FilmFett

2015-10-31
00:14:42

OPERA

Bara passande att vi avslutar ännu en Halloween med den man som dominerat Filmfetts skräckvälde genom åren, Dario Argento. Tack till alla som läst detta Halloween Maraton och i November återgår vi äntligen till vanliga reviews
Filmen börjar på det fränaste sättet någonsin, en korp som sitter och kollar på när folk sjunger opera men en av sångarna är rena rama divan. Medans Mara försöker sjunga Macbeth kraxar korpen och retar gallfeber på henne så hon kastar skon på den stackars fågeln och rusar ut till gatan där hon råkar bli påkörd av en bil….alla jublar. Rollen som Mara hade tilldelas hennes undersåte Betty som får reda på nyheten via ett kusligt telefonsamtal.  Betty känner sig inte redo för att ta rollen och är rädd för myten om att operan Macbeth är olycksbringande. Efter lite uppmuntran ställer sig Betty på scenen och genomför operan och det blir en stor succé. Men under Operan mördas  en av teaterns anställda utav en man man endast ser ett par handskar av i kallt blod och endast Betty verkar ha hört skriken.
Huh Huh, some Eyecandy! Ba Dum Tss!

Efter Operan är slut knackar en polis vid namn Alan på för att få hennes autograf, han är snut och närvarar för att utreda scenarbetarens död, men det soppas under mattan som en olycka. Senare samma natt bryter sig den svartklädda mannen sig in på operan och frigör alla kråkor och snor Bettys Mcbeth dräkt för att sprätta upp den. Den kvällen har Betty bjudit med sig sin pojkvän hem men de är inte ensamma i huset, den svartklädda mannen binder fast henne, sätter spikar i hennes ögonlock (se fodralet som referens) och tvingar henne se på när han mördar pojkvännen sedan lämnar han stället. Betty flyr och på vägen möter hon regissören men Betty är för traumatiserad för att berätta vad hon skådat. Betty tar sig samman och berättar för regissören vad som hänt och att hon har bevittnat mannen hon såg mörda hennes pojkvän i sina drömmar och i dem mördade han hennes mamma. Är mannen i svart en gammal fiende? Kommer Bettys nya karriär bli en kort en? Är detta den bästa filmen i årets Halloween tema på filmfett?
"I think it's unwise to use movies as a guide for reality. Don't you Inspector?"

Enligt Dario Argento är Bettys skådespelerska Cristina Marsillach den jobbigaste individ han någon jobbat med, och det syns lite, jag kan se direkt när någon är en bish och mjo, henne får jag riktiga signaler av. Opera salen är gigantisk och mycket vacker och de scenerna som utspelar sig där är så ögonbindande att man inte vill att de ska ta slut. Musiken består mest av klassiska verk från kända operor som …ja Macbeth. Ingen gör point of view som Dario, trots att man vet att det är en kamera känns dessa shots så mänskliga och det är många sånna i Opera + den svartklädda mördaren i svarta handskar är också en stämpel som jag alltid njuter av i en Argento film.  Enligt många så är Opera den sista bra Dario Argento filmen då filmerna som kom detta inklusive den besvikelse som var Giallo, de filmer som saknade det lilla extra såsom Card Player och Stheinheldt Syndrome med mera, ja detta är den sista stora Dario Argento filmen men då Sandman är på väg mot biografer har Argento fortfarande en chans att uppleva storhet snart igen. Opera delar likheter med berättelsen om Phantomen på Operan men har modifierats och fått en Giallo uppdatering men det kom senare en ren adaption av Dario på den berömda sagan. Opera får 4.5/5 Guldkameror.
 Markus
2015-10-30
23:08:00

Maniac

I New York bor Frank Zito, en vanlig snubbe som bor I en lägenhet, full av skyltdockor som har hår utav äkta kvinnor. Frank är en serie mördare som samlar på kvinnors hjässor. Det börjar med ett sött par på stranden men tyvärr är Frank i närheten vilket endast betyder en sak… ikväll dör unga människor.  I sin lägenheten som Frank har fyllt med dockor, skyldockor, levande ljus och en minneslund till sin döda mor. Hans mor var grym och prostituerad men Frank saknar henne endå och hennes död har lämnat djupa sår som Frank endast kan fylla med att döda prostituerade och sedan sno deras hårbotten. Frank har inre dialoger med sig själv medans han pyntar sitt hem med kroppsdelar. Under den första akten så ser vi Frank gå runt och mörda par och prostituerade för att sedan vara hemma och spikar fast sitt pris på skyltdockorna.
Today on O-faces we'd rather forget, Frank Spinell gives us a great face, wow, would we like to forget we ever saw this, thanks Mr. Spinell, next up, Robin from Filmett....

En dag i parken möter Frank en vacker kvinna vid namn Anna spelad av Caroline Munro och de påbörjar en romans lite senare i filmen. Vad Anna inte vet är att Frank spenderar sin fritid med att vara pervers och läskig som fan med skyltdockor och mörda folk såsom en sjuksköterska som läst om Franks mord i tidningen.  Men med Anna är han som helt annan person, lugn, snäll och har mer karisma än ett lamm. Trots att Anna kanske är det Frank sökt genom hela livet så kan han inte glömma sin lille hobby. Efter att ha tagit Anna till sin mors grav så tar filmen en rejäl U-sväng och Anna är nu numero uno på Franks att mörda lista.
Alice ångrar att hon frågade sin pojkvän att hjälpa henne med håret

Joe Spinell (mest känd från Rocky, Taxi Driver & Godfather 2) skiner i huvudrollen som Frank, en kuslig jävel. Det bästa med filmen är atmosfären då Franks hus är bland de kusligaste lägenheter man kan föreställa sig och den är baserad på den lilla lägenheten som är med i Beck filmen Mannen på taket. Maniac är regisserad av samma man som gav oss Maniac Cop trilogin, Bill Lustig och då Maniac Cop trilogin är bland mina absoluta favorit filmer så är tyvärr Maniac i underläge, den gör saker jävligt bra så som romansen mellan Frank och Anna, man nästan hoppas på att de ska bli ett par under filmens gång men tyvärr Maniac Cop alla dagar. Tom Savinis gore effekter är fina, speciellt den han själv spelar en slaskig typ som får sitt huvud sönderpangat av Frank från ingenstans. Musiken är rätt najs, men kunde ha varit mycket bättre, om de gått med original låten Maniac utav Michael Sambello som senare användes i filmen Flashdance och blev en stor hit, nej seriös den låten skrevs för denna film och var mycket mer brutal i början tills den skrevs om för att passa Flashdance bättre. Maniac är också känd för att vara en av 3 filmer filmkritikern Gene Siskel fick nog av och lämna biografen efter en halvtimma och gav filmen 0 poäng. Siskel var inte den enda som denna rulle blev för mycket för utan i hela USA vart den smutskastad som gore och stor moral panik uppstod vart den en togs upp, men den hamnade aldrig på Video Nasty Listan vilket gör denna filmen till den enda Amerikanska i detta tema som inte var med på den, men absolut en av de mest ökända våldsfilmer. Maniac får 4/5 Guldkameror. Det är även filmens stjärna som stått för manuset och det skulle ha blivit en uppföljare om inte Spinell hade dött innan, det finns till och med några klipp som cirkulerar runt på nätet. Spinell och Munro hade båda roller i en annan liknande skräckfilm, Last Horror Movie.
Markus
2015-10-30
17:58:23

The People Under The Stairs

 
När jag hörde om Wes Cravens bortgång så åkte jag till en filmbutik och hittade denna guldklimpen. Som ett tecken från Wes Craven själv.
Wendy Robie och Everett McGill är i storform. De valdes av Craven efter att han sett dom i Twin Peaks.
Två skådisar från Twin Peaks (Ed och Nadine) medverkar här som ett par, igen. Fast denna gången av Joseph Fritzell-typ. I källaren har dom en drös med folk som de håller som fångar. Tre tjuvar ska bryta sig in i huset och sno pengar. En av tjuvarna är vår huvudroll, en fattig ung kille på 12 år som egentligen inte vill göra brottet. Trion attackeras av en galen hund och saker sätts i rullning.
En av de mörkare sekvenser som ger oss en inblick i mardrömmarna barnen går igenom.
Vad paret egentligen inte märker till början, så är 12-åringen den modigaste och tuffaste ung-jävel de sett. Han lyckas alltid kämpa mot parets fällor och överlever alla typer av attacker. Men han tänker inte sticka förrens folket i källaren och parets söta flicka är räddade. Till sin hjälp har han Roach, en ung grabb som bor i husets gömda utrymmen i väggarna.
 
Storyn verkar svag, men utförandet är händelsefyllt och drar aldrig ner på tempot. Som jag redan beskrivit så är den unge huvudpersonen, som kallar sig Fool, en mer komisk huvudroll. Häftig också. Han sparkar folk i skrevet och använder smarta sätt för att överleva. Detta fungerar skitbra. Även Everett McGill och Wendy Robie gör kalasbra jobb som paret, som även har komiska stunder.
"Your father's one sick mother, you know that? Actually, your mother's one sick mother, too!"
Filmen kunde vara lite mer seriös ibland, då temat är rätt grovt. Och den är lite väl lång, dock aldrig seg.
 
4 av 5 guldkameror. Och med detta betyget säger jag tack och hej för denna Halloween. Det har varit en väldigt intressant upplevelse att göra The FREAKSHOW of OUTCASTS här på FilmFett.
 
Robin