FilmFett

2013-12-31
00:02:00

La Grande Bouffe

Så här efter jul och så här tätt inpå nyår är det många fester och alkohol och såklart mat. Så varför inte avsluta 2013 med en liten fest här på filmett? And this party will be the death of you.

 snälla säg inte att dessa kadaver är äkta?

4 vänner som levt loppan hela livet står alla inför livsförändrande situationer Ugo har äktenskaps problem och vill ta livet av sig själv, Phillipe bor med sin gamla barnflicka som lurar i han att tjejer är horor och kommer göra honom ledsen(Precis som i Psycho), Marcello har gått och blivit impotent och så har vi Michel som helt enkelt bara är trött på livet. De bestämmer sig för att begå en självmordspakt som går ut på att svulla i sig mat tills de dör. Nej seriöst de ska äta ihjäl sig.  De möts  i Phillipes stora villa och börjar vräka i sig direkt och ringer in 3 horor. Efter en natt full av fest avbryts de dock av fröken Andreá och hennes skolklass för att se den stora trädgården. Hon blir förtjust i Phillipe så hon återvänder sedan själv på kvällen och bestämmer sig för att stanna och typ 5 min senare friar Phillipe till henne men hon är mer gästvänlig och låter de andra ta del av hennes underliv. Men efter Michel förstört husets avlopps system efter ha tagit världens största skit flyr hororna flyr det översvämmade huset. Men våra 4 syndabockar struntar i det och fortsätter sitt uppdrag att ta död på sig själva. Vem är förste man att förlora livet? Hur mycket mat kommer kunde ha gett barnen i afrika? Vem kommer stoppat i sig sin potatis?

så mycket mat, så lite tid

Le Grande Bouffe är en seg film ja, där det enda som verkligen sker är matlagning, middag, gök och festande. Varje karaktär har en anledning till varför de gått med på denna bisarra idé och alla män är spelade av giganter inom Europeisk film så givetvis är de alla excellenta.  Det finns dock en sak i filmen som VERKLIGEN sänker statusen. Under hela filmen får man en underhållande, syndig och seriös stämning tills Michel får magknip och fis-ljudeffekterna börjar strömma in. Ja han har svullat i dagar men fis-effekterna låter som att komma direkt från Family Guy och dödar stämningen och gör(SPOILER DUH) hans känslosamma död till en clownakt. Det positiva tar lätt ut det negativa och det är en mycket bra film på dramatisk nivå. Det sker inga explosioner utan allt som händer är att man äter och lär känna karaktärerna. Även Andrea som agerar husmor åt de döende svullona är underhållande som en fd. fröken som hoppar in i leken. La Grande Bouffé får 5/5 guldkameror, finns det ett sätt jag skulle vilja dö på är det detta sett, proppa mig full på mat och horor tills den sekund hjärtat slutar slå. Ett perfekt slut och en underhållande karaktärs utveckling ger en film som kortsagt är sötsur.

 Markus
2013-12-30
20:29:54

2013 - Robins filmerfarenheter in a nutshell!

Då tar vi och tackar Markus för sitt vackra filmtacktal som gav tårar i ögonen. Nu kommer jag in i
bilden här då. Och tyvärr har jag inte sett en enda film på bio i år, vilket är rätt underligt. Istället
har jag utökat min filmsamling på diverse sätt, så här kommer min uppskattning av året som har gått.
 
Årets Special-utgåva: Blade Runner 5-disc Ultimate Collector's Edition med 5 dvd'er som innehåller
allt om allt inom allt utöver allt om Blade Runner! Samt olika versioner av filmen, med alternativa slut
och sånt göttigt. Utan tvekan den mäktigaste samling jag har i min Collection.
Årets mystiska: Clive Barker överraskade med sin film från 1995. Lords of Illusions lyckades skapa
magi och mystik utan att gå över gränsen och blir en skön deckare som gav spänningen jag ville ha.
Årets Överraskning: Sedan jag såg trailern ville jag alltid se filmen, men visste att Sverige inte skulle
köpa in dvd'n. Så döm min förvåning när Njuta Films köpte in Manborg till vårat land. Jag skrattade
mig igenom ett badass action-äventyr med stop-motion och onda demoner med coola namn. Och
trailern på den svenska actionfilmen, Kung Rage, verkar visa en hoppfull framtid för retro-fanatiker!
B-scifi filmen Extracted visade sig också vara en överaskande intressant film, men kunde inte komma
nära Manborg!
Årets Besvikelse: Så mycket snack för en sådan långtråkig film. Argo.
Årets sämsta: Bland årets skräpigare titlar hittar vi överamerikanska filmer med brevbärare i en torr
framtid med krigsbudskap. The Postman med Kevin Costner som är lika charmig som Salem El Fakirs
gluggtand. Men värre är nog de syrspyande fåglarna som gör kamikaze-bombningar 40 minuter in i filmen
Birdemic: Shock and Terror. Fast den filmen var så kass så den blev bra. Tall Man var dock årets sämsta
tack vare en god tanke, ururselt genomförande och skitkass marknadsavföring.
Årets 80-talsostare: Lärare i en ond framtid där ungarna är små terrorister i skolan. Lärarna blir robotar
som delar ut stryk vid misskötsel. Skönt anarkistisk musik gör Class of 1999 till årets bästa ostare!
Årets köp: Jag kände mig som Indiana Jones när han hittade förbundsarken, när jag öppnade brevlådan!
Jag fick hem John Carpenter's They live från Storbritannien tack vare E-Bay. Men Sverige måste inskaffa
detta mästerverk!
Årets scen: Nicolas Cage och Laura Dern kör hemåt en mörk och deppig natt på en landsväg när
Cage säger några deppiga avslöjanden till Wicked Games av Chris Isaak. Så jävla vackert och mystiskt.
Årets sämsta nyhet: Joel Kinnaman säljer sin själ till djävulen. Robocop-remaken får mig att hålla med
Peter Wellers väldigt intressanta analys av filmen och åsikter om remaken.
Årets dödsscener: Svårt att säga vilken. Men när skådesplaren i uggledräkt dödar en medskådis på scen framför regissören under genrepet. Efter några sekunder inser dem att ugglan egentligen inte är
skådespelare, och att de alla blev vittne till ett brutalt mord med kniv. Bone-chilling! Stage Fright har många vassa dödsscener.
Slutligen har jag ändrat min åsikt kring två filmer. Snatch är självklart en bra film, men förtjänar långt ifrån
en 5 av 5, vilket var en stor tabbe från min sida. Temple Of Doom må ha en stendum början, men resten
är nog något bland det mörkaste och mest häftigaste i hela serien. 2 av 5? Vad FAAAAN tänkte jag på?
Gott nytt år, filmälskare! Nästa år kommer bli gudomligt!
 
Robin!
2013-12-30
01:46:00

2014- what may come

Så det var 2013 det och det har varit ett bra år även på filmduken. Många bra filmer som This is the End(en av årets bästa) och Lincoln. Vad har 2014 på lur då? Jo en NY JÄVLA Paranormal Activity och The Expendables 3, theExpendables 3 ser dock ut som att vara en adrenalin rush som endast kommer vara sebar på stora duken. Gamla vänner dyker också upp i Dum Dummare 2 där kult figurerna Lloyd och Harry ger sig ut på ännu en resa men den stora tvisten är att Jim Carrey och Jeff Daniels återvänder till sina roller. Arnie återvänder igen i Sabotage och det verkar som att Arnie inte kommer ta ännu en paus från att underhålla oss på film. Robin kommer sörja dagen då Robocop remaken släpps lika mycket som jag kommer hypa årets största film nästa år, okay filmen jag ser fram emot mest nästa år Dawn Of the Planet Of The Apes en direkt uppföljare till Rise men den stora skillnaden nu är att männskligheten är i spillror och alla apor kan prata så det kommer vara mer likt original filmerna och det våras för krig. Detta är vad jag kommer hypa under 2014, under 2012 var det Iron Sky och nu Dawn Of the Planet Of The Apes!

 " Snälla var den Apornas Planet filmen världen har väntat på i snart 30 år!

The Minions från Dumma Mej får en egen film för att? Aja barn älskar dem och Sony är giriga så varför inte och Teenage Mutant Ninja Turtles återvänder till bioduken efter TMNT3 skiten under ledning utav Michael ” oh god no” Bay som vill förstöra ännu en 80-tals serie. Vi får mycket sword and Sandal också med Pompeii och Dwayne The Rock Johnssons Hercules. Men min stora fråga till 2014 är…hur fan kommer Lego filmen bli? Visade den alla sina bästa delar i trailern som MÅNGA filmer gör? Jag kommer se den självklart men kommer den bli lika underhållande som den lovar? Andra filmer man ser fram emot att se är 22 Jump Street som inte verkar så bra men första var mycket roande, Sin City, A dame to kill for ska givetvist ses. Amazing Spider-man 2 verkar bygga upp en hel serie utav filmer bestående av uppföljare med effekter och storylines som slår första Spider-man Trilogin.Och så klart sista Hobbit filmen(ser fram emot den men inte hypad).  Godzilla återvänder till amerikansk mark för att löpa amok för första gången sedan 2004 i Final Wars, kan den bli bättre än Amerikas version av Godzilla från 1998?

"En produkt för att göra reklam för en annan produkt som kan sälja en annan produkt....."

Detta var några av de filmer jag ser fram emot att se 2014 och för att avrunda året så finns det inte så mycket annat än att vi här på filmfett önskar er alla ett gott nytt år och ett gott film år.

 

 

 Markus