.

 "If it's not in frame, it doesn't exist!"

Efter att filmskapare F.W Murnau nekas tillåtelse att göra en filmversion av Bram Strokers Dracula men klipsk som han var bytte han bara namn på alla karaktärer.  Men efter att ha filmat en dag verkar Murnau ha bråttom hem för att förbereda något och lämnar Udo Kier(världens enda tysk verkar det som) som är ansvarig för kläder. Men filmcrewet får veta lite mer om filmens vampyr och att skådespelaren de skaffat heter Max Schreck, en karaktär skådespelare från Tjeckoslovakien som vill vara ifred nonstop och kommer bara filmas på natten, verkar som en reko kille det, inget kan gå fel. När det är dags för Schrecks scener får crewet som aldrig träffat honom en shock då han ser grotesk ut och mycket realistisk, endast Murnau vet att Shreck är en riktig vampyr som utgör en gigantisk fara för alla i hans närhet men Murnau bryr sig mindre än Robin bryr sig om min non-sci-fi filmer. Men Murnau och Schreck går varandra på nerverna då delar av crewet dör hit och dit och det enda Murnau bryr sig om är att färdigställa sin film, Nosferatu.

 "I feed like an old man pees - sometimes all at once, sometimes drop by drop."

Filmen är baserad på myter som gäckat filmen sedan den kom ut som om att Nosferatu verkligen hade en riktig vampyr i sig för Max Schreck var så bra i den, detta var inte fallet och filmen är en fiktivit men underhållande vinkel. William Defoe fick så mycket god kritik och var nominerad för en Oscars nominering, 1 av 2 Oscars nomineringar filmen fick, den andra var för filmens makeup. Scenerna som representeras från filmen är nästan identiska med originalet och alla skådisar ser lika ut sina riktiga motsvarigheter. Alla filmens prylar är byggda för hand och ger verkligen känslan att detta utspelar sig på en filminspelning under filmens yngre dagar. William Defoes roll som den själviska Orlok ger filmen en värdig antagonist och John Malkovichs F.W Murnau framstår som filmens hjälte fast han är lika självisk men visar lite medkänsla när viktiga personer dör….men blir sur när nödvändiga personer så som ljuskillen hamnar på Orloks meny. Filmen får starka 3,5 av 5 guldkameror för dess sätt att kopiera materialet så bra att man skulle kunna klippa in filmens filmade material i original Nosferatu utan att det skulle märkas och den eviga duell som pågår genom filmen mellan Orlok och Murnau….och så är ju hela filmen underhållande för hela slanten med. Det är även kul att se en grotesk vampyr då det tydligen är lag på att vampyrer måste vara snygga modeller som i Van Helsing eller Twilight eller muskel knuttar som i Blade. Seriöst ge oss lite fler groteska vampyrer som i Dusk Til Dawn eller Werner Herzogs Nosferatu The Vampire. Nu tappa jag tråden, se Shadow of the Vampire, bra film, mycket starka och underhållande scener.

 Markus

Slither
2013-12-02

Filmen vill marknadsföra sig som en charmig 80-tals hyllning med splatter, blod och humor.
Jag var lite skeptisk om det skulle funka. Visst har Nathan Fillion en komisk talang i Serinity
och jag vill faktiskt se tv-serien Firefly som sägs att den lade ner alldeles för tidigt. Men hur är
då denna "Slither"?
"I've been around a million years! You think you can fuck with me?"
En komet kraschar i en sömnig stad, som är så sömnig att folket nästan kunde jobba i sömnen.
En äkta jävla håla, med andra ord. Här lyssnar man på kass country, dansar linedans och kollar på
Toxic Avenger medans man ammar sitt barn (ja, det händer faktiskt!). Nathan Fillion spelar en
sheriff vars roll får större betydelse senare i filmen. För först råkar en snubbe hitta kometen och blir biten
av en skum jävla Alien-orm. Sen muteras han, hittar aptit för rått kött i charken på närlivs-butiken
och hungrar efter mer. Snubbens heta, blonda fru misstänker något skumt och blir därför en huvudroll.
Snart brister helvetet loss och tusentals Alien-ormar biter sig in i folk, muterar dem och livnär sig på
kött!
Den skönt omoraliska borgmästaren.
Filmens äckel-moment är aldrig obehagliga, utan mest komiska. Som när en ung tjej blir attackerad
av sin zombie-familj som blir avbrutna av sheriffen. När han frågar vad som händer så låtsas pappan som
ingenting och påstår att hans utslag är av dåliga ostron. Det är lite småroligt gjort av en zombie.
Sedan har vi en intressant grund i att monster-mannen, som blev zombie först, fortfarande älskar sin
fru och vill att hon ska älska honom även om han ser ut som ett missfoster. Rätt gulligt och rått
samtidigt, då mannen är en mördande psykopatisk kannibal.
 
Filmens miljö är helt okej. Mysigt småstads-liknande samhälle. Tyvärr känner jag att det kunde hända
nått mer. Finalen kunde bli lite coolare på något sätt, fast där rök väl all budget till splatter-effekterna istället
och det valet var väl bättre. En rolig grej är att borgmästaren heter Macready. Och en butik i staden heter
R.J Macready, vilket är en anspelning till The Thing där Kurt Russel spelar R.J Macready! Kul grej,
som jag upptäckte med en gång, vilket inte är ofta att jag märker av.
 
"Well, now that is some fucked up shit."
Filmen får 3 av 5 guldkameror.
 
Robin!

Labyrinth
2013-12-01

Sarah hatar sitt liv, som tonåring är allt jobbigt och shit, men hon har en irriterande lillebror som hon hatar för att han gör som bebisar gör, gråter. Hon hatar honom så mycket att hon säger att hon önskar att ”the Goblin King” kommer och tar honom, osis för henne finns det en hel arme med goblins i garderoben som hoppas få höra just detta och när hon säger exakt rätt ord snor de ungen och flyr. Från ingenstans dyker David Bowie upp, en sann mardröm, och ger henne en kristallboll med magiska krafter. Vill Sarah ha sin bror tillbaka måste hon korsa Jareth, the Goblin Kings labyrint inom 10 timmar, annars blir Toby en av Jareths undersåtar. Väl i labyrinten möter hon sånna figurer som Hoggle, en gnome som sprejar älvor med sprej, Lubo, filmens Chewbacca, en hårig grymtande varelse med mer muskler än hjärna men mycket trevlig och andra lustiga varelser. Sarah tar dock detta jäkligt bra och bryr sig inte om att hon hamnat i en fantasy world och att älvor finns helt plötsligt som om det händer varje vecka ungefär utan snackar bara om att hitta hennes bror och påpekar endast varelsernas existens ” huh kolla en älva, kul, vart är min bror???”

 Imponerande karaktärer men det slår inte föregångaren Dark Crystal

Efter ett musik nummer jag inte gillar får vi en scen med en rolig gåta, denna scen är nog min favorit scen i hela filmen med bäst dialog och bästa dockscener. Men när hon tar fel dörr hamnar hon i ett rum fullt av talande händer. Hoggle dyker upp igen för att hjälpa henne fast han leder henne rakt in i Jareths näve, utan att veta. Kan Sarah rädda sin bror? Kommer Jareth få ha Toby i all evighet? Kommer Sarah lära sig en läxa? Kommer vi får fler onödiga sångnummer?? Kan en urcharmig scen som involverar ett pack goblins som får på moppo i en "strids scen" höjja filmens underhållningsnivå?

 Hoggle tar hem priset för filmens bästa preformence.

Filmens stora styrka ligger i miljöerna, de sticker verkligen ut fast de är så enkla. De flesta dockor är nästan lika bra som i Dark Crystal, men filmen innehåller fler dåliga dockor än Dark Crystal. Som tur är Hoggle och dörrvakterna lika roliga att se på som miljöerna. Musiken är intressant, låter lite som Goblin (som gjorde musik för mycket giallo filmer) men musik nummerna  är jag inget fan av Bowie. Om jag tyckte att hjältarna i Dark Crystal var tråkiga så hade jag glömt Jennifer Connellys roll i Labyrint då hon tar in alla monster och magi som om hon läst om budget krisen i morgon tidningen. Men som tur är finns det mycket många roliga karaktärer och designer på varelserna som underhåller många, barn som vuxna och är ett värdigt avslut på Jim Hensons karriär då han dog några år efter filmen släppts. Filmen får 3 av 5 guldkameror då den inte är lika bra som Dark Crystal och värdelösa sångnummer och mindre bra designer och realistiska figurer som i Dark Crystal.  

 

 

 Markus