Battle for the planet of the apes
2012-08-31

Den 5te och sista delen av apornas planet saga sags också vara den sämsta utav många fans. Visst den är svagare än Conquer och inte alls lika bra som orginalet, men jag tycker fortfarande Escape är den som är svagast.
” NOW!! FIGHT LIKE APES!”
Apor och människor lever nu i harmoni med varandra, eller aporna har styret och människor är lärare och mindre värda. Dess samhälle styrs endast av en regering av apor. Människor är också förbjudna att säga nej till apor, vilket orsakar Aldo att gå bärsärk när Abe, en grammatik lärare råkar säga nej åt Aldo.Cesar, Mcdonald och en orangutang vid namn Virgil ger sig av för att utforska New York i hopp om att hitta video band som har de sista bilderna av Cesars föräldrar, Zira och Cornelius. Men staden är bebodd av människor skadade av radio aktivitet och vill ha hämd på aporna. Men Cesars problem slutar inte där, stadens gorillor vill ha vapen för att få mer styrka, men för att få dem måste de övermanna Cesar för att få tillstånd av ” Vapenkällarens väktare”. Med alla dessa hot mot sin stad måste Cesar förbereda sig för krig mot människorna och samtidigt stoppa konsperationen från gorillorna.

”Guns are power!”
Trots att denna film oftast blir placeras som en av de värsta uppföljarna nånsin så är den fortfarande i ren apornas planet anda, och förstår inte riktigt vad folk inte gillar med den, dialogen är inte top notch men den funkar, apsminket är lika slarvigt skapad som de tidigare filmer efter 1an, skurkarna är i sann Apornas Planet karaktär. Originalet och Conquer är mina favoriter i serien men båda dess uppföljare, Beneth och Battle är skadade av hur bra dess före gångare var, och de vill ge oss så mycket mer, men tyvärr blir det endå mindre.

Battle for the planet of the apes får 3,5 guldkameror av 5
 
Detta var den sista I Apornas Planet serien, vad ska man säga? En av de allra bästa filmserier som gjorts. Varje film har en hög underhållnings nivå. Originalet är en av de allra bästa filmer någonsin enligt mig. Uppföljarna saknar atmosfären och den utmärkta dialogen men är endå mycket underhållande. Har du tid, ta en kväll och ha ett Apornas Planet maraton, det är alltid kul att se vuxna män leka apa. Serierna följdes av tecknade serier, live action-serier (igen med Roddy Mcdowell i huvudrollen i liknande smink som Cornelius och Cesar) och en bunt med serietidningar och böcker.
Apornas Planet, min absoluta Science Fiction serie, ja, jag njuter av dessa filmer mer än Star Wars filmerna, i helhet, de 3 första filmerna är sin vikt värda i guld, men prequel serien är dynga.
Apornas Planet, en perfekt filmserie.

Markus

Hardboiled
2012-08-30

John Woo, som mestadels är känd för Face/Off och Mission Impossible 2, var en fenomenal
mästare inom asiatisk actionfilm. Hans största mästerverk bedöms av många att vara
The Killer. Enligt mig är däremot A Better Tomorrow 1 och 2 mina personliga favoriter.
 
Så John planerade att göra en sista asiatisk film innan Hollywood-livet. Och han skulle
avsluta sin asiatiska bloodshed heroric filmstil med en stor fet smäll! En final som 
badar i blod och kroppar! Hela antalet döda var 307, när en vanlig film oftast har 100.
 
 
Vi följer Inspector Tequila, en hårdkokt snut, som jagar en vapenliga med sina egna
metoder. Tequila bråkar med chefen, flörtar med en annan polis och följer inga 
somhelst regler i sökandet på vapenligan. Han träffar en insider-kontakt, Tony, som
inte längre vet om han är polis eller mördare.
 
Under filmens gång följer vi deras kamp mot mördarna. Och vilken fight det blir!
Under filmens första halva kommer dina ben att domna och chansen för stroke ökar.
Man blir så hjärndöd av den grymma action man ser. Alla stunts är helt otroliga och
den sparar inte på krutet för en sekund. Blodbadet i ett lager är helt galet. Först
kommer maffian in och slaktar vapen och drogsmugglare. Sedan kommer Tequila in i
bilden och gör sitt enmanskrig. Och filmens sista timme är en olidligt bra actionscen
i ett sjukhus.
 
 
Mitt råd är att se filmen när det är 30 grader i rummet, du har slängt av alla kläder och sitter
halvt naken med ett glas cola i rumstemperatur, alternativt en öl, med risk för dåsig syn.
Då passar filmen perfekt och du kommer sova gott efteråt, glad att du lever. Tyvärr finns det
en sak som förstör upplevelsen. Filmens omslag är Tequila hållandes en bäbis. Denna scenen
händer i sjukhuset och varar bara några sekunder. Men den är så smörigt äcklig och rådum
så betyget sjunker direkt.
 
 
Filmen får 4 av 5 guldkameror och måste ses för att bli förstådd. Detta är Bloodshed Heroric
och får ej beskrivas!
 
Robin!

Iron sky
2012-08-30

1945 Åkte nazisterna till månen, 2018 kommer de tillbaka. När amerikanska austronauter åker till månen blir en dödad och den andre blir tillfångatagen och tagen till en månbas full av rymd nazister. General Alder och läraren om livet på jorden,  Renate Ritcher är 2 av de nazister som austronauten Washington, en afro amerikansk modell som fick delta i rymdresan pga god PR för USAs nuvarande president, en parodi på Sarah Pailin med redneck dialekt spelad av Stephanie Paul. Det enda kända namnet på casting listan är Udo Kier som spelar den nuvarande Furthern Wolfgang Kortzfleisch. Med hjälp av Washingtons iphone får nazi doctorerna en ide och anordnar en expedition till jorden för at thämta fler Iphones. Renate, Alder och en omfärgad Washington (nu en vit man) åker till Washington DC och kidnappar presidentens sekreterare, Vivian Wagner, som faller pladask för Alder. Nazisternas pepptal får USAs president att få fler idéer. men Nazisternas plan upptäcks snart och då bryter hela helvetet ut, nu står det mellan nazi rymdskäpp och Amerkikanska stridsskepp i yttre rymden med hjälp av ryssar, australenare, franskmänn osv. Och klimaxet är späckat med action, explosioner och det hela är fantastiskt.
"The world is sick. And we are the doctors."
Iron Sky föddes i en finsk bastu då en av ressigören Timo Vuorensola s kompis berätta om en lustig dröm han hade.  snart var ett australenskt productions företag inblandat, och för att samla in pengar fick fansen donera och få sina namn i eftertexterna.
Filmen paroderar Nazisplotation, en filmgenre med lågbudget och oftast så experimenterar Nasisterna med nakna kvinnokroppar, men nu först det hela ut i rymden! med  Star Wars liknande rymd fighter. Skådespelarna är mycket humoriska, det är kul med nya ansikten som verkligen får ett brakgenombrott med en film som Iron Sky. Udo Kier är den enda verkliga skådis med ett namn värt att skryta med då han är kult skådis och har medverkat i filmer som Suspiria.Det finns en mycket rolig scen då Petra Sargent(Vivian Wagner) paroderar den välkända Hitler finds out memen, en av höjdpunkterna i filmen. Men dne verkliga höjdpunkten är självklart slutet! Så mycket explosioner och humor på samma gång är oftast man inte får.
Iron Sky, en lyckad komedi, OCH en lyckad Sci-Fi. När jag först såg trailern i februari var jag hypad enda tills jag såg den i april, Tyvärr så var jag lite för hypad och blev en nya besviken på att det inte nådde upp till mina förhoppningar, men jag förväntade mig en ny Star Wars men för den som inte vet vad han kommer få kommer bli mycket glatt överaskad.
Från början till eftertexterna kommer du skratta, vara hypad och få en reäl tankeställare om hur människan verkligen är.
" This guy got to have the smallest d**k in the universe"
Iron Sky får ljuva 4 utav 5 guldkameror, detta är en av 2012s pärlor därbland Avengers och The Dark Knight Rises

Markus

Conquer the Planet OF the Apes
2012-08-30

 
Efter att ett virus har utrotat alla planetens Katter och hundar har apor förslavats och tränas till att bli betjänter, husdjur, arbetare och städare. Orangutanger har gul uniform, Gorillor har röd, Schimpanser har grön. Armando, cirkus direktören från förra filmen ankommer till New York med Cesar, Ziras och Cornelius son från förra filmen och spelas av Roddy Mcdowell. Båda våra hjältar äcklas av hur aporna behandlas. I huvudcentret styr Guvenör Beck med järnhand och livsmål är att stoppa ” Apan som kan tala” för att försäkra jordens framtid.Efter att Armando tar skulden från en av Cesars kommentarer blir Armando placerad i fängelse, så Cesar lämnas att utforska människornas grymhet på egen hand. Han smyger in i huvudkontoret undercover, han smyger in i en bur från Borneo full av orangutanger…..och det är endast efteråt arbetarna kommer på att Schimpanser INTE finns i Asien… vad de än betalar kontrollanten så är det på tok för mycket. Men efter att Cesar fått reda på vad Armandos öde samlar han ihop alla stadens apor och planerar revolution, nu ska mänskligheten störtas!
“Ape Management... is in the hands of the apes”.
Conquer the Planet OF the Apas är efter originalet min favorit film I serien. Produktionsvärdet på filmen är mycket lägre än de andra filmerna, men det jämnar ut sig med en mycket underhållande mörk historia. Slut talet är ett av de allra bästa som fångats på spelfilm och kan placeras direkt där uppe med Charlie Chaplins slut tal från The Great Dictator och är en av mina absoluta favoriter stunder i serien. Skurken i filmen är utmärkt, både diabolisk och hotfull.
“Where there is fire, there is smoke. And in that smoke, from this day forward, my people will crouch and conspire and plot and plan for the inevitable day of Man's downfall”

“Where there is fire, there is smoke. And in that smoke, from this day forward, my people will crouch and conspire and plot and plan for the inevitable day of Man's downfall”
Roddy Mcdowell är lika utmärk som Cesar som han var som Cornelius i de tidigare filmerna, men i denna film är han mer en hjälte än en bikaraktär, hans framträdande är faktiskt mer dramatisk, som om Shakespeare skulle skriva om ryska revolutionen med inslag av Rambo.
Filmen får 4 av 5 guldkameror av mig.  Rise of the Planet of the apes kan ses som en reboot av denna film och båda är lika underhållande, båda har sina upp och ner, och att säga vilken som är bäst just nu är svårt, men Conquer är deffenetivt min favorit efter orginalet i orginalserien.

Markus

Escape The Planet Of The Apes
2012-08-29

 
Ready to jump the shark?
Amerikanska armen samlas vid havet där ett rymdskepp har kraschlandat. Generalen står i salut till utomjordingarna men blir chockad när de tar av sig hjälmen och visar sitt sanna jag, schimpanser. Zira, Cornelius och en ny karaktär Milo tas till ett zoo för att bli studerade. Där lär de sig om att på denna planet är människor dominanta och apor är djur, motsatsen till vad de är vana vid. Zira och de andra bestämmer sig för att dölja deras förmåga att prata till Zira under ett test utbrister att hon hatar bananer. Efter att Milo bivit dödad av en primitiv gorilla tas Zira och Cornelius till rätten där de berättar om sin hemplanet, om Taylor och om hur gorillorna förstörde planeten med krig. En av forskarna inser hur farliga aporna kommer bli mot mänskligheten om de förökar sig, och värre blir det då Zira avslöjar att hon är gravid. Aporna behandlas som kunglighet och får nya kläder som kostym klänningar, smink och till och med sitt eget hus men när det kommer fram att dessa 2 invrider kan vara slutet för människorna om deras barn föds jagas det av allt och alla. Kan de söka skydd hos en cirkus styrd av en man vid namn Armando?
“Does the other one talk?”
“Only when she lets me.”
Escape the planet OF the apes är enligt mig de sämsta i serien, och också den som hoppar hajen mest. I början sitter de mest i rätten och andra tredjedelen av filmen behandlas de som kung och drottning och sista tredjedelen flyr de för livet. Kim Hunter och Roddy Mcdowell återvänder än en gång, och det är sista gången Kim Hunter skulle vara med i en Apornas Planet film. Atmosfären från förra filmen är tillbaks men jag saknar fortfarande Rob Serlings manus, men detta duger, dialogen är smart, sminket är i typisk apornas planet anda så jag kan inte klaga. Men filmen bir tråkig från tid till tid utdragna dialoger och montaget då de provar kläder är verkligen att hoppa hajen(något löjligt blir allt mer löjligare)
Escape the Planet OF the Apes får 3 guldkameror av 5, helt klart sevärd men svagast i serien.

Beneth the Planet of the Apes
2012-08-28

 
Uppföljaren till Apornas plant saknar en sak..Rob Serlings manus, redan är atmosfären från första filmen borta, så är Roddy Mcdowell som var upptagen men att ressigera sin debut, The Ballad Of Tam Lin som också blev hans enda ressigerade film. Också Taylor, Zira och Zeius har mycket mindre roller, i denna fokuserar man på de nya karaktärerna.
 
“The only good human... is a dead human!”
Efter att Taylor red iväg med Nova i förra filmen upptäcker man den förbjudna zonen. Taylor försvinner och Nova rider för att hitta hjälp. En ny besättning landar på Apornas planet men nu är det endast en som överlever, Brent. Efter att begravt sin kapten ger han sig ut i öknen. Han hittar Nova och tillsammans rider de till Apornas Stad. Brent får sig en riktig chock när han ser stadens invånare. Med Dr.Zeius godkännelse ger sig General Ursus ut för att starta krig med vad som än finns bortom den förbjudna zonen. Brent och Nova hittar vad den förbjudna zonen verkligen döljer....en ras med mutanter med telepatiska krafter, nu står det mellan Mutant och Apa.
”The heavens declare the glory of the Bomb, and the firmament showeth His handiwork”
Som sagt, Beneth the Planet of the Apes saknar atmosfären och samma välskrivna dialog som sin föregångare. Men dräkterna har också blivit lite svagare för att spara pengar, det finns en scen då man ser Dr.Zeius och General Urus i en bastu och kropparna ser ut som vilken lågbudgets kostym som helst. Den nya hjälten är tråkig som en sten och mer bakgrund skulle behövas, som till exempel hur 2 rymdskepp från samma planet landar på EXAKT samma okända planet inom loppet på några veckor. Mutanterna i filmen vill verkligen vara skrämmande, men de påminner om skurkar som skulle kunna medverka i 60-tals Star Trek. Charlton Hestons återvänder som en bikaraktär medans all fokus läggs på våran nya hjälte vilket är synd för att Taylor är så mycket mer intressant och Charlton Hestons skor är svåra att fylla.


Beneth the Planet of the Apes får 3,5 guldkameror av 5, en svag uppföljare men som tur är tar inte serien slut där, men tyvärr kommer det bli värre. Escape the Planet of the Apes härnäst.
Markus

Flykten Från New York
2012-08-27

 
Personligen tycker jag det är jättekul att både Markus och jag slänger ut tonvis 
med recensioner. Jag vet inte vilket berg Joel sitter inlåst i, men den sega 
råttan måste dra igång med recensioner snart!
 
Nu kör vi igång med en historisk film. Alla vet ju om vad som hände 1997.
Världens brott ökade och Manhattan blev ett fängelse där brottslingar slungas
in i en värld utan regler och omvärlden finns bakom tjocka murar. Amerikas
president var en självisk britt och krigshjälten Snake Plissken åkte
fast för ett rån. 
 
Okej, detta kanske inte hände, men 1981 såg världen mörk ut och den
evigt samhällskritiska John Carpenter såg sin chans att göra en sci-fi
thriller med Kurt Russell, Ernest Borgnine och Lee Van Cleef. Och i filmen
ser vi anti-hjälten Snake, som ska rädda en kidnappad president i
New Yorks hjärta. Han får 24 timmar på sig, annars dödas han av en bomb.
 
 
Musiken skapar en anarkastisk terror som samspelar med den framtid som
vi ser. Här tvingas Snake överleva mot kannibaler och maffiakungar. Han
tvingas ta till smygarknep och småvapen istället för bazookas och granater.
Med hans väsande ord påminner han starkt om den senare, mycket välkända, 
Solid Snake ur Metal Gear spelen.
 
I början tyckte jag filmen var en skön men lättglömd actionthriller. Nu har jag
sett filmen ett antal gånger, sett hemgjorda hyllningar och funderat på en egen
hemgjord film som hyllar hjälten och Escape From New York.
 
 
Men man får inte glömma att nämna vilka stora namn som medverkat. Cleef 
var Carpenters stora idol och glädjen att arbeta med honom måste vara stor.
Så med liten budget lyckas denna filmen med allt som en bra och seriös film
ska ha. Den har sitt egna race och det sker saker hela tiden, utan att det blir
överdrivet. Inte undra på att den fick många efterapare!
 
Så jag erkänner mig ett Snake-fan. Därför får den 5 av 5 guldkameror!
Vill även nämna den mysiga hyllningen: Escape From New Jersey
Youtube! 
 
Robin

Planet Of the Apes
2012-08-27

 
För att starta Apvecka börjar vi med den allra bästa filmen med apor i sig, Rob Serlings mästerverk, Apornas Planet baserad på boken med samma namn av Pierre Boulle
Kapten Taylor och hans kollegor är på uppdrag ute i rymden men kraschlandar på en planet. Taylor och 2 av hans kollegor utforskar den mystiska planeten och tror de hamnat i paradiset, men när primitiva människor dyker upp och ser skrämda ut och varför inte? På denna planet är det apor som är den dominerande rasen och människor är bestar. Taylor och hans besättning blir attackerade och separerade. Taylor blir tillfångatagen och körs till Kapstaden. han blir undersökt av Zira, en Schimpans som är en högt uppsatt forskare om människor som spelas av Kim Hunter. När Taylor visa mer intelligens än vad en människa på denna planet har tar Zira in honom och visar upp honom för sin make Cornelius(spelad av en utmärkt Roddy Mcdowell). Men Taylor tvingas sitta inlåst i en bur med Nova, en av primitivkvinnorna. Men när Taylor rymmer hamnar han i Orangutangen Zeius vårdnad, den högsta uppsatta forskaren i ApStaden, Kan Taylor bevisa att han är en utomjording? Hur kommer apornas planet att förändras?
” Beware the beast Man, for he is the Devil's pawn. Alone among God's primates, he kills for sport or lust or greed. Yea, he will murder his brother to possess his brother's land. Let him not breed in great numbers, for he will make a desert of his home and yours. Shun him; drive him back into his jungle lair, for he is the harbinger of death”

Planet of the Apes är skriven av mannen bakom Twilight Zone, Rob Serling, och det är exakt vad det känns som, ett långt färgglatt avsnitt av Twilight Zone. Charlton Heston är en perfekt action hjälte för sin tid, med dagens standard kan han verka lite gammalmodig. Sminket är en smaksak om vad man tycker. Det är inte lika detaljerat som 2001 A Space Odessey som också hade avancerat apsmink, men Apornas planet sminket har blivit ett element man bara kan förknippa med filmserien. Aporna är slarvigt framträda, inte skådespeleriet, det är mycket bra, men Gorillorna är lika långa och kraftiga som schimpanserna. Orangutangerna är längre än gorillorna, i verkligheten är gorillor nästan dubbelt så stora som schimpanser, men i denna film har man verkligen inte bryt sig om att ge större personer rollen som gorillor.
” A planet where apes evolved from men? There´s gotta be answer”

Dr. Zeius är en perfekt antagonist, han är inte ond, han bryr sig om att hålla Apornas Planets förflutna hemlig så för att fortsätta hålla harmonin vid liv. Cornelius har en perfekt röst, en av de bästa röster man har hört. Filmen är en av de allra bästa sci-fi flickar någonsin, ett sant mästerverk, OM man snabbspolar till 30 min in, för att det är riktigt tråkigt att se Taylor och besättningen hans vänner gå runt och se sig omkring. Filmen bjuder på nu välkända qoutes som ” Get your stinkin paws of me you damn dirty ape!” och ”You blew it up! DAMN YOU! DAMN YOU ALL TO HELL!” men synd att inte texten på lappen som Cornelius laser I slutet har fått lika mycket igenkännelse.
 
 
Planet of the Apes får 5 guldkameror av 5, seg start men resten är rent filmguld.

 
 Markus

Apvecka! -Tema Vecka # 1
2012-08-27

Jag frågade mina ”kollegor” på denna sida vad som sägs som Tema veckor, det var inte så värst populärt bland dem, så här kommer en! Men vad ska Temat vara? Tänkte Razzie vecka där jag skulle reviewa några av mina favoriter som vunnit Razzie awards. Men efter att tänkt så om jag på APVECKA! Apor är alltid roliga och det finns ett stort urval, men ja har redan gjort listan och 7 filmer ska få en review en film per dag, hoppas ni kommer gilla det.
 
Markus

Howard the Duck (Ingen plockar Howard)
2012-08-25

Baserad av serie tidningen av Steve Gerber, Howard the duck har blivit Marvels svarta får. Tack vare dess flopp väntade man 20 år med att släppa nästa Marvel baserade film, X-men men Howard the Duck blev en kult klassiker med 8 Razzie Nomeneringar och 4 Razzies awards hem kammade + en extra nomenering " Worst movie of the decade" kan då Howard the Duck ha något positivt om sig?
 
"No more Mr.Nice Duck"
 
Howard är en vanlig nobody ifrån planeten Duckworld, där ankor är den dominerande rasen, men en dag sugs han in i ett maskhåls liknande spektakel som får honom flyga igenom universum och landa på planeten Tellus. efter många Ank-relaterade skämt och några golvade skurkar möter han Beverly, spelad av Lea Thompson, en wanna be rock star som sjunger för en lokal bar och vars maneger tar alla dess pengar. För att få svar tar Beverly med Howard till sin forskar kompis Phil, pinsamt framställd av Oscars vinnaren Tim Robbins, men han har bara att berätta sånt som Howard redan vet. Sedan blir Howard och Beverly ovänner och bestämmer sig för att gå seperata vägar. Men för att överleva måste Howard ta ett jobb, men det är inte så lätt när man är en utomjording. Men med Phils hjälp och Dr. Walter Jennings maskin kan det finnas en chans att komma hem, eller värre hämta fler monster ifrån andra planeter...större och ondare monster.
 
" I told you, bird-brain, I am not Jenning anymore! I am now one of the Dark Overlords of the Universe."

Howard the Duck är producerad av George Lucas känd för att producerat andra stor filmer som Star Wars och Indiana Jones filmerna....men med en 40 miljoner budget känade den inte ens tillbaks hälften och fick negativa reviews i mängder. Men trots detta finner jag Howard the Duck mycket underhållande, ett typiskt exempel på en film som är så dålig så att den blir sjukt underhållande. 80-tals kännslan trycks ner i halsen på en som en sån där kabel som används vid alkoholsförgiftning. Ed Gale mannen som framställer Howard i filmen får mer fanmail än för hans framträdande som Chucky från Childs Play filmerna säger han och Mel Brooks sa även " Anyone who was in Howard the Duck can be in my movie".

Howard the ducks kult status är fortfarande mycket stark och för kult älskare som en själv kan jag säga att Howard the Duck är enligt mig, den bästa sämsta filmen

Howard må kamma hem 8 Razzie nomineringar, men här på Filmfett kammar den hem 4 av 5 Guldkameror för att vara sjukt underhållande.

Fornot: Efter att ha sett filmen skyndade jag mig att inhandla en collection av Howard the Duck serie tidningarna
Fotnot 2: Disney hota att stämma Marvel pga att Howard the Duck såg alltför lik ut Kalle Anka, efter detta blev Howard tvungen att ha på sig byxor resten av livet
" according to my lawyers I´ve allways had pants" - Howard i Marvel Zombies 5
 
Markus

Blade Runner
2012-08-25

Många tog Tony Scotts död väldigt hårt och han kommer bli saknad.
Förra gången någon i Scott familjen dog hamnade Ridley Scott i ett
personligt mörker. Han insåg att mörkret han hamnade i behövdes i ett
kreativt syfte för att jobba bort sorgen. Han lade ner sitt Dune projekt och
skapade istället Blade Runner, en mörk vision som anses vara ett mästerverk
inom genren dystopisk sci-fi.
 
Ridley måste verkligen ha varit deppad. Blade Runner blev en väldigt mörk 
film med temat om kontroll och samhällets förfall. Här får vi se världens kanske mest
vackraste och bästa framtidsmiljöer med avgaser, gigantiska byggnader och
neonlampor. Allt komponerat med Vangelis mästerliga musik.
 
"Replicants are like any other machine - they're either a benefit or a hazard. If they're a benefit, it's not my problem"
 
Vi följer Rick Deckard, spelad av Harrison Ford. Han är en cynisk och alkoliserad
Blade Runner-detektiv. Som i vilken film-noir som helst. Hans uppgift är att likvärdera
några replikanter, dvs. robotar med mänskliga drag och känslor. Replikanterna 
har dödat och flytt från deras positioner som slavar. Motvilligt tvingar Rick sig
själv att jaga maskinerna, vars enda syften är att förlänga deras livstider.
 
Som ni märker är ingenting enkelt. Allt är en enda gråzon. Replikanterna 
utnyttjas av deras ägare. Och en replikant, Rachel, får veta att hennes minnen och
liv är falskt. Att hon har varit en replikant hela sitt liv. Den scenen säger allt
om mörkret att förlora kontrollen över sitt öde. Dessutom är filmen ökänd för det svåra
arbetet bakom rullen. Ford och Ridley hade en tuff tid att samarbeta och filmen finns
i flera olika versioner.
 
Rutger Hauer som en väldigt smart, stark, lekfull och framför allt livsfarlig fiende:
Roy Batty.
 
Bortser man från de flygande bilarna och replikanterna, så är detta den mest
verkligaste framtiden vi skådar och lever i idag. Med överbefolkning, avgaser
och oro över våra liv. Och detta är en dyster sanning. 
 
Gillar ni inte samhällskritik och djupare frågor så gillar ni verkligen inte filmen. Men
älskar ni en poetisk historia som väcker tankar och funderingar, då är detta en skön
och behaglig upplevelse.
 
Filmen är min favorit sedan många år tillbaka och hittills en orörd mästare.
5 guldkameror av 5!


Robin
 
 

Exit Speed
2012-08-25

Som en självklar hyllning till John Carpenters Attack Mot Polisstaion 13
kommer Exit Speed. En lågbudget actionthriller med några småkända namn.
Lea Thompson, Desmond Harrington och Fred Ward gör utmärkt bra
prestationer av deras roller.
 
 
Texas under julhelgen. En buss blir attackerad av ett yngre mc-gäng.
Av ren olycka kör bussen på en av medlemmarna och leken blir till
blodigt allvar. Många oskyldiga dödas innan bussen kör in till en
soptipp för beskydd. Detta blir filmens slagfält om överlevnad.
 
Första delen är enbart en långsammare thriller som sätter karaktärerna
i fokus. En bra början som inte skulle hålla genom hela filmen. Tur är
då att filmens skapare visste om detta och sparade det bästa till sist.
Då blir det en cool Die hard liknande känsla med blod, köttsår, bazookas,
hagelbrakare och småfula one-liners. Och den levererar trots sin billiga
budget. 
 
Exit Speed kom ut 2008 och är en av få bra actionfilmer utanför Hollywood.
En produktion jag kommer att se igen. Borde även nämna att en referens
till Mad Max även dök upp ur intet. Alltid lika kul att se sånt!
 
Filmen lyckas hålla mig kvar till slutet och bortser man från ett fåtal
dumma saker så fungerar filmen i mina ögon. 3 guldkameror av 5!
 
Robin
 
 

Maniac Cop
2012-08-23

 Maniac Cop Day
En galning utklädd som polis härjar vilt i New York. Polismannen ger sig endast på oskyldigt folk och ger varje polis i staden ett dåligt rykte. Dektetiv Frank McCrae(spelad av b-films stjärnan Tom Aktins) tar sig an fallet. Han teamar upp med en kvinnlig polis Theresa Mallory . Man finner snart en misstänkt, polisen Jack Forrest blir anklagad för mord på sin fru. Samtidigt gräver Frank upp en massa fakta om en viss Matt Cordell, en super polis som blev felaktigt dömd till Sing-Sing fängelset efter konsperation och blev mördad av de männ han en gång arresterat.  Vad har Polishuset i New York för lik i garderoben? Är Jack Forrest skyldig till alla dessa mord? Kan Matt Cordell ha svaret till gåtan?
 
Maniac Cop är en thriller skräckis från 1988 med b-films giganterna Tom Atkins känd från John Carpetner filmerna Halloween 3 Season of the Witch och The Fog, och Bruce Campbell, legendariska Ash Williams från Evil Dead filmerna i rollerna, Sam raimi, ressigören bakom Evil Dead och Spiderman trilogierna har även ett cameo som reporter. Monstret i filmen påminner mycket om Jason Voorhees från Fredag den 13ne filmerna om man slänger in ett Dirty Harry drama. Tyvärr har den med tiden blivit allt mer okänd oh endast die-hard kult films intresserade har hört talas om den. Synd för att den är myket bra. Seriös polis thriller med en Jason liknande mördare kanske inte låter som den bästa skräckisen, men den duger mer än gärna som en thriller och blir underhållande pga bra skådespeleri, klyftiga gåtor och en jäkligt cool/intressant filmskurk. Och jag kan väl lika gärna erkänna sanningen, Maniac cop trilogin är mina favorit slasherfilmer därför kommer jag gå igenom dom andra 2 härnäst.
Maniac Cop får starka 4/5 guldkameror av mig.
 

Markus

Maniac Cop 2
2012-08-23

 Maniac Cop Day
Matt Cordell är tillbaka i stan för att färga gatorna röda med blod. I denna uppföljare får vi ett par nya karaktärer, dektetiv Sean McKinney spelad av Robert Davi, Susan Riley spelas av Claudia Christian och Turkell, seriemördare som fokuserar mest på strippor och prostituerade, Han spelas av Leo Rossi och är helt psykopatisk i denna film.
” It must be visiting hours, 'cause my friend is back!

Cordell överlevde händelserna från förra filmen och vandrar än en gång bland oss dödliga. Efter att ha  mördat en person från förra filmen (inga spoilers) tar Sean Mckinney på sig fallet att få Officer Cordell under jord en gång för evig. Matt blir kompis med en annan seriemördare, Turkell, som ger han skydd i sitt hem där ingen ska kunna hitta Cordell. Men när Torkell blir arresterad ger sig Cordell ut för att hämta honom, vilket leder till vad många fans kallar trilogins höjdpunkt, en polis massaker, men galenskaperna slutar inte där, tillsammans med Turkell, en kidnappad polis och ett gäng fångar, kapar Cordell en buss och siktar in sig på Sing-Sing fängelset, där Cordell blev mördad. NU ska Matt Cordell äntligen få hämd.
Maniac Cop 2 kastar nu bort skräcken och har färvandlats till en actionthriller. Bruce Campbell och Laurene Landon från första filmen återvänder för en stund men filmen fokuserar mer på Cordell och de nya karaktärerna. Maniac Cop 2 anses vara Terminator 2 utav serien, de nya karaktärerna är identiska Frank McCrae och Theresa Mallory i sättet. Jakt scenerna i filmen är mer koigrafierade, så är också slagsmålen och stunten, men de flesta som ser filmen kommer troligtvis hålla med om att högpunkten i Maniac Cop 2 är när Cordell marcherar in i polishuset med en kpist och skjuter hejvilt. Kameravinklarna, blodseffekterna, ett mycket avancerat kast med gammal polis som flyger igenom många bås. Filmens klimax är också mycket facinerande för denna sortens film, och tro mig när jag säger att det slår eld och lågor om den.
Maniac Cop 2 får 4.5/5 guldkameror av mig.

“Shooting Cordell is only good for getting his attention.”

 
Markus
 

Maniac Cop 3
2012-08-23

Maniac Cop Day
MANIAC COP 3 Badge of Silence
När en gammal kollega till Matt Cordell blir skjuten av en gisslan och media får henne att framstå som mördare ger sig Cordell ut för att rentvå hennes namn. Handligen utspelar sig på ett sjukhus där även Rober Davis karaktär från förra filmen också befinner sig där. Trots att Maniac Cop serien inte längre är skräckfilmer så har karaktärerna skräckfilms attityd, sjuk sköterskorna är slampor, de manliga arbtarna är kåta dynghögar, doktorerna/cheferna är rövhål. Det är riktigt uppenbart vilka I filmen som kommer dö och de flesta man räknat vilka det är dör. Maniac Cop 3 saknar känslan som första Maniac Cop hade, och Maniac Cop 2 var så actionpackad så att den skadar Maniac Cop 3 som saknar  ett stort pack action. Slutet bjuder dock på en mycket coolt gjord jaktscen där Matt Cordell jagar hjältarna i en brinnande polisbil, också han själv brinner som bara fan.
 
"Finish it!”

Maniac Cop 3 försöker blanda skräck och action men slänger också in sjukhusdrama, voodoo och Fredag den 13ne karaktärer. Denna film är den som folk inclusive jag tycker minst bäst om eftersom att den saknar lika mycket avancerad action som Maniac Cop 2, och har inte samma kuslig atmosfär som första. Vi har sett bi-karaktärer i 1000 tals skräck filmer, Robert Davis karaktär är lika laidback och den fattige mannens Dirty Harry som han var i förra filmen och Matt Cordell tar sig an många smällar och mycket eld som i tidigare fimen.
Maniac Cop 3, Badge of Silence får 3 av 5 guldkameror

Det kom endast ut 3 filmer som handlade om William Lustigs(ressigör, Maniac, Uncle Sam) och Larry Cohen (writer, It’s Alive) Matt Cordell. När de kom ut fick de kritik av både av kritiker som tykte att de kunde ha gjort mer med sin avancerade handling(första filmen), och polisen som inte gillade iden om att mördaren gick runt med polisuniform. Matt Cordell spelas av Robert Z’Dar, en tidigare polis, i varje film. Serien har fått kult status och Maniac Cop 2 har blivit den mest hyllade utav de 3. Men på tidigare år har de blivit mindre välkända och glidigt undan många action älskare och för det mesta kultfilms älskare som känner igen dem. Men filmernas fan har förrsökt att ge filmerna mer igenkännelse, till exempel ManiacCopFans, en hemsida som just nu ligger nere hade forum, trivia och bilder som man inte skulle kunna hitta någon annanstans. Matt Cordell har också blivit en av de karaktärerna som blivit vald till att delta i kommande flash spelet TerrorDrome, där man kommer kunna spela som  Michael Myers, Jason, Freddy Krueger och Chucky, men också mindre kända karaktärer som The Tall Man (Phantasm), CandyMan och Maniac cop. Första filmen har nu också fått en Blu-Ray relese.


Maniac Cop I Terrordrome

Det har nu snackats I ett par år om en uppföljare eller en prequel till serien som fortfarande är långt ifrån produktion, men tack vare kultstatusen är inte Maniac Cop helt bortglömd. Helt klart 3 av mina favorit filmer Och helt klart en av mina absoluta favorit trilogier.
 
Matt Cordell aka. Maniac Cop


Markus

Johnny Mnemonic
2012-08-23

Jag vill verkligen gilla filmen. Tro mig! Storyn är bra och cyberpunk
känslan ligger tätt med fantasin om mänskliga internethackers.
Men något är väldigt fel med filmen. Skådespelet är en stor faktor till
hur dålig filmen faktiskt blir. Även det plötsliga slutet avbryter filmen 
innan det ens blir intressant.
 
 
Vi följer Johnny, en datahacker som kan lagra infomation i skallen.
Hans senaste uppdrag gör honom till en levande måltavla för Triaden
samtidigt som en storvuxen galning spelad av Dolph Lundgren beslutar
sig att döda Johnny utan anledning. Samtidigt måste Johnny hitta sin
kontakt för att bli av med informatonen innan hans huvud sprängs.
 
Det låter som en bra story, jag vet! Förutom Dolphs onödiga och
omotiverade galning, Street Preacher. Men det fungerar bara inte.
Jag ville se en elektronisk mardröm med coola cyborgs och grymma
vapen. Men istället får man en soppa med Keanu Reeves, Ice-T och
Henry Rollins. I denna gäspfesten är däremot miljön häftig och mörk.
Och de internet hackande scener vi får se är riktigt grymma! Lika b
som filmen Tron, men bättre än resten av Mnemonic.
 
 
Filmen vet inte ens vad den vill. Ska den vara smårolig och en censur
från vad den vill visa. Eller ska den vara ganska läbbig och brutal.
En sak är säker. Den lyckas inte.
 
Tillsist kommer dombeslutet. I min mening är den inte bra nog för en
2:a. Så det blir 1 guldkamera av 5. Å andra sidan skulle en bra remake 
kunna rädda filmen från total undergång. 
 
Robin
 
 

Scanners
2012-08-18

Alla som haft en migrän vet hur jävligt ont det gör att ens röra sig.
Tänk er om den migränen kunde smitta sig till andra? I Scanners följer
vi en civilist begåvad med psykisk förmåga. Denna kraften förstör hans
inre, men en doktor hjälper honom kontrollera kraften. Cameron Vale inser
snabbt att han inte är den enda Scanner som existerar. Den onda Darryl 
Revok är ett extremt exempel på hur vansinnig man blir av kraften.
 
Kampen mellan Darryl och Cameron är en farlig resa och en utmaning för
båda karaktärer. En kamp om överlevnad där oskyldiga dör av terror och
intensiva smärtor. Skådespelet varierar tyvärr alltför mycket. Camerons 
skådespelare måste vara en robot med sina fula och opersonliga beteenden.
Men detta är tveklöst Michael Ironsides bästa rollprestation någonsin som
Darryl!
 
 
We're gonna do this the scanner way. I'm gonna suck your brain dry!
 
Även om få känner igen skådespelaren så är han mest känd som Arnolds
fiende Richter i Total Recall. Eller kanske som rösten till Sam Fisher från
de tidigare Splinter Cell spelen. 
 
 
 
Filman har några få bra sekvenser. Däremot är resan till dessa scener
inte lika minnesvärda. Och inte förrens i tredje filmen lyckades man göra mer
explosiva resultat av Scanner-kraften som hålls tillbaka i ettan och tvåan.
Men det mest minnesvärda är en scen där Darryl spränger ett huvud i bitar med
bara tanken. Eller slutduellen då Darryl visar sin sanna galenskap och makt mot
Cameron Vale. Det är en scen som gör mig nöjd över att ha skakat hand och fått
autograf av Ironside!
 
De mest ikoniska scenerna är klassiska och går till historien.
Resten av filmen är däremot inte lika minnesvärd. 3 av 5 guldkameror.
 
Robin


 

The Burma Conspiracy
2012-08-17

"Sprängfylld med action" står det i stora bokstäver på filmens omslag.
Det är ingen bra beskrivning. Filmen fokuserar med på thriller-känslan 
och karaktärer. Det finns ett fåtal actionscener och de är korta. Men de
är rysligt bra gjorda! Iallafall till viss del. Innan den enarmade mannen beslöt
sig för att filma en skakig actionsekvens som inte passar in i stilen.
 
 
Largo Winch är en fransk miljonär som spenderat stort intresse i djungeln.
Hans affärsintresse har försvunnit och han vill sälja företaget och ge resten av
pengarna till välgörenhet. Men innan han vet ordet av det blir han misstänkt
för brott mot mänskligheten!
 
 
Under filmens gång försöker han ta reda på vem som egentligen ska köpa
hans företag och vad som händer. Tillskillnad från förra recensionen av
Shanghai så fattar man denna filmen. Iallafall till grunden. Den gör lite
missar här och där, fast betalar av sig med bra stunts och miljöer.
 
Sharon Stones karaktär som den arga åklagaren påminner starkt
om hennes prestation i Total Recall som Quiads fru Lori. Och det
välkommnar jag, även om hennes skådespel är lite överdrivet och inte
passar in i det seriösa.
 
Från min utvärdering av filmen kan man säga följande: jag har inte läst
böckerna. Jag visste inte ens om att detta var en uppföljare förrens nu.
Fan, jag visste inte ens att den var halvt fransk! Men den var häftig och
underhållande, även om jag inte kan referera till nån cool scen förutom
biljakten i början. 
 
Filmen får 3 guldkameror av 5.
 
Robin

Shanghai
2012-08-16

Mikael Håfström är en av Sveriges kämpar inom Hollywoods filmindustri.
Och innan Ritualen gjordes skapade han en thriller i asiatisk miljö. Det
låter bra på pappret och visst är den skön att kolla på, men den har sina
djupare dalar och resultatet blir ett ytligt drama med bra skådespelare.
 
John Cusack spelar agenten Paul Soames i ett krigshärjat Shanghai
under världskriget. Shanghai försöker desperat överleva sina motståndare,
japan. Men när Pauls vän dödas i ett mord blir Paul indragen i en maffias
makt där han tvingas ta reda på varför hans vän dog. Saker kompliceras då
Pauls relation till maffiakungens fru blir lite väl intensiv.
John Cusacks andra film med Håfstöm efter 1408.
 
Som ni kanske märker är storyn ganska simpel. Den har allt som en klassisk
film-noir thriller bör ha. Kärlekshistorier, maffiagäng och enstaka actionscener.
Tyvärr är det bara maffiadelen som fungerar lyckat. Chow-Yun Fat gör ett utmärkt
skådespel som den ovanligt glada och tillmötesgående maffiakungen Anthony. 
Olyckligvis blir hans hot ganska tomma då han fråmstår som vänlig mot Paul.
 
Chow Yun-Fat är känd från många av John Woo's tidigare actionfilmer.
 
Kärlekshistorien har tid på sig att utvecklas, men den fastnar tyvärr och blir inget
intressant. Dessutom avbryts actionsekvenserna med ett klipp till nästa scen.
Som om våldet var onödigt och drog ut på tiden. Filmen är även svår att hänga med
i. Men den har har ett lyckat tema och är vackert gjord med bra kamerabilder och
rysligt vackert ljus som alltid passar in. Endast bra musik behövs för att utveckla 
känslan. Men kommer filmen plockas upp och spelas igen? Liten chans.
 
Betyget blir 3 guldkameror av 5. En svag trea, men inget mer.
 
Robin

Bubba-Ho-Tep
2012-08-13

Skaparen bakom kultklassikern Phantasm, Don Coscarelli tar nu en helt ny approach och gör nu en komedi. En man från en annan dimension och gör döda människor som slavar(som i sin tur ser ut som Jawas från Star Wars), men Bubba Ho-tep handlar om Elvis Presley och nej det är inte en biografi. Många år tidigare bytte Elvis( Bruce Campbell, The Evil Dead) identitet med en Elvisimitatör för ett par dagar för att kunna ta det lungt ett tag. Men Elvisimitatören dör och ingen tror tror på att den riktiga Elvis Preasley är Elvis. Nu är Elvis pensionär och spenderar slutet av sitt liv på ett ålderdomshem och har även prostata-cancer. Bland pensionärerna finns det en svart man, spelad av Ossie Davis, som uppger sig vara John F. Kennedy, som inte alls blev skjuten utan bara omflyttad och omfärgad av regeringen, ingen tror på han heller. Men "The King Of Rock and Roll" har större problem än att ingen vet vem han egentligen är, då en mumie börjar suga ut stjälarna ur de boende på ålderdomshemmet. Mumien råkade falla ur en lastbil då den blev flyttad till ett museum och måste ha stjälar för att överleva. Efter att blivit attackerad av en gigantisk scarab (skalbagge) börjar Elvis med hjälp av JFK planera hur de ska sätta stopp för mumien. "The King", "The president" mot "The Pharao".
 

- “He had me on the floor and had his mouth over my asshole!”
- ”A shit eater?”

 

Bubba Ho-tep är baserad på en bok av "Joe R. Lansdale". Bruce Campbell är lika awesome som vanligt och gör ett riktigt bra jobb som Elvis Presley. Ossie Davis spelar en bra JFK, och jag gillar att man inte får veta om han verkligen är JFK eller bara galen. Bruce Campbell är en av de bästa Elvis imitatörer jag nånsin sett. Hans sätt att ha inre dialoger påminner om Hunter S. Thompsons "Raoul Duke" från filmen "Fear and Loathing in Las Vegas".  Filmens ålderdoms-skämt fungerar verkligen, ett ämne väldigt många andra filmer totalt misslyckas med tyvärr.

 Don't make me use my stuff on ya, baby!”

 

Filmen får 3,5 av 5 guldkameror för sin b-aktiga handling och sin humor, en av de bästa framträdanden av Elvis jag sett. Se den för ett gott skratt.

Markus

 

Cliffhanger
2012-08-12

Ibland behöver man fråga sig själv om svaren på livets gåtor. 
Smakar de röda äpplerna bättre än de gröna? Är melodifestivalen
verkligen så bra? Är Sylvester Sallone underskattad? Svaret på 
sista frågan kan besvaras enkelt om man har sett Cliffhanger: NEJ!
Stallone spelar Gabe, en f.d bergsklättrare som kallas in på ett
räddningsuppdrag då ett flygplan krockat i de Klippiga Bergen.
Gabe och hans kollega upptäcker att flygplanet är kapat av den
kyliga och jobbiga terroristen Eric Qualen, spelad av en utmärkt 
John Lithgow. Klättrarna tvingas hitta tre väskor fyllda med pengar
som ligger nånstans i det snöiga landskapet. Gabe flyr och vill 
hitta väskorna innan fienden. Kampen om överlevnad har bara börjat!
 
Och vilken kamp det blir! Actionsekvenserna är fantastiska med 
dödliga stunts och farliga fällor. Landskapet är oerhört vackert
men vinklas till höjdskräck många gånger om. Det är tveklöst en
Die Hard-liknande upplevelse fast förutom one-liners och mycket 
skjutvapen. Men anledningen kan vara att regissören Renny Harlin
även gjorde Die Hard 2
Trots detta finns det ett minus. Kvinnan Jessie. Bra karaktär men 
hemsk i actionsekvenser. Ingen kan vara så värdelös i en pressad
situation. Hon är ju räddningpatrull och borde veta lite om överlevnad!
Utöver detta är den en solklar klassiker som självklart håller sig idag.
Scenen när flygplanet kapades gjordes med riktiga stuntmän i en
tagning som är lika farlig som spektakulär!
 
Jag vet att jag har delat ut lite väl många fyror.
Så filmen får: 3 guldkameror av 5.
 
Robin
 

Crazy, Stupid, Love
2012-08-12

Kärleken har kallnat. Känslorna ersätts med medelålderskriser.
Det var inte otippat att Emily ville ha skilsmässa. Ändå blir Cal 
förstörd. Han blir ännu mer deprimerad då han får veta att hon varit
otrogen. Men på vägen in i sin mörka sorg träffar Cal en kärleksmästare,
Jacob Palmer. Jacob ser det som en utmaning att få Cals liv på rätt spår
igen. Resan dit blir händelsefylld och för oss i publiken en komisk tragedi.
 
 
Filmen heter Crazy, Stupid, Love och är en väldigt lyckad Steve Carell film.
Jag gillar Carells filmer, men denna är nog bäst! Den håller en bra balans 
mellan sorg och lycka. Dessutom har alla filmens karaktärer kärleksproblem
vilket är mycket roligt och intressant att följa. Personligen tycker jag väldigt
synd om Cal. Han försöker undvika Emily när hon vill förklara varför hon
var otrogen. Hade jag varit i samma possition som Cal så hade nog jag
gjort som honom även om jag ville ge henne kärlek.
 
 
Få filmer lyckas kännas så verklighetstrogna och ändå lyckas
behålla filmens komiska distans. Många gånger används det klyschor
fast på ett komiskt sätt och vändningen mot slutet är riktigt bra! 
Crazy, Stupid, Love visar att även komedier kan ha överraskningar
och ett mycket välskrivet manus.
 
Filmen får även en skeptisk person som mig att få en klump
i halsen. 4 guldkameror av 5!
 
Robin

In God We Trust
2012-08-10

Medans jag besökte Powell’s Bookstore var det en bok i skyltfönstret som verkligen fångade mina ögon, "Marty Feldman - The Biography of a Comedy Legend".

Marty Feldman är en av de största inom komedin. Hans komedi-serier på BBC öppnade grindarna för Monty Python och förändrade brittisk komedi för evigt. Hans roll i Mel Brooks komedi "Det våras för Frankenstein" (Young Frankenstein) gjorde honom till filmstjärna och Marty började skriva manus till lång-filmer istället. Hans första film, "Glöm inte Kamelerna"(Last Remake Of Beu Geste) som blev en medelmåtta succe och sen var det hans andra film "Vi Litar På Gud" som blev en flopp. Men hur kunde detta geni misslyckas inom komedi?

 

Marty spelar munken Broder Ambrose som ger sig ut på ett uppdrag för att samla ihop pengar till sitt kloster, han möter Dr.Sebastian Melmoth som spelas av Peter Boyle( Pappa Frank från "Everybody Loves Raymond"). Sebastian har en kyrka på hjul och har tappat det mesta av sin tro. Ambrose blir då vän med Mary som är prostituerad, hon hjälper Ambrose med sitt uppdrag. Men folket i staden är upptagna med att skänka pengar till Armageddon T. Thunderbirds(spelad av Andy Kaufman) kyrka, en korrupt präst som tömmer folkets fickor på pengar genom att säga att han kommuniserar med Gud. Men är det samma gud vi tror på eller går folkets pengar till en pengaslukande maskin?

 

“Oh and by the way, I think I love you. Do you mind?”

 

In God We Trust är verkligen inte Martys bästa film. Han har gjort 3 minuter långa sketcher om religion som har framkallat fler skratt än denna 97 minuters långa film. Skådespeleriet är bra, det är endast storyn som är svag, få riktiga skämt och en mycket utdragen (men imponerande) jaktscen. Kaufmans framträdande är underhållande som korrupta Armageddon, Richard Pryors cameo som Gud var mycket lustigt, Pryors stand-up shower innehåller mycket snusk och elakheter (kort sagt de är lysande!). Romansen mellan Mary och Ambrose är ointressant och gick för snabbt. Inte många plus i kanten men ändå värd att spana in, det ligger en mörk sanning om kyrkans korruption bakom skratten.

 

In God We Trust får 2 av 5 Guldkameror av mig.

 

Vill du se Marty Feldman på topp? Spana då in hans sketcher från tv-showen på BBC eller "Det våras för Frankenstein". Kolla även in "Last Remake of Beu Geste" om du vill se något som Marty har regisserat.

 

“Money can't buy happiness! Only POWER can do that! “

 

 

Markus

 

25th Hour
2012-08-09

För ett tag sen så såg jag en väldigt bra film som jag har svårt att glömma. Den ligger nu i min filmhylla.
Den heter "25th Hour" och har skådespelaren Edward Norton i sig som är känd för "The Incredible Hulk", "American History X" och "Fight Club".
 
Montgomery Brogan (Edward Norton) är en droghandlare, han åker en dag fast av polisen och han får 7-års fängelse som straff. Nu har han 25 timmar på sig i frihet innan han ska åka till fängelset.
Under dom här 25 timmarna så lär han sig så mycket mer om livet än vad han någonsin har gjort innan.
 
 
 
 - I tattooed "survive" on my hand the night before I went away to prison. And I did. We do what we have to do to "survive".

Jag kan nog inte komma på en annan film som man har blivit tagen av så emotionellt av innan. Den väcker många tankar inom en. Monty är ingen som man kan känna synd för, eller tycka om. Däremot mer mot slutets gång så får man flera tankar om att det känns som att han har ändrat sig och verkligen vill ha ett nytt liv som inte innehåller kriminalitet. Man får mer och mer sympati för honom desto mer minuter av filmen som går.
Jag gillade att hans två bästa vänner inte heller var perfekta. Dom hade sina problem både två.

Jacob som är en förvirrad drama-lärare och verkar ha fått känslor för sin elev Mary (Anna Paquin), Frank som är en förmedlare med höga kort och som spelar med höga investeringar mot folk. Lever fortfarande det vilda party-livet.
Hur karaktärerna porträtteras tycker jag är lysande. Det är något sorgligt över allt. Ett mörker.
Början av filmen går att analysera på många sätt. Monty räddar en herrelös hund som är redo för döden. Trots att hunden har gjort ont mot honom och att vännen protesterar mot det hela så tar Monty hand om hunden och vårdar den. Detta ska väl visa att han inte är helt kallhjärtad.
Allting handlar mycket om vänskap och frihet, att de valen man tar avgör hela framtiden.
Filmen hade ett väldigt häftigt film-filter som gjorde dom mörka färger mer kontrastrika och mer innehållsfulla. Spike Lee som är regissören har gjort många independent-filmer sen förr och nu ska antagligen regissera nyversionen av den asiatiska "Oldboy". Ska bli intressant!
 
 - If you do something wrong in life,you've only got yourself to blame.Right?
 
 

Jag ger filmen 4 av 5 guldkameror!
 
 
 
Filmen har väldigt bra musik (här, om ni vill lyssna på soundtracket:
http://www.youtube.com/watch?v=ihmeUP0HyEQ&feature=related
 
 
Joel

Dune
2012-08-08

Vissa filmer är dömda att misslyckas. A.I, Batman och Robin, Catwoman och så
finns det denna. Dune. Baserad på en bästsäljande bok och tänkt sig att
regisseras av Ridley Scott. Men när Ridley ville göra den häpnandsväckande
"Blade Runner" skickades en massa förslag på regissörer som skulle få regissera "Dune". Resultatet
blev otippat nog David Lynch.
 
Långt in i framtiden, år 10191, är två planeter i krig om den heliga
planeten Arrakis, även kallad Dune. Planeten har en helig krydda
som i fel händer kan skappa total kaos. Den perversa baronen Harkonnen
har sin egna arme, bland annat med sångaren Sting som gör otroligt bra
ifrån sig. Och Brad Dourif är läbbig som bi-roll. Mot baronen finns en krigare,
spelad av Kyle McLachlan tillsammans med Patrick Stewart och Blade Runners
Sean Young. Och musiken av Toto såklart!
 
Stings roll har liten dialog men är rysligt bra!
 
Som ni märker finns det en stor samling skådespelare. Och som kult-films fantast
blir man läskad av att bara prata om filmen! Däremot blev den en flopp på 
biografer. Lynch vill inte ens nämna filmen och producenterna obducerade bort 
viktiga nyckelmoment som gör historien osammanhängande. 
 
He who controls the Spice, controls the universe!
 
Trots allt älskar jag filmen. Den är som en riddarhistoria, med skådeplats i
rymden. Allt från de gigantiska ormarna, till den sandiga planeten och de 
supersoniska skrikvapnen. När man sett den några gånger fattar man allt. Och
sevärd är den! Ett okomplett och historiskt film-mästerverk!
 
4 av 5 guldkameror!
 
 
Robin

Tokyo Raiders
2012-08-07

Jag förväntade mig ingenting. Den senaste Asiatiska film som jag såg
var ingen höjdare. Men detta var bra! Den innehöll överaskande bra 
blandning och gjorde ett bra resultat! 
 
Macy ska just gifta sig, men mannen dyker aldrig upp. Hon försöker
kontakta sin man men inser snart att han verkar vara som bortblåst från
jordens yta. Samtidigt jagas hon av en döende maffiakung som vill få tag på 
hennes man.
 
Historien börjar med medelmåttig slappstick-komedi, då en av karaktärerna
slåss mot maffiagänget. Han har samma utrustning som James Bond och
det känns lite fånigt. Ända tills resten av filmen visar ett bra upplägg. 
Blandat med humor och vissa riktigt spännande och coola actionscener.
Ibland överaskar man med drama. Den vackraste scenen är när Macy
blir full och deprimerad över sin man och sitt brutna hjärta. Sympatin
utvecklas, särkilt för Yung som förgäves vill visa sin nyfunna romans med
Macy när han bara misslyckas och gör bort sig.
 
 
Mot slutet försvinner däremot spänningen till viss del. Man kunde ta filmens
bästa actionscen mot slutet istället för en båtjakt som inte känns så 
kampsportsaktig. 
 
Men resten av filmen har det bästa man vill se i en skön action-rulle!
Jag fick just veta att det finns en uppföljare "Seoul Raiders". Hoppas
den är lika överraskande!
 
Filmen får 3 guldkameror av 5!
 
Robin

King of Comedy
2012-08-07

Det finns filmer som är obehagliga som Texas Chainsaw Massacre (Motorsågsmassakern) där obehagligheten kretsar om hur illa huvud-karaktären behandlas/torteras. Det finns den där obehagliga känslan att nånting kommer hända/hoppa fram hastigt som i Halloween. Sen finns det obehagligt i som att någon är nesatt av dig, avgudar den jord du går på lite för mycket och vars liv kretsar runt dig. Detta är fallet i Martin Scorsese’s King Of Comedy med Robert De Niro och Jerry Lewis.

Robert De Niro spelar Robert Pupkin, en autograf-jägare som är besatt av Jerry Langford (Lewis), som är en berömd programledare över en talk-show. Robert drömmer att få framträda på Langfords program med sitt stand-up nummer. Efter att smygit sig in i Langfords limousin och gett Langford sitt telefon-nummer får Robert för sig att de två är bästa vänner. Han spenderar många timmar med att vänta på Langford’s kontor men blir utkastad till slut. Langford får nog när Robert lyckas ta sig in i Langfords hus och vägra gå och krossar allt hopp Robert har att få vara med i program. Det enda vettiga i denna situation? En kidnappning! Med hjälp av Rita, en kvinna som är lika besatt av Langford som Jerry är, utför de en snabb kidnappning med hårda krav för att släppa deras idol fri.
 
 

“I'm gonna work 50 times harder, and I'm gonna be 50 times more famous than you.”

“Then you're gonna have idiots like you plaguing your life!”

 

King of Comedy är en av Scorseses roligaste filmer och en av de mörkaste. Både Robert De Niro och Jerry Lewis skiner i denna äckligt obeväma historia om idoldyrkan på för hög nivå. Från början till slut kommer du ha en oerhört oangenäm känsla och ha en rejäl tankeställare om vad som pågår inombords i Robert Pupkins skalle.

“Better to be king for a night than schmuck for a lifetime.”

 

Inte så mycket att säga om denna film annat än obekväm och rolig. Inte den bästa från Martin Scorsese men ändå ett ton av kul. Det är synd att den inte är lika välkänd som Goodfellas, Casino eller Taxi Driver men se den gärna om du kan få tag i den.

 

Filmen får 4 av 5 guldkameror guldkameror av mig.

 

 


Markus

Videoblogg!
2012-08-06

Just nu så har "Film Fett" gjort sin första videoblogg (eller kallar man det vlog nu för tiden?)!
Den kommer laddas upp så småningom i alla fall!
I denna videblogg kommer vi tala om Zack Znyders uppkommna "Man of Steel" och även hans tidigare filmer.
Blir lite intressant diskussion runt det hela. Hoppas ni fortsätter följer!
 
Ha det gott!

En gång i Phuket
2012-08-06

"En gång i Phuket" är en hyfsat ny svensk film och är gjord av Staffan Lindberg. Föregångaren var "Sommaren med Göran" och innehöll nästan exakt samma skådespelare.
 
Sven (Peter Magnusson) lever ett uttråkat liv. Han är smått deprimerad. Till slut så bestämmer han sig att göra något åt sitt liv och säger upp sig från sitt jobb. Han tar flyget mot Thailand och ska skriva en bok men samtidigt så stöter han på kärlekstrubbel.
 
 
Själva filmen var smått underhållande. Jag tyckte den hade sina skratt, speciellt när karismatiska David Hellenius är med som stöddig resort-guide.
Jag fann ändå trots allt "Sommaren med Göran" mer underhållande på grund av sin mer intressantare handling och även den bra humorn. Tyckte att "En gång i Phuket" kunde ha lite gamla skämt som vi har hört innan. Det imponerade inte totalt. Men jag tycker ändå att den är godkänd som svensk komedifilm enligt mig. En riktigt "feel-good" film som man kan säkert se om igen! Den är lite lätt klyschig och man märker att den är rätt mycket inspirerat från amerikanska romantiska komedier. Men på det viset, så lyckas den rätt bra.

En härlig kemi mellan alla skådespelare, och man känner att dom trivs med varandra lika bra som dom gör bakom duken som framför! Peter Magnusson ska väl vara lite väl klumpig och ibland är man rädd att han ska göra bort sig totalt! Som tur är så är det inte massa kiss och bajs-humor. Det är mer seriös humor. Man skrattar definitivt. Skådespelaren Susanne Thorson som ska agera mot Peter Magnusson är faktiskt rätt förvånande bra! Har inte sett henne i så mycket innan, men hon gjorde ett bra första intryck! Jenny Skavlan (Fredrik Skavlans brorsdotter) som spelar god hippie är också rätt skaplig i sin roll!
 


- Jag kommer vara så jäkla positiv nu framöver! Jag kommer säga ja till allt!
- Följer du med på bergsklättring imorgon?
- Nej för fan...
 
 
Jag ger den 2 av 5 guldkameror.


Om du ska kolla in "En gång i Phuket" rekommenderar jag lika gärna att du ser också "Sommaren med Göran", kan garantera att den bjuder på rätt många skratt. Det som är mest negativt är väl all förutsägbarhet.
Finns förstås bättre svenska komedier där ute. Men om du är sugen på något mer nytt, kör på denna!
 
 
Joel
 

The Munsters
2012-08-06

En av mina älsklingar till tv-serier, "The Munsters" från 60-talet handlar om en familj av monster, pappa Herman är Frankensteins monster, mamma Lily är vampyr, deras son är en varg pojke. Med familjen bor också Farfar Munster (vampyr) och Lilys systerdotter Merlyn som inte alls är ett monster och anses vara handikappad av resten av familjen. Serien var 1 av 2 av sitt slag under sin tid, konkurrenten "Addams Family" handlade också om en kuslig familj som skrämde slag på grannskapet. Varje avsnitt hade olika handlingar som kretsade runt en familjemedlem fast fokuserade på Pappa Herman. Kort sagt, det påminner om "The Simpsons". En trög familjefar, en hemmafru, en busig son, en normal/smart flicka och en galen farförälder.

"The Simpsons" paroderar till och med denna liknelse i ett av Halloween avsnitten.

 

1966 kom "MUNSTERS GO HOME!" ut på teater och var en av 5 filmer totalt (inklusive en tecknad film), fast var den enda som nådde biograferna. Familjen Munsters ärver en herrgård i England samtidigt som andra släktingar blir rasande när de får beskedet. The Munsters måste bort! Två kusiner försöker skrämma bort dem men blir själva skrämda när de ser Herman. Kommer the Munsters få behålla herrgården? Hur har Farfar Munster blivit en varg? Kommer Herman med sin älskade bil "The Dragula", vinna årets race?

 

MUNSTERS GO HOME har både plus och minus i sig, det som man märker först är att hela filmen är i färg (serien var svartvit). Herman och Farfar Munster är mindre roliga och har inte lika mycket hyss för sig t.ex
Farfar Munsters olika trolldrycker brukade alltid ställa till roliga satyg samtidigt som i filmen är hela hans skämt att han är en hund.....illa. Atmosfären från serien är borta totalt, till och med de scener som utspelar sig där serien utspelar sig känns fel. Vare sig du har sett serien eller inte kommer du nog inte gilla denna film.

"The Addams" filmerna som kom ut under 90-talet (borträknar den 3dje utan Raul Julia och Christopher Lloyd som var skit) lyckades med både att hylla den gamla tv-serien och uppdatera serien för yngre biobesökare och hålla publiken underhållna. Visst, "The Munsters" - filmen kom ut på 60 talet och "The Addams" under 90-talet, men ändå, "Munsters Go Home" var en bio-flopp men är den bästa av Munsters filmerna. Filmerna som släpptes direkt till DVD får denna film framstå som en Stanley Kubrick film...

 

"Munsters Go Home" får 1,5 Guldkamera av mig. 

 

Filmen har dock lyckats få med alla skådespelarna som var med i tv-serien.

- “The last time you hypnoticed me, I woke up in the morning and my wallet was gone”

- “Herman, that was just a coincidence.”

 

Markus

Ceremonin - The Ceremony
2012-08-05

"The Ceremony" - Ceremonin är en ny romantisk dramakomedi som bygger på det gamla Romeo & Julia-stilen. Kille vill ha tjej, tjej ska gifta sig med annan. Tjej är inte kär i personen hon ska gifta sig i och är väldigt osäker över vem hon vill ha.
Det som skiljer sig här däremot, är själva kemin i karaktärerna som inte är något att ha alls.
Sam är en vanlig ung kille som tar med sin vän Marshall på en resa, han yttrar sig tydligt om att resan är för att återuppväcka deras vänskap. Detta är tydligt fel, och Sam lurar bara med Marshall för att vinna tillbaka sin gamla flickvän Zoe (Uma Thurman) som nu ska gifta sig med en irländsk kille vid namn Lee Pace. Det går inte långt inpå när man förstår att Marshall börjar inse att Sam bara lurat med honom och manipulerat honom hela vägen.
 

"Sam, quit standing on your toes. I like you, just the way you are."
 
 
Denna filmen var ett riktigt bottennapp. Humorn var inte rolig. För mycket överdrivet och man kände inte så stark sympati för huvudkaraktären på grund av hans naivitet och barnslighet. Han var jobbig och man blev lätt irriterad på honom. Hans vän Marshall, som följer med får man mycket förståelse för, och man kan knappt begripa varför han hänger kvar med Sam överhuvudtaget.
Sam har svårt att släppa taget. Hans karaktär är omogen och han känns inte redo helt enkelt för något. Han är oärlig och falsk. Zoe är svag i sin roll och jag tycker hon försöker komma i sin karaktär men att det inte riktigt passar. Vissa dialoger ur manuset känns väl realistiska men det klickar ändå inte. Manskomplexet tas upp när Sam känner sig hotad av Zoe:s man Lee. Det hela blir teatraliskt och rent ut sagt löjligt. Bra däremot att man får lite förståelse för Lee, och att han inte bara framstår som någon ond djävel. Nej, om du vill se någon bättre romantisk komedi rekommenderar jag hellre "The Romantics".
Detta var bara gammalt i ny skepnad och karaktärerna hade verkligen inga personligheter alls.
 
"The Ceremony" får 2/5 Guldkameror av mig.

Den hade fått bara 1 guldkamera om det inte hade varit för den mysiga miljön längs kusten och Marshall som faktiskt hade lite omtänksam personlighet runt sig och gjorde bra ifrån sig som skådespelare! Men detta är ingen film jag kommer komma ihåg! Tyvärr!
 

Joel
 
 

The Dark Knight Rises - Soundtrack
2012-08-05

Hans Zimmer har skapat soundtracket till "The Dark Knight Rises" och som nu finns på Spotify! Rekommenderar starkt alla låtar! Bara klicka in här nere och njut av den mörka orkester-musiken!

Hans Zimmer – The Dark Knight Rises


Ni som inte har "Spotify" och ändå vill fira till den episka musiken, kan då höra hela albumet på Youtube här!
Varsågod!

http://www.youtube.com/playlist?list=PL28247E6C79AF40A1


 
Joel

Spelet är Förlorat - The Killing
2012-08-05

Stanley Kubricks tredje film…om man inte räknar "Fear and Desire" som Kubrick förnekade, blev också en av hans allra bästa. Filmen handlar om en grupp män som planerar en kupp emot en travbana. Varje man har en uppgift som måste göras exakt tidpunkt, annars sabbas hela kuppen. Till exempel en man måste starta bråk i en bar, bara för att en annan ska kunna smyga bakom kulisserna utan att bli sedd. En annan måste skjuta rätt häst i exakt rätt lopp för att distrahera publiken från det pågående rånet.

Men planen äventyras när en av männens lösaktiga fru får nyss om kuppen och skvallrar till sin älskare. Nu är det sex mot tre och den som är först dit får potten på 2 miljoner dollar som leder till allt ett allt mer fult spel. De som överlever/eller inte, blir arresterade och har order om att sticka med hela potten och skita i de andra.

” You like money. You've got a great big dollar sign there where most women have a heart.”

 

"The Killing/Spelet är Förlorat" är en av Kubricks allra bästa verk. Manuset är rent guld och varje karaktär är perfekt skapad till detta drömteam. Sterling Hayden spelar ledaren och mannen bakom kuppen, Johnny Clay, som planerar att starta om på nytt efter allt är över. Elisha Cook Jr är en av männen som deltar i kuppen för utan pengar kommer hans guldgrävande fru, Sherry, att lämna honom. Det hela slutar med en av de bästa slut till en kriminal thriller någonsin (inga spoilers), "The Killing" är top 20 på listan av filmer du måste se innan du dör. Personligen gillar jag Sterling Hayden bättre i "Dr.Strangelove", som också är regisserad av Stanley Kubrick där han spelar en sinnesrubbad general som ger order att bomba Sovjet.

 

 

The Killing får 5/5 Guldkameror av mig.

 

” It isn't fair. I never had anybody but you. Not a real husband. Not even a man. Just a bad joke without a punch line”

 

Markus

 

Dungeons and Dragons
2012-08-04

Det finns ett känt rollspel med samma namn. Jag kan ingenting
om det kända spelet men att det finns en film om spelet är konstigare.
Jag undrar om någon överhuvudtaget såg filmens manus innan den gjordes?
Kollar man på slutdelen av filmen så är det bra! Men tyvärr fattar 
man ingenting då det inte hör ihop med filmen alls!
Trots detta, är sanningen följande: jag kommer se filmen igen!
 
Storyn kretsar kring ett avsides land. Prinsessan Savina snackar om att
alla är lika värda, men Profion tror det är skitsnack och vill få
riket under sina klor. Samtidigt är tjuvarna Ridley och Snails på väg
att rädda imperiet från Profion. 
 
Skådespelarna är blandade. allt från en överdramatiserad Jeremy Irons,
som alltid är cool, till en värdelös prinsessa, Thora Birch som måste
vara den sämsta skådespelaren jag sett. Helt otroligt värdelös faktiskt!
Det är många hål i filmens historia. Exempelvis försvinner två 
karaktärer in i en karta och dyker upp sen utan att förklara vad som
hände. Och en av filmens skurkar har blått läppstift och sega reaktioner
både i tal och rörelser.
Nä, filmen var botten. Kanske en av de mest misslyckade filmer jag
sett. Ett misslyckande man bara måste se. Så kass så att den nästan
blir bra!
 
Jag ger filmen 1 guldkamera av 5
 
Robin
 
 
 
 

Contraband
2012-08-04

"Contraband" är en film med Mark Wahlberg som har nyligen ankommit.
Jag såg ett kort klipp från den, och tyckte den kändes spännande! Så jag gav den en chans!
 
Själva filmen utspelar sig i en central stad i USA, Chris Farraday (Mark Wahlberg) är en före detta smugglare, tills plötsligt en dag då hans frus bror Andy (Caleb Landry Jones) blir skyldig en knarklangare vid namn Tim Briggs (Giovanni Ribisi) en stor mängd pengar på grund av ett misslyckat kokain-smuggel. Nu blir Chris tvungen att hjälpa Andy att fixa pengarna i tid, innan Briggs ger sig på hela hans familj. Tyvärr innebär detta att han är tvungen att ännu en gång gå tillbaka var han kom ifrån. Smuggelbranschen.
 
 
Själva filmen var defintivt sevärd! Mark Wahlberg gör ett väldigt bra jobb, likaså hans fru Kate som spelas av Kate Beckinsale. Hela filmen känns trovärdig och är en riktigt nagelbitare! Det kändes inte tråkigt en sekund! Filmer om droger kan jag ibland tröttna på. Men denna filmen kretsade ändå mer runt smuggleri och vänskap. Musiken var väl inget speciellt, men helt okej. Mansideal och kvinnosyn går väl diskuteras men miljön och handlingen gjorde allting väldigt bra trots allt! En av dom bästa thriller/action-filmerna i år enligt mig! Välskrivet manus och gripande!

Jag ger den 4 av 5 guldkameror!


Bud: Family, is family. I help you get on the boat. But if you get in, you gotta get back out...
 

Joel

Paranormal Activity 3
2012-08-03

"Paranormal Activity" har blivit stora skräckfilmer på sistone. Det finns tre stycken sammanlagt. Alla tre handlar om overkliga väsen. Spöken. Den sista "Paranormal Activity" handlar om en familj som flyttar in i ett hus och märker snart att deras hus är besatt av en ande. Mannen i huset sätter upp kameror till slut för att försöka fånga anden. Det dom inte vet är att anden är en demon som varken har goda avsikter eller någon mer tid att spendera på att busa runt. Demonen kallar sig själv "Toby" och den enda som kan se honom är dottern. Detta ska utspela sig under året 1988 och vara en början till 1:an och 2:an som utspelar sig senare under 90-talet och 2000-talet.
 
 
Det speciella med denna trilogi är att allting filmas via övervakningskameror (kamerorna som mannen har satt upp). Men själva känslan blir stark och man blir garanterat livrädd under flera gånger. 3:an däremot var rätt svag jämför med dom andra två. Jag kände att 3:an repeterar sig mycket och man blir inte lika rädd längre tyvärr. Mycket har vi sett förut, och skådespelarna känns inte så trovärdiga. Barnskådespelarna var väl det enda som var rätt hyfsat faktiskt. Jag gillade att filmen inte hade mycket musik i sig. Allting ska kännas väldigt realistiskt och det är mest ljudeffekter som får oss att hoppa till. Dörrar som slår igen och lampor som slås av och på.

 
Slutet var svagt. Jag ger inga spoilers, men det var inget bra slut enligt mig. Om jag ska rekommendera någon av den här trilogin så är 1:an klart bäst. Sen så tycker jag 2:an var rätt underhållande. 3:an sammanfattas som usel film enligt mig. Inget jag kommer komma ihåg och inget jag vill rekommendera. Känns som det är lite idé-torka i Hollywood, det händer inget nytt! Samma gamla skrämseltaktiker! Få skrämmande moment också som sagt, och en skräckfilm handlar ju om att skrämma? Eller?

Jag ger den 2 av 5 Guldkameror!
 
Fotnot: Det kommer anlända en fjärde "Paranormal Activity" - film senare under 2012.
 
 
Father - Sweetie, is Toby in this room with us?
Daughter - Yes..... he is right behind you now.


Joel
 

The Big Lebowski
2012-08-03

Här är en personlig favorit jag har, “The Big Lebowski” med Jeff Bridges, John Goodman och Steve Buchemi i huvudrollerna. Bokstavligen varje minut får mig skratta åt "The Dudes" attityd och Walters utbrott.

The Dude(Jeff Bridges) är en arbetslös nolla som spenderar majoriteten av sitt liv i bowling hallen med sina lagkamrater Walter(John Goodman) och Donny(Steve Buchemi) men The Dudes glada slappa dagar vänds upp och ner när två män bryter sig in och pissar på hans matta. Walter kommer med idén om att The Dude ska söka upp mannen de två männen verkligen sökte, en miljonär med exakt samma namn som ”The Dude” Lebowski. Efter en stulen matta ringer miljonären tillbaka till The Dude för att be om hjälp om att leverera pengar till kidnappare som kidnappat ” The Big Lebowskis” fru, Bunny. Men planen går i bitar när Walter blir inblandad och sabbar allt så att kidnapparna inte får pengarna. Helt plötsligt befinner sig The Dude och Walter i ett nät av skumma miljonärer, tyskar, kåta kvinnor, nerpissade mattor och illrar. Inte blir det bättre av att deras bowling lag blir mobbade av nykomlingen "Jesus" (John Turturro) som bjuder på ett par goda skratt.
 

” They peed on your fucking rug... peed on your fucking rug.”  “That rug really tied the room together.”

 

The Big Lebowski är en av de bästa komedier någonsin enligt mig, på grund av dess smarta hjärndöda humor. Man blir aldrig trött på Walters babbel om Vietnam, eller Donnys långsamma reaktioner. John Goodman gör (enligt mig) sitt bästa framträdande i denna film och det är kul att se att han inte bara kan spela snälla killar som i tv-serien "Rosanne" och i filmen "Monsters Inc", personligen kan jag höra ” SHUT THE FUCK UP DONNY” om och om igen och fortfarande gapskratta. Jag kan inte ge Coen-bröderna tillräckligt med beröm för denna film ”but that’s like my own opinion man”.

Filmen får 5 guldkameror av 5

 


- “I am the walrus”

- “Shut the fuck up, Donny!”

 

Markus

Big Trouble in Little China
2012-08-03

Ibland kommer en film som gillar att retas med Hollywood.
En film som vänder runt på ett ordinärt koncept och fyller
det med något nytt och annorlunda. Man retas med vanliga
action-äventyr och ger oss humor och lustigheter som vi älskar!
 
Big Trouble In Little China är en sån film! Istället för en vanlig
överamerikansk actionhjälte med en värdelös asiatisk sidekick,
så är det amerikanen som inte passar in och hans asiatiska vän
som gör det grova jobbet!
 
Jack Burton är en överamerikansk truckförare på väg att träffa
den asiatiska polaren Wang. Men i Chinatown råkar han ut för trubbel
med skumma typer bakom varje hörn. Wang's tjej kidnappas
och den onda demonen David Lo Pan har onda planer för tjejen.
 
"Son of a bitch must pay!"
 
Hela filmen är full av skum magi och konstiga varelser. Allt från tre 
mästerkrigare till världens äldsta man och vattenfyllda rum. Den här filmen
har allt! 
 
Den stora överaskningen är filmens skapare. Det är skräckmästaren
John Carpenter som har snickrat ihop denna vansinnesfärd. Även Kurt 
Russell har huvudrollen som Jack och han stjäl hela showen brilliant.
Jack upprepar sig många gånger med konstiga uttryck, one-liners och
sitt eviga påstående om att han inte fattar ett jotta vad som försigår.
Men istället för att bli enformigt gör Kurt en bra vändning i sitt minspel
som lyckas göra en fin räddning! Vi ska inte glömma att nämna James
Hong som David Lo Pan. En humoristisk och minnesvärd galning, lika
lekfull som ond. 
 
Hela filmen är som en berg-och-dal-bana. Allt går så snabbt så man
hinner inte reagera. Och det är poängen.  Som filmbolaget trodde så blev
det en flopp i biograferna, men idag är filmen en kult. Många skulle nog
påstå att det är en av deras favoriter. Jag erkänner mig skyldig att vara en
av dem som påstår detta!
 
Filmen är så annorlunda och sticker ut från Johns andra rullar.
4 guldkameror av 5!
 
Robin
 
 

Wizard of Oz
2012-08-03

Medans jag satt ner och väntade på att "The Dark Knight Rises" ska börja i biomörkret sitter jag och smaskar på några skittles och spanar in trailers som visas. Då dyker den nya trailern upp för Oz: The Great and Powerful. Det är inte första gången jag ser den men första gången jag tänker, detta måste vara en film som kommer enbart fokusera på special-effekter. Vi har The "Wizard Of Oz" från 1939 som alla känner till, men det finns ju "The Wiz" med Michael Jackson och "Return to Oz" med, det är oftast dessa två andra filmer som hoppar upp när man pratar om "Trollkarlen från Oz".

Men "Wizard of Oz" nämns aldrig, Denna 13 min långa stumfilm från 1910 är den allra första filmatiseringen av L. Frank Baums böcker.

Vi börjar detta episka äventyr på Dorothys gård där Dorothy finner en ny vän (fågelskrämman). Tillsammans med gårdens ko och åsna skuttar de runt tills en torped blåser dem till landet Oz. Där möter de Tinman och Lejonet och alla är glada och skuttar runt. I trollkarlens slott i Smaragdstaden dyker häxan Momba upp och attackerar trollkarlen. Dorothy och hennes vänner måste stoppa Momba från att ta över Oz men hur kan de göra det under 10 minuter?

 

Det hela ser ut som en teaterföreställning av Oz, Tinman liknar Pinocchio och Fågelskrämman ser pervers och läskig ut, Lejonet ser ut som ett gosedjur. Kossan och åsnan juckar halm, samtidigt som den goda fen transformerar Toto till en bulldog Jag har aldrig läst någon av böckerna. MEN om du kommer se "Oz: The Great and Powerful" så slösa 15 minuter i alla fall på denna kortfilm. Om du inte gillar "Oz" men ändå ska se filmen kan du se denna med för att själv se hur filmteknologin utvecklats under 100 år. Om du gillade den finns det 6 till verk att utforska med glada ögon!

 

"Wizard of Oz" får 3 av 5 guldkameror!

 

Visst så är det trots allt det första försöket till att få "Oz" till på den stora duken, men som film är den halvdan. Oftast blir det för kaotiskt på sättet då det oftast är fler personer än det behövs. Finns mycket bättre stumfilmer och bättre versioner av "The Wonderful Wizard of Oz" att rekommendera.

Fotnot: Finns det inga lillepluttar i den kommande filmen kommer jag bli sur!

 

Markus

Raising Cain
2012-08-03

“Hickory dickory dock. Cain has picked his lock.” utbrister Carters onda alter-ego Cain under ett samtal i ett skumt hotellrum. Carter är en barn psykolog som är gift med Jenny och har en dotter med henne. Men Jenny anar ugglor i mossen när Carter blir mer och mer besatt av hur sin dotter blir uppfostrad, och inte bättre blir det att Jenny vänsterprasslar med en gammal flamma bakom Carters rygg. Carter och hans alter-ego går så långt att de kidnappar Carters dotter för att hans pappa ska kunna experimentera på henne. Enda problemet är att Carters pappa dog i en olycka i Norge för många år sen. Det enda Jenny är säker på är att i huvudet på Carter Nix finns det fler än en person och att varenda en måste stoppas innan de skadar hennes dotter.

 

”You’re gonna have us all put away for good”

“I am what you made me, dad”

 

"Raising Cain" är en psykologisk thriller av Brian Di Palma, mannen bakom "Scarface" och "De omutbara" med John Lithgow som Carter, Cain och många olika personligheter. Lithgow är det enda personligen jag verkligen gillar i denna filmen. Hans framträdande får en rätt bra film att bli skrämmande och underhållande som till exempel scenen där han först är en 5 årig grabb i en medelåldersmans kropp för att sedan hastigt släppa fram en annan av Cains många ansikten, en bitchig kvinna. Lithgow är känd i komiska roller som Dick Solomon från "3rd rock from the sun" och "Harry and the Henderssons" men här och i "Ricochet" spelar han skrämmande typer som kan ha lätt till att han fick rollen som Trinity i serien "Dexter" som han fick mycket bra kritik för av fans. Lolita Davidovich spelar Carters fru och protagonisten i dramat och gör ett bra framträdande som en mor i nöd och en förförerska.

"Raising Cain" eller som den på svenska heter "Cains många ansikten"

får 3,5 av 5 guldkameror från mig

då den enda verkliga bra delen är att se John Lithgow plåga sig själv och att få reda på Carters pappas spelplan för att avsluta det han en gång startat. Resten är som vilken annan 90-tals thriller som helst men en person kan göra mycket skillnad, speciellt om han spelar majoriteten av karaktärerna.

 

Markus

 

 

Another Earth
2012-08-02

Hur ska man börja? Jag var osäker på denna lågbudget.
Men hittar man den relativt billigt i Ullared och till slut så blir det ett köp.
Skulle filmen vara svag så kanske huvud-skådespelaren, som är snyggt som
eye-candy, kanske göra en fin insats. 
Tjejen är en snygg, smart kvinna med en lysande framtid. Tills
hon kör på en annan bil och dödar en hel familj. Visst, mannen
dog inte, fast det vore nog bättre om han hade strukit med.
Han blir förstörd och hans jobb som lärare på universitet
ersätts med en a-lagarframtid. Yahoo!. Tjejen, Rhoda, kommer ut ur finkan
och vill få mod att berätta för mannen att hon förstörde hans
liv.
 
Men? Är inte detta en sci-fi? Joooo. Liiite! Samtidigt hittas en planet utanför jorden.
En exakt kopia. Rhoda får en chans att åka dit och starta om 
sitt patetiska liv som f.d mördare.
 
Resultatet på filmen är vackert filmat, men seeegt!
Och jag trodde planeten skulle ha mer plats i filmen.
Men icke! Istället fokuserar man på Rhodas chans till att starta om.
 
Ska jag vara ärlig så måste jag säga att filmen är ganska
kass! Ja, tyvärr! Jag ville ha mer sci-fi, men planeten har inget
syfte i genom hela filmen. Nja, detta är inte i min smak alls.
Sorry!
 
Jag ger filmen: två guldkameror av fem!
För ordinär och sliskig. Ointressant.
 
Robin

The Artist
2012-08-02

Samtidigt som Joel och Robin skriver om filmer som de nyligen sett, tänker jag ta en mer svart-vit approach…..bokstavligen. Under tiden jag sitter och tänker vilken film som är både gammal-modig och som dagens biobesökare känner till så poppar då plötsligt "The Artist" upp i min filmsamling.
Filmen som går tillbaka 80 år i tiden och ger en helfilm i svartvitt och inte ett ljud annat än den pampiga orkester-musiken i bakgrunden.
 
I huvudrollerna ser vi Jean Dujardin och Bérénice Bejo.
Dujardin spelar en välkänd stumfilms skådespelare, hollywood-hunken George Valentin som lever livet tillsammans med sin hund i filmerna, hunden Jack som spelas av en Jack Russell Terrier vars riktiga namn är Uggie. De får dock konkurrens när ljudfilm blir allt mer populärt.
 
 
George blir en dag förtjust i amatör-skådespelaren Peppy Miller (spelad av Bérénice Bejo) som senare under ljudfilmens dynasti kommer bli super-stjärna över en natt. Kommer George kunna fortsätta sitt liv på topp eller måste han inse att stumfilmens glada dagar är räknade?

"The Artist" är en långsam film, inte för dagens bio människor som vill ha action och explosioner. Den berättar historien om hur George Valentin, så som så många andra stumfilms-skådespelare som Charlie Chaplin och Buster Keaton fick kämpa för att stanna kvar i ljudfilms-industrin.
 
Jag ger filmen: Fyra guldkameror av fem!
har du inte spanat in "The Artist" gör det, 6 Oscars + 4 ytterligare oscarsnomineringar kan inte ha fel.
 
 
Markus
 

Ny medlem!
2012-08-02

Idag har vi fått en ny medlem i teamet bakom "FilmFett". Min student-kompis Markus har börjat bidra med saftiga recensioner till oss dödliga! Mums!

Det här tar vi emot med glada munnar och öppna ögon! Välkommen Markus!
 
Joel & Robin

The Dark Knight Rises
2012-08-01

Premiären äger rum, 2012 - 25 juli.
Jag börjar tugga på mina popcorn som jag hållt i förväntat, samtidigt som det blir nattsvart i biosalongen.
Alla blir tysta... Det sista kapitlet för Batman är här.
Jag citerar texten på affischen utanför "The Legend Ends".
 
Det finns 2 Batman-filmer redan, "Batman Begins" som anlände 2005 och "The Dark Knight" som anlände 2008.
Nu har då "The Dark knight Rises" nått duken och allting utspelar sig 8 år senare i "Gotham City" där en ny terrorist dyker upp och hotar staden.
 
2 timmar och 44 minuter senare så ställer sig folket upp och applåderar. Jag applåderar med dom.
 
"The Dark Knight Rises" är ett strålande avslut på en omtalad trilogi. Skådespelarna är makalösa, där vi finner bland annat Christian Bale (Batman), Joseph Gordon-Levitt (Blake), Anne Hathaway (Catwoman), Gary Oldman (poliskommisarien) och Tom Hardy som spelar den nya känslokalla och brutala fienden "Bane".
 
Musiken består av upptappande signaler och höga bas-ljud. En episk orkester som bidrar med känslor till den hopplösa framtiden för "Gotham City". Hans Zimmer har funderat noga hur han ska få musiken att kännas extra dramatisk. Det funkar mer än noga.
 
"Bane" är en utmärkt obehaglig fiende. Min personliga åsikt är att Jokern i "The Dark Knight" var bäst.
Men "Bane" kom bra närma! Han har karaktär! En personlig dialekt! Läskig mask! Defintivt värdig att få vara med!
 
Jag tycker "The Dark Knight" är den bästa av alla Batman-filmerna. Många kanske håller med mig, eller inte.
Men "Heath Ledger" gjorde en Jokern till en sjuk jävla psykopat och skrämde skiten ur mig bokstavligen!
Inte mycket kan slå det. Sen tycker jag att handlingen var riktigt omvälvande och skiftade snabbt ur spår för att lura oss åskådare. Det fungerade, tro mig! Man blev lurad och slutet var rätt chockerande!
"Christopher Nolan" som ligger bakom trilogin fick till en riktigt bra avslutning och jag tror många inte hade kunnat göra det bättre!
 
Jag ger filmen: Fyra guldkameror av fem!
 
 
 

Until The End Of The World
2012-08-01

Jag har aldrig skrivit blogg förr. Inte Joel heller! Så här får man uppdraget av Joel att ta första steget.
"Hoppa in och gör en recension, Robin. Se nån bra film och recensera den, Robin!"
Jaha! Då sitter man här och undrar en sak: hur fasen börjar man skriva en blogg?
Ska man sitta här som nån fåne och ta nån random film?
Eller kanske börja med något som introducerar min filmsmak?
 
Jag tar det senare valet. Förra året köpte jag en rulle helt på impuls. Det är ju inget udda med det. 
Däremot visste jag ingenting om filmen. Förutom att det är ett vackert sci-fi/drama.
Titeln är Until The End Of The World och regisserades av Wim Wenders.
Jag visste ingenting om den här snubben.
 
Filmen kretsar kring en alternativ verklighet. Tror jag!
Inte framtiden, utan bara nån fantasifull verklighet.
Vi träffar Claire, en snygg fransyska. Hon har ett ganska udda förhållande till sin
pojkvän Eugine (Sam Niell), som även gör den behagliga berättarrösten.
Hon smiter iväg på fester i hopp om att släcka sin sexuella törst.
 
 
Ändå lyckas vi få sympati för Claire och hennes omgivning. Eugine är bara glad att han
får bo med henne. Claire lyckas få tag på en väska med pengar och blir attraherad av
en främling spelad av William Hurt. Hon vill veta mer om amerikanen och reser en
jorden-runt-resa med pengarna för att veta sanningen om vem han är och varför han
jagas av skumma typer.
 
Okej, okej. Logiken brister många gånger men det tycker jag är vackert!
Musiken är grym, karaktärerna är sköna och miljön är otrolig!
Och den fångar en feel-good känsla om vänner och att våga ta stora beslut
i sitt liv. 
 
Tyvärr händer något i mitten av filmen och vi ser en helt annan historia om
Jordens Undergång dyka upp! Men även om den delen är svagare än första delen,
så älskar jag rullen! Så den är någonstans på min topplista! Ser ni fram emot en
avkopplande 90-tals rulle? Då är detta ett utmärkt val! Men tro mig: det är inte alla
som gillar den här typen av filmer.
Så mjuka upp er med trailern först.
 
Jag ger filmen: Fyra guldkameror av fem! 
Ge gärna synpunkter eller tips om andra filmer till mig eller Joel.