FilmFett

2015-08-31
21:21:09

Farväl, käre Wes Craven

Många stora personer har redan gått bort i år. Men att dö i en för tidig ålder är aldrig kul. 75 år gammal, med en stark erfarenhet av diverse skräckfyllda filmer. Wes Cravens blandade stil är stark uppskattad. Men nu har legenden gått vidare, efter ett tags cancer.
 
Många hyllar honom med att se någon av hans kändaste filmer. I mitt fall blev det People under The Stairs. Recensionen kommer till skräcktemat.
 
Farväl, kära Wes.
 
1939-2015
 
Robin och resten av FilmFett
2015-08-30
16:59:45

Mission Impossible: Rogue Nation

Gänget är tillbaka och storyn är väldigt lik den i förra filmen. Impossible Mission Force ligger risigt till efter diverse händelser ur tidigare filmer. När Ethan Hunt nästan dödas under ett uppdrag tvingas han inse att gänget blivit avstängda och gruppen försvunnit. Ethan försvinner i skuggorna av London och är nu jagad av regeringen som vill sätta honom bakom lås och bom då han utför jobb utanför regeringens vetenskap. Ethan är nämligen på jakt efter en beryktad och legendarisk underjordisk terror-organisation, The Syndicate. Men inga bevis finns på att Syndicate ens existerar.
 
Efter nästan ett halvårs frånvaro lyckas Ethan kontakta sina gamla kollegor Brandt och Benji. Deras enda bevis på Syndicate är en agent som försöker hjälpa både Ethan och Syndicates beryktade ledare, Salomon Kane. Med hjälp av sitt gamla gäng och Luther från de tidigare filmerna, ger han sig in på ett dödligt uppdrag!
"Desperate times, desperate measures."
Actionmässigt är filmen underlägsen i jämförelse med både 3an och Ghost Protocol (som jag anser är bäst i serien) men storymässigt är filmen vassare än Ghost Protocol, trots likheter. Förra gången jagades IMF av ryssar och regeringen, men dom var aldrig riktigt i underläge. Denna gången måste IMF stoppa Syndicate för att kunna rensa deras svårigheter med regeringsagenten Hunley, spelad suveränt av Alec Baldwin. Den kvinnliga insider som Ethan har kontakt med, Ilsa, spelas av Rebecka Furgeson, som även har en ganska lång svensk dialog med Jens Hulten från Johan Falk.
Stunt-scenen när Tom hoppar på ett flygplan i filmens början är ett riktigt stunt Tom gjorde.
I förra filmen hade vi en svensk skurk, men han var med ytterst lite. Denna gången tycker jag att den väsande Kane faktiskt gör ett lysande jobb. Jag kände att hans intelligens var grymt irriterande. Och det var nog syftet med filmen! Han är inte irriterande på ett jobbigt sätt, utan på ett intelligent och obehagligt sätt. En väldigt värdig motståndare till IMF.
"The Syndicate is real. A rogue nation, trained to do what we do."
Filmens titelintro är inte lika cool som i fyran och klimaxet är väldigt ologisk. När Ethan sitter i skiten och en jävla massa agenter ska döda honom så skjuts dom ner utan svårigheter. Av en agent! Tur dock att detta följs av en spännande jakt. Skön lördagsunderhållning som håller måttet!
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin
2015-08-30
16:34:57

Filmfett top 100 Movie Characters list nu på Tisdag

Nu på Tisdag börjar Filmfett nedräkningen över de 100 bästa filmkaraktärerna och håller på hela September ut tills Oktober börjar, för då börjar vi med en temavecka som hör till Filmfetts Halloween månad.
Malcolm Tucker hamnar tyvärr inte på listan då han först dök upp i en TV-serie, men hade han gillts så hade vi sett honom på en top 10 plats. Men detta får bli en honoreble mention trots att han strider mot de regler vi satt upp.
Markus