El Dia de la Bestia
2015-01-31

En präst vid namn Cura avslöjar för sin högre att han tänker begå så många synder som helst för att besegra en fiende, hans vän och chef avråder honom men om han verkligen måste så hjälper vännen till, när de båda reser sig upp för att gå ramlar kyrkans största kors och mosar prästens kompis. Varför begår Cura alla dessa synder? Så han kan sälja sin själ till djävulen och på så sätt få första parkett till att bevittna antikristus födelse som ska ske på juldagen. Han tänker dock förgöra avkomman innan något ont kan ske så han är egentligen en god man. Cura går till en death metal butik för att köpa musik med gömda budskap och butikägaren, José Maria vars mor hyr ut massa rum rekommenderar honom att sova över där. I lägenheten han nyss hyrt ett rum i ser han på tv där en spåman vid namn Cavan. Dagen därpå går Cura till en bokaffär där han snor en kopia av Cavans senaste bok om mörka krafter men efter att ha åkt fast, slagit ner butiksägaren rymmer han med boken. Hemma övertygar han José maria att följa med på hans uppdrag och synda sönder och leda honom till syndanästen. Cura och Jose Maria lyckas övertyga Cavan att gå med i gruppen, vare sig han vill eller inte.

 "I'm gonna stop the birth of the Anti Christ"

De binder fast Caven och misshandlar honom och tvingar han att berätta hur man tillkallar djävulen. Efter mycket bråte inklusive att fixa fram LSD och skaffa fram en oskuld är de redo att utföra ritualen att sälja sin själ vilket först inte verkar funka alls men efter ett tag vandrar en get in från ingenstans med huggtänder och går på två ben. Precis när det verkar ske saker börjar Cura tveka och fly när djävulen väl börjar ta kontakt med trion. Under ett flykförsök genom att klättra ner från en av Madrids högsta byggnader skadas Caven brutalt och José Maria och Cura flyr. Caven överlever fallet och går direkt till sin tv station för ett special program som ska handla om Antikristus födelse samtidigt tror Cura att han hittat stället där antikrist ska födas.

 "A devilishly dark comedy"

Precis som de tidigare De la Inglesia filmer Filmfett gått igenom är denna både ett ton med kul och absurd humor som får en att skratta med sötsur smak, och givetvis är den fantastisk. Självaste tanken att en präst gör allt för att synda och se han göra alla dessa dumma saker i klädd i sin präst dräkt är hysteriskt rolig om man har min typ av humor. Birollerna är roliga som fan med, från den dumma death metal snubben till hans mor som bokstavligen bankar skiten ur sin son och hans farfar som springer runt naken i filmen utan att säga ett ord. The Day of the beast är inte lika rolig som Criemen ferpecto eller Witching and Bitching men är troligen den roligaste komedin som innehåller satanism jämnfört med skit filmen Little Nicky.  En underhållande sak med filmen är att de verkligen utför riktiga satanistiska ritualer vilket resulterade i att flera satanist grupper mordhotade flera av produktionens inblandade. Filmen må inte vara lika underhållande som de tidigare filmer vi beskådat men är endå ett inferno fullt av elak humor, underhållande tvistar och i samma anda som de jag nämnde innan. El Dia de la bestia får 3.5/5 guldkameror.

 Markus

In The Mouth of Madness
2015-01-30

Existerar det som vi skriver? Finns drömmar i en annan alternativ dimension som en daglig händelse?
Dessa intressanta frågor tas upp i John Carpenters film och i hans värld så är fiktion verklighet.
I alla fall den fiktion som författaren Sutter Cane producerar.
Sam Niell spelar John Trent, en cynisk försäkringsagent som får en förfrågan att hjälpa ett bokföretag
att hitta författaren Sutter Cane, vars böcker driver folk till galna begär. Sutter Cane har försvunnit
spårlöst och hans nya bok, In The Mouth of Madness ska snart lanseras. Den nya boken påstås
vara hans största verk någonsin. John Trent upptäcker en dold karta och tror att Sutter Cane använder
kartan som ett försäljningsknep för att få fler läsare. Tillsammans med Canes assistent, Linda, beger sig
John in i en bisarr stad som påminner starkt om böckerna Cane skriver. Och mycket mystiska händelser
pågår i staden.
Fan, galne Gunnar står där med sin yxa igen! Bara ignorera honom!
Filmen lyckas behålla en galenskaps humor. Sam Niell återberättar allting för en åhörare på ett mentalinstitut
och har alltid en komisk reaktion på vad som sker. Men i filmen döljer sig en apokalyptisk atmosfär. Världens
öde hänger på spel och verklighetens väggar kan rasera. Förutom en energisk Sam Niell får vi även se
David Warner och John Glover. Tydligen är Charlton Heston med! men detta måste jag ha missat i filmen.
Alla har vi haft dåliga morgonar!
In The Mouth of Madness påminner om spelet Alan Wake och har en engarerad och intressant utveckling.
Däremot känns den lite händelselös och för fint uppstrukturerad ibland. Som att det inte händer så mycket
sista halvtimmen. Men detta är en av Johns starkaste filmer och den sista bättre filmen han gjorde.
3 av 5 guldkameror!
 
Robin Andersson

Common Wealth
2015-01-30

Julia är troligen världens sämsta mäklare, Hon kan knappast sälja något hus till någon. Hon har dock fått tag i en mycket fin lägenhet som hon bjuder sin man till och lagar mat där och utnyttjar sängen som om det vore hennes egna. Från ingenstans börjar det regna kakelakor från taket under het älskog så Julia ringer brandmän som går in i lägenheten över ”hennes”. De hittar lägenhetens ägare död sedan länge och lägenheten är i ett förjävligt stadie. När kroppen bärs ut trillar ägarens plånbok ut, Julia plockar upp denna plånbok och hittar en lapp med ett schackbräde ritat på.  En av husets boende börjar gräva efter saker vilket förvirrar Julia men allt klarnar upp när hon hittar ett schack rutigt golv, precis som i den döde mannens lägenhet….Schackbrädet på lappen var en karta. Nyfiken följer Julia kartan och hittar en stor förmögenhet i en av rutorna.

 En man som klär ut sig till Darth Vader gör inget annat än att fappa

Det börjar snabbt kittlas i Julias fingertoppar och hon börjar desperat att gömma pengarna från folk. Men varenda jäkel i lägenheten råkar känna till den dödes förmögenhet och har väntat på att han ska dö. Men nu när Julia är ägaren till pengarna börjar hyresgästerna att planera att sno pengarna från henne. Kostar vad det kosta vill, till och med hennes liv.  Hur långt är hyresgästerna villiga att gå för att få pengarna? Hur galna är de?

 "The suitcase! Fucking greed will send us to hell."

Kan Alex de la Iglesiaskriva dåliga karaktärer? Varje karaktär i hans filmer är hysteriskt roliga men även realistiska, inte många kan få den perfekta blandingen av humor och realism utan det blir antingen en comic relief karaktär som endast är där för att ge skratt eller en tråkig karaktär. De är som taget direkt ur en Tom Sharpe bok. Common Wealth är inte lika bra som Criemen Ferpecto men är ett ton av kul endå. Den absurda stämningen och mörka humor närvarar i denna med. Den är mycket hektiska stunder som gör tittaren nervös. Huvudrollsinnehaverskan är en jävla bra skådis och hennes karaktär är både älskvärd och elak utav bara helvete…… en anti hjälte men andra karaktären som den överviktiga nörden som alltid går kläd i star wars masker och kläder och Enruiqe Viléns karaktär, en mystisk inneboende som ser ut som en galen yxmördare får dock denna knäppa hjälten att framstå som filmens vettigaste karaktär. Uppbyggnaden till avslöjandet om att alla känner till pengarna görs gradvis och det är underbart, de verkligen skrapar toppen av isberget av hemligheter stilren tills då resten av sanningen avslöjas på en gång för att avslutas i en av de bästa filmslut jag sett i år. Common Wealth får 4/5 guldkameror. Jag tror jag har en ny Ressigör på min top 10 lista av Regissörer…. Fan nu måste jag göra en sån lista.

 Markus

800 Bullets
2015-01-29

 Carlos och hans mamma har precis flyttat till ett nytt ställe, och Carlos är en livad liten jäkel som älskar att ställa till problem och busa. Carlos mamma, Laura letar efter ett nytt ställe att bygga en fin turist attraktion och har ögonen på en cowboy park väldigt lik High Chaparall i Småland. Varför är laura så intresserad av just denna parken? Det visar sig att Carlos pappa en gång i tiden var en mycket känd stuntman tillsammans med sin pappa Julian som efter att Western filmerna slutade vara populära endast fick jobba med stunt shower i en western baserad teater. Carlos vill dock veta mer och träffa sin pappa så han snackar till sig en skidresa men hoppar av bussen tidigt och tar en taxi till Ameriá där westen parken ligger.
 "Let the battle begin..."

När Carlos kommer fram är dock parken helt tom men det är endå en show i full fart.  Carlos möter Julian som är ”ledare” över Western gruppen som först försöker ge bort honom till ett par tyskar som åker förbi.  När tyskarna inte vill ha Carlos börjar Carlos och Julien att bygga ett band…..tror Carlos sedan lämnar Julien Carlos helt ensam i öknen att gå hem. Som tur är åker resten av gruppen till krogen och möter Carlos på vägen. Under en föreställning kommer dock polisen och arristerar Julien och flera av showens skådisar efter droger hittas och som tur är fick Carlos ett kredit kort av sin mamma innan han åkte så han kan betala borgen. NU älskar helt plötsligt Julien Carlos. Och med Carlos kredit kort ska de göra hela parken till den turistattraktion det en gång var. Och först verkar det funka, mer kunder dyker upp och fler skådistruppen blir större men just när allt verkar ha löst sig dyker Carlos mamma upp och hämtar tillbaka Carlos, skyller sin före detta mans död på Julian och sedan lämnar stället, men hon är inte klar där. Hon vill förstöra Julians karriär, lägga ner hans park men som tur är tänker inte de gamla cowboysarna stå för det utan slåss tillbaka med krut och hästar och med ett artilleri bestående av 800 pistol kulor.

 Rated R for sexual content/nudity and some violence - ....Det är mycket naket och ständigt våldsam...

Carlos verkar först vara en av de där barnen man ser i film som bara klagar och snorar, men sedan visar det sig att han är en av de roligaste film barnen sedd på film. Precis som Alex De la Inglesias andra filmer är 800 Bullets hysteriskt rolig utan att så över gränsen, Karaktärerna är minnesvärda och filmens tvistar är aldrig vad man förväntar sig.  En scen är dock jävligt från ingenstans. Det är då en av filmens prostituerade först visar 10 årige Carlos ett bröst och sedan låter han röra det (Ungen ser skitlycklig ut om jag får tilläga det).  Klimaxet är en hel hög med epicness, Cowboys möter modern hollywood actionfilm i ett enda långt krig som avslutas överaskande tragiskt…från ingen jävla stanns…. Hela filmen är fullspäckad med action, tuttar och humor sedan BLÄM sorlig som fan. 800 Bullets är inte din alldagliga Western rulle och är likaså resten av filmerna vi gått igenom underhållande utav bara helvete. 800 Bullets får svag 4 av 5 guldkameror.

 
 Markus

Crimen Ferpecto
2015-01-28

En överhypad Affärschef berättar en historia för den värsta klassen han någonsin behövt lära om hur man blir en bra klädförsäljare, denna historia handlar om en man, Rafael som var den bästa säljaren chefen någonsin sett. För Rafael är stil allt, han skulle hellre dö ä ha på sig en billig kostym, endast det lyxigaste för han. Han jobbar på ett mycket fint varuhus kallat Yeyo där han är tjejernas favorit, han älskar kvinnor, de älskar honom. Han har en rival Don Antonio, en veteran i branchen som är den enda gör det svårt för Rafael att bli chef på undervåningen, kungen av stället som kan leda till ännu större chanser inom företaget. Det blir en stor tävling mellan de 2 rivalerna och just när det ser ut som Don Antonio vinner brakar Rafael igenom med en kund och snor segern precis framför Antonio och vinner. För att fira pucklar Rafael på en kvinnlig arbetskamrat i affären efter den stängt men får reda på dagen efteråt att Don Antonio ändå fick tjänsten de båda tävlat om

 "Ours is not a Sunday afternoon quickie. It's murder!"

Rafael får sparken av Don Antonio efter att ha förolämpat en kund. Detta gör Rafael rasande och de båda börjar bråka vilket slutar med att i ren aggression dödas Don Antonio i ett provrum. Vad ska nu Rafael göra med en död kropp i ett stängt köpcentrum? Rafael tar med sig Don Antonios kropp till källaren där de eldar upp gamla dockor men kroppen försvinner och affären öppnar upp igen. Rafael förhörs av polis men bygger upp sin egen slutsats, någon av hans jobbar kompisar försöker sätta dit honom genom att sno Don Antonios kropp. Den skyldige stiger fram och visar sig vara den enda tjejen i affären Rafael inte gökat, Lourdes den fulaste(tydligen) tjejen som arbetar i affären bygger upp ett alibi för Rafael och ser till att han går fri och blir belönad…..men bakom kulisserna har Lourdes mörkare planer och börjar snart utpressa Rafael för att få sin vilja till såsom den perfekta pojkvännen.

 "It's "Perfect", but it reads "Ferpect." Why?"

Crimen Ferpecto har sån där humor som verkligen talar till mig, det är inte rolig scen efter rolig scen utan hela scenariot är en absurd situation som t.ex A Fish Called Wanda. Precis som i Witching and Bitching finns det mycket underhållande scener som fastnar för en och det ligger en mycket mörk känsla över fimen som också fanns i Last Circus. Man känner verkligen hur desperat Rafael blir då allting som kan gå fel går fel och ju galnare han blir desto mer undrar man hur mycket av det man sett egentligen hänt. En av mina favorit scener är då Rafael förhörs av polis för första gången (spelad av min favorit skådis från Spanien Enrique Villén som även är med i Last Circus och Witching and Bitching) och det är så himla uppenbart att Rafael är mördaren  En annan favorit scen är då filmen blir så full av meta humor och till och med rättar till stavfelet i sin titel( ser du filmen kommer du förstå).Don Antonio men polisen låter han endå gå fri.  Lourdes ska tydligen vara en skitful tjej men jag tycker hon ser helt okay ut? Kort sagt, Criemen Ferpecto erbjuder många skratt på ett smart sätt, varje scen innehåller inte end punchline men bygger upp en mycket knepig situation som endast inte är dum för att vara dum, utan för att karaktärerna är desperata och gör lite fel som endast leder till mer fel. Precis som sin efterträdare Witching And Bitching är det en mycket underhållande mörk komedi Criemen Ferpecto får 4/5 Guldkameror. Det är redigt med Girl Power i den med då det är filmens huvudrollinnehaverska som styr showen.

 Markus

Witching & Bitching
2015-01-27

På en gata i Spanien står massa maskotar och visar upp sina kostymer som t.ex Jesus, Svampbob och en leksaks soldat, allt är frid och fröjd tills deras verkliga plan sätts i gång, ett rån. Jesus springer in med shotgun och skjuter hej vilt. Jesus berättar under rånet att han gör detta för sin son som även är med under rånet. Då rånet blir påkommet flyr de men flyktbilen blir tagen av leksakssoldatens flickvän så de kapar en taxi. Värre blir då pojken glömmer sin skolväska vid rånet där hans mammas och pappas telefon nummer står så nu vet Jesus ex flickvän. Du kanske märker att jag inte har gett dem namn det är för den första delen av filmen är det som i Resivour Dogs, ingen av rånarna känner varandra eller den andres namn. Männen tar en taxi chaffis till gisslan och under resan presenterar de sig, Jesus heter egentligen José, Soldaten heter Tony och gisslan heter Manuel. Med polisen hack i häl flyr gänget in i en dimmig skog, en skog där invånarna inte lever som de gör i staden.

 Våra "hjältar"

Våra hjältar möts av folk som skulle kunna få huset från Motorsågsmassakern att framstå som Buckingham Palace, speciellt värdinnan som börjar berätta om ett ställe mest känt som häxornas by. Men med 2 snutar och en galen ex fru som vill ha tillbaka sin son måste gänget röra sig vidare och lika bra det för byborna verkar bara vara dåliga nyheter då en av dem ser kocken blanda i en fot i soppan de beställde och det tydligen fanns en man i toaletten. På vägen kör de på den gamla tanten från baren, i panik öppnar José en påse full av damm från hennes halsband och när röken lagt sig är kroppen borta. Manuel, taxichaffisen är helt övertygad om att de är häxor då de helt plötsligt hamnar i Häxornas By. Väl i byn plockar de upp en liftare som säger sig vara den gamle tantens dotter, som tack för skjutsen bjuder den äldre liftaren in dem till sin enkla boning, ett spökhus där de möter Gracis sexiga dotter som José och Tony stöter på. De verkar dock mer intresserade av Josés son då han är den utvalde. Utvald till vad? Kommer häxorna få sina smutsiga händer på pöjken? Kommer gänget kunna sammarbeta för att få tillbaka bytet José glömt i häxhuset?

 Klimaxet är gigantiskt och resan dit är en enda lång skrattfest

Witching And Bitching är från samma team som gjorde Last Circus och stilen är ungefär densamme fast med lite mer humor, rolig humor som en ex fru som ringer mitt under flykten av rånet. Hela öppningsscenen är i klass med Taxi filmerna, fullt med bil action och komiska repliker. Varje karaktär de möter under resan är minnesvärd och har sin egna personlighet och dialog som är fnitter värdig. Denna filmen är mycket rolig(Som scenen då den gamla häxan ska koka ungen i spisen som i en gammal saga) men endå i klass med Last Circus som var rätt tragisk och brutal. Då Last Circus var tonad grå, tragisk och hade dyster miljö är Witching and Bitching mycket hårt gradat och färgglad, mycket humor och allmänt gladare stämning blir Last Circus är Ying till Witching and Bitchings Yang. Witching and Bitching är en jävligt underhållande film med element av skräck, som en spansk Shaun Of The Dead med högt tempo från början till slut. Witching & Bitching får 4,5/5 guldkameror.

Markus

The Last Circus
2015-01-26

På en cirkus under det spanska inbördeskriget jobbar det 2 clowner som verkligen ser ut som att de älskar sitt jobb tills Francos trupper attackerar. En av clownerna har med sig sin son och ber han gömma sig och han själv slår tillbaka mot våldet. Man har inte levt förän man sett en man i clown smink och dräkt slåss en episk fight mot militärer. Fadern tas till fånga till ett läger där han får arbeta dag ut och dag in men hans son, Javier gör ett tappert försök att rädda honom. Med dynamit ska Javier rädda alla slavar men lägrets ledare, Salcedo , är Francos numero uno fan och kommer inte låta sig besegras. Med sin häst dödar Salcedo Javiers far och ger sig efter Javier som försvarar sig för glatta livet. Javier lyckas hugga Salcedo i ögat så han blir blind och flyr. Javier lovar sig själv att han ska gå i sin fars fotspår som en Ledsen Clown på cirkus.
"If I weren't a clown, I'd be a murderer"

Många år senare hamnar Javier på en stor circus  där han faller pladask för Natalia, en akrobat som dejtar Javiers clown arbetskompis, den Glada Clownen Sergio som egentligen är ett fullt svin som slår kvinnor och är brutalt elak. Javier passar in bra i cirkus truppen men då han börjar bli för närgången Natalia blir Sergio sur och defensiv. Javier försöker övertala Natalia att lämna Sergio  men hon älskar honom endå fast han slår henne konstant och resten av gänget råder honom att hålla sig borta. En dag då Javier och Sergio visar upp en elefant för barnen går det över gränsen då Sergio (full som vanligt) övertalar Javier att kasta en bebis till honom då han inte når barnet från elefanten….Sergio fångar inte barnet men som tur är kommer det inte till skada då en annan cirkus arbetare räddar honom. Detta och en sista smäll på Natalia får Javier att gå över gränsen, han attackerar Sergio som ett vilt djur och skär upp hans ansikte. Efter hans grymma akt flyr han in i skogen där han jagar hjortar, blir jagad av vildsvin och hittar ett hus som han tar skydd i. Detta huset tillhör dock en blind man från hans förflutna som efter att ha identifierat honom anordnar en jakt för Javier…..och Javier är den jagade.

 "Come on clown! Make me Laugh"

The Last Circus är en mycket grym film! Från början med inbördeskriget till det fantastiska klimaxet i Valle De Los Caidos ( Typ Spaniens Notre Dame). Javier är en sympatisk karaktär som går över gränsen och blir lika illa som sina motståndare och resten av karaktärerna är underhållande som dvärgen på motorcykel, den gelögde Andrés och Natalia som spelas av den smexige Carolina Bang –Insert sex joke later-.  Handlingen är hjärtekrossande från då Javier förlorar sin far tills då han ständigt blir dumpad av sin kärlek för ett as som inte hans vänner gillar utan mer fruktar. Tvisten om vem som bor i huset är från ingenstans men det är gött att den story arken också har en anledning så hela början inte bara fanns för att göra Javier mer sympatisk. Filmsetten är fantastiska och filmens gråa tråkiga toner gör det hela mer psykopatisk, det ser ut som en cirkus från ett Creature Feature album. The Last Circus är en fantastisk film enligt mig och en film man gärna ser om. Karaktärerna bygger en utmärkt handling som kanske inte passar alla men har du och jag liknande filmsmak kommer du kunna rekommendera den som alla rekommenderat Game of Thrones till dig! The Last Circus får 4/5 guldkameror.

 Markus

Álex de la Iglesia week – TemaVecka #12
2015-01-26

Förra året såg jag en film, Witching and Bitching som jag verkligen gillade så jag tog å inslaffade mig mer av regissörens filmer. Last circus hade jag redan sedan innan men de andra filmerna blir första gången jag ser.  Jag märkte efter att ha skrivit massa reviews av filmerna att jag hade nu sett 7 av hans filmer…..fan vad passande att göra årets första tema vecka då! Så här kör vi! Álex de la Iglesia vecka och 2015s första tema vecka är nu igång!

Markus

Joe
2015-01-26

En småstad i Texas kan bebos av alla typer av märkliga personligheter. En av dom är den före detta
våldsamma bråkstaken Joe. Han lever numera ett ganska normalt liv, förutom att han tar till flaskan
ibland. Annars uppskattas han av samhällets omgivning, som ser honom som en ansvartagande
företagare. Hans ansvar över ett gäng skogshuggare har gett honom en tillhörighet. En ny rekryt,
den femtonåriga Gary, gör vad han kan för att jobba och kunna försörja sin familj. En uppgift som hans
fulle far länge glömt bort. Men med sin 15-åriga rekryt träffar Joe inte bara en vän utan han springer
även på problem, som får möta Joe när han är ursinnig.
 
Roger Ebert beskrev på filmens baksida att "Detta är en av Nicolas Cages bästa roller i hans långa
och udda karriär." Jag instämmer! Att se Cage agera som en vuxen 40-åring på mentalt nerfall
gör detta drama ännu mer engagerande. Som en rollfigur i filmen säger så är Joe en god man,
men frågan kan vara om Joe själv tror på detta. En annan rollfigur som jag starkt gillar är Wade,
Garys brutala och alkaliserade far som gör vadsomhelst för att hålla sig onykter. Ett äkta svin,
vars skådespelare själv känns som ett White trash, men det är väl meningen. Sanningen är att
Gary Poulter faktiskt var hemlös när han fick chansen att spela Wade! Olyckligtvis dog han några
månader efter filmen.
 
Emellanåt klår Joe upp poliser, kör berusad och hotar livet på jobbiga typer. Men frågan är varför han
beter sig så, när han uppenbart blivit en man som måste stå upp för sig själv. David Gordon Green har
tidigare regisserat Pineapple Express och Your Highness. Han var väl trött på komedier och ville göra
något som är mer jordnära. Resultatet blir utan tvekan väldigt intressant.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson

Blood From the Mummys Tomb
2015-01-24

I den avslutande delen av Hammers mumie serie saknas både mumie och Michael Ripper som haft olika biroller i de andra 3 filmerna.

En egyptisk drottning, Tera har dött och det är dags att mumifiera henne. Än en gång ser filmsetten mycket fina ut och hela sekvensen är tyst, skönt med en flashback utan att någon ska tala över den. Efter att prästerna begravt henne och lämnar graven kommer från ingenstanns giftig rök och dödar alla prästerna och allt som finns kvar är en hand som kryper runt av sig själv mitt i öknen. Allt detta visar sig vara en mardröm Mardrömmarna kommer från en ung vacker dam vid namn Margret som dagen därpå får en mycket fin ring av sin far i födelsedagspresent, denna ring gör hennes arkeolog fästman helt till sig och vill undersöka den bättre. Margrets pappa har lett en expedition för att hitta Terra, den egyptiska prinsessan, mörkrets drottning, gravplats och Terra tar åt sig all ära för ” hon har lett dem dit”. Hon hittas och ser ut som hon varit död i 5 minuter då hennes skin är sminkat och helt orörd. Det enda är att hennes hand är helt orörd. Margrets pappa snor prinsessans ring  som senare blev en present till hans dotter. Margret och Tera ser också helt identiska ut

 Hon ser bra ut för att vara 2 000 år gamal..

 Den tas till en professor som får en hjärtattack då han vidrör ringen, någonting är mycket fel med den. Margret känner att hennes far är i fara men hon och hennes fästman kommer försent då det redan är försent för honom. Under filmens gång har en udda typ spionerat på Margret och visar sig vara en av hennes pappas medarbetare. Corbeck som han heter kan dock berätta allt som kan rädda Margret och ge expedition. Corbeck ger dem dock instruktioner om vart mer svar finns att hittas, på mentalsjukhuset.

 "The meek shall NOT inherit the earth. They can't be trusted with it."

Denna film har atmosfär, detta är filmens styrka. Varför ska alltid filmens hjältinna vara en dölings spegelbild? Oddsen är färre än de sammanträffanden som uppstod i nya Teenage Mutant Ninja Turtles filmen! Hatar detta ” titta en mumie hon liknar min dotter lol” är uttjatat! Corbeck är så brittisk som det bara går och hoppas verkligen hans grova dialekt är påhittad. Margret och hennes pojkvän är tråkiga karaktärer, de mest genetiska hittills i serien. Jag gillar mumie stereotypen med en inlindad zombie som går runt stel och hjärndöd, men denna är bara en vacker tjej  i egyptiska kläder. Läskigt va? Denna borde nog inte räknas som en mumie film fast det gör den tyvärr. Som egen film är den väl helt okay men som mumie film är den helt fel ute. Blood of the Mummys Tomb får 2/5 Guldkameror. Detta var Hammers Mumie filmer, se den första skippa resten för de 2 första var bara sämre reboots och den sista har inte ens en mumie att komma med.

 Omslaget får filmen att se ut som en billig p-rulle...
 
Markus

Eastern Promises
2015-01-23

Cronenberg-intresserad som jag är så tändes det en gnista av hopp då jag införskaffade
mig denna fina film från Ginzas hemsida. Eastern Promises kom med löften om att detta är
Cronenbergs bästa film. I alla fall en av de filmer som känns igen mest av den generella
publiken. Visst finns det kvaliteter här och att kalla filmen för dum är som att ljuga för sin
egna fru. Så elaka ska vi väl ändå inte vara?
 
En rysk, ung kvinna anländer till ett sjukhus i London. Hon är höggravid och dör under graviditeten.
Naomi Watts karaktär, Anna, är med under förlossningen och tragedin påverkar henne. Hon undersöker
kvinnans bakgrund och ledtrådar från kvinnans dagbok leder Anna till restaurangägaren Semyon.
Snart börjar Anna upptäcka att Semyon är väldigt intresserad av att återfå dagboken. Anna, som vill
ta reda på vad som verkligen händer, börjar ifrågasätta chauffören Nikolai, suveränt spelad av Viggo
Mortensen. Men hennes besatthet drar in henne i en farlig intrig.
 
Handlingen skulle kunna ge filmen en touch av neo-noir. I samma stil som Naked Lunch, med skuggor,
detaljrikedomar och mystik som konstant tätnar. Jag känner inget av dessa element under filmens gång.
Visst är handlingen dock väldigt engagerande, och Nikolai blir filmens äss, då hans mystiska och instabila
personlighet driver genom filmen som en skördetröska. Hans karaktärs eviga leende och flörtiga blickar
mot Anna säger oss en sak. Att vi aldrig vågar lita på honom.
 
Ur mitt egna perspektiv så gillar jag Cronenberg starkt. Han går in i det psykologiska och även här
finns en viss psykologisk obehaglighetskänsla när Nikolai brottas, naken, i den kända och blodiga
bastuscenen. Trots detta så är filmen inte Cronenbergs bästa. För mig är Videodrome och The Brood
hans mest intressanta verk.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson

The Mummy’s Shroud
2015-01-22

Mumien skulle åter igen bli en filmserie och detta var den 3dje filmen. Men Dracula och Frankenstein serien helt upp och ner när det gäller klaffel och Mumien serien är densamma. Varje Mumie film av Hammer är mer en reboot och följer helt nya karaktärer och en ny mumie.

 " We are the robots...dup dup di dup (techno ljud) "

För länge sedan föddes ett barn till faraon. Faraon var överlycklig att äntligen ha en son men direkt efter födseln dör den nya prinsens mamma. Faraon blir förkrossad och börja skämma bort pojken som får namnet Kah-To-Bey. Pappan är så fokuserad på sin son märker han inte att hans onda bror gör allt dör att få makten i landet. Yepp det är lejonkungen där en ond farbror dödar pappan för att få bli kung. Den unga prinsen flyr ut i öknen med Faraons bästa livvakt Prem. Efter en mycket lång ökenvandring och många döda senare dör tyvärr pojken och livvakterna använder sin sista styrka till att begrava den unga prinsen. 1920 är arkeologer på samma plats för att hitta pojk faraon’s grav! Yepp vi börjar om från början igen  och deja vu’n är hög då vi går igenom ” Vi hitta en mumie….den lever, nej seriöst den lever….sa ju det! Nu måste vi stoppa den!” skiten än en gång. Expeditionen ses över av Stanley Preston och Sir. Basil Walden. De har hittat Prem som tydligen begravts som en farao själv men de tvivlar på att detta är Kah-To-Bey. Självklart kommer en egypter iklädd en fez och snor Prems medaljong. Samtidigt hittar Stanleys son, Paul och hans sökparty Kat-To-Bays grav och får en varning att de som inkräktar på graven ska få en förbannelse över sig. Samma gamla skit.  Pojkens mumie hittas och placeras bredvid Prems mumie på ett museum men det enda alla frågar om är förbannelsen som väggskriften varnar om. En av männen som hjälpte till att gräva ut mumien blir galen pga ett ormbett men rymmer snabbt därifrån. Då egyptern från Kah-To-Beys grav anser att arkeologerna har vanhedrat deras älskade mumie väcker han Prems mumie och skickar honom för att döda varenda jävel.

 Michael Myers nya design blir bara sämre och sämre...

Hammer är kända för att använda samma skådisar i flera av sina produktioner så som Michael Ripper som vart med i alla Mumien filmerna hitils och vart med i Dracula. De använder också samma namn så som sonen heter Paul, vilket 3 av huvudkaraktärerna hette i 3 olika Dracula filmer. The Mummys Shroud sägs vara den sämsta i Hammers mumie serie och mjo…den är rätt illa och nu är konceptet rätt uttjatat, plus att det inte ens är lika bra gjort som första filmen. Karaktärerna är inte intressanta utan är så genetiska som det går att få med Hammer. Jämnfört med den förra filmen känns produktionsvärdet mindre och det finns karaktärer som är spelade så illa i jämförelse med resten, men som tur är har ingen dubbats över. Än en gång ser mumien billigt gjord ut med, inget har hittills slått sminket och dräkten Christopher Lee använde i första filmen. Modellen som används till Kah-To-Beys mumie ser mycket bra gjort ut och liknar faktiskt Tutanchamons riktiga lik (vilket jag för övrigt sett med egna ögon i Konungarnas Dal i Egypten så nänänänänä). Förutom upprepad rapakaja från dess föregångare är filmen mycket seg och bjuder inte på något nytt. Filmen får svaga 2/5 guldkameror endast pga de snygga praktiska effekterna i slutet som faktiskt ser realistiskt ut än idag. Härnäst blir det den sista i Hammers mumie maraton med Blood from the Mummys Tomb

Markus

The Long Kiss Goodnight
2015-01-21

Att recensera denna filmen kommer inte blir en enkel match. Trots allt kan jag inte förklara varför
jag känner just det jag känner för denna filmen. Många uppskattar denna filmen, och det är helt okej!
Men som ni redan märker så har jag svårt att dra mig till resultatet, trots att dess positiva saker är riktigt
häftiga!
Samantha är en hemmafru som lever ett lugnt liv. Detta trots att hon vet att hon har fått minnesförlust kring
vem hon var innan hon blev Samantha. Men efter att hon slår i huvudet börjar hon minnas saker. Eftersom
att hon och hennes dotter, Caitlins liv börjar bli i fara då farliga män jagar efter henne, måste hon ta reda
på vem hon är. Med hjälp av detektiven Mitch börjar Samantha sin resa tillbaka till sitt ursprung som
farlig lönnmördare.
 
Då och då under filmens gång så bekantar vi oss med Samanthas "andra jag" i Charly. Dessa personligheter
är varandras raka motsatser. Samantha beter sig som en mogen kvinna och Charly är som en ouppfostrad
tonåring med dödliga knep i hur man tar livet på folk. Men den som verkligen höjer stämningen är Samuel L
Jackson som Mitch, en detektiv som är en billig slusk, men fungerar som en form av John Mclane under
filmens gång. Faktum är att regisören till Long Kiss, finländaren Renny Harlin, gjorde även Die Hard 2.
Filmen har fått stor uppskattning för sin kvinnliga, häftigare actionhjältinna och sina fantastiska actionsekvenser.
Trots detta så gillar jag inte filmen! Jag kan fortfarande inte sätta fingret på varför. Tanken på att en mamma
levt livet som lönnmördare säljs inte riktigt till mig. Det är lite svårt för mig att se hur en hemmafru, som matar
barn och läser sagor kan hantera vapen. Denna bilden är något som bara inte tilltalar mig. Och jag kan inte
få denna bilden ur hjärnan. Som när Samantha hackar morötter och blir så inne i sitt hackande att hon
kastar in kniven i väggen.
 
Filmen är dock inte helt värdelös. Skådespelet är bra och Gina Davis är het som den aggressiva Charly.
Att jag inte gillar den beror bara, rätt slätt, på smak och personlighet! Jag tror att ni gillar den om ni
ger den ett försök!
 
2 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson

Black Moon Rising
2015-01-19

Kraftiga stötsmällar mullrar doft i motorn samtidigt som den futuristiska bilen flyger fram i en
hastighet som är alltför svår att beräkna. Forskarna vrålar av glädje. Black Moon fungerar! Nu ska
de bara hitta ett företag som vill massproducera denna vackra prototyp. Samtidigt stjäl småtjuven
Quint viktig data som regeringen ska hantera. Efter stölden springer Quint på sin rival, Ringer,
och Quint gömmer kassetten innan han hinner fly. Olyckligtvis i Black Moon! Att återfå kassetten
hade dock varit enkelt, om bilen inte hade blivit stulen av en oerhört organiserad liga och Quints
sista chans att få informationen är att sammarbeta med bilens tre uppfinnare samt med biltjuven
Nina.
Linda Hamilton blir kåt som en kanin när Lee Jones testkör Black Moon.
Ingen mindre än John Carpenter ligger bakom filmens handling. Men det var smart av honom att
enbart komma på idén och ge filmen till Harley Cokeliss istället. Kvaliteten i denna filmen svajar
ganska rejält. Ibland känns det alldeles för oengagerad för att kunna dra igång och bli spännande.
Själva storyn är lite flummigt uppbyggd, som ni säkert märker. Som tur är så har filmen en del starka
trådar som håller upp konstruktionen från att kollapsa i ett sörjigt dike. Vi har en häftig biljakt i stadens
gator där vi ser Tommy Lee Jones (som spelar Quint) jagandes efter Linda Hamilton (Nina) som kör
den utrustade Black Moon. Andra saker som håller upp filmen är karaktärerna och filmens mål. Detta är
en spännande tjuv-film utan fokus på action och ond bråd död. När Quint ska infiltrera skurkarnas tillhåll i
finalen så går han inte in med maskingivärr och dödar alla! För det är inte hans stil. Istället får han ta till
smarta knep och använda alternativa vägar in i komplexet.
När man ser denna blicken så vet man att man är så gott som död!
Därför är det lite tråkigt att Lee Jones inte fick spela Quint i någon form av uppföljare. Anledningen var
väl som så att filmen inte blev en större succé. Synd, då jag tycker den trots sina svajiga problem, landade
säkert i mellanspelet mellan Quint och Nina. Och Black Moon då? Jo, det är en bil man inte bråkar med!
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson.

Curse of the Mummys Tomb
2015-01-18

En grupp arkeologer är i Egypten för att hitta skatter och rikedom. Med dem är en av arkeologernas dotter som är förlovad med enviss  mr. Bray, en i gruppen. Men då Brays blivande svärfar dör blir det bråk mellan dem och infödingarna som hotar med mumiens förbannelse efter arkeologerna grävt ut en mumie. Mumiens kista och mycket av hans skatt nedgraderas och vanhedras som en attraktion på en uppvisning enligt expeditionens sponsor och detta gör en av egypterna förbannad samtidigt som Brays avgår från expeditionen. Då ett par personer ur gruppen hittas döda reser de hem snabbt men på båten slår en lönnmördare till. Adam Beauchamp hoppar in och kastar mördaren över bord för att sedan börja limma på Brays fästmö och följer med till stället där mumien ska visas up och bevittnar då de öppnar kistan. I Kistan finns en mumie. Det visar sig också att Brays fästmös amulett som hon fick av sin far är en uråldrig nyckel till att väcka mumien  i kistan. Och för att göra saken värre….blir den stulen och mumien försvinner från sin viloplats. Nu måste våra huvudkaraktärer stoppa galna egyptiska präster som är sura att deras kultur vanhedras och såklart en skendöd mumie som är ute efter hämnd.

 "5,000 year-old monster on the rampage!"

Denna var lite segare än väntat. Det sker inte så mycket och karaktärerna är inte så intressanta. Det är uppenbart vem skurken i dramat kommer bli för det är samma sak som den förra filmen, en liten hint till Universals mumie serie där det alltid var egyptiska präster som kontrollerade mumien. En av de stora felen är dock att filmmakarna har försökt trycka in humor i denna historia, visst lite skratt för att jämna ut den negativa stämningen är väl alltid välkommet men då skämten är lika platta som en flundra är det mer än onödigt. De egyptiska prylarna i filmen är fint gjorda och detaljrika. Mumie sminket är lite sämre än sin föregångare men det mest irriterande är att filmens ledande kvinna är dubbad, riktigt jävla dåligt också, och varför? Vet ej troligen för att hennes dialekt var för brittisk eller något ingen förklaring har getts.  Filmen är lite för medioker med bra och dåliga saker i sig och får 2/5 guldkameror. Som tur är, är filmen kort men väntan på att mumien är allt för lång.

 Markus

Dark Blue
2015-01-16

Min förkärlek till Kurt Russell behöver nog inte förklaras. Hans ledande gestaltning i The Thing,
hans cyniska anti-hjälte i Flykten Från New York och hans klantiga samt kaxiga truckchaffis
i Big Trouble in Litte China. I löve the guy! Men att se honom som en instabil, rasistisk polis i en
våldsam miljö lät som en relativt ny erfarenhet.
Den tuffe och korrupta snuten Eldon Perry lär upp sin medhjälpare, Bobby, hur saker går till
på gatan. Detta innebär att man får ibland blunda för vissa saker, lägga till bevis som inte finns
och vara tuffare än det flesta på att göra detta jobbet. Något vice polischef Holland inte uppskattar.
Men när Van Meter, en rasistisk höjdare inom poliskåren, ber Eldon att avsluta ett brottsfall utan
att de som är ansvariga ska behöva åka i finkan., så vänds saker och blir komplicerade.
Varje skådespelare gör ett fint jobb. Scott Speedman som den nya rekryten Bobby, vet fortfarande
inte hur han ska reagera över all korruption. Brendan Gleeson är fenomenal som Van Meter och poserar
ett högt ovanstående hot som ingen kan skada. Men att se Kurt Russell spela ett sådant vrak som Perry
känslomässigt sätt är, blir en fröjd! I filmens intro vaggar han av och an, fast i sina egna tankar i en
gammal lägenhet. Men det är inte Russell som gör det. Det är Eldon Perry, inte en skådespelare som
medverkar i filmen.
Dark Blue är en enkel film att hänga med i, och när det blir uppror på gatorna så höjs filmens standard
till vad som skulle kunna bli en fyra. Trots detta blir det inte mer än vad den förtjänar. Anledningen är
att filmen som helhet är relativt lättglömd. Men under sin stund så är den jädrigt spännande.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson
 

Filmfett predicts the Razzies
2015-01-15

Varje år delas flera priser för årets bästa filmer och skådisar men endast ett fåtal av dessa ger priset för sämsta film/skådisar. Utav dessa är Razzie galan den största och vi här på filmfett har även gjort en tema vecka om detta ämne. För 2 dagar sedan gav Razzies ut listan för årets nomineringar och jag tänkte det skulle vara kul att försöka förutspå vilka filmer som kommer vinna i flera av deras kategorier.

Worst Actor:

Adam Sandler, Blended

Kellan Lutz, The Legend of Hercules

Nicolas Cage, Left Behind                                            

Kirk Cameron, Saving Christmas

Seth McFarlane, Million Ways to die in the west

Prediction for winner :

Seth McFarlane, Million Ways to die in the west

 

Worst Actress:

Drew Barrymore, Blended

Melissa McCarthy, Tammy

Charlize Theron, , Million Ways to die in the west

Cameron Diaz, The Other Woman/ Sex Tape

Gaia Weiss, The Legend of Hercules

Prediction for winner :

Melissa McCarthy, Tammy

 

Worst Supporting Actress:

Cameron Diaz, Annie

Susan Sarandon, Tammy

Nicola Peltz, Transformers 4

Megan Fox, Ninja Turtles

Bridgette Ridenour, Kirk Cameron’s Saving Christmas

Prediction for winner :

Megan Fox, Ninja Turtles

 

Worst Supporting Actor:

Shaquille O’Neal, Blended

Arnold Schwarzenegger, Expendables 3

Mel Gibson, Expendables 3

Kelsey Grammer, Expendables 3/Legends of Oz/Think Like a Man Too/Transformers 4

Kiefer Sutherland, Pompeii

Prediction for winner :

Mel Gibson, Expendables 3

 

Worst Screenplay:

Left Behind

Sex tape

Transformers 4

Teenage mutant Ninja Turtles

Kirk Cameron’s Saving Christmas

Prediction for winner :

Kirk Cameron’s Saving Christmas

 

Worst Screen Combo:

Any 2 Robots(or Robotnic Actors), Transformers

Cameron Diaz & Jason Segal, Sex Tape

Seth MacFarlane & Charlize Theron, Million Ways to die in the West

Kirk Cameron and his Ego, Kirk Cameron’s Saving Christmas

Kellan Lutz & Either His Abs, His Pecs or His Glutes,  The Legend of Hercules

Prediction for winner :

Transformers 4

 

Worst Remake, Rip-off or Sequel:

Annie

Legend of Hercules

Teenage Mutant Ninja Turtles

Transformers 4

Atlas Shrugged #3 Who is John Galt?

Prediction for winner :

Teenage Mutant Ninja Turtles

 

Worst Director:

Renny Harlin, Legend of Hercules

Jonathan Liebesman, Ninja Turtles

Seth MacFarlane, Million Ways to die in the West

Michael Bay, Transformers 4

Darren Doane, Kirk Cameron’s Saving Christmas

Prediction for winner :

Seth MacFarlane, Million Ways to die in the West

 

Worst Picture:

Kirk Cameron’s Saving christmas

Left Behind

The Legend of Hercules

Teenage mutant ninja Ninja Turtles

Transformers 4- age of Extinction

Prediction for winner :

Kirk Cameron’s Saving christmas

Markus

The Mummy
2015-01-13

Efter att den brittiske filmstudien Hammer hade gjort 2 succsé filmer med Dracula och Frankenstein med både Peter Cushing och Christopher Lee. I båda spelade Lee monstret och i mumien spelar han Kharis som också är namnet på mumien från Universals mumie uppföljare till första mumien som följde Ihmotep medans de andra 4 filmerna följde Kharis. I denna är Kharis en stereotypisk mumie i lindor och stel gång. Och är kanske en av de bästa mumie filmen efter den första från 1932.

 "You are on the pill right?.....ah shit never mind, it fell of again"

(Läs detta I denna melodi) Three thousand years ago, in ancient lands unknown, there lived a Egypt Priest and Kahris was his name. In 1895, his ancient tomb they found, brought it back to London for the people to view. Unknown to all these guys, a curse was resting there, now ol’ king tut is ready to give’em one big scare.

 "Seems I've spent the better part of my life amongst the dead"

En gammal prinsessas grav hittas, Prinsessan Ananka som var högsta prästinna till en av Egypternas gamla gudar. En lokal man kommer och varnar dem för att inte avtäcka Ananka för annars kan hemska saker hända de inblandade och ger dem några visa ord ” those who robs the graves of Egypt, dies”. PMF skitsnack tycker alla och går in till graven där en orörd grav utav Prinsessan Ananka hittas men även en scroll som professorn snor, vilket väcker en uråldrig förbannelse. Professorn hittas inne i pyramiden okapabel till att prata och är i chock tillstånd. Professorns son spelad av Peter Cushing känner en odödlig ondska inne i pyramiden, något han aldrig känt i de övriga gravar han varit inne i. 3 år senare kommer fadern ut sitt tillstånd och berättar för sin son vad som skedde i graven, att han väkte en uråldrig mumie genom att läsa av en gammal scroll. Ananka tas till Londons museum och det är dit mumien är påväg, Kharis lever och han är sur över att folk tagit henne från sin eviga viloplats och saboterat hennes rum. Den lokala mannen som varnade gruppen i början tar med sig Kharis till London och släpper lös mumien på gruppen och det är upp till Peter Cushing att rädda dagen. Och i århundrandets sammanträffande liknar Cushings fru exakt Prinsessan Ananka så mumien bestämmer sig att göra henne till sin brud.

 "I've seen the likes tonight that mortal eyes shouldn't look at."

För alla som är intresserade av gamal Egyptisk kultur är detta en riktig bra film att se Rekvisitan och filmens set som utspelar sig i Egypten är mycket fina. Tyvärr är det inget nytt i filmen, monster vaknar, monster ger sig på en tjej, en hjälte samlar upp mod, monstret visar sig lyda en ond man som använder monstret till onda ändamål och allting slutar i ett bråk och avslutas snabbt. Mumie sminket är en uppdatering från de gamla Universal filmerna med Kharis och i stil med den första mumien. Skådespeleriet är lite cheesy idag men bra, det är ju endå en film från 50-talet så lite campigt ska det vara. Trots att alla karaktärer är genetiska och man sett varje arketyp förut många gånger är det fortfarande intressant. Backstoryn är tagen direkt från 1932 versionen av mumien och användes igen i 1999 versionen. Peter Cushing är alltid lika bra i sina roller och Lee är kuslig som mumie. Trots att konceptet är gammalt går filmen lugnt men det blir mycket snack emellan angående saker publiken redan vet men va fan det är en kliché (som tur dött ut) som alla filmer hade på den tiden. The Mummy är en underhållande film i stil med de första Frankenstein och Dracula filmerna Hammer gjorde och fick en trio av mindre underhållande uppföljare. The Mummy får 3.5/5 Guldkameror.

 Markus

Skräckfilms analys
2015-01-12

Skräck har alltid varit kontroversiellt. Oftast ratas det och klampas ner av arga föräldrar eller
förbannade kritiker som inte ser det konstnärliga. Visst kan jag hålla med om att vissa äckliga
filmer inte tilltalar mig, såsom tortyrfilmen. Men sanningen är att vi alla, även som barn,
fascinerades av skräck!
Terror och tragedier kan gå hand i hand.
I sagornas värld klampar tre bockar över en bro till det okända, bemöts av ett hotande, äckligt troll!
Eller varför inte tänka på Rödluvan, som upptäcker att hennes mormor numera är en blodshungrig
varg, som senare blir ihjälskjuten av en jägare! Detta får vi höra som barn, och vi vill höra det om
och om igen.
 
Även religion har sina våldsamma delar. Spelar ingen roll vilken religion man har. När Jesus spikas
upp på korset och tvingas hänga blodig och sargad tills han dör. När hela världen svämmas över
av gigantiska vågor som dödar allt och alla utom en man och en massa djur. För att inte tala om den
uppenbara konflikten som våra åtskilda religioner gör mot vårt moderna samhälle.
Bara för några dagar sedan med tragedin i Paris.
 
Konst och skräck kan faktiskt skapa en större helhet. Som Susperia brilliant visar här.
 
När vi ända sniffar runt på moderna händelser kan jag även passa på att nämna våra egna demoner.
Charles Manson, som trots sin fångenskap skaffat många anhängare i sin sekt. Titanic är inte bara en
tragedi, utan även en skräck i sig. Som om någon förbannelse drabbat "det osjunkbara skeppet"
på dess första färd. Det största humana monstret av alla måste nästan vara Ed Gien, som även han har
inspirerat många skräckexemplar inom vår kultur.
 
Skräck behövs och är nyttigt för oss. För att kunna gå vidare eller kunna se visa delar av detta mörka.
Terror är ett behov inom varje människa. Varför åker man de största berg-och-dalbanorna? Varför
åker vi flygplan till alla länder, väl medvetna om att planet KAN störta?
 
Kort sagt, skräck är en human sida av oss. Den får oss att gilla vår tillvaro mycket mer, då vi lever tryggt
i våra hem, men kan ändå se, på vita duken, hemsökta balettskolor eller onda andar. Det ligger i vår
natur att gilla det okända.
 
Robin Andersson
 

State of Things
2015-01-10

Wim Wenders första Amerikanska storproduktion hette Hammett. Men efter mycket kritik
filmades 80% av filmen om, och Wim påstår att han själv inte stod för detta omfilmade material.
Det är inte första gången Hollywood förändrar i filmens värld. Dune av David Lynch blev inte
alls som David hade tänkt sig. State of Things (Sakernas Tillstånd) blev Wenders hämnd.

"Life is in colour, but black and white is more realistic."
 
Ett filmteam jobbar för fullt i Portugal med deras sci-fi-film. Filmens regissör förbereder
nästa sekvens när han får veta att film-rullarna just tagit slut. Producenten, Gordon, är i USA för
att hämta mer filmrullar och tigga mer pengar för produktionen. Så filmen hamnar på is över natten.
Men regissören, Freidrich, oroar sig om Gordon någonsin kommer tillbaka. Strandsatta i Portugal,
och oroliga över om deras jobb och livsverk kommer skadas, tvingas man vänta.
 
Om ni tycker filmen låter tråkigt så är det för att filmen är tråkig! Detta är en äkta diskbänksrealism
och själv kan jag känna lite kli i fingrarna på att ingenting händer. Men samtidigt kan en sådan typ
av film sympatisera med folk, vars liv, hålls fast som en bil i ett geggigt dike. Filmen består mest av
att kamerakillen och en utländsk hänger upp kläder i blåsten och kameramannen snackar om hur
oerhört ful han var som ung. Eller att alla blir fulla på hotellet. Så överlag är detta en inåtvänd
produktion där känslorna speglas i karaktärernas beteenden för att undvika visa sina känslor.
Väldigt medveten om att det är en Meta-film. (Dvs. film om filmskapande)
Filmens bästa stunder är introt som visar produktionen man jobbar med, samt när Freidrich åker
till USA för att kolla upp vad Gordon håller på med. Musiken är även gudomligt skön och passar in.
Detta är inte någon film som alla gillar, men eftersom jag älskar Wim Wenders sköra filmstil så
får den en svag 4 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson

Zombie 4- After Death
2015-01-09

Den italienska Zombie serien är helt fuckad. Zombie Flesh Eaters startade då Lucio Fulci  började göra en zombie film, sen kom Dawn of The Dead ut och blev en braksuccsé så bestämde sig filmföretaget att slänga på Dawns italienska titel Zombi på sin helt orelaterade film ……  som OCKSÅ blev en dunder succsé och fick egna uppföljare vid namn Zombi 3 …..Men i USA blev Zombi känd som Zombie Flesh Eaters och Zombi 3 som Zombie Flesh Eaters 2 och denna serie har mer inofficiella uppföljare än vad X (kom på rolig jämnförelse sen, folk gillar dem). Så antingen missar du att ha första Zombi eller så missar du att ha Zombi 1 eller så missar du Zombie 2 ……komplicerat? Det blir värre, det gick så långt med alternativa titlar att i Azerbaijan är filmen Twins med Arnold Schwarzenegger och Danny Devito känd som Zombie 42, Two Times the Death. Vi här på filmfett (eller rättare sagt, jag då Robin tydligen inte finns utan enligt min doktor utan endast är en av mina personligheter) tycker dock Zombi 2/Flesh Eaters är den bästa Zombie filmen någonsin. Men Denna film…..är även gjord av samma snubbe som gjorde Troll 2..

 Förutom zombi försöker Zombie 4 vara en Demons sequel

Det finns även ett par till filmer som heter Zombie 3, jag har en av dem som egentligen heter Burial Grounds Nights of Terror då jag tänkte att jag skulle vara smart å köpa njuta films version av Zombie flesh eaters 2 (den riktiga Zombi 3) så Nu har jag Zombi 1-4….bara det att Burial grounds inte är en riktig Zombi uppföljare…

 It's close to midnight, and something evil's lurkin in the dark, cause this is thriiilleeerrr

På en mystisk ö söker några utforskare efter källan till en epidemi som utrotat majoriteten av invånarna på ön som får de döda att återuppstå. Denna förbannelse är resultatet efter en voodoo präst förlorat sin dotter i cancer och i sin ilska förbannar han hela ön med levande döda. Vapen har ingen effekt på dessa levande döda utan alla i gruppen som gör intrång i prästens läger dödas och återupplivas som zombies. Alla förutom en yngre flicka som är dotter till en av utforskarna dödas och kommer från ön och växer upp till en kvinna. 20 år senare är flickan som rymde med i en grupp missionärer och de återvänder till ön. Flickan tror fortfarande att det som hände på ön var en mardröm och allt hon har kvar från sina föräldrar är en amulett som är nyckeln till att hålla helvetet stängt. 3 vandrare som är ute och går på den öde än hittar prästens grotta och återupplivar förbannelsen så nu springer det runt massa zombies på ön och de är alla jävligt sugna på människokött. För att skydda sig låser misionärerna in sig i gamla byggnader kvarlämnade efter teamet från filmens början där de även möter den enda överlevande vandraren. Tillsammans rustar de upp för att ge Zombies på käften och komma bort från ön.  

 Detta ser ut som alla italienska action filmer någonsin
Som sagt jobbade Lucio Fulci tillsammans med Claudio Fragasso och efter Zombie flesh Eaters 2 och 3 blev så stora succéer ville Claudio ha en snabbare zombie rulle, en utan så sega stunder sa han i intervjun som med samtidigt som han jobbade på Strike Commando 2 tillsammans med Bruno Mattei, vilket de endast gjorde på dagarna medans på kvällarna tog Zombie After Death om nätterna. Tydligen så gjordes många groteska scener med blod och bråte, men producenten klippte bort allt sådant för att tillfredsställa den amerikanska marknaden som var och fortfarande är jävligt lam när det kommer till gore filmer. En rolig sak är att Claudio inte visste att en av filmens stjärnor, Jeff Stryker endast innan denna film vart med i gay porr filmer, fakta som Claudio får reda på under (den tidigare nämnda) intervjun vilket han garvar över och sedan berättar att Zombie 4 är mycket sämre än Zombie flesh Eaters 2 (aka Zombi 3) och säger att mycket av filmens dålighet är pga att producenten klippte bort så mycket. Filmens intro låt är faktiskt jävligt bra…det riktigt svänger om den om man gillar 80-tals musik, det är nog det bästa med filmen. Zombie sminket är förfärligt och det finns inte alls mycket som skulle skapa terror under filmens gång. Klippningen är förjävlig, först är huvudkaraktären 5 år sedan BLAM! Utan att skriva något på skärmen eller flashback så är hon vuxen och det är 20 år senare eller nått, detta fick jag kolla upp på nätet för att förstå att de båda är samma personer. Slutet är absurbt och filmen är endå sådär… Ingenting jämnfört med Lucio Fulcis Zombie rullar som Zombi 2, The Beyond eller City of the Living Dead, men jag skulle välja denna över vilken Resident Evil film när som helst. Zombie 4 After Death får svaga 2 av 5 guldkameror.
 Markus

Black Devil Doll From Hell
2015-01-07

Idag skulle vi ha Black Devil Doll från 2007 som handlar om en besatt docka som pökar porrstjärnor till döds ( av bästa kvalité om jag får säga det själv). Filmen har blivit rätt populär men det är inte den enda filmen med den titeln. Shot-On-Video filmaren Chester Novell Turner gjode en film vid namn Black Devil Doll From Hell, en dålig film med oatraktiva kvinnor och en annan som heter Quad Dead Zone, en Creepshow wannabe som trots att den heter Quad(kort för quadruple, aka 4 stycken av någonting på engelska) endast innehåller 3 historier. Nog om Chester dock! Jag kirrade fram en rutten bootleg av Black Devil Doll från 2007 för att spana in denna absurda rulle, men blev lurad för vad jag fick var den dåliga versionen av Chester Novell Turner så nu blir det skit film, läs och njut.

 "BITCH! WAKE UP BITCH! BITCH BITCH BITCH! Did you just fart, Bitch?"

Efter nästan 7 minuter av en svart ruta med lite text på då och då börjar ”äntligen” filmen och det första man märker är att ljuder är sämst. Helen Brown sitter i världens tråkigaste afroamerikanska kyrka tillsammans med en kompis som hellre vill göra annat, men Helen är en god kristen kvinna och det märks för hela hennes hus är fullt av Jesus och kors. På fritiden försöker Helen få sin kompis Barbera att gå i kyrkan och sluta leva så syndigt. En dag när Helen är ute och går tittar hon in i en gammal antikshop där hon hittar en gammal docka men försäljaren berättar en historia om den…….vad historien handlar om vet jag inte för att det är ett irriterande bleep ljud som är högre än Empire State Building. Helen tror inte på detta voodoo snack och köper dockan endå.  Med dockan i huset börjar underliga saker att ske, Helen….hon den goda kristna kvinna som hon är börjar onanera! Synd och skam! Inte bara det så får hon massa flash forwards i drömmar om vad som komma skall i filmen och ingen av dessa syner är positiva. Värst av allt är det när dessa syner blir verklighet och Helen våldtas av dockan från helvetet.

 [punches the girl's vagina and then shouts]" How'd you like that, bitch?"

Så vad är Black Devil Doll From Hell annat än 2 timmar för lång? Just det! 2 timmar!....Eller ja de sista 45 minuterna är blue screen med reklam snuttar imellan. Ljus och ljud är förfärligt och kvalitén på kameran borde vara olaglig. Musiken är som inspelad direkt på en synth…en billig synth. Chester N. Turner har bara använt sina vänner som skådisar och det märks att de inte har någon träning inom skådespeleri men de flesta kommer ialla fall ihåg sina repliker jämnfört mot folk jag gjort film med. Filmen är så billigt gjord så att när folk snackar i telefonen hör man att motparten i samtalet står i andra rummet och pratar lite högre. Men värst av allt är den statiska elektriciteten som hörs, eller brus i kameran som förstör filmupplevelsen helt, irriterande ljud än Nicki Minajs musik, det kan gå från lugn brus till illande bedövande dån. Är du en av de där skräck fantasterna som verkligen gillar dock filmer? Då kan jag rekomendera Black Devil Doll From Hell för att se hur illa det kan göras med, den är dock inte sämre än Puppet Master VS Demonic Toys. Black Devil Doll är mycket seg, musiken gör nästan ont i öronen konstant och klippningen är skit dålig, men skådespeleriet är väl okay för folk som aldrig gjort film förut och dockan kan vara lite kuslig med sina döda ögon. Man ser direkt när man bytt ut dockan med ett litet barn då dockan ska röra sig och gå runt, men dockans röst är hysteriskt rolig. Han låter som en pimp med sina spontana utbrott då han skriker Bitch mer än Jesse Pinkman i Breaking Bad. Black Devil Doll From Hell får 1/5 guldkamera. Vill du se och höra hur det hela ser ut? Se Cinema Snobs avsnitt av filmen här http://www.youtube.com/watch?v=5UrnwIOPDQ0

 Markus

Gangster Squad
2015-01-05

Ibland vet man nästan hur något bara inte kommer att fungera. Som när man gör en kullerbytta och
bara vet innerst inne att det kommer gå åt helvete. Så känns det med Gangster Squad. Nu har jag lagt
pengar på skiten i onödan.
 
L.A hotas av gangstern Mickey Cohen och nästan alla är mutade av honom. Polisen har ingen makt alls
och han äger i princip allt som finns att äga. Men den omutbara polisen John O'Mara får i uppdrag att
sätta dit svinet och döda alla hans hejdukar. Utan att någon någonsin får veta ett skit. Med hjälp av en del
kontakter vars styrkor går att jämföra med karaktärerna i Expandibles så börjar striden mot Cohen.
 
Detta är en klassisk, hederlig, Hollywood variant av verkligheten. Med hjälp av bomber, pistoler, häftiga
actionsekvenser och löjliga rollfigurer vars personligheter går att jämföra med julgranskulor, så berättas
en historia som vi alla sett förut. Mannen som har fru och barn dödas, skurken är ett allmänt svin och en
av våra charmigaste rollfigurer blir kär i Emma Stone som spelar Cohens flamma. Manuset skrevs ihop
på typ en kvart, tror jag.
 
Jag fasade att detta skulle hända. Istället för att se en stilig och obehaglig gangster-rulle som fångade
efterkrigsperioden på samma sätt som L.A Confidential fångade 60-talet, så får vi ett lättglömt och
patetiskt försök på att vara allvarliga. Ingen skådespelare verkar bry sig ett piss. Josh Brolin är halvcool,
Ryan Goslin ler med sina hundögon och Sean Penn försöker verkligen vara svinaktig gangster. Men det
håller inte. För jag håller mest koll på klockans visare.
 
Filmen får 1 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson
 

Silent Hill 4: The Room
2015-01-03

Det är dags att återbesöka Silent Hill. Eller i detta fallet, en lägenhet i South Ashfield.
Henry Townshend har bott i sin lägenhet i två år. Men den senaste veckan har han hemsökts av mardrömmar.
Dörren är kedjan från insidan med orubbliga kedjor och lås, samt att all kommunikation med
omvärlden har brutits. Ingen telefon fungerar, tv'n är död, ingen hör när han ropar på hjälp.
Men snart händer något. I dassets vägg finns ett djupt hål som leder till en alternativ, mörk och dunkel värld.
AH! Är det där stora bäbisar? Som står på ÖVERVUXNA händer?!
Silent Hill 4 skulle inte ens ha någon sammankoppling till Silent Hill. Men eftersom detta vore ett steg i en
annorlunda riktning så blev The Room den fjärde i serien. Detta underlättar även handlingen i spelet och
handlingen till vissa punkter som tidigare utspelat sig i serien.
Snälla, säg inte att jag måste sitta jämte den där flygande alkisen på tåget hem....
Varje ny miljö som Henry besöker har en karaktär i sig som jagas av den mytomspunne mördaren Walter
Sullivan. Och varje rollfigur dödas på brutala sätt med mystiska siffror skrivna över kroppen.
Storyn är riktigt ryslig och trots dess upprepande handling så är det en nagelbitare med något av det makabra
soundtracket som Akira Yamaoka gjort. Karaktärernas bakgrunder berättas väldigt fint och flyter in i varandra.
Det finns även jobbiga, äckliga, flygande människor som inte går att skada. Så kallade Ghosts eller Victims.
Så spänningen är alltid hög.
För helvete, kan du inte använda dörren som en vanlig person, Lars-Åke?
Silent Hill 4 är en grotesk och hemsk spökhistoria som passar in i de flestas smaker. Perfekt påbörjan
om man inte spelat något i serien tidigare. 4 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson

Teenage Mutant Ninja Turtles
2015-01-03

I en film där till och med titeln har flares som fått både fans och filmkritiker att gå ”meh” eller ”fuck this shit” eller ” Varför såg du den ens? Det var ju uppenbart att den skulle vara dålig” ser vi Megan Fox försöka bli tagen på allvar som reporter ….. när hon försöker lösa ett stort brott och visa hur korrumperad stadens rikaste man är….det finns ett par sköldpaddor med i mixen någonstans, men först å främst! Ska Megan fox tillsammans med sin kompanjon Vernon som endast var med i första avsnittet av TMNT serien från 80-talet och inte synts till i 2012-versionen av serien bevisa att Erik (ball)Sacks är en ond jävel som lyder första bästa japan han hittar och som råkar ha en Darth Vader kostym som ser så obekväm ut att det är inte konstigt att snubben i kostymen ser ut som han sytt ihop en spräckt skalle 4 gånger. Tillsammans med sina sidekicks, ett par mutant sköldpaddor som hon ägde som liten men nu är de gigantiska då de tillsamans med hennes döde pappas labbråtta fått smaka på (ball)Sacks Industries hemliga Ooze som ger de kraften att tala, lära sig kung fu från böcker och göra reklam för Pizza Hut och många andra stora företag.

 "And we're teenagers. But we can have adult conversations."

I en stad med miljoner invånare råkar det vara JUST den personen som ägde dem som barn som hittar dem, i en stad fullt av miljoner med folk är det just de som kan stoppa den onde mannen som RÅKAR ha jobbat med Aprils pappa, detta är ”Sammanträffande –the movie” som jag kallar den och oddsen är nästan omöjliga för att de ska hända men de händer endå. 4 gigantiska sköldpaddor med näsor….ska ta sig ann Shredders ninja klan vid namn the Foot som aldrig utför ett enda ninja move utan skjuter med vapen istället ….. Stuntmän är dyra så de blev ISIS terrorister istället för ninjor. Kommer Megan Fox rädda världen med hjälp av sina husdjur varav en av dem dräglar sönder på henne, en kameraman som utlovar lika många skratt som en Ingmar Bergman film och med dvärgen från Seinfield med en 3D råtta över sig med rösten av skurken från Pain and Gain? Kommer Shredder vara med i uppföljaren? Kommer vi få se Baxter Stockman i flugform i den? …eller Bebop och Rocksteady? …… hoppas de gör uppföljaren rätt ialla fall…

 Michelangelo vet hur man njuter av TMNT

Sammanträffanderna i den här filmen är för många! Först, utav ALLA miljoner människor hittar April sköldpaddorna …i original trilogin är hon ett offer och vilken jävla svensson som helst, men i den här är hon den som  födde upp dem, det är hon som är inblandad i deras skapelse, hennes pappa jobbade med mannen som styr sköldpaddornas fiender ae, det är bara för mycket! Vissa actionscener är coola, och sköldpaddornas personligheter är helt rätt, men vi fokuserar allt för mycket på April O’Neal och skurken (ball)Sacks är helt ointressant och skulle nog vart bättre om han faktiskt var the shredder som först planerat än den ointressanta japanen vi ser i 2 scener sen POOF är han Shredder.  Klagar jag mycket? Ja klart som fan, men filmen är tro det eller ej den sämsta år 2014. Jag tyckte den var underhållande och kan man släppa taget om alla jävla odds och slumpar så är den rätt bra gjort. Designen har de förstört men personligheterna är desamma. Jag vill gärna se en sequel med fler skurkar från TMNT universumet så som…som sagt Bebop, Rocksteady och Baxter Stockman i flugform. Är du fan av TMNT så är chansen liten att du gillar den, jag tycker den är okay.. verken mer eller mindre. Den är ialla fall bättre än TMNT 3. Teenage Mutant Ninja Turtles får 3/5 Guldkameror.

 Markus

Looper
2015-01-02

När Looper kom ut 2012 blev det en ganska stor succé. Detta kunde jag inte riktigt förstå och
mitt skeptiska öga sa att jag inte skulle se den. Men så hittade jag den för en billig peng
och slog till! Så min första recension år 2015 blir av Looper.
Filmen utspelar sig i framtiden. Om många år kommer tidsresor vara möjligt. Denna tekniken
använder sig maffior av för att döda sina fiender och bli av med kropparna. Fiender kidnappas, transporteras
via tidsmaskiner till nutiden där de dödas av lönnmördare som kallas Loopers. Joe är en Looper som vet att
han måste döda sitt egna framtids jag, för att sopa igen sina spår. Han känner lite sorg över detta,
men inte så mycket mer. Men när framtida Joe gör motstånd och skaffar sig ett eget uppdrag hamnar både
unga och äldre Joe i trubbel. 
 
Looper har några vassa scener och pulsen känns rätt hög här och var. Joseph Gordon Levitt har verkligen utstuderat sitt framtida jag i sin motspelare Bruce Willis. Detta syns i hans ansiktsdrag och beteenden.
Han gör nästan ett bättre jobb än Bruce själv som kan kännas lite "off" som han brukar.
 
 
Looper har dock en del minus. Gordons märkliga make-up känns fejkat, då hans ögonbryn nästan ser
påmålade ut med markeringspenna. Det finns en del hål i storyn som gör det svårt för mig att kunna
förstå logiken ibland. Varför ska Joe döda sitt äldre jag? Kan ingen annan göra det? Ungen med
sina telepatiska krafter känns även han lite väl onödig då han blir en form av "plot-device" för att
få igång filmen.
 

"I don't want to talk about time travel because if we start talking about it then we're going to be here
all day talking about it, making diagrams with straws."
Med detta sagt så är Looper tillräckligt häftig utan att ta bort filmens konstnärliga syften. Den bästa scenen
är när en ung kille torteras, vilket resulterar till att hans äldre jag tappar kroppsdelar samtidigt som han
försöker stoppa tortyren. Välgjord och genomtänkt scen.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson
 

The Ladykillers
2015-01-01

Mrs. Wilberforce är typ världens gulligaste gamla tant, så snäll och godtrogen. Då hon är änkling måste hon få in lite pengar och har mycket plats ledigt så hon hyr ut stället. En dag kommer en lång man i trenchcoat, Prof. Marcus och hyr rummet och säger att han och hans band gärna skulle vilja öva deras orkester låtar. Dagen därpå kommer hela Marcus band hem till Mrs. Wilberforce och är trevliga. Men bakom stängda dörrar visar sig gängets sanna färger, ingen av dem kan spela instrument och de planerar ett rån! Ett rån som Mrs. Wilberforce omedvetet kommer vara en stor del av bestäms det. Under planeringen börjar kärringen fråga om tjänster av männen såsom att hjälpa henne med hushålls sysslor och hålla hennes papegojor medans hon ger dem medicin vilket slutar med att nästan hela gänget blir bitna eller hamnar i pinsamma situationer.

 "Simply try for one hour to behave like gentlemen."

Rånet går som räls (inte SJ för då hade det stått stilla) och Mrs. Wilberforce luras till att hämta bytet från posten vilket hon tror är ett paket till Marcus men den innehåller egentligen bytet. Bytet hamnar hemma hos Marcus efter mycket huxkrux inkl. en häst vägblock och poliser. Efter att ha delat upp bytet råkar en av männen flubba till det rejält och mitt framför Mrs. Wilberforce råkar en av männen tappa sin andel.  Rädda för att tanten ska gå till polisen försöker de kidnappa henne, fast under helt fel tillfälle för kidnappningen avbryts av Mrs. Wilberforces väninnor som ska ha te kalas hemma hos henne. En av hennes vänner har med sig en tidning som Mrs. Wilberforce läser och ställer skurkarna mot väggen. De slår tillbaka genom att utpressa henne. Kan någon rädda Mrs. Wilberforce? Kan hon slå ner hela gänget själv?

"  Well, where is he? Where *is* the Major? Is he up there still?"

Fy satan vilken underhållande film detta är. Alec Guiness gör en utmärkt skådespelar insats, nästan lika bra som Obi-Wan, Herbert Lom (som låter dubbad) som även levde längst utav alla skådisar i filmen är inte lika underhållande som i Rosa Pantern filmerna men är mest skurkaktig och ser läskig ut som om han har ett vapen i bakfickan som han mer än gärna använder. Peter Sellers håller rätt låg profil då denna är inspelad innan han var riktigt stor kändis och inte blivit primadonna (enligt filmen Life and Death of Peter Sellers) och de 2 sista männen i gruppen är rätt ointressanta, vi har en stor snubbe som är seg i tänkandet och endast är muskler och en i mustasch som knappast pratar. Dialogen är mer än underhållande och är en av få komedier vars humor håller sig efter 60 år. Mrs. Wilberforce är en tant med mycket krut i sig som lyckas ställa 5 stora starka karlar mot väggen angående rånet. Alec Guiness är filmens mest minnesvärda person då han spelar en ruggig man med ett smile som säger ” jag ska bränna ner ditt hus”. The Ladykillers får 4.5/5 guldkameror.

 Markus