A Nightmare on Elm Street
2013-10-31

Nu är det dagen med stort H. Halloween! Men eftersom jag inte är ledig imorron och inte kan
se min skräckfilm i natt, så får ni vänta tills helgen för att läsa den stora finalen på mitt
Halloween-tema! Så därför tar vi numera en äkta skräckis. Den är originell och utan tvekan
obehagligt bra!
Riktigt snyggt omslag.
Filmen följer ett gäng ungdomar i ett vänligt kvarter. De bor på gatan Elm Street. En lugn gata
där inget ont kan hända. Tills Nancy, vår huvudperson, börjar drömma mardrömmar om en skummis.
En bränd man med randig tröja, hatt och en handske med knivblad. Efter den bisarra drömmen börjar
skumma saker ske. Nancy är inte den enda som börjar drömma om Freddy Kruger. En rad olika mardröms-
liknande mord börjar ske och allt pekar på att Freddie begår brotten i offrens drömmar. Nancy och hennes
vänner måste hitta en sanning och hålla sig vakna för att undgå att somna....och dö!
 
Lustigt! Exakt samma sak hände med mig när jag badade hos Markus....
Så vår historia är verkligen intressant! Jag som själv är en "sucker" för drömmar och alternativa världar,
tycker att denna filmen verkligen har hittat ett obehagligt kall. I vanliga typer av skräckfilmer brukar man
veta var mördaren är och hur man kan besegra honom. Men hur slåss man mot en man som kan kontrollera
och styra vad som händer i dina drömmar? Och hur ska man undvika en person som påverkar ditt tillstånd
som människa? Nämligen att sova? Obehagligt värre!
 
"Whatever you do don't fall asleep."
Behöver jag ens nämna Robert Englund? Jag menar, hans roll som Freddie Kruger är utan tvekan
väldigt orginellt. Hans psykiska terror, rörelser, röst och beteende påminner om en mer vildare variant
av Candyman eller Buffalo Bill! Andra stora ikoner är Wes Craven, som är regissör. Han har sysslat
både med porr och skräck tidigare, och några av hans verk är Serpent and the Rainbow, Scream och båda
Last House on the Left filmerna (originalet och remaken). Sedan finns ju Heather Langenkamp som Nancy,
men John Saxon är även en relativt småkändis med Enter The Dragon, Hands of Steel och Tenebre i bakluckan.
 
A Nightmare on Elm Street är utan tvekan en bra och terrorfylld skräckklassiker. 3 av 5 guldakameror.
 
Robin!

At Midnight I'll Take Your Soul
2013-10-29

Vi avslutar Heil Heil black and white med en av de minst kända skräckikonerna i världen, men i sitt hemland är han mer kult än Fäbojäntan, vi snackar såklart om Coffin Joe filmerna från Brazilien. Coffin Joe spelas av mannen som skapade honom, José Mojica Marins, och för att vara från 60-talet som brukade vara rätt lugn med sina specialeffekter är denna film mycket brutal med ögon som slits ut och bort brända ansikten och varför? Jo orsaken till allt detta är för att Coffin Joes plan är att hitta någon som kan ge han en son för att på så vis föra vidare sin onda blodslinje. Det finns hur många filmer som helst med Coffin Joe i sig, men det finns en Officiell trilogi som består av At Midnight I'll Take Your Soul(1963), This Night I'll Possess Your Corpse(1967) och Embodiment of Evil(2008). Vi kör den första först så klart.

 Ser ut som karnivaler och fotboll är det enda brasilanarna kan

At Midnight I'll Take Your Soul är nog den första och enda filmen med schizofreni då den säger till publiken att gå hem och inte stanna kvar att se filmen, för dem som gör det dock får vi ett mycket segt intro men med mycket cheesy bakgrundsbilder som dödskallar och zigenar prylar. Efter introt börjar filmen med en begravning och vem är på denna begravning? En mörkklädd typ i höghatt, detta är filmens huvudkaraktär och trots att hans officiela namn är Zé do Caixão, men det är lika officiellt som Bubba Sawyer, Bubba kommer alltid vara Leatherface och Zé do Caixão kommer alltid vara Coffin Joe. Joe är begravningsentreprenör men han avskyr när folk gråter på begravningar och unika medlidande för de personer han möter. Ironin är dock att Joe är ateist och nekar Guds existens, med poetiska tal övertalar han publiken och står fast vid sin åsikt starkare än Robin står fast vid sin finnkräm. Han hatar religion så mycket att han går emot stadens regler och äter kött på Holy Friday, en dag då man enligt stadens kyrka inte ska äta kött.  Joe är 60-talets coolaste vandal. Joes vän Antonio har dock skaffat sig en ny pingla och denna pingla vid namn Terezinha väcker alla slags lustar inom Joe för hon har vad som krävs för hans plan, att få en son för att föra vidare Joes onda blodslinje. Joe är känd i staden som en bråkstake och när hans fru visar sig vara steril så binder han fast sin fru och släpper en giftig spindel som tillslut dödar henne. När polisen inte hittar bevis på att det  var Joe som ligger bakom detta går han fri, men han planerar något stort för Terezinha , hon har blivit utvald att vara moder åt Coffin Joes son. Slutscenen är ett spektakel som alla borde se.

 Chockerande på 60-talet

Under filmen hoppar Joe från att vara en leénde man som gärna talar med folk och delar med sig av sin mat, men andra sekunden är han en tyst psykopat med mord i blicken redo att slita en i stycken, Ressigören José Mojica Marins spelar rollen utomjordiskt bra och han är liksom Robert Englund med Freddy Krueger, bara han kan och kommer alltid förknippas med rollen. En av de grymmaste scenerna är då han mördar sin fru, först binder han fast na och medans spindeln kryper på henne och biter henne till döds sitter Joe brevid och säger hur han ska ta en annan kvinna och hans ansiktsutryck utstrålar ett leénde som enbart kan beskrivas som njutning. Joe har blivit så populär att han varit med i ett mångtal filmer men denna är filmen som startade det. Dock är filmen inte ett mästeverk men inom skräck genen är det ett måste. Om ni är trötta på samma gamla vanliga skräckisar som Exrosisten, Halloween eller Hajen, se ett kult fenomen från ett annat land, och min rekommendation är då hands down Coffin Joe. Ett chiller med sex, tabu och många gore scener som ser så mycket bättre ut i svart vitt, det hela påminner om Night Of The Living Dead. Filmen är ”gory” utan att visa blodets färg vilket gör det hela mer klassigt. Detta underground fenomen får 4/5 Guldkameror och är filmen jag personligen kommer se (om) Halloween natten efter Halloween firandet. Härnäst på Filmfett, fortsätter Coffin Joes psykopatiska jakt på att få ligga i This Night I'll Possess Your Corpse.

 Markus

Screamplay
2013-10-27

Eftersom vi skippade våran tradition med att ta en Troma film i slutet av varje månad kommer då denna review lite tidigare, och det är den första vi tittar på som inte är ressigerad av Lloyd Kaufman. Men det är en av få Troma filmer som är gjorda för ny relese (Troma har släppt mycket public domain) som är svartvit och denna tar verkligen vara på att vara svartvit. Detta är Screamplay.

 "Now who would want to kill a talented kid like you?"

Edgar Allen(spelad av filmens resigör Rufus Butler Seder) kommer till Hollywood för att sälja sitt manus, hans första stopp är på ett fik där saker går snett och Edgar tar ut sin vrede att skriva en döds scen till sitt manus med kassörskan i huvudrollen. Efter scenen är färdig skriven går han på muggen där han blir rånad men innan Edgar blir skadad bryter sig en biffig karl in och dödar rånaren för att sedan erbjuda Edgar sovplats på hotellet där han är vaktmästare. Men när 2 poliser utreder kroppen på muggen hittas sidor av Edgars manus så han är nu deras huvudmisstänkta. På hotellet möter Edgar både snälla och elaka typer så som grannen som liknar Rasputin, Den vackra Harriet som drömmer om att bli filmstjärna och en misslyckad agent som låstas vara big shot och denna agent visar intresse i Edgars manus. Men ju fler som gör Edgar förbannad skriver Edgar grövre och grövre döds scener åt dem men allt vänds upp och ner när de karaktärer som hamnar i Edgars manus snart poppar upp i dödsannonserna istället. Och Edgar misstänker att det är han själv som ligger bakom alla dödsfall.

 "Hollywood is the land of the doomed."

Screamplay var en utav jäkligt få DVD filmer jag hittade i Tjeckien, det ar denna, Venom, en ormfilm med Klaus Kinski, En annan Troma film i form av Mothers day och en porrversion av Citizen Kane(köpte alla utom den sistnämnda). Edgar Allen  är en självklar referens till Edgar Allen Poe men annars är filmen inte alls dum i attityd. Men mycket fint ljussättning har man lyckats framkalla något som bara kan kallas tysk expressionism, ett framträdande inom film som vi sett i Dr.Calgari och Nosferatu. Skådespeleriet är långt från perfekt, vissa funkar andra är rent sagt fruktansvärda men för att sammanfatta kan man säga att det är som i Deathrow Gameshow*, överagerandet medverkar till filmens karisma, och tyvärr är ljussättningen och vissa skådisar det enda filmen har att bjuda på då story är mycket svag och det tar lång tid innan ett riktigt dödsfll uppstår, visst vi får se samma personer bli brutalt dödade 2 gånger, men då de dödsfallen i första halvan är fejk och de andra är riktiga känns det lite som i Clue då de utbryter ” That’s how it could of ended  but here’s what we really did”. Filmen får 2/5 Guldkameror.

Markus

Basket Case
2013-10-26

När man inte vet vilken film i skräckväg som ska recenseras så får man tänka i olika banor.
Och nu minns jag recensionen av Cinemassacre, som ledde till mitt intresse att vilja se
skräckkomedin Basket Case. Sagt och gjort! Här kommer min tolkning av filmens värde.
"What's in the basket?...."
Hehehe....It's my brother!"
Basket Case kretsar kring två siametiska tvillingar. Duane är den "vanliga" killen. Men hans bror
är köttklumpen Belail, som skriker och vrålar mest hela tiden som en missbildad katt som vill ha mat.
Föräldrarna beslöt sig att separera Duane och Belail vid bästa tillfälle. Sagt och gjort! Belail bor numera
i en picknik korg och har ett stark känslosamt band till Duane. Deras vänskap är annorlunda men
väldigt äkta på ett sjukt sätt. Självklart är Belail lite....udda i sina känslor och överreagerar genom att
strypa ihjäl folk, våldta kvinnor och skrika av vrede om han blir provocerad. Endast Duane kan förstå
sin sämre hälfts vrede.
 
Ett udda bröderskap.
Denna film kunde fungera väldigt bra som ett udda skräckdrama om en konstig vänskap. Men tyvärr blir
den mest bara ett skämt. Och det är tråkigt att filmregissören Frank Henenlotter inte kunde inse filmens
äkta potential. Men i samma stil som hans andra filmer, Brain Damage och Frankenhocker med flera,
så skall ju skämt och porrigheter uppkomma. Trots detta så kan jag ändå hitta ett form av djup i filmen.
Kunde djupet grävas fram mer så skulle det utan tvekan bli en mer minnesvärd rulle.
 
Å andra sidan så är Belails vredesskrik och obehagliga rörelser med sin klumpiga muskel-kropp det som
håller filmen uppe. Han är utan tvekan ett obehagligt missfoster, vilket filmens skapare insåg. Därför
drämde man till med två uppföljare som verkar lika skruvade som Markus virriga hjärna. Ärligt talat
tror jag både Markus och Belail skulle må bra av en mindre lobotomi.
 
Special Olympics kanske är nästa anhalt för Belail?
Basket Case är i slutändan ett intressant försök som leder till 3 av 5 guldkameror.
 
Robin!
 

Carrie
2013-10-23

Härliga 70-talet var fyllt av skumma substanser, skum musik och skumt mode. Men när det gäller
filmåret, så kan vi med stor säkerhet påstå att 70-talet utvecklade sina mer "äkta" skräckfilmer.
Med Omen, Hajen, Halloween, Susperia och Exorsisten så blev folket rädda. Väldigt rädda.
Jag gick aldrig på balen....mest för jag var för rädd för att fråga....
1976 kom Carrie ut. Denna film kretsar kring den blyge och mobbade Carrie. En ung tjej i skolan
som inte har några vänner. Den enda hon hittar någon form av tröst hos är sin lärare, Miss Collins, som
är tuff mot Carries mobbare. Men mardrömmarna i skolan är nog inte lika farliga som de där hemma.
Carries mamma är en sinnesjuk dam som tolkar bibeln på sitt egna sjuka sätt. En kvinnlig Josef Fritzel,
med andra ord. Carries mobbare planerar den stora "stöten" på balen. En hämnd som kommer ge
Carrie total förödmjukelse inför en publik.
GAAAA! Det är en spindel i duschen....AAAAAAH!
Och det är här som Carrie är starkast. För uppbyggnaden är så välgjord att vi vet slutet. Carrie, som
under filmens gång upptäcker att hon har mäktiga krafter, kommer göra balen oförglömlig, i stora marginaler.
Sissy Spacek gör ett otroligt jobb som mobboffer. Hon beter sig verkligen udda, men vi finner ändå sympati
för henne. Hon känns på något sätt äkta i sin roll. Piper Laurie spelar Carries morsa med galans. Ord kan inte
beskriva hur hon beter sig som en galen kattkärring. Filmandet, musiken och uppbyggandet är fenomenalt.
Och symboliken. Varje gång jag tänker på Carrie så tänker jag på när hon speglar sig och i reflektionen ser
man ordet "Bal" stavat baklänges. Vi vet nu att balen kommer gå helt åt helvete.
"They are all gonna laugh at you!"
Som ett experiment så skulle vi redan veta om finalens uppgång. Vi skulle även ifrågasätta oss
vem som är monstret. Carrie, med sina krafter, eller folket med sina demoniska ideér?
Lite gran som Frankenstiens monster. Ve är egentligen "besten"? I min mening är det Carrie, då hon blir
instabil. Men vad är då baksidan? Jo, har man sett Carrie en gång, så blir det inga fler gånger. Den är lite
för enkel att se och att tolka. Men den är bra. Utan tvekan.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin
 

The Devil Bat
2013-10-23

I The Devil Bat spelar tyvärr inte Bela Lugosi vampyr utan en galen doktor, en roll han mycket oftast fick under 40 och 50 talet, se bara Bride of the Monster eller Bela Lugosi meets a Brooklyn Gorilla. Här spelar Lugosi en doktor som råkar ha en GIGANTISK JÄVLA FLADDERMUS som är besatt av VETENSKAP! Och allt de är kapabla till är en death dive …ett trick vi kommer se mycket i denna film.

 Blinkar du missar du the Death Dive

Filmen börjar med Bela Lugosi i ett rum fullt av test rör och vetenskaps grejor vilket bara kan betyda en sak, han är vetenskapsman, vad trodde du?.Men som alla galna vetenskapsmän har Belas karaktär vid namn Paul Carruthers ett hemligt rum där hans verkliga mästerverk befinner sig. Detta experiment är en gigantisk fladdermus docka med inslag av stock-footage av riktiga fladdermöss, hög på elektronik som för denna fladdermus funkar som steroider för den växer sig gigantisk, eller ja för en liten fladdermus för seriöst finns det mycket större flyghundar än fladdermusen vi får se i denna film. Den rör sig aldrig heller när vi får se hur stor den är, inte ens under en elektronik-sektion. Paul blir lurad att gå på en fest för att hylla en doktors dotters förlovning, men den riktiga orsaken för festen är att presentera Paul en check på 5000 dollar. Tyvärr är de som bjöd in Paul på hans hitlist för att de verkade nekat Paul hans bit av kakan, kakan i fråga är pengarna kosmetika-företaget de alla jobbar på fått i vinst. Med hjälp av en aftershave med inslag av ett medel fladdermusen hatar som Paul skapat kan The Devil Bat spåra de offer Paul har tänkt sig. Denna aftershave borde finnas att köpa hos Emmik.  Hur många kommer få betala med livet för att bli fina efter rakningen. Kommer Bela se mer död ut genom hela filmen än filmens offer?  Bara i The Devil Bat kan man få svaren .

Paul snodde dessa glasögon från Andre Delambre, huvudkaraktären från The Fly.

Som de flesta galna doktorer filmer med Bela Lugosi är denna verkligen en dönick. Att pumpa en fladdermus full av el låter bara dumt men att det funkar är dummare. Alla karaktärer är helt osevärda och endast Bela verkar vara glad att få vara med i denna filmen och lägger i en högre växel…tyvärr inte lika hög växel som Dracula eller The Black Cat eller The Raven. Filmen är en medioker dålig rulle och verken läskig eller minnesvärd. Värt att skippa men filmen har ändå lite nostalgi valuta då ett av de mest kända klippen poppade upp i ” national geographic really wild animals; dinosaurs and other creature features” en serie naturfilmer som är ett måste för alla barn med korta klipp av public domain filmer som konstant poppade upp med allt från 3 stooges till The Killer Shrews.  The Devil Bat får endast 1/5 Guldkameror. Knappast Bela Lugosi kan rädda denna ruttna film med en docka som ser ut att komma från första bästa loppmarknad.

 Markus

Creature from the Haunted Sea
2013-10-22

Roger Corman är alltid kul att kolla på, han är som filmvärldens bidrottning och pumpar ut filmer  none-stop så vi borde gå igenom fler filmer av han. Vi har gått igenom hans ghottiska era med The Raven då han fokuserade på Edgar Allen Poe historier, men nu? Nu tar vi bara en av hans första bästa filmer och en klassiker inom skitfilmer. CREATURE FROM THE HAUNTED SEA

"It was dusk. I could tell 'cause the sun was going down"

Vi befinner oss mitt i den kubanska revolutionen där gangstern Renzo Capeto har en plan att bli rik snabbt, använda sin båt för att ”hjälpa” folk fly från kuba men istället för att ta dem till land, döda dem och sno alla deras godsaker som pengar och fina kläder med mer. Men vad maffian inte vet är att det finns en mullvad i det hela Agent Xk150 som också är våran godtrogne berättare genom hela äventyret. Han får veta att Renzo kommer lägga båtpassagerarnas försvinnande på ett legendariskt sjöodjur som säga finnas i havet, en skröna säger Renzo men när monstret visar sitt fula och billigt gjorda tryne går planen i kras.  Och det verkar som om monstret verkar ha en vandetta mot Ronzo för det är bara hans männ som faller offer…i början. Kan agent XK150 rädda passagerarna? Kommer monstret från djupet sno hans flickvän Carmelita? Kan Corman göra bra gangsterrullar? 

 "Oh, if only I'd paid my life insurance premium, I'd kill myself."

En sak man märker direkt är filmens mycket dåliga audio och låga kvalité. Cormans kompani brydde sig inte tydligen så mycket om den här filmen, filmen är i Public Domain så filmen får vem som helst använda eller sälja.  Den är även mycket seg och är inte Roger Cormans bästa, men en av de mest minnes värda filmer, varför? Jo deisgnen på monstret har blivit legendarisk för sin billiga utstyrsel som samtidigt blir hysteriskt roligt. Man kan nog lättast beskriva detta monster som en korsning mellan kakmonstret från mupparna och en deep one från H.P Lovecrafts shadow over Innsmouth  och verkar komma ifrån en Ed Wood film. Filmen börjar bli snäppet spännande ca 20 min in men det varar inte länge då man monstret visar sig och det hela blir en lam komedi på mindre tid än det tar att blinka. Filmen får 2/5 guldkameror. En seg rulle med dåligt ljud och seg fart. Men den försöker vara en komedi och inte en skräckis, och den lyckas framkalla några billiga fnitter med korta animation snuttar och seriösa skådespel (för majoriteten) skådisarna spelar i en sådan oseriös film.
Och den har blivit en av de allra kändaste dåliga filmer och kom till och med på plats 19. av 50 i dokumentär filmen The 50 Worst Movies Ever Made. Mer kult än så här blir det inte. Är man ett fan av billiga monster och dåliga filmer är denna perfekt för att ses, men inte på halloween, se en bra film då istället.

Markus

Godzilla- Japanska Original Versionen
2013-10-20

När ett skepp attackeras av något mystiskt mitt ute i öppna havet ger man sig ut för att hitta några överlevare men allt de kan säga ordet ”Godzilla” eller Gojira, vilket betyder val-gorilla slarvigt översatt. Snart går fler fartyg samma öde till möte. Invånarna på en ö tror det är en gammal legend på ön som ligger bakom dessa katastrofer så de håller en gammal ritual för att hålla fanskapet borta, men tyvärr den natten attackerar Godzilla och förstör massa hus. Detta får journalister från hela landet att åka till ön och de hittar gigantiska fotspår. Tillslut ställs de öga mot öga mot den stora ödlan som orsakat det hela men gör det enda vettiga och flyr, Godzilla återvänder då till havet där han väntar på nästa tillfälle att slå till. En av Journalisterna som var den första att se Godzilla avbryter hennes förlovning till hennes fästman då hon blir kär  i en annan. Men fästmannen visar då henne sitt hemliga experiment som består av mikroskopiska rovdjur som kan äta upp en fisk på mindre än ett par sekunder och han gör planer för att använda dessa små kreatur mot Godzilla. Godzilla där emot gör en grandslam och attackerar Tokyo. Kan Tokyos armé stoppa Godzilla? Eller kommer hela staden bli utplånad av denna best? Detta kan bara en av filmhistoriens bästa ”Kaiju”( stora japanska monster) scen svara på.

 Med låga vinklar får man en känsla av hur stor monstret är menat att vara, och ibland känns det verkligen som man står nere på marken och ser upp på Godzilla han själv i en mardröm

Originella Godzilla, tro det eller ej, var faktiskt hatad när den först kom på biograferna då personerna som överlevde Hiroshima, Nagasaki och övriga Japaner ansåg den stötande efter en sådan katastrof men på senare år har den blivit en klassiker. Den har getts ut flera gånger och blivit om editad med både amerikanska skådespelare som står och beskriver vad Godzilla gör istället för att visa det. Vi har också Luigi Cozzi psykedeliska version med regnbågs färger, scener från andra filmer och klipp på riktiga döda människor. Denna versionen har även musik från bandet Goblin som står bakom Suspiria, Deep Red och andra filmer inom Giallo. Det Japanska originalet är dock början på den gigantiska……gigantiska monster är lösa vågen som spred sig som en löpeld i japan på 50,60 och 70-talet och hålls vid liv än idag.

En bild ur Luigi Cozzis psykedeliska version, höjden av lathet när det kommer till Colorizing(färglägga svartvit film

Godzilla är idag en av de mest kända filmkaraktärerna någonsin med sina 28 uppföljare/reboots och 2 amerikanska remakes (inkl. en som håller på att göras) och en stjärna på Hollywood Walk of Fame, Men hur bra är den? Tyvärr så är den inte den bästa, den titeln ger jag till den 28nde Godzilla filmen, Final Wars som är så action packad att Robin skulle få en hjärnskakning om han såg en frame ur den, men den reviewn tar vi en annan dag. Godzilla är seg, men den är inte tråkig. Den har bra skådespeleri och intressanta karaktärer och uppbyggnaden tills vi äntligen får en glimt av monstret är lika spännande som i en skräckfilm. Men det som gör filmen så bra är då Godzilla går bärsärk i Tokyo. Det spelas ingen musik i dessa scener så allt man hör är ljudet av den destruktiva vandring Godzilla genomför. Närbilderna på dockan de använde när monstret ska spruta eld ser lite små rolig ut jämnfört med den kompletta Godzilla dräkten. De scener man får se Godzillas offer på sjukhusen är deppiga men det är det värt för att få se hur en legendarisk filmkaraktär gjorde debut på film. Godzilla får 4/5 guldkameror för sin talang att få sötsur smak och man vet inte om man ska hejja på Godzilla eller människorna- Tack vare att den är svartvit ser det ut som en absurb händelse fångat på film under andra världskriget med riktiga offer vilket ger en vemodig smak att gilla här filmen. Den lyckas verkligen få en katastrof att framstå som en verklig händelse fast det är helt orealistisk. Det hela känns kortsagt som en mardröm men som tur är blev serien under 60 och 70-talet mer barnvänligt och ingen annan film i serien lyckades uppnå samma höjd av gåshud och atmosfär.

En realistisk tagning av en orealistisk mardröm

Markus

Duellen
2013-10-20

Vanligtvis när jag recenserar filmer så brukar jag säga den engelska titeln, men här är en av
få undantag. Fråga mig inte varför, men Duellen låter vassare än Duel. Steven Spielberg är ingen
större stjärna på min idol-himmel. Visst har han gjort några bra filmer, men E.T och Hajen är
överskattade. E.T är bara en gulligull-äcklig film som är så inbjudande och mysig att man vill skära av sin
hand för att få en chans att skrika lite. Hade hellre sett en vuxen E.T, typ som ur Starman (av Carpenter)
Hajen? Jo, den är bra och spännande och så, men så jävla seg när man ska sjunga sjömansvisor och
sånt.
Med en minimal dialog lyckas man ändå behålla en trovärdighet och obehaglig Hitchcock-känsla.
Men nog om det nu! För nu jävlar ska vi ut i öknen med Duellen. David Mann kör en liten röd bil
ute i öknen en varm sommardag. Han ska göra en stor affär med nått snille och njuter av sin varma
bilfärd i all ensamhet. Men allt bryts när en rostig, stor jävla lastbil av plåt börjar jävlas med honom!
Denna lastbil försöker preja honom av vägen, förföljer honom och försöker köra på David när han
inte sitter i bilens "trygga" zon. Vad som gör saker värre är att vi aldrig få se lastbilens förare.
En öken, en väg och två bilar är allt som behövs i denna typen av film.
Första delen börjar lite soft, och David tror att lastbilen bara jävlades med honom. I andra delen
misstänker vi och David att lastbilens förare sitter någonstans på samma fik där David sitter. Det blir
en paranoid upplevelse och svetten och paniken ekar i Davids ansikte. David Mann spelas av Dennis
Weaver, som verkar vara lite av en western-ikon. Vet faktiskt inte vem snubben är, men har gör ett trovärdigt
skådespel.
 
Som Halloween-film funkar denna utmärkt för de fegisar som inte vågar se en "äkta" skräckis. Annars
är det mesta dels bara en bra thriller som funkar som aptit-retare dagen innan. För detta
är en obehaglig rulle som funkar på ett mekaniskt sätt. Den stora jävla lastbilen kan faktiskt komma att
hemsöka dig i dina drömmar. Skulle inte överaska mig om jag skulle drömma om den i natt...
Obehagligt psykologisk.
Filmen får 3 av 5 guldkameror, då den tyvärr är lite väl långdragen mot sista delen av filmen.
 
Robin!

Robins tips om TV-serier
2013-10-18

Jaha...nu har man gått och blivit sjuk igen. Igår natt hade jag våldsamma feber drömmar, vaknade
mitt i natten och trodde bokstavligen talat att jag var en mörkhyad blues-sångare. Nä...jag
skojjar verkligen inte!
 
Nåväl, nu så dyker jag mig ner i något som sticker ut ur skräck-temat. Vilka TV-serier brukar jag
glutta på? Faktum är att jag följer aldrig TV-serier. Visst är det småkul att glo på CSI och annat.
Men att följa en serie till döden är inte riktigt min natur. Självklart räknar jag inte med komedier
som Simpsons eller Familje Fadern....öhm...Family Guy heter den ju! Nej, det är lite tyngre, större
serier vi pratar om här. På typ en timme eller så.
 
Den som går på TV just nu är Agents of SCHIELD. Jag är ingen större marvel fantast längre, då jag
tycker att filmerna blir rätt puckade ibland. Men serie-tidningarna kan man ju njuta av en helgmorgon.
Ibland tar jag fram en gammal Hulk från 80-talet där han slåss mot Blob eller Gray Hulk. Därför funkar
Agents of SCHIELD bra än så länge. Det är underhållning, med en skön känsla av humor och spänning
som enbart varar 40 minuter. Än så länge följer jag serien!
 
 
Andra serier som jag följer är ju Twin Peaks, som jag har sett klart...om den tredje säsongen inte blir
aktuell. Jag har inte sett alla avsnitten av Chuck, men följde den relativt aktivt på TV6 ett tag. Serien
handlar om en nörd som av misstag blir superintelligent och har regeringens hemligheter i sin hjärna.
Så en hemlig agent-styrka skyddar Chuck, samtidigt som han skyddar världen från terrorister.
Den säsong som verkligen gjorde det intressant var när Chuck fick superkrafter och blev en äkta agent.
När säsongen var slut så gick den inte längre på TV6 på ett bra tag och jag tappade intresset av
att se klart den. Några sköna cameos: Dolph Lundgren, Linda Hamilton (Terminator), Tony Todd (Candyman)
Timothy Dalton (James Bond), Ray Wise (Robocop/Twin Peaks), James Hogn (Blade Runner/Big Trouble in Little China), Robert Patrick (Die Hard 2/Terminator 2), Udo Kier (Fråga Markus!)
 
X-Files är den sista serien som jag tänkte nämna. Första säsongen är den som jag sett klart. Helt perfekt
är den ju inte, men Brad Douriff som kriminell med förmågan att kommunicera med de döda var
utan tvekan något av det bästa i TV-väg. Jag såg även delar av säsong 2, men kom inte längre än så.
Kanske det blir en lista på favorit/hat-ögonblick ur tv-serien?
Brad Douriff är kung.....
Tack för mig.
Robin!

The Raven
2013-10-16

Efter att The Black Cat blev en sådan hit parades Karloff och Lugosi ihop igen, men denna gången fick Lugosi spela skurken, få se hur det gick!

 "Poe, you are avenged!"

Dr.Richard Vollin är en utmärkt doktor som är den enda som kan rädda en rikemans flicka efter en mycket svår bilolycka. Men under operationen blir Vollin kär i flickan och anser att det är hans rätt att få hennes hand i äktenskap som tack för att han räddat hennes liv. Men familjen vägrar då hon redan är bortlovad och Vollin blir tillsagt att hålla sig borta och låta Jean som hon heter vara lycklig med sin fästman. Men när en brottsling vid namn Edmond Bateman spelad av Boris Karloff dyker upp på Vollins trappa och ber honom att utföra en plastikoperation för att ändra Batemans fula tryne får Vollin århundradets snille blixt. Han fixar halva Batemans ansikte och vanställer den andra halvan och lovar om Bateman utför några kidnappningar åt Vollin kommer hans ansikte bli perfekt. Offren i dessa kidnappningar består av Jeans familjen medlemmar och oturen bara ökar när Vollin byggt stora tortyrmaskiner baserade på liknande skapelser ur Edgar Allen Poe’s berättelser. Mer anknytningar till Poe dyker upp i filmen som då Vollin går på en opera baserad på The Raven, en fågel han också anser vara hans talisman. Och det är alla anknytningar till dikten The Raven vi får, resten av filmen är baserad på nyskrivet material. Med Vollin lös och hennes familj fastbundna i olika maskiner ,åste Jean välja om hon ska rädda dem eller ignorera Vollins frieri.

 "Your monstrous ugliness breeds monstrous hatred. Good! I can use your hate."

The Raven är inte lika kuslig som The Black Cat och mycket mer tamare än sin föregångare. Bela Lugosi överspelar så mycket att det blir ett av hans bästa och mest kända roller. Raka motsatsen mot Dracula där han spelade lugn och gentlemanish spelar han här en karaktär mer vild än hacke Hackspett och mer mordisk än Chucky från Child´s Play. Karloff spelar här Lugosis marionett och han härmar Frankensteins Monster men trots att hans smink är simpelt så funkar det. The raven får 3,5 Guldkameror av 5. Inte på lika hög nivå som The Black Cat men tillsammans utgör de ett av de bästa Double Features man kan få och de båda är knappt 1 timme lång så man kan se dem båda på under 2 timmar.

 

Härnäst tar vi skräck till en helt ny nivå,  den högsta våningen det vill säga.

Markus

The Black Cat
2013-10-14

Efter Dracula och Frankenstein fick Universal en bra idé, vi tar de båda skådisarna som spelade monsteran och har med dem i samma film! Och på den tiden var Bela Lugosi och Boris Karloff större än Jesus. Resultatet blev 2 filmer där de turades om att spela skurk och hjälte så i The Raven är Lugosi skurk och Karloff försöker stoppa hans onda planer, medans i The Black Cat är Karloff sadist och Lugosi ute efter hämnd. Fast Karloff fick alltid stå först för han var en större pengako, stackars Lugosi. Den första filmen någonsin de båda spelade mot varandra var The Black Cat.’

 "The phone is dead. Do you hear that, Vitus? Even the phone is dead."

En mörk natt färdas ett ungt par på semester i Ungern men de får dela tåg rum med en viss Dr. Vitus Werdegast, som är på väg för att möta en ”gammal vän” som fick Vitus infängslad i ett fängelse läger i 15 år. Men efter ett missöde med en buss hamnar de alla hos Hjalmar Poelzig, en kuslig arkitekt vars hus har en källare med en stor mörk hemlighet, Vitus döda fru finns i källaren med i en stor glasbur och samtidigt har han Vitus dotter i sängen. De båda bekanta möts och då avslöjar Hjalmar att han vill ha den nygifta flickan till sin sammling av fruntimmer men Vitus begär att spela schack om det. Denna scenen är lätt en av de mest spända ögonblicken i film då de pratar om allt från att Hjalmar fega ur kriget där de båda möttes till Hjalmars helg nöjen, att driva en satanisk kult. Så vi har en 80 år gammal film om satanism, nekrofili och så finns det en scen där en karaktär blir flådd levande. Allt hänger på Vitus Werdegast men om han inte kan ta död på sin före detta vän står den unge flickans liv på tur att tas av Hjalmar och hans kult.

 "Did you ever hear of Satanism, the worship of the devil, of evil?"

Det är svårt att komma på någon annan film med en sådan hotfull atmosfär. Man har kalla kårar igenom hela resan och enda från den första glimten av Poelzigs slott vet man att det hela inte kommer sluta väl. Med inslag av nekrofili och sadism var filmen en av de grovaste filmerna på 30-talet, som tur är får vi ju inte se det men att det indikeras var nog för att få folk svimma på den tiden. Men ska man vara seriöst så lever filmen inte på att vara grov, den lever på atmosfären den lyckats bygga upp och sättet Karloff och Lugosi spelar mot varandra. Det slår nästan gnistor från de båda skådisarna medans de står öga mot öga. Slutet är också rätt så skrämmande fast man inte får se någonting men uppbyggnaden pågår genom hela filmen och som tack för att du såg hela filmen på 63 minuter får man mycket avlöning för det. Filmen får 4/5 guldkameor, med kuslig atmosfär och kusliga scener med ritualer och en skurk värdig AFIs 100 heroes, 100 villians lista. The Black Cat den första av 7 filmer Boris Karloff och Bela Lugosi spelade mot varandra, men helt klart en av de mest minnes värda och ett måste denna Halloween.

 Markus

The Serpent and the Rainbow
2013-10-13

När jag senast inköpte några fin-fina filmer (Princess inräknad) så hittade jag en av Wes Cravens
filmer för 100 spänn. Hon i kassan påstod att filmen är svårhittad, och det tvivlar jag inte en sekund
på. Då jag tidigare hörde att filmen gick på Tv4Film under ett tag så föddes ett litet frö av intresse.
Och velig som jag oftast är, så är jag illa tvungen att köpa de filmer jag redan tror är skit. Som även
hände med Heartless.
Enda gången jag blundade var när en man begravs levande med en tarantella.
En forskare, Dennis, har erfarenheter av kulter och sekter. I filmens intro befinner han sig i en djungel,
blir hög på nån skum drog för att senare tro sig gulla med en tiger och bli nerdragen i ett djupt hål i
marken av några nedgrävda zombies. Jävla droger asså! Dennis återvänder till USA, men får snart i
uppdrag av ett läkemedelsföretag att hitta en drog i Haiti som påstås kunna återuppväcka de döda.
Väl i Haiti upptäcker Dennis att häxdoktorer kan både vara hjälpsamma och oerhört farliga.
Mmmm...Tomatsås!
Titeln syfte kretsar kring att Ormen (The Serpent) har sitt ursprung ur helvetet. Och The Rainbow
(regnbågen) kommer från himlen. Så Haiti är en mellanhand. Vanligtvis gillar jag balans mellan
obehag och behag. Men här blir det bara konstigt. För det enda obehagliga är ett antal billiga
skrämselmoment som dyker upp i drömmar. Visst är det obehagligt med kistor fyllda med blod och
de levande döda. Men här är det obegripligt hur tråkigt dessa effekter används. Dåligt utförd film,
med bra effekter och fokus på fel saker, med andra ord!
 
I likhet med Nomads så blir det inget intressegivande för mig som publik. Därför rekommenderar
jag mycket hellre Lord of Illussions som jag tidigare recenserat här på FilmFett. Där var mystiken
hållbarheten och den stora styrkan. Här blir det bara en enda stor gäspning. Men Bill Pullman
gör ett bra jobb, som han även gjorde i Lost Highway. Annan rolig fakta är att Batmans butler ur de
tidigare Batman filmerna spelar här en mindre roll på läkemedelföretaget.
Filmen får 2 av 5 guldkameror. Och då är jag snäll!
 
Robin!

The Invisible Man's Revenge
2013-10-12

I'm the invisible man I'm the invisible man, Incredible how you can see right through me

Så nu när vi äntligen dragit Queen referensen kan vi fortsätta med Invisible man filmerna. Tyvärr var Returns ett romantiskt drama med element av sci-fi, The invisible woman var en komedi och Invisible Agent var en propaganda film men den fjärde, Invisible mans revenge försöker återvända till skräck elementen som gjorde originalet till den klassiker den idag är, men det är nu 1944 och Universal filmer var inte längre de skräck klassiker de var förra decenniet, Visst vi hade Wolfman men tyvärr gillar jag den inte lika mycket som Universals övriga, helt klart Universals svagaste klassiker enligt mig fast endå bättre än remaken som kom ut 2010. Men nu börjar vi med The Invisible Man's Revenge

Som i Returns så är det en fånge på flykt som får kontakt med en doktor med Jack Griffins osynlighets medel, same old shit. Denna brottsling vid namn vid namn Robert Griffin har suttit på psykavdelningen och mördat folk för att få chansen att rymma så nu har vi äntligen den osynlige mannen som skurk, inte hjälte.  Hans första punkt på att göra listan; ta hämnd på människorna som lämnade honom i djungeln efter en olycka. På en expedition tillsammans med makarna Herrick råkade Griffin ut för en olycka, och då paret trodde han dött fortsatte de utan honom, stort misstag. Men djungeln gjorde han tydligen galen, fast även galningar behöver pengar och Herrick blev rika på Roberts fynd och nu kräver Robert ALLT! Men paret märker att Robert är farlig så det finns bara en sak att göra, slänga ut han ur deras hus! Så oförskämt. Men Robert klarar sig inte ensam länge utan drunknar nästan.

Bandaget ser ut som en jäkla påse....

Men med hjälp av en lokal man överlever Robert och söker upp en doktor spelad av John Carradine som har massa osynliga djur. Dr.Drury  som han heter har ett medel som kan vara exakt det Robert söker för att få hämnd på Herricks och få chansen att få gifta sig med deras dotter.

 En tabbe som inte borde existera.

 Tyvärr är filmen inte lika läskigt så skräck kan man inte kalla den, men en bra thriller om en familj som har en objuden osynlig gäst i sitt hus. Scenen då paret Herrick märker att allt inte står rätt till med deras gamle vän är lite nervpirrande, men annars består dialogerna av forsknings mumbo jumbo eller advokat snack. Atmosfären börjar kännas som den i original Invisible man men når inte riktigt de kriterierna.  Hur den nya doktorn fått tag i samma medel som Jack Griffin skapade i första filmen är absolut inte påpekat i filmen, han bara har det, hokus pokus. Första halvan av filmen är verkligen trög med effekter men när vi väl får en så får vi en mycket illa, dubbel exponeringen funkar inte alls i denna filmen och ser mycket skit ut speciellt när man tänker på vad de andra Universal filmer har åstadkommit flera år innan. Det finns t.ex en scen där Roberts ben går igenom både säng och kuddar vilket får allt att framstå så mycket mer b-aktigt. Vi får även MYCKET dålig dubbel exponering(när man lägger ett nytt lager på film eller blandar lager för att få illusionen av t.ex ett spöke i gamla filmer). Effekterna är nog de sämsta i hela serien. Tyvärr är det som gjorde den första Invisible man sådan klassiker, Effekterna, den hotfulla atmosfären och en skurk värdig en Oscar. Filmen får 2/5 guldkameror mest pga att vissa scener fungerar som de ska, fast de flesta framstår bara som ännu en cheesy sci-fi b-rulle i svart-vitt.

Nu blire ingen mer Invisible Man, vi tar 2 klassiker med de 2 största svart-vita stjärnorna någonsin.

 Markus

Halloween
2013-10-11

THE NIGHT HE CAME HOME är nog en av de mest intresseväckande tag-lines jag läst.
Man kan väl inte nämna skräckens månad utan klassikern som ALLA bör känna till!
Inte John Carpenters första film, utan tillochmed hans tredje. Men utan tvekan den största
succé som han själv skapat. Ni kanske inte känner till Flykten Från New York eller Big
Trouble in Little China. Men denna skall alla i alla fall hört talats om. I alla fall den svenska
titeln Alla Helgons Blodiga Natt!
Jamie Lee Curtis hade nog ingen aning om hur stor hon skulle bli med sin stora debut.
Första gången jag såg denna film var för något år sedan, en varm sommarnatt på TV. Introlåten
gjorde mig mörkrädd. Sedan kickar den igång. I en läbbig synvinkel får vi se hur en sexåring styckar
sin syster med kökskniv, för att senare rusa ut och bli ertappad av sina föräldrar. Introt påminner
oss lite om Dario Argentos stil och obehagliga intro i Deep Red från 1975. Det är direkt hotfullt
och mekaniskt. Många år senare flyr den äldre sexåringen, vars namn är Michael Myers, från mentalvården.
Hans f.d läkare, Dr Loomis försöker varna staden som Michael kommer ifrån att han har återvänt.
Loomis är nämligen säker på att Myers återvänt hem. Samtidigt ska barnvakten Laurie vakta några
barn under Alla Helgons Natt. Vilket leder till....TERRRRROOORRRR!
 
Denna "billiga" independent rullen lyckas på grund av en enkel sak. Man tar en enkel skräckhistoria
och förändrar vissa detaljer så den blir mer avancerad! John visste vad han höll på med då den vanliga
orten med fina hus och trevliga grannar förstörs av den onda Myers, som är nästintill odödlig. Myers
har aldrig sagt ett ord sedan han var ett barn och Loomis har försökt hålla Myers inlåst under resten av sitt
liv. John lyckades få den store skådisen Donald Pleasence, som senare även dök upp i Flykten Från
New York som Presidenten. Donalds största roll är dock som Bond-skurken Ernst Stavro Blofeld i You
Only Live Twice.
Introt ger dig garanterat en försmak av vilken typ av terror filmer kan skapa.
Andra skådisar som blev kända är nog främst Jamie Lee Curtis, som vi tidigare nämnde i Terror Train.
Men den största stjärnan är nog John Carpenter, som lyckades skapa en psykologisk rysare/slasher
med många uppföljare och efterapare. Men i slutet så är och förblir Halloween den stora ikonen.
Även om slutet är lite löjligt och känns som ett slapstick-skämt så får filmen 4 av 5 guldkameror.
 
Robin!
 

The Ninth Gate
2013-10-08

 
Roman Polanski går ju att diskutera. I alla fall hans moraliska tankesätt. Men visst har den
stackaren varit ut för mycket när hans fru dödades av Charles Manson! I vilket fall som helst,
så har Roman en känsla för film. Hans teman brukar vara mörka, som i Pianisten. Men denna gången
ska vi besöka andra världar i The Ninth Gate!
"It's an impressive collection. You have some very rare editions here. Are you sure you want to sell them all?"
Johnny Depp är en boksamlare vid namn Dean Corso. Han samlar på udda rariteter och får ett
lockande erbjudande. En rik snubbe berättar om en bok, The Nine Gates of the Kingdom of Shadows.
Snubben berättar om att tre exemplar existerar av boken som återskrevs av en man som påstår
att han varit i kontakt med djävulen. eftersom den rika snubben, Balkan, tror att endast en av kopiorna
är äkta, så vill han ha Corsos hjälp att hitta den äkta boken.
Även om det låter som att Corso bara kommer sitta på ett bibliotek i hela filmen och smutta på kaffe
så är temat väldigt mystiskt berättat. En man hänger sig i filmens början och har en indirekt länk till
boken. En skum, het brud börjar skugga Corso och folk verkar dö i brutala sätt runt alla demon-böcker!
 
Ninth Gate är ingen direkt skräckis med demoner och makter. Detta är mer en övernaturlig thriller.
Mystiken är välbehållen och det är gött att se att Depp faktiskt kan ta sina roller på allvar för en gångs
skull. Lena Olin är också med i en roll, men huvudrollen måste vara mystiken och känslan. Det märks
att detta ligger i centrum. Och trots ett konstigt slut så är det en skön rulle.
Het brud i demonförpackning!
Passar mycket bra dagen innan Halloween, som en aptitretare. 3 av 5 guldkameror.
 
Robin!
 

Top 10 filmer alla har sett, men inte jag har sett
2013-10-07


Ingen har sett alla filmer i världen, men det finns en bunt folk säger att man MÅSTE se innan man dör, så därför har jag gjort en lista på de filmer alla har sett, men som råkat smita förbi mina ögon. Jag har inte sett dessa filmer när jag skriver detta men kommer förhoppningsvist att göra det så småningom, vissa äger jag redan men har inte haft ork/lust att se än andra har jag tidigare inte tänkt på att se ens, så läs och bli förbluffad över de stor filmer som Markus har missat.

10. The Sixth Sense

Denna hamnar lågt på listan då jag såg rätt mycket utav mellan akten för många år sedan men minns inte ett smack, varför har jag då inte sett den igen? Som många andra så visste jag redan slutet och egentligen, hur många har sett den? Alla vet ju vad den oh så stora tvisten är.

 

9. Seven

Whats in the box??? inte vet jag? Jo en mycket intressant gåta har jag hört och mycket sjuka praktiska effekter. Man fick se lite utav filmens bästa och läskigaste scener i Bravos 100 scariest movie moments. Jag har dock filmen i min DVD hylla och den bara samlar damm, får nog bli att se den ……NÅN GÅNG.

 

8. La strada

Federico Fellini i topp form och La Strada anses vara hans bästa, så jag som är så himla stort fan av Fellini varför har då inte jag sett den? Det var den enda stor film som inte ingick i boxen jag köpte, och La Dolce Vita ingick, men inte La Strada. Hittar jag den i affären på separat disc så slår jag till direkt.

 

7. Tootsie

En man som vill vara med i tv klär ut sig till kvinna och blir storkändis men det hettar upp när han blir kär en kollega utav det kvinnliga könet. Ressigerad av snuppen bakom filmen Tolken, en medioker thriller ressigerad av Sydney Pollack, mer känd som den perversa doktor Ziegler från Eyes Wide Shut. Tootsie har dock paroderats i Family Guy som i stort sett gjorde en förkortad remake av filmen och satte Stewie Griffin i rollen som  Michael Dorsey spelad av Dustin Hoffman.

 

6. Memento

Inget minne inget ansvar brukar jag säga men Leornard tar på sig jakten att leta reda på mördaren som tog kål på hans fru. Med få ledtrådar jobbar Leonard som fan för att lösa en gåta han är inblandad i men inte kommer ihåg. Har sett bilder ur filmen och Fotot ser mycket fin ut, är det någonting Nolan VERKLIGEN gör som en boss så är det fotokonsten. Memento är dock den enda filmen här jag inte varit nära på att ladda ner.

 

5. 12 angry men

12 jury medlemmar, alla tror en anklagad man står skyldig förutom en och han spenderar hela filmen med att övertala de andra. Med många stora namn som Henry Fonda och E.G. Marshall filmar de länge och dialogerna sägs vara fantastiska. Min dåliga ursäkt till att inte ha sett den är dock att jag aldrig hittat den i någon affär och då far min redan hackar på mig för jag ” bara ser filmer där folk vart döda sen decenniums tillbaka” har inte precis gjort mig pejl på att köpa denna film sålänge jag bor hemma. Detta är även en av de filmerna Family Guy har gjort en remake på och bytte bara ut lite dialog mot dåliga skämt.

 

4. Spirited away

Anime och jag går inte ihop, de enda animérna jag sett är pokemon och digimon, men vad jag har hört så räknas inte de som riktiga animér. Men spirited away tog tydligen världen med storm, under denna storm satt jag i en jordkällare med fingrarna i öronen och slutna ögon tydligen för filmen har jag aldrig sett. Hayao Miyazaki är en animations ressigör som verkligen inte fångat mitt intresse men som fångat så många andra, det är väl bra och NÅNgång ska jag se Spirited Away, Min Granne Totoro och Howls Moving castle. Princess Monoke är jag dock inte intresserad av att se.

 

3. Fight club

30 second bunnies versionen av denna film var tillräckligt för mig, nu vet jag vad som kommer ske, vem som är äkta och inte är. Den stora dragningskraften till att se den är dock att Meat Loaf är med i den, ett stort +. Jag har sett klipp ur den som t.ex ikea katalogs scenen och det världsberömda citatet ” first rule about fight club, you dont talk about fight club”…så jag får nog sluta här.

 

2. The Shawshank Redemption

Ligger 1a på IMDB top 250 och allt jag vet är att det är 2 fångar som blir kära i varann eller nått och den ena tänker fly och får den svarte fången att fixa massa prylar för att hjälpa till. Den svarte killen blir sedan frisläppt och de ska mötas på en öde ö och leka Blue Lagoon. Hur är denna bättre än Gudfadern, Pulp Fiction eller Dr.Strangelove?? Men men det är säkert mycket bromance eller något jag har missat men jag måste säga att det verkligen inte låter som en film många skulle gilla. Men första plats på top 250 ljuger nog inte. Detta är ännu en av de filmer jag har i DVD hyllan som bara samlar damm medans jag skriver detta.

 

1. The Graduate

Dustin Hoffman igen vad fan? En sann klassiker som parodieras i allt från Simpsons till Mystery Science Theatre 300. The Graduate handlar om en kille som tar studenten…..sen då? Ja vad fan händer när man tar steget ut till vuxen världen? Man pökar en äldre dam så klart, vad fan gjorde du? Men då han får känslor för hennes dotter så blir allt mer komplicerat och det hela förvandlas till lite av en Romeo och Julia historia. The Graduate var Hoffmans stora genombrott och filmkritiker kallar den en av väldens bästa filmer. Jag skulle vilja medge samma sak men då jag inte haft turen att se den kan jag bara sitta som ett fån och ta mig i hornet och köpa den, ladda ner är ju olagligt.

 Markus

The Invisible Man Returns
2013-10-06

Geoffrey ska hängas! Vem är Geoffrey frågar du? Filmens huvud person och vi får inte veta förrän 6 minuter in, och under de 6 minuterna snackas det bara om hur folk försöker hindra hängningen från att ske. Men vi har tur för Geoffrey spelas av Vincent (the Man) Price och tur det för han är en så tuffing att han bara försvunnit och ingen vet vart. Det visar sig att Jack Griffins bror Frank ligger bakom det hela, då han fått tag i lite av sin broders osynlighets medel. Så Geoffrey är vår nya osynlige man men hur är hans röst jämnfört med Rains? Tyvärr inte lika läskig som Claude Rains men denna filmen är mer som en romantiskt drama om en man som dömts för ett brott han inte begått och skräckelementen slängt rakt i väggen.

 "When will I see you?"

Vi får veta att denna film tar plats 9 år efter den första filmen då en snut förhör Frank Griffin. Det visar sig att Frank har jobbat vidare på sin brors jobb och lyckats förbättra det så ”offret” för osynlighets medel inte blir galen så som Jack blev i första filmen. Frank är i maskopi med Geoffrey och hans fästmö Helen för att rädda Geoffrey från att hängas. Så i denna film är den osynlige mannen hjälten…. Och hundar jamar och det regnar uppåt. Vi får en lång romantisk scen med Geoffrey och Helen ……vad fan det är Halloween ge mig lite blod svett och tårar. Aja den är ju gjord på 40-talet och då var romantik ett måste. Specialeffekterna är ialla fall bra, inte lika bra som i original filmen men endå roliga att titta på. Men då den mannen som satte dit Geoffrey, Speers, till Geoffrey råkar avslöja vad han planerar att göra med Geoffreys företag för Frank omedveten om att Geoffrey står i samma rum ser Geoffrey chansen att finna sanningen genom att låstas vara ett spöke och givetvist så tror Speers att Geoffrey återvänt från det döda och anger en Mr. Cobb som mannen bakom Geoffreys arrest. Nu har Geoffrey den skyldiges namn, men kan han ta hämnd utan att förvandlas till samma monster Jack Griffin blev?

 Horror, this is not

Filmen är mycket tung på Sci-Fi delen dock, och 40-talets sci-fi, inte lika charmig som 50-talets sci-fi och absolut inte lika skrämmande som 30-talets skräckisar. Filmen får 3 av 5 guldkameror, skådespelarna är mycket bra, men det märks att det är 40-tal, man känner verkligen gnistan mellan Geoffrey och Helen men detta är absolut ingen Casablanca. Se det som en b-version av Casablanca med inslag av sci-fi med massa tubrör och labbrockar. Härnäst skulle Invisible man serien ta en hel ny kurva och gå in i komedi med the invisible woman för att sedan hoppa på anti-nazi propaganda med Invisible Agent, den ska vi nog gå igenom någon dag för att sedan försöka återvända till sina rötter i skräck genren med the Invisible mans Revenge. Skådespelarna som syns i korta stunder är bättre än dem i orginalet och som tur är INGEN UNA O´CONNOR!Vi ser också Alan Napier i en viktig roll, Napier är mest känd för att spelat Alfred i 60-tals Batman serien och att ha lånat sitt namn till Jokerns alter ego i Tim Burtons Batman. Härnäst hoppar vi över de 2 kommande uppföljare utan hoppar till filmen som försöker vara läskig istället för att framkalla skratt eller säga att nazister är bovar.

 Markus

Insane
2013-10-06

När man har åkt i en bil en lååång väg i Sveriges skogar så kan det vara skönt att koppla
av på ett vandrarhem. Om man upptäcker att man befinner sig i ett län där alla pratar engelska så vet
man att man kört fel. Så nu ska vi ta en dusch och sova lite på det fina hotellet....i INSANE! Denna film
är skapad av samma gäng från Evil Ed. Även detta är en engelsk-talande, svenskinspelad film. Fast
mer seriös än Evil Ed, som var tidsenlig i sin splatt-stick. Numera gäller det en enkel, men intressant
skräckfilm.
Mördaren är nog filmens enklaste och svagaste punkt i icke originellt tänk.
Hotellägaren David (spelad av Lars Bethke) får finbesök på sitt självbetjänade hotell. Det är en ung, vacker
dam som anländer. Sara ska bara spendera natten på hotellet och får fin service. Tills hon dödas, av
en fotograf älskande mystisk man i gasmask. Snart anländer Jenny till hotellet, där hon letar efter Sara.
David påstår att Sara inte bott på hotellet, men Jenny upptäcker snart att en mystisk man med gasmask
får ut sina sjuka drömmar genom att mörda sina offer på hotellets alla rum.
Filmens intro-scen berättas effektivt.
Med ett fåtal roller och en klyschig story, så är det svårt att väcka intresse för oss tittare. Särskilt som
skrämseltaktiken är lamt genomförd. Men med våldsamma dödsscener och bra scenografi, som kombinerat
påminner oss lite om Dario Argento, så lyckas man behålla en viss stämning. Inte av obehag, men av lust
att se hela filmen. Skådisarna gör ett bra jobb, men roll-regin kan kännas lite lamt genomförd i många
stunder. Som när David ska "kyssa" en kvinna och det ser ut som att en björn ska krama ihjäl sitt byte,
vilket leder till ett gap-flabb!
 
Annars har filmen den känslan som John Carpenter lyckades få fram, inte minst i hans underskattade
klassiker, The Fog. Det vill säga, kamera-rörelser som matchar det tempo som behövs. Lite snabbare,
klumpigare rörelser i fart och tempo och lugnare kamera-rörelser för att ge ett större djup i miljön, eller
visa en avslappnad/spöklig känsla.
Lars Bethke gör ett bra jobb som den inte alltför sociala David.
Insane är en enkel film, men därför är det en lyckad film. En enkel story kan i vissa fall återberättas snyggt
utan kludd, men på ett välgjort sätt. Så är det i detta fallet. Filmen får 3 av 5 guldkameror.
Passar perfekt som ett svenskt bidrag till Alla Helgon!
Den läckra och oemotståndliga Insaine Edition. Gissa om jag är stolt ägare?
Robin!

The Invisible Man
2013-10-05

En mörk vinternatt kommer en främling intrampande till Ipings lokala krog. Han har maskerat sitt ansikte med bandage och frågar om ett ledigt rum, han kräver att få vara ifred på heltid så han kan jobba på ett botemedel till hans mystiska sjukdom, och han börjar bli desperat. Men när krogägarens fru spelad av Una O’Connor gör honom förbannad slutar det hela med att han knuffar ägaren ner för en trappa. Så polisen(som skådespelar som om han kommer direkt från en Monty Pyton sketch) tillkallas till brottsplatsen och nu får alla veta vem denna mystiske främling egentligen är, Jack Griffin, Den osynlige mannen. Han skapar kaos i staden för att sedan fly hem.

 "I shall kill you even if you hide in the deepest cave of the Earth. At ten o'clock tomorrow night, I will kill you!"

Jacks festmö, Flora och hennes far blir oroliga då Jack har varit borta i över en månad. Flora söker tröst hos Kemp, en kär vän till Jack. Kemp letar efter bevis om vart Jack tagit vägen men runt omkring sprids nyheterna om den Osynlige mannen. Vad Kemp inte räknat med är att Jack planerar att besöka honom med ett viktigt medelande. Men besöket leder till att Kemp går emot Jack och deltar i sökandet efter den galne doktorn ingen kan se som växer och växer tills hela landet deltar i sökandet efter Den Osynlige Mannen.

 "The drugs I took seemed to light up my brain. Suddenly I realized the power I held, the power to rule, to make the world grovel at my feet."

Filmen börjar som ett mysterium, vem är denna främling? Men från och med då Griffins bandage åker av är ett spektakel av praktiska effekter gjort med stil som inte kunde slås på flera år. Att beskriva exakt hur de utförde alla trick skulle ta för lång tid, men de de lyckas t.ex skapa fotspår i snön med hjälp av att dra plankor som gömdes och med mycket snören. Una O’Connor är dock filmens stora minus, Ressigören James Whale (som också hade regisserat Frankenstein innan denna) tyckte dock att hon var rolig men allt hon gör i filmen är att skrikasitt decibel skrik, och Whale tyckte hon var så rolig att hon fick en liten roll i hans nästa film, Bride Of Frankenstein. Claude Rains gör här sin livs roll, till och med bättre än den i Casablanca. Hans nästa gest är så oförutsägbar och sättet han pratar om hur hela värden kommer att frukta honom är så iskallt så man själv känner sig hotad. Claude Rains röst i denna film är en av de bästa rösterna satt i film, från då han pratar lugnt till då han skriker om hur världen ska bli hans bitch. Det var just rösten som gav Claude Rains rollen som tidigare hade erbjudits Boris Karloff, men han var för dyr. Ett spektakel i både Effekter, historia och karaktärs utveckling, leder denna klassiska skräckfilm att få 4,5/5 guldkameror, Tyvärr är vissa skådespelare så dåliga att de skulle passat bättre i Tommy Wiseaus The Room, Men det positiva i filmen är överflödigt.

 Markus

Lost Highway
2013-10-04

En gång försökte jag posta denna recension. Men skiten försvann av bisarra händelser.
Som ut i rymdens svarta hål. Lite som filmens skumma historia, kan man säga. Och eftersom
detta är en becksvart och ond film, så passar psykologin och skräcken in perfekt inom skräckgenren
även om det är en thriller! So, here we go!
Soundtracket I'm Deranged av David Bowie gör att ni fattar vilken typ av film vi har att göra med.
Bill Pullman´s rollfigur Fred, har lite problem i sitt liv. Han lever inrutat, med en fru i ett förhållande
utan glöd och kärlek, där han misstänker hennes otrohet. En dag råkar han hitta ett brev utanför,
med en kassett. Någon har filmat dem i deras sex-ritual mitt i natten! Vem denna mystiska kamera-man
är, visar sig vara svårare att förklara. Fred upptäcker snart att den skumma "Mystery Man" ligger bakom
besöket. Snart åker Fred fast för mordet på sin egna fru och saker blir...utflippade! För i cellen förvandlas
han till en annan person.
Ibland vill jag spy av hur seg och trögtuggad filmen är.
Fattar jag något av filmen? Jo, rätt mycket. Utan att avslöja för mycket så är filmen som ett limbo.
Det vill säga, en ond cirkel utan slut. Mystery Man är lika skum som obehaglig. Det vi inte förstår är det
som väcker oro i våra sinnen. Han spelas av Robert Blake, som senare blev frikänd från misstankarna
att han dödat sin egna fru. Hela rättegången lät relativt udda, och Blake vägrar säga vad som hände ur
hans egna syn. Mysko! I detta fallet är Mystery Man hela filmens mest spökligaste figur.
"We've met before, haven't we."
Annars finns det en gangsterboss som inte är lika överdriven som Frank ur Blue Velvet. Men gangsterbossen
är minst lika farlig. Kanske tillochmed farligare, då han har mer kontroll över omgivningen än vad Frank hade.
Gary Busey spelar en farsa till en av huvudrollerna, men vi ville se mer av hans utflippade skådespel.
Annars har vi även Jack Nance, som var mest känd för Pete ur Twin Peaks.
 
Åter till filmen. Lost Highway är inte Davids bästa. Faktum är att jag förstår folkets potentiella hat mot
filmen. Den är så mörk och psykologisk att det tar någon omtitt innan den kan uppskattas. Men filmens
mörker passar verkligen in på Halloween, om man vill surfa på hjärnans undermedvetna vågor.
 
Filmen får 3 av 5 guldkameror. Mörk som fan. Och man blir deppig!
 
Robin!
 

Heil Heil Black and White
2013-10-03

Jahapp då var det halloween igen, en av de allra roligaste och givmilda helgdagarna. Vi firar Halloween med bus och godis men speciellt med skräckfilmer. Likså gör  vi här på filmfett. Robin kommer gå igenom en hel hög med slappa slashers och liknande men jag som egentligen skulle tagit en månad till Giallo byter ämne för denna gång, får bli Giallo nästa år. Istället kommer jag fokusera på Universals stora bibliotek av skräckisar från 30-50 talet men även många andra som T.ex Freaks och Jekyll and Hyde. Så håll er i närheten, Några av de allra kändaste filmerna från skräckens jungfrur år ska ha ställning på FILMFETT.

 Det är inget verk av Robin, men det får duga!
Markus

Terror Train
2013-10-02

Vi inleder skräckens månad med en intressant titel. Även om det bara är en i kölvattnet på
billiga slasher-filmer från John Carpenters Halloween, så är den nämnvärd. Varför ska vi
komma till senare. Vi kan inleda med att säga att både Jamie Lee Curtis och David Copperfield
är två kända namn som har intressanta roller i filmens gång. Kan ni lista ut var filmen utspelar sig?
Jo, ett köpcenter. Vad fan trodde ni? Ett tåg såklart! Nog skämtat. Nu rullar vi igång.
Årsfesten...då saker SPÅRAR UR!
I filmens inledning får vi se ett hemskt spratt, då en ung kille ska dra av brallorna på en fest. Han är redo
för en efterfest under täcket med en het brutta. Men bruden visar sig vara....ETT LIK? Jo...det verkar så?
Så alla rusar in och skrattar och pekar på honom och stackarn blir galen av det sjuka skämtet, reser sig
och virar in sig i alla lakan. Vad fan hade ni gjort? Seriöst, vilket sjukt äckel kommer på ett sådant jävla
prank? Dessutom undrar jag varför det finns en massa vägskyltar i sovrummet förr? Typ, varningsskyltar
som blinkar i mörkret och allt. Konstigt som fan. Jag menar, vem fan inreder ett rum med sånt?
Nåväl, några år senare ska klassen ha en sista kostymfest på ett tåg, men en skum mördare
smyger runt och slaktar på tåget. Ingen större överraskning, med andra ord.
En mördare med smak för kassa masker...
 
Förutom det grymma introt som blir relativt minnesvärt, då det är galet och tvistat, så är filmen riktigt seg
i mitten. Visst är det chill att se alla festa och det blir rätt mysig stämning. Men dödsscenerna är inte
minnesvärda eller ens läbbiga. Däremot tycker jag om att vi redan vet att det är ungen från introt som
är ute på hämnd. Filmens slutkamp är faktiskt obehaglig och det känns som att tåget inte går att fly från.
Perfekt ställe för mord, precis som i Stage Fright!
 
Jag skulle inte rekommendera Terror Train till Halloween. Men som en skön början på månaden, så
passar den in som en söndagsfilm. Lagom skön och med några fina ögonblick.
Jamie Lee Curtis skriker för full hals. The Scream Queen!
Den får ändå 2 av 5 guldkameror.
 
 
 
Robin!

Robins Halloween
2013-10-01

Ni visste att det skulle komma! Förra året hade vi Phantasm-serien som ett senare skräcktema.
Denna gången har jag tyvärr inget "ordentligt" tema, eller någon form av röd tråd. Jag har däremot
en inköpt film som ska recenseras efter Halloween. Och en annan ska självklart inköpas!
Vilka får ni se senare....
 
Men innan dess kan man ge tips på vad man ska se, respektive undvika under skräckens månad.
Så kryp upp i sofforna och bli rädda....riktigt rädda!
 
Detta är ROBINS HALLOWEEN!
 

Läbbigt värre! Tog flera timmar att fixa till i Photoshop!