FilmFett

2015-01-31
11:52:54

El Dia de la Bestia

En präst vid namn Cura avslöjar för sin högre att han tänker begå så många synder som helst för att besegra en fiende, hans vän och chef avråder honom men om han verkligen måste så hjälper vännen till, när de båda reser sig upp för att gå ramlar kyrkans största kors och mosar prästens kompis. Varför begår Cura alla dessa synder? Så han kan sälja sin själ till djävulen och på så sätt få första parkett till att bevittna antikristus födelse som ska ske på juldagen. Han tänker dock förgöra avkomman innan något ont kan ske så han är egentligen en god man. Cura går till en death metal butik för att köpa musik med gömda budskap och butikägaren, José Maria vars mor hyr ut massa rum rekommenderar honom att sova över där. I lägenheten han nyss hyrt ett rum i ser han på tv där en spåman vid namn Cavan. Dagen därpå går Cura till en bokaffär där han snor en kopia av Cavans senaste bok om mörka krafter men efter att ha åkt fast, slagit ner butiksägaren rymmer han med boken. Hemma övertygar han José maria att följa med på hans uppdrag och synda sönder och leda honom till syndanästen. Cura och Jose Maria lyckas övertyga Cavan att gå med i gruppen, vare sig han vill eller inte.

 "I'm gonna stop the birth of the Anti Christ"

De binder fast Caven och misshandlar honom och tvingar han att berätta hur man tillkallar djävulen. Efter mycket bråte inklusive att fixa fram LSD och skaffa fram en oskuld är de redo att utföra ritualen att sälja sin själ vilket först inte verkar funka alls men efter ett tag vandrar en get in från ingenstans med huggtänder och går på två ben. Precis när det verkar ske saker börjar Cura tveka och fly när djävulen väl börjar ta kontakt med trion. Under ett flykförsök genom att klättra ner från en av Madrids högsta byggnader skadas Caven brutalt och José Maria och Cura flyr. Caven överlever fallet och går direkt till sin tv station för ett special program som ska handla om Antikristus födelse samtidigt tror Cura att han hittat stället där antikrist ska födas.

 "A devilishly dark comedy"

Precis som de tidigare De la Inglesia filmer Filmfett gått igenom är denna både ett ton med kul och absurd humor som får en att skratta med sötsur smak, och givetvis är den fantastisk. Självaste tanken att en präst gör allt för att synda och se han göra alla dessa dumma saker i klädd i sin präst dräkt är hysteriskt rolig om man har min typ av humor. Birollerna är roliga som fan med, från den dumma death metal snubben till hans mor som bokstavligen bankar skiten ur sin son och hans farfar som springer runt naken i filmen utan att säga ett ord. The Day of the beast är inte lika rolig som Criemen ferpecto eller Witching and Bitching men är troligen den roligaste komedin som innehåller satanism jämnfört med skit filmen Little Nicky.  En underhållande sak med filmen är att de verkligen utför riktiga satanistiska ritualer vilket resulterade i att flera satanist grupper mordhotade flera av produktionens inblandade. Filmen må inte vara lika underhållande som de tidigare filmer vi beskådat men är endå ett inferno fullt av elak humor, underhållande tvistar och i samma anda som de jag nämnde innan. El Dia de la bestia får 3.5/5 guldkameror.

 Markus
2015-01-30
19:04:09

In The Mouth of Madness

Existerar det som vi skriver? Finns drömmar i en annan alternativ dimension som en daglig händelse?
Dessa intressanta frågor tas upp i John Carpenters film och i hans värld så är fiktion verklighet.
I alla fall den fiktion som författaren Sutter Cane producerar.
Sam Niell spelar John Trent, en cynisk försäkringsagent som får en förfrågan att hjälpa ett bokföretag
att hitta författaren Sutter Cane, vars böcker driver folk till galna begär. Sutter Cane har försvunnit
spårlöst och hans nya bok, In The Mouth of Madness ska snart lanseras. Den nya boken påstås
vara hans största verk någonsin. John Trent upptäcker en dold karta och tror att Sutter Cane använder
kartan som ett försäljningsknep för att få fler läsare. Tillsammans med Canes assistent, Linda, beger sig
John in i en bisarr stad som påminner starkt om böckerna Cane skriver. Och mycket mystiska händelser
pågår i staden.
Fan, galne Gunnar står där med sin yxa igen! Bara ignorera honom!
Filmen lyckas behålla en galenskaps humor. Sam Niell återberättar allting för en åhörare på ett mentalinstitut
och har alltid en komisk reaktion på vad som sker. Men i filmen döljer sig en apokalyptisk atmosfär. Världens
öde hänger på spel och verklighetens väggar kan rasera. Förutom en energisk Sam Niell får vi även se
David Warner och John Glover. Tydligen är Charlton Heston med! men detta måste jag ha missat i filmen.
Alla har vi haft dåliga morgonar!
In The Mouth of Madness påminner om spelet Alan Wake och har en engarerad och intressant utveckling.
Däremot känns den lite händelselös och för fint uppstrukturerad ibland. Som att det inte händer så mycket
sista halvtimmen. Men detta är en av Johns starkaste filmer och den sista bättre filmen han gjorde.
3 av 5 guldkameror!
 
Robin Andersson
2015-01-30
11:25:21

Common Wealth

Julia är troligen världens sämsta mäklare, Hon kan knappast sälja något hus till någon. Hon har dock fått tag i en mycket fin lägenhet som hon bjuder sin man till och lagar mat där och utnyttjar sängen som om det vore hennes egna. Från ingenstans börjar det regna kakelakor från taket under het älskog så Julia ringer brandmän som går in i lägenheten över ”hennes”. De hittar lägenhetens ägare död sedan länge och lägenheten är i ett förjävligt stadie. När kroppen bärs ut trillar ägarens plånbok ut, Julia plockar upp denna plånbok och hittar en lapp med ett schackbräde ritat på.  En av husets boende börjar gräva efter saker vilket förvirrar Julia men allt klarnar upp när hon hittar ett schack rutigt golv, precis som i den döde mannens lägenhet….Schackbrädet på lappen var en karta. Nyfiken följer Julia kartan och hittar en stor förmögenhet i en av rutorna.

 En man som klär ut sig till Darth Vader gör inget annat än att fappa

Det börjar snabbt kittlas i Julias fingertoppar och hon börjar desperat att gömma pengarna från folk. Men varenda jäkel i lägenheten råkar känna till den dödes förmögenhet och har väntat på att han ska dö. Men nu när Julia är ägaren till pengarna börjar hyresgästerna att planera att sno pengarna från henne. Kostar vad det kosta vill, till och med hennes liv.  Hur långt är hyresgästerna villiga att gå för att få pengarna? Hur galna är de?

 "The suitcase! Fucking greed will send us to hell."

Kan Alex de la Iglesiaskriva dåliga karaktärer? Varje karaktär i hans filmer är hysteriskt roliga men även realistiska, inte många kan få den perfekta blandingen av humor och realism utan det blir antingen en comic relief karaktär som endast är där för att ge skratt eller en tråkig karaktär. De är som taget direkt ur en Tom Sharpe bok. Common Wealth är inte lika bra som Criemen Ferpecto men är ett ton av kul endå. Den absurda stämningen och mörka humor närvarar i denna med. Den är mycket hektiska stunder som gör tittaren nervös. Huvudrollsinnehaverskan är en jävla bra skådis och hennes karaktär är både älskvärd och elak utav bara helvete…… en anti hjälte men andra karaktären som den överviktiga nörden som alltid går kläd i star wars masker och kläder och Enruiqe Viléns karaktär, en mystisk inneboende som ser ut som en galen yxmördare får dock denna knäppa hjälten att framstå som filmens vettigaste karaktär. Uppbyggnaden till avslöjandet om att alla känner till pengarna görs gradvis och det är underbart, de verkligen skrapar toppen av isberget av hemligheter stilren tills då resten av sanningen avslöjas på en gång för att avslutas i en av de bästa filmslut jag sett i år. Common Wealth får 4/5 guldkameror. Jag tror jag har en ny Ressigör på min top 10 lista av Regissörer…. Fan nu måste jag göra en sån lista.

 Markus