FilmFett

2018-12-31
07:10:00

Svinstian

Filmfett har sedan 4 år tillbaka som årlig tradition, varav jag, Markus, är den enda fackelbäraren, som går ut på att årets sista film Filmfett är en film av Marco Ferreri, en tradition jag tänkte upprätthålla även i år med filmen Dillinger is  Dead med Michel Piccoli men just när jag skulle sätta mig ner å se den....var den borta, vad fan skulle jag göra? Bryta traditionen? Lägga ner filmfett helt? nej men det fanns ett mer....simpelt beroende på hur man ser det alternativ....och räddningen kom i form av en kommunist (skumt hur ofta det händer mig) då Marco Ferreri skådespelade i Pier Passolinis Svinstean... so...It's Passolini time såhär efter A Serbian Film.
 
"I wish to kiss you but also kill you"
 
Vi får 2 stories, båda lika tråkiga och propag....andiska?  En utspelar sig i dåtiden, där vi möter en naken snubbe som går runt en vulkaniskt landskap och den andra handlar om vad jag gissar är en efterbliven son till en industrialist som ibland slänger in ett "Falalala" i slutet av en mening för at tlåta mer poetisk när han snackar med sin kvinna och allt hans farsa gör under filmen är att snacka affärer med Marco Ferreris karaktär. Filmen börjar med att snubben i dåtiden äter massa djur sen BLÄM möter vi Industrialist sonen Marco sen BLÄM tillbaka till kannibalen i dåtiden sedan BLÄM tillbaks till Julian och hans far sen BLÄM har kannibalen mött en snubbe som han kan skapa kaos med sen BLÄM poesisnack mellan Julian och hans tjeja, det är jävligt mycket snack ....om deras problem...jag tar knappt tag i mina egna...
There's the New years man himself
 
Du kan lägga undan kräkpåsen för denna, Detta är pussilini istället för Passolini, borta är det råa materialet och borta är det äckliga, istället har vi ...halvnaket och det säger mycket men visar ytterst lite, första gången jag såg filmen trodde jag seriöst att jag fått tag i en hårt censurerad version men såvitt jag vet nope. Vi har Kannibalism.... sägs det, vi har en snubbe som äts upp av grisar.....sägs det, mannen med grismask som pyntar poster och dvd omslag ...får vi se en sekund, det värsta vi har här? En snubbe på kryckor i Hutler mustasch och Marco Ferreri som äter mat på ett sisådär halväckligt sätt men utöver det är detta mest ett stort finger mot facism och nazieran av tysklands historia,. Filmingen är jävligt skum med, i vissa fall är det som om de har en facetrack då kameran rör sig tillsammans med hur karaktärers huvuden rör sig. Detta är en av 3 Passolini filmer jag personligen äger, denna, Salo och ......fuck.....en till...  som jag inte sett än! men jag kan reda säga nu att denna är den sämsta och tråkigaste, Passolinis medelande dock om att facism är dåligt ska inte underskattas, men att ha en Industralist BOKSTAVLIGT talat i Hitler mustasch är lågt även för honom. Så vad säger man om en film där hälften av vad folk säger är poetisk rapakaja för en som inte är ett dugg intresserad av poesi? ....den är fint filmad men kamera rörelser verkar vara dyrt det snålades eller ja det är ju en konstfilm trots allt. Svinstian är inte grov, inte underhållande dålig, tillräckligt mörk för att jag den makabra jävel jag är ska få ut något av den och det känns verkligen som om Passolini hållits hårt i kopplet under denna film och därför får den endast 1,5/5 Guldkameror, ett lågt avslut på 2018s filmår men ey, can't win them all och vi fick ju iallafall lite Marco Ferreri så det räknas!
 
Markus
2018-12-29
08:10:00

2018 - En Återblick Av FilmFett

Året lider sig mot sitt slut och Robin och Markus har sett en hel del tillsammans. Men eftersom vi kommunicerar genom att kasta bajs på varandra så har jag ingen aning vilka filmer han uppskattar under detta år. Men JAG (ego increasing) ger mina 50 öre och ett tuggumi om året som gått.
 
 
Årets snyggaste/superhjältefilm blev Spiderman: Into The Spiderverse. Den kom lite som en oväntat väloljad blixt följt av ett KABLAMMO! Därför får den en cykelkedja jag hittade i garaget hos grannen samt ett signerat foto av världens bästa recensenter.
 
Årets överskattade blev Black Panther. Finns inte mycket jag kan säga om den då jag tyckte den var innehållslös. Den vinner en använd toaborste efter taco-friday.
 
Årets hype landade på Avengers: Infinity War. Själv var jag inte så hypad, men man måste ju dela med sig av vad majoriten av människorna tycker. Den vinner en luftballong av trä.
 
 
Robins bästa blev Mission Impossible Fallout som fick honom att svettas av intensitet. Den vinner en 4 meter hög skulptur av guld av Robins högra öra.
 
 
Markus bästa blev Perfectos desconocidos! En film av Alex de la Iglesia. Vet inte vad jag kan skriva då jag inte vet nått om den. Den vinner en 30 kilo tung skulptur av Markus använda mjölkpaket.
 
Årets rysare landade på Hereditary. Robin fick ligga sked med en okänd 70-åring efteråt. Hon visste inte om att jag var där....Den vinner en tapet av Skriket.
 
 
Årets bästa musik blir Halloween. Inte ens ett skämt! John Carpenter är sylvass som vanligt när han hamrar tunga toner på sin synth tillsammans med sitt band (inklusive sin son). Den vinner en använd Bingolott och en heldag med Leif "Loket" Ohlson.
 
 
Årets snyftare blir Won't You Be My Neighbor. En vacker dokumentär om en oerhört fin människa, Mister Rogers. Den vinner ett signerat foto av världens bästa rese-center. Markus skrev fel i beställningen, men det får dom nöja sig med.
 
Robins stinkare blev Winchester. Ett levande bevis på tristess. Den vinner ett 40 minuters besök av Edward Bloom när han går på diet av ruttna oliver.
 
Markus stinkare är Jurassic World 2. Dess rådumma manus och icke-existernade underhållnng gör att den förtjänar priset att bli kastrerad av Harvey Wienstien.
 
Och med dessa orden så lämnar vi 2018. 
Låt oss aldrig glömma dom som gått bort under året. Stan Lee, en av Marvels grundare. Musikern Avvicii, Ikeas grundare Ingvar Kamprad, Hallands egna Johannes Brost, världens smartaste fysiker Stephen Hawking, Svampbobs fader Stephen Hillenburg och fler.
 
Låt deras bortgång lysa i stjärnorna under 2019!....Eller nått sånt.
 
Robin (och Markus) på FilmFett. Skål!
 
"FilmFett is...like...the best thing in the world. And yes, I regret Winchester. YOLO! Haha. DAB!" - Totally the real Helen Mirren (2018)
 
2018-12-29
06:45:00

2018 top 10 bästa filmer

https://twitter.com/Filmfettblogg/status/1059546291712204801https://twitter.com/Filmfettblogg/status/1059546291712204801https://twitter.com/Filmfettblogg/status/1059546291712204801https://twitter.com/Filmfettblogg/status/1059546291712204801https://twitter.com/Filmfettblogg/status/1059546291712204801

Minns ni denna lilla "trailer" jag gjorde för denna lista? Well It's that time of year och än en gång har jag inte sett allt jag ville se! 2017 var det disaster Artist och Death of Stalin som missade sina placeringar (och death of stalin var top 2 kan jag säga!), i år Climax, Halloween och Suspiria som får leva utan att bli sedda i år så kanske updaterar listan? I'll keep you updated.
 
10. Isle of dogs
Heaven knows I love me some stop-Motion men att jag aldrig ens försökt mig på Paul Thomas Andersson eller Wes Andersson eller vilken av dem det nu var som levererade detta kärleksbrev till japansk kultur. I framtiden är hundar utvisade från Japan till en enda stor skräp ö där en dag det dyker upp en ung japansk pojke i jakt på sin egna hund, där är storyn i ett nötskal, det blir en katt å råtta lek då hans onda Farbror vill få hem sin brorson men jakten på Spot tar över all fokus. Filmen är smårolig och småspännande. Wes Andersson som det visade sig vara bakoms enda "bra filmer" visade sig vara hans stop-motion filmer och denna ...är inte jättebra men den är inte dålig och jämnfört mot flera andra av årets filmer är denna garanterat en av de 10 bästa.
 

9. Black Panther
Årets holy shit film tydligen då ingen kunde hålla käft om den och ja bra var den, årets bästa? Fugg no. Och jag har även ett stort klagomål på filmen, och det är att jag gillade faktiskt inte T'Challa....LIKA mycket som i Captain America Civil War, där var han mystisk, rak på sak och hans on screen persona begärde en kungs respekt, här är det borta och han är mer Marvel cut out hero med humor, skämt och gott hjärta, medans i Civil War var han rent av batman med mörk cool dräkt och give no shit attitude + så var han mystisk. Cool film annars...bra skurk.

 
8. Den blomstertid nu kommer
Sveriges första blockbuster bjuder på en fin mix at svenne banan drama film till något som liknar en hollywood film i en av de mest udda men tillfredställande mixar av filmgenrer på länge. Att bevisa att de har talang är någoting Crazy Pictures inte behöver göra men här bankar de in den vetenskapen inte bara i mitt huvud utan hela svenska folket. Filmens huvudkaraktär genomgår en mycket välbehövd transformation och tacka gud för det för han börjar filmens gång som en riktig jävel och dramat påminner mer om den där alkoholist Mikael persbrandt filmen än children of men först men precis som huvudaraktären växer de inblandade under filmen och de flesta karaktärer som spelar roll har en story ark som fyller kriterierna för en jäkla bra film. Visst det hjälper att filmskaparna är fellow norrköpings boys som en själv men den lilla detaljen kan väl en tjuga få dig att glömma? Panik är ett faktum och ovissheten är oändlig.
 

7. Deadpool 2
Gillade du första Deadpool? Hurra, då lär du gilla denna. Tyvärr lider den lite av att den första var så ny och bra att denna framstår som en vanlig uppföljare, en bra film men lite för lik den första filmen.  Deadpool är Deadpool och storyn är större med kraftigare fiender och större moraliska frågor som Deadpool måste ta sig igenom. Jag garvade, skrattade och hade en generelt bra stund när jag såg filmen men jag såg den och det lämnade inget större intryck i jämnförelse med första rullen.
 
6. Into the Spider-verse
Visst vi har en hel film här men HOLY SHIT SPIDER-HAM! I EN STORFILM! GUYS....visst i slutänden var det visst Spider-Noir som var den bästa nya karaktären i denna film full av bra humor, starka känslor och cool jävla action med en story om korsade dimensioner, ett ämne som borde vara en hel genre! Färger och animation blandas i en fröjd för ögat och filmmakarna får oss att snabbt känna karaktärerna såfort att när en mindre karaktär förlorar kampen mot det onda så bryr man sin och det blir lite känslosamt,
 


5. Ant-man And the wasp
Filmen Robin gav hela 1,5/5 Guldkameror men jag JAG! ....ger den typ 3,5/5 Guldkameror, Ant-man har alltid varit den avenger med coolaste kraften, eller åtminstone den jag svarar på när jag får den eviga frågan "vilken superkraft skulle du helst vilja ha". Ja handlingen är medioker, skurken är lite ...kanske den sämsta skurken på länge från  MCU och dess klimax är en stor Deus Ex Machina...sen kommer slut nummer 2 och ja, det är jävligt coolt. FIlmens humor är bra, å fan, det är en jävla underhållande film om du frågar mig fast med sina brister och ja Robin har poäng i sitt argument. Dåligt val att se filmen 12/11 dock...samma dag Stan Lee dog, han dog visst under tiden jag såg filmen.
 
4. Avengers Infinity War
Detta är vad 10 år och ca 18 filmer har byggt upp till och vad får vi...den näst bästa Marvel filmen som inte är en Guardians of the Galaxy film...denna är åtminstone top 5, ge mig det hörrni!  ja det är en royale Rumble for the ages och jag hoppas på att del 2 är lika awesome med hur det ska sluta. Det brister lite dock i att Thanos arme är generiska men de få karaktärer ur hans arsenal är jävligt intressanta samt att filmen kändes lite ofokuserad vilket kan ha varit poängen? Kaos och balans å allt det där? Tillsammans med dek 2 så kommer nog detta bli en rulle som är värd å se om och om igen men för tillfället så
 
3.Three Billboards Outside Ebbing Missouri
Oh wow...det var länge sedan man såg en sån här film på SF (fuck you it's always gonna be SF) och är en emitionell ruschelkana, ibland kan du garva, ibland kan du heja på action/övervåldet, ibland kan du bli gråtfärdig då det är drama deluxe med Frances McDormands karaktär. Ja det är en 2017 film men jag och Tarre han själv gick och såg den och jag minns att vi båda var helt mindblown, vi visste inte hur vi skulle se filmen som eller hur vi mådde efter filmen,.....ledsna men fulla av hopp skulle jag säga, det slutar på ett intressant sätt helt enkelt and we loved it. What else can I say but EY FUCKHEAD, watch it.

 
2. Mandy
 Mum hold me Im scared, detta var ta mig fan en ride. Och när jag inte hann med vare sig Climax eller Suspiria fick jag det där extra jag sökte av Mandy, en fantastiskt feel bad rulle med fantastisk ljussättning och scenografi med övervåld och rå och oförlåtlig hämnd. Ju mindre jag säger om filmen desto bättre men jag säger att det på tok för sega första akten är värd väntan om man vet vad som kommer efteråt

 
Och årets bästa film Enligt Filmfett- Markus blir......
 
1. Perfectos desconocidos
Holy....Fucking Shit, vart kom denna film ifrån? Alex De La Inglesia levererar en fantastisk film som tog mig med hull och hår, levererade gåshud och tog inga fångar när det kom till spänning,  Du kan läsa en hel review av filmen här. Nu måste jag bara se den Italienska OCH Mexikanska versionen av filmen med..
 
 Gott nytt år, det kommer en sista review innan året är helt slut för att upprätthålla en tradition vi skapat här på filmfett i 5te året irad
 
Makus