OPERA
2015-10-31

Bara passande att vi avslutar ännu en Halloween med den man som dominerat Filmfetts skräckvälde genom åren, Dario Argento. Tack till alla som läst detta Halloween Maraton och i November återgår vi äntligen till vanliga reviews
Filmen börjar på det fränaste sättet någonsin, en korp som sitter och kollar på när folk sjunger opera men en av sångarna är rena rama divan. Medans Mara försöker sjunga Macbeth kraxar korpen och retar gallfeber på henne så hon kastar skon på den stackars fågeln och rusar ut till gatan där hon råkar bli påkörd av en bil….alla jublar. Rollen som Mara hade tilldelas hennes undersåte Betty som får reda på nyheten via ett kusligt telefonsamtal.  Betty känner sig inte redo för att ta rollen och är rädd för myten om att operan Macbeth är olycksbringande. Efter lite uppmuntran ställer sig Betty på scenen och genomför operan och det blir en stor succé. Men under Operan mördas  en av teaterns anställda utav en man man endast ser ett par handskar av i kallt blod och endast Betty verkar ha hört skriken.
Huh Huh, some Eyecandy! Ba Dum Tss!

Efter Operan är slut knackar en polis vid namn Alan på för att få hennes autograf, han är snut och närvarar för att utreda scenarbetarens död, men det soppas under mattan som en olycka. Senare samma natt bryter sig den svartklädda mannen sig in på operan och frigör alla kråkor och snor Bettys Mcbeth dräkt för att sprätta upp den. Den kvällen har Betty bjudit med sig sin pojkvän hem men de är inte ensamma i huset, den svartklädda mannen binder fast henne, sätter spikar i hennes ögonlock (se fodralet som referens) och tvingar henne se på när han mördar pojkvännen sedan lämnar han stället. Betty flyr och på vägen möter hon regissören men Betty är för traumatiserad för att berätta vad hon skådat. Betty tar sig samman och berättar för regissören vad som hänt och att hon har bevittnat mannen hon såg mörda hennes pojkvän i sina drömmar och i dem mördade han hennes mamma. Är mannen i svart en gammal fiende? Kommer Bettys nya karriär bli en kort en? Är detta den bästa filmen i årets Halloween tema på filmfett?
"I think it's unwise to use movies as a guide for reality. Don't you Inspector?"

Enligt Dario Argento är Bettys skådespelerska Cristina Marsillach den jobbigaste individ han någon jobbat med, och det syns lite, jag kan se direkt när någon är en bish och mjo, henne får jag riktiga signaler av. Opera salen är gigantisk och mycket vacker och de scenerna som utspelar sig där är så ögonbindande att man inte vill att de ska ta slut. Musiken består mest av klassiska verk från kända operor som …ja Macbeth. Ingen gör point of view som Dario, trots att man vet att det är en kamera känns dessa shots så mänskliga och det är många sånna i Opera + den svartklädda mördaren i svarta handskar är också en stämpel som jag alltid njuter av i en Argento film.  Enligt många så är Opera den sista bra Dario Argento filmen då filmerna som kom detta inklusive den besvikelse som var Giallo, de filmer som saknade det lilla extra såsom Card Player och Stheinheldt Syndrome med mera, ja detta är den sista stora Dario Argento filmen men då Sandman är på väg mot biografer har Argento fortfarande en chans att uppleva storhet snart igen. Opera delar likheter med berättelsen om Phantomen på Operan men har modifierats och fått en Giallo uppdatering men det kom senare en ren adaption av Dario på den berömda sagan. Opera får 4.5/5 Guldkameror.
 Markus

Maniac
2015-10-30

I New York bor Frank Zito, en vanlig snubbe som bor I en lägenhet, full av skyltdockor som har hår utav äkta kvinnor. Frank är en serie mördare som samlar på kvinnors hjässor. Det börjar med ett sött par på stranden men tyvärr är Frank i närheten vilket endast betyder en sak… ikväll dör unga människor.  I sin lägenheten som Frank har fyllt med dockor, skyldockor, levande ljus och en minneslund till sin döda mor. Hans mor var grym och prostituerad men Frank saknar henne endå och hennes död har lämnat djupa sår som Frank endast kan fylla med att döda prostituerade och sedan sno deras hårbotten. Frank har inre dialoger med sig själv medans han pyntar sitt hem med kroppsdelar. Under den första akten så ser vi Frank gå runt och mörda par och prostituerade för att sedan vara hemma och spikar fast sitt pris på skyltdockorna.
Today on O-faces we'd rather forget, Frank Spinell gives us a great face, wow, would we like to forget we ever saw this, thanks Mr. Spinell, next up, Robin from Filmett....

En dag i parken möter Frank en vacker kvinna vid namn Anna spelad av Caroline Munro och de påbörjar en romans lite senare i filmen. Vad Anna inte vet är att Frank spenderar sin fritid med att vara pervers och läskig som fan med skyltdockor och mörda folk såsom en sjuksköterska som läst om Franks mord i tidningen.  Men med Anna är han som helt annan person, lugn, snäll och har mer karisma än ett lamm. Trots att Anna kanske är det Frank sökt genom hela livet så kan han inte glömma sin lille hobby. Efter att ha tagit Anna till sin mors grav så tar filmen en rejäl U-sväng och Anna är nu numero uno på Franks att mörda lista.
Alice ångrar att hon frågade sin pojkvän att hjälpa henne med håret

Joe Spinell (mest känd från Rocky, Taxi Driver & Godfather 2) skiner i huvudrollen som Frank, en kuslig jävel. Det bästa med filmen är atmosfären då Franks hus är bland de kusligaste lägenheter man kan föreställa sig och den är baserad på den lilla lägenheten som är med i Beck filmen Mannen på taket. Maniac är regisserad av samma man som gav oss Maniac Cop trilogin, Bill Lustig och då Maniac Cop trilogin är bland mina absoluta favorit filmer så är tyvärr Maniac i underläge, den gör saker jävligt bra så som romansen mellan Frank och Anna, man nästan hoppas på att de ska bli ett par under filmens gång men tyvärr Maniac Cop alla dagar. Tom Savinis gore effekter är fina, speciellt den han själv spelar en slaskig typ som får sitt huvud sönderpangat av Frank från ingenstans. Musiken är rätt najs, men kunde ha varit mycket bättre, om de gått med original låten Maniac utav Michael Sambello som senare användes i filmen Flashdance och blev en stor hit, nej seriös den låten skrevs för denna film och var mycket mer brutal i början tills den skrevs om för att passa Flashdance bättre. Maniac är också känd för att vara en av 3 filmer filmkritikern Gene Siskel fick nog av och lämna biografen efter en halvtimma och gav filmen 0 poäng. Siskel var inte den enda som denna rulle blev för mycket för utan i hela USA vart den smutskastad som gore och stor moral panik uppstod vart den en togs upp, men den hamnade aldrig på Video Nasty Listan vilket gör denna filmen till den enda Amerikanska i detta tema som inte var med på den, men absolut en av de mest ökända våldsfilmer. Maniac får 4/5 Guldkameror. Det är även filmens stjärna som stått för manuset och det skulle ha blivit en uppföljare om inte Spinell hade dött innan, det finns till och med några klipp som cirkulerar runt på nätet. Spinell och Munro hade båda roller i en annan liknande skräckfilm, Last Horror Movie.
Markus

The People Under The Stairs
2015-10-30

 
När jag hörde om Wes Cravens bortgång så åkte jag till en filmbutik och hittade denna guldklimpen. Som ett tecken från Wes Craven själv.
Wendy Robie och Everett McGill är i storform. De valdes av Craven efter att han sett dom i Twin Peaks.
Två skådisar från Twin Peaks (Ed och Nadine) medverkar här som ett par, igen. Fast denna gången av Joseph Fritzell-typ. I källaren har dom en drös med folk som de håller som fångar. Tre tjuvar ska bryta sig in i huset och sno pengar. En av tjuvarna är vår huvudroll, en fattig ung kille på 12 år som egentligen inte vill göra brottet. Trion attackeras av en galen hund och saker sätts i rullning.
En av de mörkare sekvenser som ger oss en inblick i mardrömmarna barnen går igenom.
Vad paret egentligen inte märker till början, så är 12-åringen den modigaste och tuffaste ung-jävel de sett. Han lyckas alltid kämpa mot parets fällor och överlever alla typer av attacker. Men han tänker inte sticka förrens folket i källaren och parets söta flicka är räddade. Till sin hjälp har han Roach, en ung grabb som bor i husets gömda utrymmen i väggarna.
 
Storyn verkar svag, men utförandet är händelsefyllt och drar aldrig ner på tempot. Som jag redan beskrivit så är den unge huvudpersonen, som kallar sig Fool, en mer komisk huvudroll. Häftig också. Han sparkar folk i skrevet och använder smarta sätt för att överleva. Detta fungerar skitbra. Även Everett McGill och Wendy Robie gör kalasbra jobb som paret, som även har komiska stunder.
"Your father's one sick mother, you know that? Actually, your mother's one sick mother, too!"
Filmen kunde vara lite mer seriös ibland, då temat är rätt grovt. Och den är lite väl lång, dock aldrig seg.
 
4 av 5 guldkameror. Och med detta betyget säger jag tack och hej för denna Halloween. Det har varit en väldigt intressant upplevelse att göra The FREAKSHOW of OUTCASTS här på FilmFett.
 
Robin
 
 
 

Bay of Blood
2015-10-29

 
En äldre dam i rullstol glider runt i sitt hem en mörk kväll men blir plötsligt attackerad och strypt till döds av sin egna man som är trött på att hon lever och vill ha hennes pengar, han lämnar en självmordslapp vid hennes kropp. Men mannen råkar ut för ett bakhåll och blir huggen till döds av en osedd karaktär och släpad ut till sjön. En slaskig fastighetsförsäljare vid namn Frank diskuterar med sin älskare att ta över tantens herrgård. Frank var i maskopi med tantens man och åker för att söka upp honom helt ovetande att han också är död men han åker till sin stuga där de stämt träff. Samtidigt disskuterar några grannar i området till tantens sjö om att det kan ha varit mord men den ena är misstänksamt säker på att det var självmord. Men detta är ju en slasher film så helt plötsligt får vi följa 4 unga, dumma kåta ungdomar som är ute på resa och hamnar vid sjön nära platsen där Frank ska möta tantens man.
En av scenerna Fredag den 13nde stal

Paul, en av männen som argumenterade om självmord/mord teorin är gift med en spåkvinna som bara förespår att något ont är på gång att hända och hon har rätt då de 4 ungdomarna är ute och simmar dyker tantens mans lik upp efter att ha spenderat 2 veckor på sjö botten och flyr i panik rätt in i mördarens grepp (aka stora krok). Resten av ungdomarna får också smaka på den osedde mördarens vrede precis som spåkvinnan förutspått, men ju fler människor som dyker upp, destå fler människor går för att undersöka stället, och mördaren visar inga tecken på att lugna ner sig och tar gärna emot nya gäster med blodiga vapen, och Frank är nästa person att ta sig till huset.
"But, man isn't an insect, my dear Simon. We have centuries of civilization behind us, you know."

Man kan ju inte snacka giallo filmer utan att nämna Mario Bava och förra året fick hans fantastiska Blood and Blac Lace sin stund  i rampljuset här i Filmfett och medans den har gett stor påverkan på Giallo genren sägs Bay of Blood ha gjort stor påverkan på slasher film överlag och var med på Total Films lista över de 50 bästa skräckisarna någonsin. Dario Argento älskade den och Christopher Lee hatade den. Denna film är så jäkla bra gjord, kvalitén, gore effekterna, det är helt enkelt en Bava skräckis och till och med ungdomarna som endast är där som offer är faktiskt bra karaktärer, de har kul med varandra och det känns naturligt istället för det stela ”roliga” ungdomar i slashers brukar ha annars. Bay of Blood har för övrigt ett slags rekord då den är känd under fler titlar än någon annan film med typ 50 titlar. Med en mix av små roliga stunder blandade med suspense, till thriller och skräck är Bay of Blood en mycket bra skräckrulle och dels sevärd bara för sin plats i skräck historiens …..historia, och för den skräck intresserade då Fredag den 13nde 2 stal 2 scener direkt ur den. Bay of Blood är en av Bavas bästa filmer, men personligen föredrar jag Blood and Black Lace bättre men Bay of Blood är en hel hög med skräck och kul i sin egna rätt. Bay of Blood får 4/5 Guldkameror.
Markus

The Elephant Man
2015-10-29

 
1884. Dr Treves är en läkare som får höra om en cirkus där en av huvudattraktionerna är en människa som kallas för Elefantmannen. Denna varelse piskas och behandlas med ovärdighet av cirkusens ägare, som ändå vill behålla Elefantmannen för han ger in feta stålar. Denna gravt handikapade man får Trevor att tåras när han ser människans ohyggliga utseende. Trevor tar med sig Elefantmannen och räddar honom från cirkusen.
 
Nu behandlar han Elefantmannen med extrem värdighet och får veta till sin överaskning att Elefantmannen kan prata och är mycket smartare än vad man först trott. Denna intelligenta, vänliga människa heter John Merrick och blir snart samhällets stora snackis. Men hur vill Merrick själv leva sitt liv?
 
Detta är Lynchs andra film och en mer "ordinär" historia i jämförelse med hans andra, surrealistiska verk. Visst är det kul att se Lynch hantera andra domäner, men jag saknar lite av hans surrealistiska toner. Däremot så är fallet om den sanna John merrick oerhört intressant. Den besathett vi alla har över att se deformerade människor är både skrämmande och intressant. Det är väl därför detta är den buttre Karl Pilkingtons favoritfilm.
 
Elefantmannen är ingen skräckfilm, men de element vi får bekanta oss med fungerar oerhört bra som en dramafilm till Halloween. Därför ville jag mer än gärna ta med filmen på temat. Nu har vi bara en film kvar att bekanta oss med innan Halloween!
 
Filmen får 3 av 5 guldkameror.
 
Robin

Dödens Mannekänger
2015-10-28

Ett par unga kåta tonåringar är ute och åker när deras bil börjar strula mitt i ingenstans, så medans en av männen fixar bilen går hans 3 medpassagerare å badar. Vid vattenhålet dyker det upp en kuslig gubbe vid namn Mr. Slausen och blir lite små kär i Molly och berättar hur hans affärer blivit dåliga efter en ny motorväg byggts. En av snubbarna åker till en affär där han brutalt mördas av mystiska övernaturliga krafter och dockor. Gänget erbjuds skjuts till Mr. Slausens affär som är full av skyltdockor som hans bror har byggt, enligt honom. De ser ett gammalt skruttigt hus på andra sidan skogen. Nyfikenhet får dock det bästa av en av tjejerna då hon går bort till stugan. Slausen kommer tillbaka utan den unge mannen de åkte med och får reda på att hans bror tagit hand om den 3dje tjejen.  Tjejerna går för att söka upp sin kompis men utanför står huset som är fullt av onda dockor, en galen mördare med speciella krafter och Slausen kan man inte riktigt lita på heller men en ny allians med ett överlevande offer kan vara vad som räddar deras skinn i slutänden, eller?
 

Tourist Trap som den heter på engelska är från samma man som gav oss skräck klassikern Puppet Master och jag skulle nog säga att tillsammans med den är denna en av Schmoeller bästa. Denna är riktigt creepy asså, speciellt när man avskyr dockor, dem har jag ingenting emot men filmtemat har gjort under att göra en riktigt bra skräckis som blandar paranoia med övernaturliga krafter. Varje scen har fula, kusliga skyltdockor som stirrar på en, vissa bara poppar upp från ingenstans och andra följer karaktärerna med ögonen (det är en äckligt kuslig scen) sen har vi en Texas Chainsaw Massacre 4 rip off till en mördare, en man som springer runt i tant mask och hår. Men denna ”tant” har magiska krafter. Visst skådespelarna är stelare än dockorna som fyller massa scener men det är ju inte dem man ser filmen för….men tyvärr de man spenderar mest tid med.  Det är rätt uppenbart vem som är dökött och vem som är ”oskulden” från allra första början men den är endå rätt spännande mest på grund av allt filmens skurkar har för sig och känslan att det alltid är någon som tittar på en genom tv skärmen. Tourist Trap får 3/5 Guldkameror.  En av männen som jobbade med Texas Chainsaw Massacre jobbade på art departement och special effekter till skyltdockorna på denna film så känns Tourist Trap rätt bekant i ton så finns det en anledning eller 2.
Markus

The Butterfly Room
2015-10-27

 
Ann är en äldre, elegant dam som bor ensam i sin lägenhet. Faktum är att hon inte verkar ha många vänner. Här sitter hon och stoppar upp vackra fjärilar. Ann skaffar en vänn i form av barnet Alice. Men Alice har som motiv att låna pengar av Ann hela tiden och påstår att hennes föräldrar inte är vänliga till henne. Stor fet lögn från ett bortskämt barn. Men som vi tittare snart får se så är Ann själv väldigt instabil. Ett bevis är att ingen får gå in i rummet där hennes fjärilssamling finns. 
 
När jag först köpte Butterfly Room var det med ett vagt intresse för titeln samt att Ray Wise (Leland Palmer från Twin Peaks) medverkade. Vi får inte glömma Heather Langenkamp från Nightmare on Elm Street är med i assemblen. Men djupt ner i hjärtat trodde jag detta skulle bli en skitfilm.
 
Döm min förvåning över hur atmosfärisk hela rullen är. Barbara Steele är helt enastående som damen Ann. Hon blir en lagom fin, men ändå hjärtlig dam som med ett lugnt och tålmodigt beteende är lätt att tycka om....till en början. För bakom hennes fina kläder och hennes smink finns en dam med mörka motiv. En dam som är väldigt våldsam och farlig. Ja, Barbera Steel förtjänar faktiskt pris för hennes rolltolkning!
LAURA!!!!???? Uh, jag menar.....ANNNN!!!????
Jag brukar säga att en skräckfilm behöver ha en väldigt bra atmosfär för att fungera, men om storyn är svag så räcker det inte. Vi vet redan vad hon döljer i sitt fjärilsrum. Och mystiken blir liksom inte riktigt där. Och vem var idioten som ville jämföra denna filmen med Expandibles? Vad i helvete har dom två filmerna gemensamt?!
 
2 av 5 guldkameror.
 
Robin

Modellmorden
2015-10-27

Bob är parkvakt i Yellowstone Park där ingenting intressant händer, förutom att hans syster Jessica har lyckats väl i modell världen och hamnat på första sidan av en stor modetidning. Jessica går på många fester i Milano och andra städer i Italien men på en fest blir hon antastad och nästan våldtagen, då visas det att Jessica och Bob har ett psykiskt band då när Jessica slängs runt som en trasdocka i Italien blir även Bob som är i USA slängd omkring utan att någon är i närheten på samma sätt. En dag får Bob en underlig känsla och en syn av en snubbe med stor sax precis utan för sin systers rum och springer fort utav helvete för att be någon ringa till Italien och varna henne. Men när de hotell ägaren kollar i hennes rum är Jessica inte där så Bob åker till Milan för att utreda saken. Han möter upp med en polis chef och berättar sin syn och givetvis tror snuten att Bob är helt dum i hela jävla huvudet.

 Bob inser möjligheterna när han kommer på att han kan spela fickpingis med sin andra hand också...

Bob påbörjar en utredning själv och går till Jessicas tidning och sedan till hennes fotograf men skapar snabbt vänner i en av hennes kollegor, Carrie som bodde på samma hotell som Jessica. Sedan träffar han Barbera och de verkar få lite grann av en romans på g. När Carrie mördas lägger Bob ihopp 1 och 1, mördaren ger sig bara på modeller som bor på Jessicas hotell och mordvapnet är alltid ett par saxar. Han teamar upp med Donald Pleasences kommissarie Danesi för att finna mördarens identitet men Bob står också på mördarens hit-lista.

 "Chasing fame is murder"

Hoppas du gillar tjejor för vi får många scener på modellfotograferingen och då det är en italiensk Giallo film är det klart att den tjockaste utav alla skådisar spelar en trossniffande pervo. Telepatin mellan 2 tvillingar vet jag ingenting om men bidrar till en rätt kul film idé och X. musiken är lite av en besvikelse då jag är van med att Giallo rullar oftast har ett minnesvärt soundtrack men kvalitén på filmen är fin, som en mer modern Giallo rulle som Steinhelt Syndrome. Bob ska vara 20 år men han ser för fan ut som om han vore närmare 40… men det är inte bara filmmakarna som flubbar till det, på SUBDVD DVDn  har en bild på Donald Pleasences rollfigur….från Halloween, Dr. Sam Loomis, en karaktär som inte alls är med i denna film och dessutom har Dolanld blivit lite äldre mellan filmerna då han har mycket mindre pigment i skägget. I det stora hela är Modellmorden en vanlig thriller och jakt på en mördare och en försvunnen människa, hur bra är den gjort? Jo rätt så bra, den är rätt spännande och mördarens identitet är bra gömd under det mesta av filmen. Bob är rätt tråkig karaktär men han är endast där för att föra historien frammåt som de flesta Giallo hjältar, vilket jag har vant mig vid vid nu. Modellmorden får svag 3/5 guldkameror.  Den introducerade mig även för denna lilla pärla: https://www.youtube.com/watch?v=P9mwELXPGbA

 Markus

Terror
2015-10-26

 

En gång för länge sidan så bränns en flicka på bål efter att hon blivit anklagad för att vara häxa på order av en rik familj. Innan hon bränns ber hon till sin mästare att han ska rädda henne och då börjar en snubbe brinna, sedan bränns hon men i sitt sista andetag utlöses en förbannelse som fördömer den rika familjers avkommor. 300  år senare har dessa händelser blivit en film av en av deras avkommer som också äger huset där förbannelsens första offer dog. James, husets ägare finner en kväll när det är fest att massa glas och porslin har gått sönder. Hans kusin som blivit hypnotiserad och hugger James i armen och sedan mördas hans väninna på deras gård. Detta sätter James i en tajt sits men han anklagar sin familjs förbannelse men hans vän kallar bullshit. James försöker få tag i sin kusin för svar om vad som hände under hennes hypnos men hon vägrar sammarbeta.

"It was buried a hundred years ... but never laid to rest!"

Terror är en rätt bra ”förbannelse film”, en genre jag inte är så glad i, men Terror gör det uttjatade genre. Det skadar inte heller att filmskapande är en stor del i filmens handling. I en scen ser vi en poster för Thriller, och Satan’s Slave, men fan, THRILLER en Grym Film. I jämförelse har vi nu denna Halloween gått igenom 3 Video Nastys och denna är den bästa hittills, den är brittisk och jag älskar kvalitén på äldre brittiska thrillers/skräck så som Hammer filmer och spion rullar. För de som diggar filmer som grindhouse trailern ”Don’t” paroderade är denna rätt passande en mörk kväll på en kall oktober natt. Skådespelet är bra och detta är en av få övernaturliga skräckisar om förbannelser jag skulle rekommendera (The Haunting skulle jag med rekommendera men den är bättre än denna) jag faktiskt skulle rekommendera här på bloggen.   Med lite naket, lite gore och mycket atmosfär och uppbyggnad är Terror hitils min favorit film i denna röra av Amerikanskt strunt och italienska rullar som inte möter förväntningar, men Italien har stora chanser att ta igen med nästa film. Terror får 3/5 Guldkameror.

 Markus

Manhattan Baby
2015-10-26

Susie och hennes familj är på resa i Egypten, Sussies pappa George är arkeolog och studerar gamla byggnader. Sussie och hennes mamma befinner sig i en gammal byggnad när hennes mamma ber henne att vänta ett tag. Bakom henne dyker det då upp en blind tant som säger att dödsvalvet de är i tillhör de döda, ger henne en amulett och sedan försvinner hon i det tomma intet. Sussies pappa George hittar en grav som ingen av lokal befolkningen vill undersöka då det vilar en förbannelse över den med George är fast besluten på att finna dess hemligheter. I templet dödas Georges partner och han själv blir blind då de råkar släppa ut en uråldrig demon ur sin vila. Hemma i vad jag antar är Manhattan får George veta att han kommer vara blind i över ett halvår och halvblind ett bra tag efter det. Livet går vidare, George försöker leva med sin blindhet, mamma Emily fortsätter jobba som journalist och Sue visar upp sin nya amulett för sina syskon.

 "Little Susie is very young, very pretty, and very very evil!"

Amuletten börjar påverka Susie då hon förutspår en storm och drömmer om häxan som gav henne amuletten i Egypten och mest av allt, hon ser ibland diamanten i templet som gjorde hennes pappa blind i vissa syner. Det är inte bara Susie som får syner, efter att ha sett syner av sin son gå in i ljuset i garderoben får George synen tillbaka. Det första han gör är att prata med en forskare som kan ett och annat om onda egyptier. Och han måste jobba snabbt för hela familjen börjar hallucinera förfärliga saker, 2 gäster dör och filmen är seg som den är. De får veta att de saker de tagit med sig från Egypten egentligen borde ha stannat där det kom ifrån.

 "It's Looking At You... ...From Hell!"

Manhattan Baby verkar vara ett Frankenstein Monster utav andra populära förbannelser filmer såsom Exorsisten, Rosemarys Baby och utav Lucio Fulcis CV av 50 rullar är denna verkligen inte på topp listan, Den har bra atmosfär men jämnfört med hans mer kända verk som Beyond och Zombi (jag kan verkligen inte sluta jämföra hans filmer med de 2, det är verkligen hans bästa verk och bland de bästa skräckrullar over all) är Manhattan Baby en medelmåtta. Musiken är det som är mest positivt, Fabio Frizzi återvänder än en gång och ger oss ett inte så minnesvärt soundtrack men kusligt och som hade kunnat vara mer minnesvärd om filmen inte varit så medelmåtta. Manhattan Baby är i samma klass som House by the Cemetary fast denna har en intressantare historia med egyptiska gudar, arkeologi och förbannelser.  Den engelska dubbningen som man är fast med i min DVD utgåva får Tommy ca 8 år låter som en äldre tant som försöker låta som ett barn, det är uppenbart att rösten inte kommer ur lille Tommy….som spelas av samma skit unge från House by the Cemetary.Seg är den med! Den första scenen som är intressant kommer först 36 min in i filmen då en hiss börjar fucka upp och vi känner inte ens karaktären från innan då! Manhattan Baby får 2/5 guldkameror. Lite av en besvikelse då scenariot är mycket bra, detsamma är musiken men så lite görs med det och när det väl händer någonting är chansen större att det är en vision istället för en riktig händelse.

 Markus

The Toolbox Murders
2015-10-25

En mörk natt får vi följa en mans åktur runt staden medans han lyssnar på religiös propaganda på radion. Han tar med sig en verktygslåda upp i en lägenhet där han möter en rutten kärring som bara gnäller på att han som hantverkare är sen både klockavis och i utvecklingen men efter att ha fått smaka på borrmaskinen så klagar hon inte mer. Mannen med verktygslådan springer runt i en skidmask…som inte alls är läskig. Efter detta åker han direkt till nästa ställe och mördar en ung kvinna men hennes vän dyker upp mitt i så han får 2 offer till priset av 1. Polisen kommer till plats och börjar inspektera och vi får träffa filmens hjältinna Laurie (precis som i Halloween) och hennes tråkiga brorsa och de bor i närheten av där alla morden utspelar sig.  Ett mord senare så smyger mördaren in till Lauries lägenhet och kidnappar henne och tillsammans med sin alkis mamma ger sig Joey ut för att hitta henne.  Joey tas till stationen och förhörs men bestämmer sig för att leta reda på henne tillsammans med en kompis.

 ”For the love of pepsi”

The Toolbox Murders är nog den filmen som under detta Halloween tema sägs vara sämst, den har 0 procent på Rotten Tomatoes och som de andra Amerikanska slasher filmerna denna månad blivit bannlyst från många länder pga sitt ”sjuka” innehåll. Men….är det då illa att jag hittills tycker om denna mer än de flesta vi haft tidigare? The Boogeyman försökte vara Exrocisten, Cold Eyes of Fears räddande faktor var att Welt var en awesome karaktär, här har vi en slasher film som inte försöker vara mer än rå, billig underhållning på mikro budget. Visst skurken är inte alls minnesvärd och hans utstyrsel ger en inte hjärtattack som Jason eller Michael Myers men denna film är bara en i högen och marknadsför sig inte som ” Denna film är den filmen som du inte ska se ensam”.  Filmen är rätt seg och Laurie och hennes bror är typiska slasher offer och det är deras vänner med. Filmen är si så där brutal, verkligen inte något märkvärdigt och många scener då verktyg penetrerar skin klipper bort till något annat istället för att visa penetreringen och min gissning är att filmen endast är på Video Nasty Listan pga en scen då en kvinna spenderar en längre tid med att fingerjucka sig själv i ett badkar och idén till att vardagliga verktyg kan användas som mordvapen. The Toolbox Murders får en mycket svag 2/5 Guldkameror.

Markus

Nightbreed
2015-10-25

 
Boone Aaron har mardrömmar om ett gömt land, Midian, där mutanter bor under en kyrkogård. Boone besöker psykologen Decker, som ger honom lite tabletter. Samtidigt går en mystisk mördare loss i samhället och Boone blir misstänkt. Boone upptäcker att Decker är mördaren, samt sattit dit honom. Så Boone flyr till kyrkogården från hans drömmar och upptäcker att staden han drömt om, Midian, finns.
Nej, den är faktiskt inte Angel ur Buffy-the Vampire Slayer. Men likt är det!
För att bosätta sig i detta land genomgår Boone en rit för att själv bli varulv. Men Decker har som plan att hitta alla freaks och döda dom, som han själv tror är djävulens avkomma. Kampen om den gömda staden har bara börjat!
Hur kan man inte vilja älska omslaget!
Nightbreed är skön och orginell på så många sätt att jag fortfarande inte förstår hur filmen kunde floppa! Med en extrem samling häftiga monster och mutanter, otroliga underjordiska grottsystem och miljöer och fiender till höger och vänster så påminner filmen nästan om ett Tv-spel, särskilt mot slutet. Att se David Cronnenberg spela den mordiska Decker var en upplevelse i sig, som utan tvekan höjjer filmens underhållningskänsla.
 
Men antagligen klipptes filmen ner väldigt kraftigt, och en directors cut finns tillgänglig i vissa länder. Jag såg den ordinära varianten och kan konstatera att den håller väldigt bra och är enkel att följa.
"Quite a dance huh? Death everywhere and you and me in the middle!"
Filmen blandar snygga monster, som den gulliga mutant-bäbis som är döende i solljus, med en snygg, gothiskt design. Staden Midian påminner en del om...tja, som dom säger i filmen själva: "Shang-Ri-La on Dope!"
 
Om det finns en god och skön freakshow film att kolla in, så passar Nightbreed perfekt in i menyn!
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin

Scanners 3: The Takeover
2015-10-24

Julfesten som syskonen Alex och Helen är på är inte världens roligaste direkt. Det bli inte bättre av att Alex övertalas att testa sina scanner-krafter på en kille, vilket leder till att festens jultomte flyger ut genom fönstret och blir pannkaka. Därefter åker Alex till Budda-land och hittar sig själv för att få full kontroll över sina förmågor. Men Helen börjar också få krafter, på hemmaplan. Hon testar ett botemedel som hennes styvfar kokat ihop. Men detta obehagligt klumpiga plåstret fungerar fel: hennes krafter blir så starka att hon blir galen.
Uh? Jag tror inte du behöver stirra ihjäl en person?
Alex gamla polare försöker varna honom i Budda-land (okej, Thailand, men stället känns så stereotypiskt att Budda-land känns bättre.) Men några Scanners, som jobbar för Helen dyker upp, gör konstiga grimaser och ställer till med en psyko-attack i samhället. Alex lyckas överleva och börjar undersöka sin systers galenskap. Men farorna som väntar därhemma är många.
 
Scanners 3 fungerar mycket bättre än 2an gjorde. Faktum är att jag inte ens sett om trean, men kommer ihåg väldigt mycket från filmen. Det var coola action-sekvenser, skumma scanner-figurer och komiska grimaser när folk ska använda sina krafter. Helen överspelar värre än Nicholas Cage, vilket säger en hel del och gör filmen ytterst underhållande.
Jeez! Something really stinks in here!
Det är inte samma som i första scanners, utan här har man släppt den orginella, seriösa tonen och gått i en helt annan väg. Vilket överaskande nog fungerar! Häftiga stunts, uppfinningar och ganska våldsamma ögonblick. Christian Dugay har lyckats återhämta sig från tvåans fiasko.
 
3 av 5 guldkameror
 
Robin

Beasts of No Nation
2015-10-23

 
 
Dagen har kommit! Fredag! Nu är det så att jag har tråkiga nyheter för er läsare! Filmfett-Fredag will be no more.
Jag ber om ursäkt för mitt dåliga engagemang nu dom senaste 2 veckorna som har gjort att jag har missat att lägga ut två fina recensioner åt er läsare. Saken är att Filmfett-Fredag kommer försvinna! Men var icke rädda!
Jag har bestämt mig att ändå fortsätta göra recensioner på filmfett så ni som läser ändå får lite annat utbud än bara b-filmer från 1970-talet av Markus och Andersson. Jag kommer därför lägga upp recensioner då och då men inte lika ofta! Men räkna med 2 recensioner i månaden i alla fall! Hoppas ni förstår mitt beslut och inte blir upprörda. FilmFett bryr sig om er läsare. Det är ni som håller denna bloggen levande. Jag tackar nu för mig här på Filmfett-Fredag och jag lämnar er en sista Filmfett-Fredag-recension denna fina höstdag.
 
Filmen börjar i en liten by i västra Afrika. Vi får följa en liten pojke vid namn Agu som lever ett lyckligt liv med sin familj. Han har vänner, mat och skydd där han bor. Utanför hans by så händer det saker som dom knappt ens vet om. Det enda folket vet är att dom bor "isolerat och skyddat" från omvärlden.
Till slut händer det. En grupp rebeller kommer in i byn och börjar skjuta ner folket en efter en. Agu lyckas fly in i jungeln men hans familj klarar sig inte. Plötsligt stöter Agu på en annan grupp rebeller. Rädd och skräckslagen så tvingas han gå med i deras grupp som barnsoldat. Här tar hans liv en enorm vändning.
 
 
Jag vill börja med att säga att Agu som skådespelas av Abraham Attah gör ett av dom bästa presteringarna som jag någonsin har sett på film. Man kan inte tro det förräns man har sett det. Måste vara extremt krävande att göra det han gör på film. Denna filmen är väldigt brutal både psykiskt och fysiskt. Den skäms inte för att visa. Man får se huvuden som klyvs framför en, barn som tar kokain och kvinnor som blir våldtagna. Det är extremt obehagligt allting. Jag gillar att man får följa Agu genom hela filmen. Tycker själv att det är intressant att följa allting ur ett barns perspektiv. Hur han ser på omvärlden och allt runt honom...
Man förstår nu hur lätt dom manipulerar barn till att göra hemska saker. Barn som blir tvingade in till något dom egentligen inte vill. Men man har inget val direkt. Det är antingen döda eller bli dödad.
För er som inte vet så är filmen gjord av Cary Joji Fukunaga som regisserade och producerade tv-serien "True Detective". Detta är en av anledningarna som fick mig att kolla in denna filmen på grund av att jag är ett jättestort fan av den serien. Fotot i filmen är väldigt snyggt och musiken passar in så himla bra! På tal om skådespeleriet så får jag inte heller glömma att nämna Idris Elba som spelar själva ledaren för rebell-gruppen Agu går med i. Han är nog ett av dom största namnen i filmen som har medverkat i filmer som Prometheus, Pacific Rim, The Wire m.m. Jag tycker även han gjorde ett briljant jobb som en riktigt patetisk psykopat. Många människor har även spekulerat att han ska skådespela som nästa "James Bond"?
 
 
I alla fall. Tillbaka till filmen! Det negativa med filmen är väl kanske vissa stereotypiska handlingar. Man är rätt van vid att se många filmer från Afrika som handlar just om barnsoldater och krig. Man vet ju dock att det är fortfarande mycket hemskt som pågår i vissa delar i Afrika men man kan tycka att dom även borde försöka filmatisera lite mer positiva saker om landsbygden där nere. Manuset är bra och dialogen känns flytande. Den talar för sig själv ofta. Jag hade gärna sett lite mer kvinnor i filmen. Det är ju nästan bara män som är med tyvärr, dock till filmens försvar så handlar den om krig och då är det ju oftast män som deltar i allt.
Slutet i filmen är jättebra, var rädd att den skulle sluta på ett dåligt sätt. Men slutet gjorde filmen ännu bättre än vad jag trodde!
Men nej! Nu får det vara nog pratat från mig och jag ger denna filmen:
 
4/5 guldkameror
 
Ett starkt och mörkt drama som är oerhört jobbigt att se på! Inget man ska se när man är för trött eller när man vill se något underhållande för stunden.
Detta var sista FilmFett-Fredag. Vi ses snart igen!
 

Cold Eyes of Fear
2015-10-22

Efter en titel sekvens med mycket funkig musik klipper vi till en het kvinna som näckar framför spegeln och från ingenstans dyker en kniv up i bild, mannen med kniven skär av hennes underkläder sen gökar de. Det hela visar sig vara en pjäs som slutar i att mannen mördas och i publiken sitter en Dirty Harry kopia vid namn Peter. Peter snor en äldre mans dejt vid namn Anna och de kör till Peters farbrors hus som för tillfället är tomt efter att haft en kul dejt. Peter ringer och ber farbroderns betjänt att dra åt helvete så de kan ha huset för sig själva men efter samtalets dyker en okänd karaktär upp och betjäntens kropp hittas senare mitt under Peter och Annas älskog. De märker också att en man som ser ut som en ung Dario Argento har brutit sig in i huset och riktar en pikadol mot dem.
 Now, tell me once again what you thought of my Dracula movie with the huge mantis, you liked it, didnt you?

Dario kopian tvingar Peter att ringa sin farbror som är domare som jobbar på ett mycket svårt fall och det visar sig att det finns ett vittne till ett viktigt fall. Dario säger att han är trött som satan på allt advokats snack men avbryts av att ringklockarn ringer.  En polis under Farbrorns kommando ska hämta en bok men det hela tar en stor tvist när det visar sig at polisen jobbar tillsammans med kindapparen.  Polisen berättar för Peter och Dario-kopian att han letar efter ett dokument medans Dario dampar loss om något kassaskåp och får smaka golv på kuppen. Peter lämnade dock ett krypterat medelande till sin farbror och det är nu en kamp mot klockan. Kommer Peter och Annas kväll sluta i katastrof? Kommer den onde snutens identitet att avslöjas? Och kommer Peters farbror att avsluta sin skinande karriär i en stor explosion?

 Kanske den bästa mördande snuten sedan Maniac Cop

Omslaget skryter om att det är samma regissör som gav världen inglorious Bastards och har musik av Ennio Morricone (Leone-westerns och alltför många klassiker för att nämna) . Detta gisslan drama är helt seriös i tonen men skurkens Australienska dialekt  låter helt ……ja det låter komiskt utav bara helvete och hans skrikare röst låter som en parodi vilket gör filmens skurk rätt …lam och inte alls läskig.  Majoriteten av filmen utspelar sig i Farbrorns hus och ja… det är ett fint hus och Jack å Anna är väl bra karaktärer. I jämförelse med andra kidnappningsdraman så som Funny Games är denna rätt lam, men tvisten att polisen är en skurk och det hela har att göra med korrupta snutar är en rätt kul vändning på denna genuina gisslan rulle. Ju längre in i filmen man kommer desto mer intressantare blir det och handlingen liknar mer en Die Hard film än en vanlig Giallo. Den onda snuten spelar jävligt bra men resten av skådisarna är rätt B. Cold Eyes of Fear får 2.5 av 5 guldkameror.

Markus

Scanners 2: The New Order
2015-10-21

 
David Hewlett (som bland annat medverkat i Stargate Atlantis) spelar veterinären David som kan höra syrsor i huvudet. Fast dessa syrsor är människors tankar. Migränen tilltar och avtar titt som tätt. Samtidigt springer David på en tjej som också utbildar sig till veterinär. Eftersom båda har EN sak gemensamt så blir dom ett par efter en 15 minuter, cirkus.
 
Samtidigt finns det en ond galning, Peter, som får en arkadhall att spåra ur då han använder sina psykiska krafter för att få all teknik explodera. Självklart är både David och Peter Scanners, det vill säga människor med övernaturliga tankekrafter. Men en ond snut som jobbar för ett företag, vill använda alla scanners till att bilda en armé. Det finns dock två nackdelar. Scanners tvingas igenom ett drogmissbruk samt att den onda Peter hamnar i snutens klor.
Elefant Mannen? Nej, den filmen ska vi recensera senare.
Det var ett tag sedan som jag satt igenom ettan och recenserade den här på FilmFett. Men nu är det på tiden att dyka ner i det förglömda hål där Scanners 2 finns. Den kanske inte är så...nej, den är fortfarande dålig. Sämre än första gången, faktiskt.
Vem behöver Nintendo-glove när man har en scanner stående i ett skåp?
Storyn är förr enkel. Likaså karaktärerna. David gör ett mediokert jobb för hans karaktär finns inte riktigt där. Han är som en docka man placerat i olika situationer utan någon form av empati eller personlighet. Vilket är lite ironiskt att han gör ett mycket bättre jobb mot en docka i PIN. Förutom att han gillar djur och kan ge folk migrän. Den här filmen gav mig migrän! Inte för att den är särskilt komplicerad. Den är bara, helt enkelt väldigt, väldigt tam.
Oj...jag tror den här killen får en stroke?! För guds skull, hjälp honom!
Första Scanners hade tre scener som stack ut. Scanners 2 blir bara bra mot slutet, men skadan är redan gjord. Här har man tagit första filmen, gjort om konceptet, och låtit tärningen rulla på ett bord som ett spel, i hopp om pengar. Men nej, några större pengar vinner man inte i FilmFetts casino i alla fall.
 
1 av 5 guldkameror.
 
Robin
 
Tur dock att regissören Christian Dugay faktiskt gjort bra filmer också. Bland annat Screamers och Human Traffiking. Vi skall även kolla in Scanners 3 härnäst!

The Boogryman
2015-10-20

Låter detta bekant? En barnflicka som ska sitta barnvakt har raggat hem sin pojkvän för lite rajtantajtan och barnen hon ska sitta barnvakt åt spionerar genom fönstret. Men de blir påkomna och mammans pojkvän binder fast pojken i sängen och sätter munkavel på honom…what the fuck? Hur som helst, det minsta barnet, Lacey är uppe och går på natten och bevittnar då mordet på hennes mammas pojkvän efter att hon släppt brodern löst. Lacey växer upp och får en son vid namn Kevin men bor med sin faster på en bondgård och med sin bror Willy men han är nu för tiden stum efter den där natten. Lacey och Willy får ett brev från deras mor som de inte sett på typ 20 år och i brevet står det att hon vill träffa dem en sista gång innan hon dör. Willy är dock skeptisk och detta brev får han att bli mer psykisk än vanligt (han har en hel låda av knivar på sitt rum) och bränner brevet han fått.

 Spegel Spegel, på väggen där, säg vem som jag nu ska slita isär...

Den natten drömmer Lacey mardrömmar om att hon blir fast bunden på samma sett Willy blev när de var barn. Hennes man ger henne idén om att de ska söka upp det gamla huset där mordet skedde och sen träffa deras mamma. De går först till en psykolog, men detta är bara slöseri med tid då de endå åker till huset i nästa scen. Samtidigt får Willy en deja vu och stryper granntjejen nästan till döds men hejdas på grund av en spegel som påminner honom om spegeln i mammans rum och Lacey ser sin mammas döda kille i en spegel i sitt gamla hus och slår sönder spegeln. Jake flippar och tar med sig spegeln hem och förhoppningsvist kan de komma till botten med syskonens psykiska trauman, men Willy är för långt borta från verkligheten och starkare än vad alla tror samt att spegeln Jake nyss tagit hem har en förbannelse över sig.

 "ugh gammalt mode LOL, nu måste pappa köpa ny blus åt mig...ugh"

The Boogeyman är regisserad av Ulli Lummel, som tillsammans med Uve Boll har fler av sina titlar på IMDBs bottom 100 (de sämsta filmerna listan) och lite udda trivia är att Ulli regisserade 17 (!!) seriemördare filmer på 4 år och The Boogeyman var en av en av de största succéer av sin tid och fick in hela 35 miljoner dollar jämnfört med en 300 000 dollar budget. Genast påminner filmen om Halloween i både musik och det mörka huset som filmas…..sedan klipps det till att vi får se barn sitta å titta på deras unga mamma (som lika gärna kunde ha varit deras syster) ragga på sin pojkvän som senare dör efter att pojken gått runt med en kökskniv igenom huset med kniven i point of view… denna film kom ut knappast 1 år efter Halloween. John Carradine spelar psykologen de går till och ser redan ut som om att han har ena foten i graven. Oh The Boogeyman är seg och inte alls läskig. Öppningscenen då de binder fast barnet är lite oroväckande, men det är snabbt över sedan har vi över en timmes tråkigheter med rätt tråkigt skådespel från både vuxna och barn. Filmens skurk är en spegel….ja det finns filmer om kylskåp och sängar, trädgårds artiklar  och annat som mördar folk men dessa filmer är vanligtvis av låg kvalité.  The Boogeyman får 1.5/5 Guldkameror, den är endast med på Video Nasty listan är en scen då massa barn upplever spegelns förbannelse första hand, resten är rena rama bonde dramat.

Det gjordes en 79 minuters lång uppföljare men 40 minuter av den bestod av material ifrån denna och ännu en uppföljare gjordes, och även denna använda stockfootage från denna film....

 Markus

The Babadook
2015-10-19

 
Amelia är en sönderstressad mamma. Oförmögen att sova, jobba eller ha en onani-stund för sig själv. Varför? Jo, hennes son är besatt av att nån kommer skada honom och hans morsa. När Amelia ska läsa en saga för sin son hittar hon boken om Babadook. Sagan blir sjukare och sjukare och sonen börjar vråla av terror, så Amelia läser resten av sagan för sig själv till pop-upp-bilder som liknar henne samt hennes son och deras hund. Snart börjar tunga knackningar på dörren och något hemsöker dom. Är Babadook riktig?
FÖR HELVETE! UT UR MITT HEM, BABADOOK! OCH GLÖM ALDRIG FILMFETT-FREDAG, JOEL!
Jag visste redan om två saker. 1) ungen i filmen ska vara det hemskaste jävla barn du vet. 2) slutet är antagligen dåligt, eller bara väldigt överaskande, beroende på vem du frågar. Att ungen är irriterande nämns tillochmed i filmens beskrivning. Det är han som är den drivande kraften bakom oron. Typ som när Joel missar FilmFett fredag här på bloggen.
 
Det är även pojken som har ansvaret för att Amelia har så svårt att skaffa vänner, sova på nätterna och ens kunna jobba och viktaste av allt...onanera i fred!
Men...JAG VILL LÄSA Joels inlägg på fredagar....
Saker spårar ur på ett sånt där psykologiskt sätt. Saker händer och Amelia upptäcker skador på hennes lille grabb, vilket väcker misstankar mot att hon är ansvarig för våld i hemmets vråer.Samma sak som Markus misstänktes för när polisen undrade varför Joel hade blåmärken överallt.
 
Sonens besatthet av Babadook blir värre och värre, vilket gör mamman argare än Markus var på Joel.
BAAAABAAAADOOOOOOK!-DOOK-DOOK! Joel...gör ditt jobb på fredag, m'kay?
Musiken är läbbigt bra och tillskillnad från många andra så är ungen irriterande av en anledning. Det finns även lite Jacobs Ladder vibbar här och var, vilket uppskattas såklart. Jag är nog en av få som faktiskt gillar filmens udda avslutande. Tillskillnad från att jag gillar Joels plötsliga avslutande när han inte håller vad han lovar gällande ett visst inlägg som skall postas EN dag i veckan.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin
 
By the way: Det har funnits ett litet gömt budskap i texten, som kanske är lite otydlig. Faktum är att den vänder sig till en av skribenterna här på bloggen som är lite glömsk av sig. Visst, vi kan alla glömma saker...men FilmFett? Dom glömmer aldrig. Joel....vi håller våra ögon på dig....gör ditt jobb...
 
 

Wax Mask
2015-10-17

Året är 1900 och ett italienskt par hittas sönderstyckade i Paris och polisen hittar endast deras dotter vid liv under en säng. Efter en Nightmare on Elm Street liknande titelsekvens förflyttas vi 12 år framåt i tiden och vi möter Luca som är i ett djupt samtal med några bekanta om vad skräck verkligen är och tar sig vatten över huvudet att spendera natten i det nyöppnade vaxmuseumet som fokuserar på att formatera välkända mord scener för 20 Lire endast för att motbevisa sin kompis. Efter att ha spenderat en längre stund i det stängda museet börjar Luca hallucinera och dör av skräck. Boris Volkoff, ägaren av museet visar polisen runt hans mästerverk men han kan inte stanna länge då han ska ha en anställningsintervju med en sökande. Boris faller fort för den arbetssökande Sonia då hon är vackrare än jag vet inte vad. På väg ut träffar hon en journalist som övertalar henne att följa med henne hem.

 Jag börjar märka en klädkod med alla dessa Giallo mördare...

Samtidigt mördas en ung pojke inte långt där ifrån men journalisten är fullt upptagen med att samla ledtrådar om museum mordet och går till Lucas favorit prostituerade kvinna. Sonia börjar jobba på museet men är lite skraj då alla dockor är så verkliga, men vi får veta att Sonia var den lilla flickan från början av filmen. Boris ser Lucas död som ett sätt att tjäna lite snabba cash och fler personer mördas av en mystisk snubbe i  hatt och trenchcoat. Efter att ha läst Journalistens artikel om ett av morden söker hon upp honom och berättar om hur hennes föräldrar mördades på samma vis. De bestämmer sig för att söka upp mördaren tillsammans men ju fler folk som försvinner på gatorna, desto fler vaxfigurer poppar upp på Boris museum.

 "Hasta la Vista Bambino!

Så sent 80-tal var Lucio Fulci äldre än stugan i skogen och sjukare än de franska filmer jag snart kommer reviewa (Hoppas ni gillar hundar som snackar med sina egna snorrar och en kvinna som är kåt på en apa) och Dario som länge varit än konkurrent till Fulci gav honom chansen att regissera en sista film, Fulci kom upp med idén men dog innan dess så Dario fixade någon som skrev klart manuset och slängde det på Sergio Stivaletti, en make up artist och valde själv att producera.  Det är där filmen skiner, filmen är mycket fin att titta på och alla färger skapar en tavla för sig. Vaxmuseet är kusligt men endå vackert uppbyggt med kyrk liknande fönster mellan olika sektioner. Specialeffekterna är snygga, inte förvånande då regissören är rätt känd special effects kille i Italien och har gjort effekter till OPERA och Cemetary Man t.ex. Det är under filmens skräckscener då den verkligen är spännane, visst det är ingen Suspiria men mördaren är rätt kuslig i hans ”doktor mask” och laboratoriet påminner om en gammal Frankenstein film. Men karaktärerna är rätt ointressanta och kärlekshistorian mellan Sonia och Journalisen är framtvingat. I det hela är filmen en rätt mixad historia med en skurk som ser cool ut, men inte så mycket mer. Vincent Price version av House of Wax är en bättre film och den rekommenderar jag mer än denna. Wax Mask får 2/5 Guldkameror.

 Markus

The Revenant
2015-10-15

 
Bart har just dött i Irak, vilket är en hemsk nyhet för Joey som typ inte har någon annan vänn. Men när Bart gör som Torsten Flink och reser sig igen så är Bart smått fundersam över a) varför lever han. Och b) han ser ut som ett lik. Bart andas inte ens, vilket är rätt sjukt och leder till en rolig scen på sjukhuset. Joey blir skitglad över att se sin buddy vid liv, förlåt mig....död? Men för att Bart ska kunna fortsätta såhär måste han börja med sin nya föda, människokött.
 
Det är kul att se en zombiefilm där zombien ifråga bara är en intelligent person som är sönderrutten. Eller, tja, det vette fan om Bart är så intelligent, men han är i alla fall smart som en vanlig person. Men att kalla honom zombie är ganska fel. Enligt google så är en revenant en person som återkommer från det döda, som gast eller ett lik som lever. Typ, en förlaga till din vanliga, hjärndöda zombie.
 
Filmen är dock lagom rolig, lite sorgsen om vänskap som pågår efter döden och insikten i hur omgivningarna ser dig efter du har dött. Många av skämten fungerar, som att Bart konstant dör vid morgonsolens uppgång, och vaknar igen när solen går ner. Det kan avbryta många konversationer och göra lustiga ögonblick.
 
Trots detta så blir filmen lite väl lång. Vid en punkt blir både Joey och Bart värsta seriemördarna. Tillochmed massmördare och då tappar filmen sin tråd lite. Vad vill filmen säga när denna duo börjar slakta redlöst? Trots detta är The Revenant en rolig, skön film. Den passar in fint i temat om The Freakshow of Outcasts. Men kom ihåg att det finns två The Revenant, om inte fler. Så ni inte köper en annan film.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin
 
Värt att nämna: Jag fick en väldigt stor motivation att kolla in Deathdream efter The Revenant.

Eaten Alive
2015-10-14

I en rätt obscene öppningsscen ser vi ingen mindre än Robert Englund tillsammans med ett fnask, Buck som hans karaktär heter, gillar det tufft i sängen och hans kinks går oftast överstyr. Fnasket får nog och tillkallar föreståndaren men får själv sparken och lämnar stället bums. Men Louisana träsket är inget ställe för en brutta med stora tuttar så hon tar in på hotell med en alligator farm (där det finns en krokodil). Ägaren, Judd verkar vara lite bakom flötet då han berättar glatt om sin krokodil men snart visas hans mer kusliga sida han hugger ihjäl henne och gör krokodil käk av hennes rester.

 "Name's Buck... and I'm rarin' to fuck."

Senare dyker en familj upp på hotellet och frågar om de kan låna muggen men detta stop slutar med att parets hund blir kvällsmat åt den hungriga krokodilen. Med en traumatiserad dotter bestämmer de sig att sova över på hotellet. Och samma kväll anländer även en annan gäst, fadern till Clara, fnasket från början av filmen som just nu troligen är en bajskorv på botten av sjön. Med sig har han sin andra dotter som är mycket snällare mot Judd än fadern är. Pappan i familjen på övervåningen är helt väck och får för sig att han ska skjuta krokodilen som snaska upp deras hunden men Judd vägrar låta honom genom att låta honom smaka på en lie för att sedan slänga honom till krokodilen.  Kommer Judd göra krokodil mat av varenda gäst? Kommer han åka dit för sina synder? Kommer Buck att rädda dagen eller bara göra den värre?

 "You Check In Alive... But Check Out Dead!"

Eaten Alive är en känd film från Video Nasty listan och Tobe Hoopers första film efter Texas Chainsaw Massacre. Precis som Texas Chainsaw är den baserad på riktiga händelser, om en man i Louisana som ägde en alligator farm tills man hittade kroppsdelar i området. Judd är en bra skräck skurk, ingenting mot Leatherface dock men Neville Brand gör en okay roll. Eaten Alive är också mycket mer färgglad än Texas Chainsaw och man märker lite Mario Bava stuk i kvalité och atmosfär. Merlyn Burns (Sally, överlevaren från Texas Chainsaw) är helt igenkännbara i sin roll som Faye, modern till barnet var hund blir Hot Dog med hennes udda man som bara ger ett udda performansen som då han står och skäller som en hund mot sin gråtande dotter utan anledning. Filmen är inte så läskig som andra skräckklassiker men den är rätt obehaglig i sin billiga stil och rätt udda karaktärer. Krokodilen ser man inte mycket av och det funkar till filmens fördel(inte bara för att den ser billigare ut än ett tuggummi papper) men det är alltid kul att se krokodiler på film (Rouge är en jävligt bra krokodil film och den ser man hela tiden typ). Eaten Alive är absolut inte det perfekta valet för ett skräck maraton denna Halloween men en bra film att sitta och skoja om under kvällens gång. Eaten Alive får 2.5/5 Guldkameror. Den bästa scenen är helt klart då Judd jagar en liten flicka med lie genom sin gård.

 Markus

Markus Halloween
2015-10-13

Denna Halloween är det dags att ställa svar på den eviga frågan, vilka är bäst på att göra skräck film? USA eller Europa? Då Sverige endast skulle kunna få ett deltagarpris i denna tävling så ställer vi mer USA mot Italien i en tävling om de bästa mord filmerna. Det är Giallo mot Videovåld och en sak har alla gemensamt är att de är brutala, många av dem har varit på Video Nasties listan. Först ut är USA med Tobe Hoopers uppföljning av MotorsågsMassakern, den brutala Eaten Alive.
 
Markus

Raging Angels
2015-10-12

 
Det börjar inte bra alls när namnet Alan Smithee dyker upp som regi. Seriöst, regissören har använt namnet som är synonymt med att hata sitt egna projekt och inte vilja ta del av det. 
Satans dörrförsäljare!
Chris är en rocker som blir kickad av sitt band. På jakt efter nya spelningar och vägar in i branschen, så får han höra om musikproducenten Colin som letar nya rekryter. Chris och hans flickvän ska testa lyckan. Men Chris farmor som är en kombination av ultra-religiös, fasansfullt skådespel samt rånare (?) får onda visioner. Hon försöker förklara för Chris som vägrar lyssna, vilket leder till att både Chris och hans tjej kan ha hamnat i fara.
Michael Pare från Streets of Fire.
Varför passar Raging Angels in på detta temat av missfits och outsiders? Jävligt bra fråga. Jag känner mig i allafall som att jag kollar på en cirkus av idioter. Samtliga karaktärer är skit, förutom ett medium som är lite halvt komisk. Men hon lyckas inte lyfta ett finger för att rädda denna soppan till film. De extremt dåliga dataeffekter kommer till sin punkt i filmen horribla final då en djävul och en ängel slåss i himlavalvet, dataanimerat, såklart...DÅLIGT dataaminerat.
 
Dock så kan filmen få lite cred för att den har några innovativa vinklar och halvt snyggt foto. Blanda det med b-rock musik som är så b så att man knappt hör vad som sjungs. Att man drar paralleller till rock n' roll musiken som ansågs vara djävulens musik är rätt intressant. Däremot tror jag inte att Alexander Bard vill erkänna att Army of Lovers faktiskt är involverad i filmens musik. Men dom står med på eftertexterna i alla fall.
Dataanimerad Jesus-figur med vingar?...nått bland det fulaste jag sett. Och då har jag sett Markus nylle.
Innan ni frågar...ja...jag vet inte varför jag såg hela skiten. Men det är en härligt äcklig skit. En sån som kletar av sig överallt, ni vet. En sån som nästan pulserar och andas.
 
1 av 5 guldkameror.
 
Robin

Gorilla at Large
2015-10-11

 GAAAHH!!! VAD ÄR DETTA??? FÄRG?? Och gammaldags 3D?? och denna är den längsta på 1 timme och 20 minuter och resten är mellan 1 timme och 1 minut till 1 timme och 11 minuter så … jag kan leva med detta + att John Landis kallade den så underhållande dålig i sin sittning med Trailers From Hell och är även våran avslutande gorilla film i årets halloween tema vecka! Efter denna är det slut så varför inte bara köra igång med reviewn och påbörja halloween firandet på riktigt?
 "Get out of his way - Before it's too late!"

Tivolit är i staden och nästan alla är där, en av de stora måstena på detta tivoli är Goliath, en gigantisk gorilla som sägs vara en mördande best som endast lever för att hata och mörda. Tivolit ägs av Cyrus. Efter att Goliath har spexat framför publiken så är det akrobaten Levernes tur att svinga sig över Goliaths bur utan skyddsnät (vad kan gå fel?). Joey som gör reklam för Goliath utanför cirkus tältet får en ny uppgift av Cyrus då Leverne har beordrat några ändringar såsom att få Joey med i hennes akt iklädd en gorilla dräkt och gorillans skötare Kovac sparkad då han är fjompig. Joey och Leverne har en fling på g och Cyrus skapar fiender då han måste säga upp vissa tivoli arbetare. Joey är överglad att få jobba med leverne och tjäna mer pengar så han berättar för sin fästmö Audrey men glädjen är kortvarig då de hittar en kropp! En mördad kropp och någon är ansvarig!

 "Well, get off 'em. You're a cop, not a ballet dancer."

Den mördade mannen hade fått nacken bruten i gorilla buren som var tom och polisen vill se Joeys gorilla kostym och fråga om gorillan…och fråga saker till gorillan för någon anledning… Kovac, gorilla tämjaren försäkrar alla om att Goliath är oskyldig och Joeys gorilla kostym är borta och har medverkat i mordet så parken stängs ner tills mördaren är hittad. Genast börjar alla misstänka alla då alla hade något emot den mördade. Vi får veta att Leverne var gift med Kovac så han kan ha en vandetta mot cirkusen, Cyrus kan vara trött på sina medarbetare och Joeys fästmö slutar cirkusen helt och hållet och försöker få med sig Joey men då en polis mördas medans han sitter gorilla vakt och Audry attackeras i spegel huset. Vem är det som springer runt i en gorilla kostym? Är det den riktiga gorillan som mördar folk? Hur många kommer få sätta livet till för att få slut på mördarens galenskaper?

 "When he gives you the bedroomeyes" -JustGirlythings<3

Mannen i gorilla dräkten, George Barrows har en speciell plats B-films älskares hjärtan då det är mannen som sprang runt med gorilla kropp och dykarhjälm i skräp-klassikern Robot Monster och Holy shit Leverne spelas av Anne Bancroft! Från The Graduate och Mel Brooks fru! Som John Landis sa, filmen är skit, men underhållande att glo på, skådespelarna är bra men dialogen är ibland så dum i huvudet att Joel skulle nominera filmen för en Oscar (Han älskade Hobbit 3 som jag ansåg vara förra årets dummaste film) så som då polischefen säger att de ska intervjua gorillan som vittne eller kallar gorillan ”monkey” det är en ”ape”! Check yoself before you Wreck yourself. Under filmens gång slängs misstänkt-bollen till många (en metafor jag brukar använda till då man ett tag tror det är person X, sen blir det person Y i ett par minuter och sen får person Z denna metaforiska boll) men det är aldrig så att man sitter å misstänker någon själv utan filmen vill få folk att typ att t.ex person Y är mördaren och man går med på det visst men chocken då bollen kastas vidare är inte stor… till och med Beck filmer gör detta bättre… Gorilla At Large är en rätt seg rulle men den bästa filmen under denna vecka, inte den roligaste det priset går till Bela Lugosi meets a Brooklyn Gorilla för hur jävla absurb den är men Gorilla at Large är den enda som verkligen hör något helt nytt med ”gorilla at large” film genren och för detta får Gorilla at Large 2.5/5 Guldkameror.

 Markus

White Pongo
2015-10-10

Efter vi fått oss en lektion om Afrika …från 40-talet så den informationen är mer värdelös nu börjar våran….film, kan man ens kalla detta en film? Kvalitén är så jävla illa och majoriteten av filmen är mer mörk än Halloween om John Capetner glömt alla lampor hemma varje dag. En vit man har tagits tillfånga av en infödingsstam och i buskarna smyger det runt en vit gorilla, eller en Vit Pongo som infödingarna kallar fanskapet. När gorillan i buskarna ser en vit kvinna blir han upphetsad …tror jag. Den vita mannen heter Gundersson och är ett offerlamm men då alla infödingar i världen suger på att knyta rep så lyckas han fly under kaoset då gorillan attackerar byn.  Gundersen får djungelfeber och såfort han kommer till civilation får han läkarvård. Innan Gundersen flydde fick han en bok av en doktor som bodde med infödingarna och läkarna ger denna boken till forskare som bor på boendet. De tror historierna om den vita gorillan är lika smart som en människa då den är vit….inte svart…. Rasismen är hög i denna film. Utan tanke på att gorillan endast är en albino utför de ett safari för att hitta apan.

 "It takes more than a shave to make a gentleman."

Gundersen dör och safarin sätter igång, med dem har de Pamela, en av forskarnas dotter och det är uppenbart vem i gruppen är den som kommer bli kidnappad och hållas som kärleks slav av gorillan….Det är Baxter den heta godingen.  I djungeln är det massa Nabongas (gorillor vars dräkter ser exakt ut som Nabonga) och inte långt därifrån slår safarit läger för att sedan komma infödingsbyn från början av filmen. Efter att ha hittat den vita doktorn som bor i byn ger sig gruppen ut i den mörka djungeln för att hitta den vita gorillan, men hur många kommer jakten på svaret att kosta livet på?

 Efter 6 filmer är det äntligen bara 1 kvar, det är inte bara jag som jublar

Filmen bryr sig inte ett skit, de kallar en schimpans unge för en gorilla unge, kallar de svarta karaktärerna ”inferior” (rasistiska rövhål). Förutom alla stubbar är filmen mer förutsägbar än alfabetet men White Pongo är tacka gudarna inte alls lika seg som The White Gorilla och alla karaktärer är till nytta och inte bara står och glor på en annan film. Lite evenemang har getts även fast filmen ser billigare ut än tuggummi papper. Jag hade kunnat gett filmen 5/5 guldkameror endast pga att de har med en Marabou stork i bild ett litet tag  och det är en av höjdpunkterna (ja filmen är så seg att en av höjdpunkterna är att se ett djur man inte ser så ofta på film) men de visar även att det finns vilda björnungar i Afrikas djungler…..björnar finns inte ens i Afrika! Dum fan! Rasistisk (de döper en svart man till mambo jambo…) och helt ovetande om Afrikas kultur, djurliv och är i helhet en tråkig jävla film. White Pongo får 1/5 guldkameror.

 Markus

The Ape
2015-10-09

En cirkus är i staden och några barn går förbi det för att samla på sig massa stenar, stenar som ska kastas på en Dr. Bernard Adrians hus. Varje stad har sitt hemsökta hus eller mysko tant/gubbe, Dr. Adrian är denna stadens tokgubbe. I sitt hem har han jätte mycket forsknings grejor. Det är inte bara barn som hatar på honom, de vuxna på krogen sitter och filosoferar om han har test objekt i sitt hem och kallar den stackars gubben galen. Doktorn har dock en hemlig agenda som går ut på att experimentera på djur. Bernads dotter och fru dog av någon sjukdom som han jobbat på att bota och har nu ett medel som kan få en granne, Frances som sitter i rullstol att gå igen. Som vanligt finns det en stark ung och snygg yngre karl i filmen som är filmens hjälte, dagens hjälte heter Danny. Danny och Frances går på cirkusen som är i stan och denna cirkus har en stor gorilla vid namn Nabu som tydligen är världens största gorilla enligt en ungjävel. Samma kväll rymmer Nabu från sin bur och det första han gör är att skada en man brutalt. Den skadade mannen tas till Dr. Bernard och apan flyr.

 "I don't like things I can't understand." - Varenda jävel på Tumblr

Bernard ser den skadade mannen som sin chans att försöka sitt mirakel medel för första gången men ingen tid för det nu! Nu ska medlet testas på Frances för att återge henne kabaliteten att gå än en gång. Frances börjar få känsla i benen och det första steget för hennes återhämtning är igång. Väl hemma är Bernad klumpig och tappar sig mirakel medel i golvet och som inte det var nog får Bernard oväntat besök i form av den förrymda cirkus apan! Som tur är Bernard värsta kung fu mästaren (okay egentligen inte) och lyckas döda besten med syra och en kniv. Han får också en idé! Att klä ut sig i gorillans skinn och samla in människor som ska tömmas på viktigt material för att göra sitt mirakel medel igen så Frances kan gå igen och snabbt måste det gå för hon är i extrem smärta. Polisen är dock Bernard på spåren då alla spår efter gorillan leder in till hans trädgård.

 Sällsynt foto av Donald Trump i ett hett samtal angående mexikaner

Färdigställd endast 8 år efter Frankenstein påbörjade Karloff en karriär med Monogram Pictures som ansvarade för många B-filmer, The Ape är en av dem. Boris Karloff försöker vara dramatisk men hans skådespel framstår mer som lathet. Till och med när Karloff är med i skit rullar gav han sitt allt, i denna verkar det mer som om han haft en stroke och återhämtar sig. Apdräkten är nästan identisk den från Nabonga och ansiktet är som gjort av paper då man får ut fler ansiktsuttryck ur ett bord men han kan ialla fall öppna munnen. Resten av skådespelarna är utav dålig kaliber men ingen förutom barnen sticker ut som oerhört dåliga. Frances är väl den enda som gör ett okay framträdande. Idén om att samla in människor med hjälp av en gorilla dräkt är dock en dum jävla idé som senare skulle användas i en kommande film i vårat Gorilla tema, men det är endå dumt nog att funka tydligen för alla går på det.  Utav alla jävla filmer så är denna en av de kortaste men endå en av de som är lättast att sitta igenom hela filmen. The Ape får 1.5/5 Guldkameror.

 Markus

The Clown (100 Tears)
2015-10-08

 
Två journalister letar efter en legendarisk mördare kallad Tear Drop Killer. Snart sniffar dom upp ett spår av clown-puder och upptäcker att mördaren är en clown. Ingen vet hans motivation, men under filmens gång hoppar det mellan undersökningar, dåliga FBI-agenter samt en mordbenägen clown som tydligen älskar att skutta runt och döda folk hejsvejs. Hur ska Jennifer och mark lösa fallet och framför allt, hur länge varar filmen?
 
Här i sverige går filmen under titeln The Clown, men den verkar vara kändast under sitt andra namn 100 Tears. Inte för att filmen har så mycket att komma med. Huvudrollerna gör ett skönt jobb och de visar att man inte behöver vara med i en A-film för att kunna skådespela och göra goda one-liners. Trots detta räddas inte filmen.
 
The Clown är enbart full av splatter. Oväntat bra splatter för en lågbudget film, men vad fan, finns det något mer att bjuda på? Storyn är ganska flummig, fotot är väldigt mörkt och ibland för dåligt för att det ska kunna ge en känsla. Jennifer viskar nästan fram sina dialoger, så tacka gud för filmens texter, annars hade jag inte fattat ett skit.
Som jag sa...väldigt grymma effekter, faktiskt.
Finalen är lite småkul och det är alltid härligt med mördarclowner med gigantiska yxor som choppar huvudet av folk. Även om hans motivation är så gott som idiotisk. Musiken är väl rätt go med, men det är synd att den placeras i en sådan medioker film.
 
2 av 5 guldkameror. Finns inte mycket mer att säga.
 
Robin
 

Bride of the Gorilla
2015-10-08

Dr. Taro berättar om en historia om hur djungeln tog lagen I egna händer samtidigt som vi får se ett sönderslitet hotell. Vad har hänt må tro? Som tur är får vi en flashback som börjar med att en vacker dansöska blir avbruten av trädgårdsmästaren Barney. Barney klagar på sina chefer och cheferna klagar på Barney som blir utslängd pga att han har fått nog av att vara snäll mot folk som spionerar på honom. Dansörskan vill dock att Barney stannar kvar och verkar vara betuttad i honom men Barney har ännu en kvinna som vill att han stannar i huset och vi har nu ett triangeldrama att brottas med. Barney får nog och mördar sin chef som är gift med dansörskan ett mord som bevittnas av en zigenerska. Barney lämnar mordplatsen och då går zigenerskan fram och lägger en förbannelse på Barney om att han ska bli en best om nätterna tills hans skuld är betalad eller nått, zigenerskan kan inte prata engelska så bra och jag satt och lekte med en rubrikskub under denna scen. Polis inspektör Taro kallas till platsen för att utreda chefens död.

Look like shit in the morning? Try new Wake fast energy Drink, makes Mountain Dew look like a bitch, just like Robin!

På hotellet....eller.. Boendet? På stället(!) allting utspelar sig på gifter sig 2 mindre viktiga karaktärer och det är då Barneys hand börjar mörkna, han flyr men då han ska visa någon är handen som vanligt. Barney hör djungelns rop och känner att han måste lämna Dansörskan och gå ut i den mörka djungeln. Han förvandlas därpå till en gorilla och vandrar runt hela natten. På morgonen hittas han utslagen i bakgården.. vi har en jävla varulvs historia om en var-gorilla… och dummare blir det!

 "White people shouldn't live too long in the jungle. Brings out their bad side, their jealousies and impatience." Like this movie you mean?

Vad som pågick bakom kameran är mycket mer intressant om vad som händer framför, Raymond Burr och Lon Chaney Jr. gillade verkligen inte alls varandra och Barbera Paytons man lejde en detektiv för att hålla koll på henne så att hon inte vänsterprasslade med andra karlar, han fick ett foto av henne och Woody Strode i sänghalmen. Här har vi en varulvs gorilla film där filmens gorilla endast dyker upp i slutet av filmen. Filmsettet består mest av ett stort hus och ett hörn som pyntats till å bli en djungel. Zigenerskans förbannelse (vad fan gör hon i Afrika?) är lam och ae, det värsta är dels att se Reymond Burr i en sådan skitfilm och att det inte finns något mer att säga…. Tråkiga set, tråkiga skådisar, till och med de bra faller offer för en sjukdom som jag kallar Actos Wontbegoodus. Filmen får 0.5/5 Guldkameror, det passar den, det är mer än Avatar the Last Airbender filmen skulle få om det var den jag reviewade just nu, men ae, här sitter jag å skriver om en film om varulvs gorillor….

 Markus

Bela Lugosi Meets a Brooklyn Gorilla
2015-10-07

Kanske den mest kända filmen denna tema vecka, Bela Lugosi, den legendariska skräckskådisen ställs här emot 2 look alikes av den berömda duon Jerry Lewis och Dean Martin och knasigheter står på menyn i denna ökända kalkonrulle.

 "You know, someday I'm gonna let you fry in your own grease!"

2 män ligger utslagna i djungeln på en öde ö och infödingar för dem till sin by där häxdoktorn vill döda dem men den sexiga hövdings dottern övertalar sin far att skona deras liv och raka dem. Infödingarna kan tydligen läsa engelska så de lär sig männens Duke och Sammys namn och då vaknar de upp och är inte minst chockerade utan mer förvirrade…Duke ialla fall, Sammy förlorar ingen tid att vara irriterande och efter knappast 5 sekunder förstör han hela filmen. Duke och Sammy var på g till Guam men trilla ur planet och överlevde på bär och sånt.  Hövdingen ställer till med fest och Sammy och hövdings dottern blir genast betuttade medans en större kvinna blir betuttad i Sammy som han givitvis inte gillar…  Han drar även skämt som ingen skrattar åt, ungefär som filmens publik..

 "Don't mind my friend. He has a one-syllable brain."

Hövdings dottern berättar om en galen doktorn som bor på ön som kanske kan hjälpa dem med att komma hem. Doktorn heter Dr. Zabor och Sammy känner igen honom från Dracula filmen i ett meta skämt. Dr. Zabor har hela huset fullt av Schimpanser som han experimenterar på då han experimenterar med evolution. Doktorn är lite små sotis på Dukes förhållande med hövdings dottern så han förvandlar Duke till en gorilla och låser in honom. Nu är det upp till Jar Jar Binks att rädda honom. 

 Bela Lugosi är trött på alla jävla apor på filmfett, han tänker inte ens märka av dem längre

De båda looksaliken heter Sammy Petrillo och Duke Mitchell som spelar sig själva gjorde inte mycket efter denna film, dels för att Jerry Lewis nästan stämde Petrillo för plagiat. Petrillo drev en nattklubb där de båda parodierade den mer berömda duon men det var även på denna klubb Richard pryor fick sin start så lite gott kom det ur denna film. Denna film var en av de sista filmer Bela Lugosi gjorde innan han startade en allians med Ed Wood och man ser verkligen att Bela inge mår bra utan är mer ett vrak, men han har själv sagt att han ville testa att göra komedi filmer så denna film var något han själv frågat efter.Nog med historia nu, hur är filmen?....skit…vad förväntade du dig? Skådespelarna är dynga, stockfootage används för att visa djur som troligen inte ens var vid liv när det nya materialet filmades och infödingarna framställs på ett stereotypiskt sätt. Idén om att Duke Mitchell förvandlas till gorilla och måste göra charader för att hans irriterande kompanjon. Jag är inte det största fan av Jerry Lewis men jämnfört mot den mycket irriterande Petrillo och infödingsspråket är bland de värsta påhittade språk jag hört. Hade inte Sammy Petrillo varit så jävla irriterande hade filmen bara varit seg, inte så jävla dålig. Men det finns lite rolig aphumor men det räddar filmen inte alls…oh gud vad jag avskyr Sammy Petrillos skådespel i den här filmen.. Bela Lugosi Meets a Brooklyn Gorilla får 0.5/5 Guldkameror kanske 2/5 om inte Sammy Petrillo haft en så stor roll.

 Markus
 
https://www.youtube.com/watch?v=AWyd0sk4zMg
 
En fin intervju med Sammy Petrillo om Bela Lugosi och filmen

The Burning
2015-10-06

 
Cropsy är en alkoliserad vaktmästare som får lära sig två läxor. 1: hans namn Cropsy blir en ironi då han önskar han vore död efter vad som kommer hända honom. Och 2: han kommer lära sig andra sätt att använda häxsaxar på. Varför? Jo, detta svin utsätts för ett attentat då någon suttit en dödskalle med brinnande ljus vid hans säng. Cropsy råkar välta skiten över sängen som tar fyr. Men Cropsy dör inte. Istället återvänder han, flera år senare, vanställd, till platsen där allt hände. Det ny-öppnade sommarkollot. Här ska huvuden rulla!
Cropsy kommer nog ha väldigt svårt att hitta en brud efter hans lilla brännskada.
I samma anda som Stage Fright så lyckas The Burning bli en av de starkaste slasher-filmer jag har sett. Det blir knappast en enda lugn stund och kropparna delas och klyvs i halvor av den vassa häxsaxen, som även blev ett unikt mordsvapen. Musiken passar till lägereldens kyliga spökhistorier och kanotscenen blev en av skräckvärldens mest omtalade, då inte bara ett offer dör, utan tre-fyra stycken på rad.
 
Jason Alexander är med i en av sina första större bi-roller. Nu har han fortfarande hår och är lite smalare än George i Seinfeld. Många kritiserade The Burning då storyn är som Friday The Thirteenth, men båda filmerna skrevs nästan samtidigt. Samma som Phantasm, som skrevs nått år innan Star Wars, och båda filmerna råkade ta varandras dvärg-koncept rakt av.
SERENITY NOW, SERENITY NOW!!!!!
Jag är verkligen inte den enda som gillar The Burning och tycker den förtjänar 4 av 5 guldkameror.
Men jag är fortfarande lite oroväckt över var fan ungdommarna hittade en dödskalle?
 
Robin

The White Gorilla
2015-10-06

Vad som först vara en gammal dokumentär om Afrikas djungler (med Orangutanger och Asiatiska elefanter I som endast finns I sydost Asien) hamnar vi i Morgans traiding post. I denna byggnad ligger en bar där 3 män sitter och snackar om hur trötta de är på djungeln just då kommer en skadad man in och säger att han blivit anfallen av en lokal myt i form av en vit gorilla. Först skrattar de åt den skadade (ja just det, gör det) men den tredje mannen berättar om legenden om hur en gorilla blivit utstött ur sin flock för han har fel färg och i sitt raseri attackerar han allt som rör sig. Den skadade letade efter en viss Bradley och hans resa tog honom till en by där Bradley och hans kompis Allison blivit tillfånga tagna av infödingar. Allt hopp verkar vara ute för paret tills en elefant går in i byn och ett litet barn hoppar ner vilket leder till att alla infödingar bugar. Barnet är snällt och beordrar stammen att släppa lös alla tillfångatagna vita människor. Berättaren följer efter pojken för att få svar men attackeras av lejon.

 Ännu en man faller offer för den dödliga High Five som utdelas av de stelansiktade Gorillorna av Mongo

Både Bradley och våran inklistrade berättare bevittnar hur en vit kvinna åker flotte över sjön tills hon attackeras av en flodhäst….hon hoppar då av flotten och simmar mot säkerheten….dumma jävla kvinna.. som tur är Bradley en riktig karl och inte bara står och glor som berättaren utan räddar kvinnan. Våran berättare måste ta en drickpaus och då passar den vita gorillan som först attackerade honom på att smyga runt huset. Sedan fortsätter historien. Kvinnan kom till djungeln med sin  far och fick djungelfeber  och sedan berättar berättaren om en snubbe från bokstavligt talat ingenstans och ett slagsmål bryter ut… okay jag orkar inte mer, lite mer skit händer men det finns ingen gorilla i det gamla materialet utan det är bara ett tillägg i det nyfilmade materialet. Vi tar nästa jävla film nu.

 Efter att ha drogat en människa gillar Gorillorna att sno deras värdesaker och sälja dem på svarta marknaden

Filmen spelades in 1927 och dubbades med ett ljudspår och ny filmat material och släpptes en än gång år 1945, och jisses vilken dålig ljudstudio de måste ha använt för det är svårt att höra vad de säger. Hela historien går ut på att en man berättar hur han blev anfallen, vad han gjorde i djungeln och de har klistrat in honom i stum filmen Perils of the Jungle och det är uppenbart när de går från Perills of the Jungle till det nyfilmade materialet. Som tur är The White Gorilla mycket kort med 1 timme och 1 minut. Än en gång är rasismen på topp och tyvärr finns det ingen svart person som hjälper hjälten åtminstone utan ALLA är ooga-booga typ. Detta är en film som inte behövde en berättare….eller ens hans karaktär då han bara står och glor på när saker händer och berättar om Bradleys konstanta hjältemod och passar mycket bättre som en stumfilm. Sedan filmens början är det uppenbart att berättaren kommer överleva sin resa och hamna i krogen igen för att berätta sin historia för de andra männen. Gorilla dräkten ser nästan billigare ut än Nabonga men värst av allt är berättarens ointressanta historia som han själv inte ens vill vara med i. Perils of The jungle ser ut som en okay stumfilm men de har totalörstört det med voice over och ny filmat material. The White Gorilla får 0/5 Guldkameror. Detta är en av de få filmer jag bestämt mig inte är värd att se klart. https://www.youtube.com/watch?v=1fLVVsFgwew hela filmen finns här, se om du orkar ta dig igenom och skriv i kommentarerna om jag missar något.

 Markus

Nabonga
2015-10-05

Några egyptiska poliser (som pratar jävligt bra engelska) är på jakt efter en skurk vid namn Stockwell men kommer försent då han redan övergett sitt rum I hotellet han stannade I. Stockwell och hans dotter (som spelas av regissörens riktiga dotter)är redan på ett plan som hamnar mitt i en stor storm. Planet tvingas landa då stormen blir för brutal, de hamnar mitt i djungeln vid några infödingar. I djungeln bor en stor gorilla som infödingarna kallar Nabonga. Vad Stockwell inte vet är att det redan är en expedition på resande fot för att hitta hans plan. Stockwell mördar piloten medans hans dotter Doreen hittar en mycket skadad Nabonga som blivit skjuten av safarigruppen som letar efter Stockwell. Flera år senare har en bar öppnat i djungeln för safari snubbar och ägaren och hans kvinnliga assistent pratar om en guldgruva som tillhört självaste kung Salomon.  Infödingarna berättar om en vit häxa som alla djuren lyder. En upptäckare vid namn Gorman räddar livet på en afrikan och som tack berättar afrikanen om vart Gorman kan hitta denna häxa och ”huset med vingar”.  Gorman är ute efter skatten Stockman stal då hans far fick skulden för försvinnandet och detta ledde sen till självmord. Gorman ska rentvå sin fars namn.

 Ställvdenna bild på Empire State Building så har vi en klassiker!......ppmf nope

Kvällen därpå påbörjas expeditionen som endast består av Gorman och Tobo efter att ha slagits mot en mörk figur mot det stora planet. Juvelerna allting handlar om är dock i den vita häxans bevaring och hon beskyddas av den gigantiska Nabonga. Samtidigt har den skurkaktiga barägaren som visar sig vara den mörka figuren som slogs mot Gorman mitt i natten men hans party är större… och inte en jävel vill gå in i den vita häxans område. Gorman och Tobo vinner racet till planet men inte långt där ifrån vandrar den vita häxan och hennes gorilla livvakt och han skulle gärna vilja slita en människa i stycken.

 "DUDE! Get your own girl, this one is mine!"

Nabonga verkar först vara en mycket billig film om en gorilla, men den är faktiskt rätt spännande för att vara en sketen b-rulle om en man i ful gorilla dräkt.  Visst filmen är inte någonting att rekommendera men den är inte lika dålig som jag trodde den skulle vara. Filmen är inspelad på 1944 och alla afro-skådisar är nog inte det mest konkreta sättet att framställa afrikaner som voodoo besatta vildar eller betjänter, men Prince Mobuiqe som spelar Tobo behandlas som en riktig karaktär som tar heder på stort allvar och hjälper sin nya vita kompis. Men rasism finns fortfarande som att de vita kallar de svarta för vildar eller att Tobo inte kan simma. Ett par scener är för mörka för att se vad fan som pågår, i en scen är det till exempel en man som snor saker ur ett hotell rum vars ägare sover i sängen men då scenen är så mörk tar det fokus att se vart de är, vem som ligger i sängen och slagsmålet som följer är ett skämt då man inte ser vem som vinner eller ligger i underläge. Nabonga får 2/5 guldkameror.

 Markus

Halloween Tema Vecka #14- Gorilla vecka!
2015-10-04

Markus årliga tradition att ha en temavecka runt Halloween fullföljs detta år med och detta år blir det 7 filmer av dålig men underhållande kaliber, Gorilla vecka!

På 20-50 –talet var vetenskapen om gorillor och apor nästan oexisterande. Innan man fick veta att gorillor var fredliga djur som endast agerade i självförsvar trodde man de var blodtörstiga bestar. Många b-filmsmakare drog nytta av detta och gjorde många filmer om gorillor som mördar allt de ser och blir kära i vackra kvinnor. Som tur var dock filmgenren ut snabbt och många av dessa anses vara bland världens sämsta filmer någonsin. Men hur illa kan det vara? Vi ser igenom ett par skit filmer som alla har män i billiga gorillakostymer!

 

Robins Skräcktema: The Freakshow of Outcasts!
2015-10-04

Här på filmfett älskar vi Halloween mer än julafton och midsommaren. Och under en väldigt lång period har jag sökt efter intressanta titlar till mitt tema.
Robin återvänder med ett nytt tema (och dålig photoshop) till skräckens månad. Enjoy!
 
The Freakshow of Outcasts handlar om historier där våra huvudkaraktärer inte riktigt passar in i ramarna av vårt samhälle. Antagligen för deras medfödda åkommor eller deras udda beteenden.
 
Följ med när Filmfett öppnar upp portarna för detta temat, och håll ögonen öppna: för vem vet vilket tema Markus kommer komma med?
 
Robin

V för Vendetta
2015-10-02

 
Nu är det Filmfett-Fredag och idag blir det prat om filmen "V för Vendetta".
 
Själva filmen utspelar sig i en framtid. Storbrittanien leds av en diktatur och styrs av fascism. Evey(Natalie Portman) som då är huvudrollen blir räddad av en maskerad hjälte vid namn "V" från dom onda poliserna. "V" försöker leda en revolution mot själva regeringen och han vill visa för alla att det finns hopp där ute fortfarande.
Evey upptäcker till slut inte bara sanningen om "V" utan även sanningen om sig själv, vilket leder till att hon allierar sig med "V" för att styra det korrupterade samhället mot rätt håll.
 
 
V för Vendetta är regisserad av Wachowski bröderna som även har gjort Matrix och Cloud Atlas. Jag gillar verkligen deras stil på deras filmer. Det finns något unikt i varje bild. Snygga filters/olika objektiv som används i matrix för att förändra synvinkeln på saker. Man märker att dom tänker båda mycket på fotot samtidigt som dom vill få fram en stark och betydelsefull story i det hela. Men jag måste bara säga att denna filmen har grymt skådespeleri av både Nathalie Portman som spelar den unga kvinnan Evey och även Hugo Weaving som befinner sig som rollen "V" på scen. Jag älskar iden med en maskerad man som är där för att finna rättvisa i systemet och denna gången är det inte en overklig superhjälte i centrum, utan en vanlig välutbildad man. Ni som kommer se filmen lär kalla han galen terrorist. Vad kallar jag honom? Galen terrorist? Ja. Men han kämpar för en bra sak. Ett rättvist samhälle. 
Det negativa med filmen är att den känns lite för lång. Vissa scener kanske inte hade behövts. Jag tycker även att en kärlekshistoria i det hela inte behövdes. Inte i denna dystopi. Många människor verkar även tycka att den inte håller måttet till romanen som den kommer ursprungligen från. Jag kan dock inte uttala mig inom detta på grund av att jag inte har läst den. 
 
 

Lagom mängd action utmättat med ett starkt drama och ett väldigt känslosamt manus gör denna filmen till en definitivt sevärd film. Jag har alltid varit ett starkt av fan av deras filmer, (trots att jag inte gillade Cloud Atlas så värst mycket) och därför ger jag V för Vendetta:
 
4/5 guldkameror
 
 
 

Behind this mask there is more than just flesh.

Beneath this mask there is an idea... and ideas are

bulletproof. - V

 

Spårlöst Försvunnen
2015-10-02

Ett par dagar efter min födelsedag fick jag brev från Robin, i detta kuvert låg det 2 filmer, den ena var X som Robin redan gjort en review på och i den andre lång The Vanishing, eller Spårlöst Försvunnen som den heter på Sverige. X vad rätt go faktiskt, tror jag å Robin delar åsikter om den.

 "To me, to kill is not the worst thing you can imagine. There is more."

Vi ser Keifer Sutherland (ännu en tv snut i en 90-tals thriller, det bådar inte gått då David Caruso var med i den förfärliga Jade) i rollen som Jeff Harriman, en man som älskar sin flickvän Diane (spelad av Sandra Bullock) mycket. Vi ser även Jeff Bridges som  Barney Cousins, en galen man som planerar att kidnappa en person, Träning ger färdighet och Barney övar på olika tekniker  men känner sig inte alls redo att uppfylla sin dröm. Barney har en dotter och fru som han bryr sig om jätte mycket men ingen av dem känner till hans drömmar. Sättet Barney förbereder sig är kul, han skrämmer sin dotter med spindlar och hör nästa dag med sin granne om han hörde en flicka skrika för att se hur ljudsäkert det är, smart kille. På andrahåll åker Jeff och Diane på semester och får motorstopp, de får tag i lite bensin men måste stanna i nästa stad för att fylla på mer. Deras väg korsas med Barney som äntligen får det perfekta tillfället att kidnappa en tjej, hans offer blir Diane.

" I don't need a gun. Your obsession is my weapon."

3 år passerar och Jeff jobbar hårt för att hitta sin flickvän i staden där hon försvann. Han blir vän med en tjej som jobbar på en restaurang och innan du vet ordet av flyttar de in tillsammans och Jeff verkar ha kommit över Diane. Men när ett bokförlag vill att Jeff ska skriva en bok om försvinnandet måste han tänka med plånboken istället med huvudet. Jeffs nya fru märker att Jeff börjar bli besatt av Dianes försvinnande och det går så långt att Diane ställer ett ultimatim mellan henne eller Jeffs jakt på sanningen. Just när han bestämt sig för att sluta så börjar han få massa sjuka papperslappar från Barney för att jävlas med honom. Det skumma slutar inte där utan Barney går så långt till att gå hem till Jeff och erbjuda honom passargerassätet för en biltur där Jeff ska få veta allting som hänt, eller har Barney några fler planer i sin jackficka?

 "Then you'll want to listen. Or the answer will slip right by you."

Jag har inte sett den originella Vanishing utan endast denna remake av den originella nederländska filmen av George Sluizer som Kubrick verkligen gillade, han tyckte den var bättre än hans egna Shinning å de båda har tydligen haft samtal om editing, kul onödig trivia. Sluizer står även bakom denna remake, lite grann som Michael Haneke och hans Funny Games filmer. 90-tals thriller filmer är verkligen inte något jag är sugen på, men de har en slags charm jag inte kan beskriva, sättet de är filmade på och kvalitén på majoriteten jag sett, det är något alldeles extra, kanske bara är nostalgi från då man själv var skitunge å såg på ”filmer för vuxna” med pappa (jag har en thriller jag endast minns någonting om att de har någon kroppsdel i en frysbox de försöker hålla hemlig och att en kvinna ramlar ner i en hiss å dör, ringer det någon klocka för någon?) och The Vanishing är som t.ex Sliver, Jade, Raising Cain,  den jag nyss snackade om och lite Tandläkaren en av de filmer, handlingen är seriös och musiken är bara mysko. Hjälten är tråkig men Jeff Bridges som skurk är underhållande men allt jag ser är bara the Dude om han startat nytt liv och velat ta hämnd på kvinnor istället. Hans sätt att umgås med sin dotter är lite små kusligt med tanke på vad han döljer under filmens gång och hans sätt att tilltala hjälten i dramat är lite grann som Robin Williams i Insomnia. The Vanishing bjuder inte riktigt på något nytt men är en ganska underhållande och smått spännande film med bra skådisar och skön musik. The Vanishing får 2.5/5 guldkameror.

 Markus

Last Action Hero
2015-10-02

Jack Slater är en äkta actionhjälte.Han kickar mer röv än de flesta, till coola och ofta udda one-liners. Han spelas av Arnold Schwarzenegger och har varit med i många filmer. När den unga Danny får tag på en magisk bio-biljett åker han in i bioduken och hamnar själv i en Jack Slater-film. Danny försöker övertala Jack att allt är på film. Alla telefonnummer börjar på 555 i filmer och poliser dör en vecka innan pensionen. Detta råkar Jacks nya ärkefiende höra och han gör allt för att komma in i verkligheten.
 
Med spännande actionsekvenser, oväntat skarp självironi och bra karaktärer så borde filmen fungerat bättre på bion. Men tyvärr blev den inte så poppis som den borde ha blivit. I en film där man leker med filmreferenser och drar självklara skämt om filmens logik, bör väl detta inte ens vara möjligt?
 
Men Last Action Hero är lite väl lång. I filmens andra halva förändras reglerna lite och det avslutar stämningen till en vis del. Inte en stämningsdödande sekvens, men det blir bara opassande i universumet. Trots detta har vi häftiga bilar, väldigt roliga cameos av både skådisar och rollkaraktärer ur andra filmer, samt en förbannad chef som Slater får stå ut med. Chefen vrålar mer än Joel gjorde när jag och Markus ifrågasatte hur intelligent Interstellar verkligen var. Ordet "hipster" sades en gång för mycket och jag fick åka till lasarettet för operation i ändtarmen då jag sket på mig.
Stallone som Terminator?!
Filmen gjordes av John McTiernan som låg bakom Die Hard och Predator. Det är ju askul att se denna actionmästare slå till stort med lite skämt om industrin.
 
Filmen får 3 av 5 guldkameror och är värd att kolla upp. Den har åldrats med värdighet, som ett fint vin.
 
Robin

JCVD
2015-10-01

Jean Claude Van Damme har ekonomiska svårigheter och efter att han har gjort en massa dåliga b-filmer han själv inte gillar så åker han till belgien igen. På postkontoret hamnar han i ett gisslandrama som drar till sig en massa uppmärksamhet i media. Polisen tror tillochmed att JCVD själv är brottslingen.
VAN DAMN vilka muskler killen har.
Tusan vad rolig den här filmen skulle vara. Och actionpackad också. Men ack hur fel är inte marknadsföringen när man går in och förväntar sig detta? Introt som är en enda lång entagnings-sekvens är lite mysig, men annars finns det inte mycket våld att komma med. Gisslandramat är lite spännande med den kyliga kriminella chefen. Och att polisen tror Jean-Claude ligger bakom det är lite lustigt.
Hans enkla, men fysiska demonstrationer är rätt grymma.
Den bästa scenen är utan tvekan när Van Damme har en monolog med publiken om hur han inte förtjänar sitt kändisskap. Det blir ännu ledsammare när han börjar gråta för sin brutala ärlighet över hur han blivit känd för att vara ett svin. Brutalt, ärligt, cyniskt och rätt in i mitt hjärta. Kolla där? Är det inte en tår som ligger och simmar på en kind?
En kändis som sett sinna bättre dagar. Trots det så är Van Damme en grym skådis.
Är filmen bra? Delvis. Det är en intressant story som jag velat se bättre utförd bara. Det är kul att den är belgisk, dock. Det gillar vi här på filmfett. 2 av 5 guldkameror.
 
Robin