Farväl, käre Wes Craven
2015-08-31

Många stora personer har redan gått bort i år. Men att dö i en för tidig ålder är aldrig kul. 75 år gammal, med en stark erfarenhet av diverse skräckfyllda filmer. Wes Cravens blandade stil är stark uppskattad. Men nu har legenden gått vidare, efter ett tags cancer.
 
Många hyllar honom med att se någon av hans kändaste filmer. I mitt fall blev det People under The Stairs. Recensionen kommer till skräcktemat.
 
Farväl, kära Wes.
 
1939-2015
 
Robin och resten av FilmFett

Mission Impossible: Rogue Nation
2015-08-30

Gänget är tillbaka och storyn är väldigt lik den i förra filmen. Impossible Mission Force ligger risigt till efter diverse händelser ur tidigare filmer. När Ethan Hunt nästan dödas under ett uppdrag tvingas han inse att gänget blivit avstängda och gruppen försvunnit. Ethan försvinner i skuggorna av London och är nu jagad av regeringen som vill sätta honom bakom lås och bom då han utför jobb utanför regeringens vetenskap. Ethan är nämligen på jakt efter en beryktad och legendarisk underjordisk terror-organisation, The Syndicate. Men inga bevis finns på att Syndicate ens existerar.
 
Efter nästan ett halvårs frånvaro lyckas Ethan kontakta sina gamla kollegor Brandt och Benji. Deras enda bevis på Syndicate är en agent som försöker hjälpa både Ethan och Syndicates beryktade ledare, Salomon Kane. Med hjälp av sitt gamla gäng och Luther från de tidigare filmerna, ger han sig in på ett dödligt uppdrag!
"Desperate times, desperate measures."
Actionmässigt är filmen underlägsen i jämförelse med både 3an och Ghost Protocol (som jag anser är bäst i serien) men storymässigt är filmen vassare än Ghost Protocol, trots likheter. Förra gången jagades IMF av ryssar och regeringen, men dom var aldrig riktigt i underläge. Denna gången måste IMF stoppa Syndicate för att kunna rensa deras svårigheter med regeringsagenten Hunley, spelad suveränt av Alec Baldwin. Den kvinnliga insider som Ethan har kontakt med, Ilsa, spelas av Rebecka Furgeson, som även har en ganska lång svensk dialog med Jens Hulten från Johan Falk.
Stunt-scenen när Tom hoppar på ett flygplan i filmens början är ett riktigt stunt Tom gjorde.
I förra filmen hade vi en svensk skurk, men han var med ytterst lite. Denna gången tycker jag att den väsande Kane faktiskt gör ett lysande jobb. Jag kände att hans intelligens var grymt irriterande. Och det var nog syftet med filmen! Han är inte irriterande på ett jobbigt sätt, utan på ett intelligent och obehagligt sätt. En väldigt värdig motståndare till IMF.
"The Syndicate is real. A rogue nation, trained to do what we do."
Filmens titelintro är inte lika cool som i fyran och klimaxet är väldigt ologisk. När Ethan sitter i skiten och en jävla massa agenter ska döda honom så skjuts dom ner utan svårigheter. Av en agent! Tur dock att detta följs av en spännande jakt. Skön lördagsunderhållning som håller måttet!
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin

Filmfett top 100 Movie Characters list nu på Tisdag
2015-08-30

Nu på Tisdag börjar Filmfett nedräkningen över de 100 bästa filmkaraktärerna och håller på hela September ut tills Oktober börjar, för då börjar vi med en temavecka som hör till Filmfetts Halloween månad.
Malcolm Tucker hamnar tyvärr inte på listan då han först dök upp i en TV-serie, men hade han gillts så hade vi sett honom på en top 10 plats. Men detta får bli en honoreble mention trots att han strider mot de regler vi satt upp.
Markus

Mission Impossible: Ghost Protocol
2015-08-28

 
Välkomna åter igen till Filmfett-Fredag!
 
Är ni redo för blod,svett och tårar? För det är ungefär så jag kände mig när jag såg filmen Mission Impossible 4: Ghost Protocol.
 
Filmen kretsar som vanligt runt Ethan Hunt och organisationen IMF som blir ditsatt för att ha bombat Kreml i Moskva. Hela USA går emot IMF och till slut måste dom läggas ner. Detta kallar presidenten "Ghost Protocol". Ethan måste nu försöka vinna tillbaka organisationens rykte samtidigt som det förväntas dyka upp en ny terror-attack från ingenstans. Det som gör allt så mycket svårare är också att Ethan måste ta hjälp av ett flertal personer som han aldrig jobbat med förut. Kan han lita på alla? Och vad går gränsen?
 
 
Detta är en av dom Mission Impossible filmerna som jag finner sämst hittils tyvärr. Jag tycker kanske inte så mycket är nytt och konceptet rullar runt i ett hjul med samma handling och en ny ond skurk i trakterna. Dock måste jag säga att jag gillar vissa saker som alla nya uppfinningar som används. Jag gillar även birollen Brandt som spelas av Jeremy Renner som många säkert känner igen som Hawkeye från filmen Avengers.
 
 
Mikael Nyqvist spelar då själva huvudskurken i 4:an och jag blir inte så imponerad av honom. Halvdålig engelska/svenska som bryts och inte så obehaglig som jag hade hoppats på. Vissa action-scener som bombningen vid Kreml är okej men inte mycket mer. Jag tycker man ser att det är rätt mkt CGI i vissa delar där. Men annars så var själva fighting-scenerna väldigt välgjorda. Min favorit-scen i hela filmen är när Ethan klättrar uppför den högsta byggnaden i Dubai, utan denna scenen så hade jag bara gett filmen 2 guldkameror. Men jag älskar verkligen denna scenen. Så ett stort plus för den. Här kan ni se klippet på just den scenen om ni vill kolla in snabbt.
 
https://www.youtube.com/watch?v=-cloa9MnnII
 
 
3/5 guldkameror.
 

Nu var det slut på Mission Impossible-serien och nästa Filmfett-Fredag fortsätter vi med något nytt. Jag har tyvärr inte kollat in den nya MI-filmen. Kan bli att min kompanjon Robin här på filmfett gör en recension på den istället. Annars får ni ha en trevlig helg och hoppas ni gillat dom här veckorna med just Mission Impossible!
Skål!
 
 
 
 
Joel
 
 
 

Here Comes Marsupilami
2015-08-28

Baserat på den belgiska serietidningen Marsupliami gjordes 2012 en film om den påhittade arten av ….leopard fläckad primat likande djur som med hjälp av sin svans kan hoppa långa längder. Men Marsupliami är inte huvudkaraktären i sin egna film, denna ära går till fransosen som spelade Numerobisi Asterix och Obelix, Uppdrag Cleopetra.

Ringer namnet Marsupliami ingen klocka? Nu då?

I ett fiktivt land som kallas Paolombia (från serietidingarna där karaktären först poppade upp) bor ett mystiskt djur som ingen har set tpå många många år. I staden Chiquito firas det och vi får se en papegoja supa ner sig (det börjar bra) Papegojan tas till en veterinär vid namn Pablito som ”räddar fågeln” mot att ett par turister ska betala. Detta är endast ett sätt för Pablitio och hans dotter att svindla turister på cash men hans dotter är trött på alla sin fars lögner allt från att han svindlar till historier han berättar om Marsupliami som ingen tror existerar. Det är inte bara Pablito som har problem då han är skyldig cholos (Latino gangsters) 1600000 Palombos (den fiktiva valutan) , Don Geraldo, en journalist som för 16 år sedan filmade när gerillan övertag av staten men är nu nästan helt okänd så hans företag skickar honom tillbaka till Paolombia för att finna Payafolket. Han tilldelas en guide, tyvärr är denna guide Pablito. När Don Geraldo anländer till Paolombia kommer militären och transporterar han till General Pochero och går så långt som att elchocka honom. Generalen vill egentligen inte vara general utan vara programledare och han har en för kärlek till Celine Deon och har till och med ett eget museum tillägnat henne.Det är därför Don Geraldo är ”fånge” hos generalen, för att han ska kunna ordna så generalen får möta sin idol.

 Swiggity Swooty, I'm coming for dat booty

Efter att ha brutalt förstört museet av ren klantighet kastas Don Geraldo i fängelsehålan. En gammal forskare, Hermoso som jobbar åt generalen hittar en ny sorts orkidé som han bevarar hemma i sitt labb, denna orkidé tillhör dock Marsupliamis måltid så han snor tillbaka den men under tillbakatagandet upptäcker professorn blommans kraft, med rätt kombination blir blomman ungdomens källa. Samtidigt hamnar Pablito i samma fängelse som Don Geraldo efter att ha stulit en polispistol. Då blommans effekt endast kan göra Hermoso ung ett tag bestämmer sig han och hans assistent för att leta upp Marsupliami så han kan leda dem till fler blommor.Don Geraldo och Pablito räddas av en näsbjörn och ger sig ut i djungeln för att hitta Payafolket så Don Geraldo kan göra sitt reportage. Payafolket hittar dock Don Geraldo innan han hittar dem. Fånge hos ett våldsamt folk som tror de är del av en profetians som ska rädda både deras grupp, åldersorkidén och Marsupliami arten, men ännu en militärkupp på gång att blomstra ut i Paolombia då Hermoso tagit kontroll över armen från Generalen och hemligheten till ungdomens källa vid fingertopparna har Don Geraldo och Pablito mycket att förlora och för att inte nämna världens sällsyntaste djur ständigt efter dem.

 "Feeling lucky Punk? Well? Do ya?"

Here Comes Marsupilami är ingen stor film, skådespeleriet är bra och då jag egentligen tycker att materialet filmen är baserat på är undermåttligt (har jag gjort hela livet) tror jag nog de gjort det bästa de kunnat för att göra en lång film av det. Visst de löser inget mysterium eller upptäcker djungler i filmen och inga av Marsupliamis ”allierade” ur serien poppar upp, de är alla påhittade för filmens skull. Det finns roliga stunder då som då jätten i fängelset går på helium. Som du kanske märker i min synopsis är det ånga karaktärer att hålla reda på, det är ingen Game of Thrones precis men många för att vara en film. Marsupliamin han själv ser medelmåtta bra ut, verken för dålig men ser verkligen inte ut som något som verkligen står framför kameran. Den bästa CGI är den man inte ser sägs det och varelsen i bild sticker ut. Blir du intresserad av att se Marsupliami se den då på franska, absolut inte svenska då den är en av de sämst dubbade filmerna detta årtionde som jag sett. Denna filmen som är riktad mot barn får vi se en mycket rolig scen av en liten hund som desperat försöker jucka en vucen mans huvud och sen somna gott. Denna är helt klart filmens bästa scen och bland det bästa jag sett denna månad. Med stunder som är roliga, fina miljöer och okay skådespel är filmen helt klart sevärd men ingenting som är ett måste. Here Comes Marsupilami får 3/5 guldkameror och häng kvar när eftertexterna börjar för ett cameo av Celine Deon hon själv.

 Markus

Frank
2015-08-28

Från de vanliga skräpfilmer som vi sitter och njuter av på filmfett till den mer pretentiösa och konstnärliga stilen som skulle ge äkta filmnördar stånd i över en timme. Frank är en musikalisk drama komedi som jag länge velat kolla in.
Frank i sitt esse, som om han vore en ledare för en sekt.
Som många andra i hans ålder så letar den unga musikintresserade synth-spelaren Jon efter inspiration till nya låter. Det är tjockt av dåliga ideér i Jons huvud. Livet står fast. Den säkra staden han bor i är för liten. För inspirationslös. Men när Jon av en händelse råkar springa på ett experimentellt band får han chansen att under ett år hjälpa till att skapa deras första, magnifika platta. Sångaren och titelrollen Frank är en udda men intelligent och vänlig person som aldrig tar av sitt papier-maché huvud. Frank och Jon bildar en oväntad vänskap.
Det finns en fin hyllning till Big Lebowski och Paris/Texas nämns precis innan.
Hela filmen är som att gå på en ranglig bro över ett gigantiskt stup. Den är osäker och Frank och resten av spelarna i gruppen är väldigt härliga, men även obehagliga. Frank med sin besatthet över perfektionism. Clara som hatar Jon av en ogrundlig anledning. Och deras manager som är en oväntat trevlig själ som tidigare suttit på mentalsjukhus.
Rolig att se, men jag känner inte mycket efteråt.
Jag gillar starkt filmens mest mörkaste och dramatiska ögonblick. Filmens komik avbryts av en oväntat mörk scen. Vi tror nästan att det ska vara ett skämt. Men nej, något bland det mörkaste en person kan råka ut för har hänt. Ibland är Frank nästan lite för överdrivet konstnärlig. Men detta är en form av utomstående syn på hur det kan vara att se på vissa människor som går in mycket i sina konstverk. Det blir som en typ av method acting-situation av komik där alla skådespelare är dödsallvarliga när de hoppar som grodor eller dansar i vattenfall.
Jon, den osäkra huvudrollen.
Visst är Frank en intressant film och filmen är även baserad på humorfiguren Frank Longbottom som kom från Storbritannien. Slutlåten, I love you all, är fenomenalt fin och Fassbender som Frank är enastående. Fast alla skådisar gör ett grymt jobb. Maggie Gyllenhall som den evigt hatfulle Clara och Domhnall Gleeson som den sökande musikern Jon är väldigt övertygande i sina roller.
 
3 av 5 guldkameror. Jag vet inte vad filmen saknar, men något finns inte riktigt där. Kanske är den inte snygg nog, eller så blir den lite långrandig ibland.
 
Robin

King of Kong Island
2015-08-27

Jag älskar skräp filmer, Från kalkon rullar med hög budget så som Howard the Duck till billiga italienska kopior som Poliziotteschi filmer mm. Men det finns även b-rullar från Italien där jag måste sätta ner min fot och säga ” det här är skit” och denna film, King of Kong Island är en rulle jag köpte i Tjeckien och hoppades på att det var en tjeckisk homage till King Kong då namnet på omslaget säger Valka King Kongu och en gigantisk rytande gorilla på omslaget, tuffa grejjor men filmen? Är nog den värsta b-rulle jag sett och skulle verkligen behövt bli riffad i ett avsnitt av MST3K.

Döm absolut aldrig en film på omslaget, inte i detta exempel ialla fall!

Efter att ett rån mitt i Kenyas djungler gått som planerat förråder en av rånarna sitt gäng och pangar ner dem och lämnar dem till att dö. Samtidigt håller en doktor på att operera in data CHIP i en gorilla i en mycket seg scen, gorillan ser fejk ut som bara fan och just när det börjar hända saker….klipps scenen och vi får lära känna en barägare och hans ---fru? Ursula. Ursula jobbar på baren och spenderar sin första scen att klaga medans hon är halvnäck till en missionär vid namn Burt som är ute efter att hitta Albert, en av de galna doktorerna som nu inplanterar CHIP i gorillorna. Burt är en överlevare av förräderiet från början av filmen. Burt är betuttad i barägarens dotter Diane och möter hennes bror Robert. Robert och Diane ska ut och jaga men pappa Barägare får inget veta och Burt är inte intresserad av att leka med vapen sedan sin olycka.

 Horror of the Planet of the Apes ser skit dålig ut..

Roberts guider snackar om någon helig apa och innan dagen gryr är Diane kidnappad! Oh nej! Hon som nästan var en karaktär L. Mannen som förrådde Burt, Turk varnar Robert att om han vill se sin syster igen måste han berätta för sin far. Aporna tar med sig Diane till Albert har en plan för henne. Robert berättar för Burt vad som har hänt och utan att tveka ger han sig ut i djungeln för att hitta Diane (mot en stor summa pengar). Efter ett evigt montage av gående i skogen möter de den heliga apan, eller det är rättare sagt en halv naken vit flicka som växt upp i djungeln och hennes namn är Eva. Hon är en kvinnlig Tarzan och vill hjälpa sina nya vänner att befria Diane och hennes gorilla kompisar som nu är under Alberts makt.

 "Take your filthy paws of me you damn dirty ape!"

Oh Gud vilken seg film. Har de bestämt sig för att göra en scen pågår den på tok allt för länge såsom dans scenen i baren, operationen som verkar pågå i verklig tid på gorillorna och alla långa stunder vi får se Eva, ja hon är näck och sexig fanns det inte en historia att ta sig igenom någonstans? Hade dessa scener tagits bort hade nog King of Kong Island varit knappast 1 timme. Burt som huvudkaraktär är din klassiska tuffing som inte har några andra personlighetsdrag än att han är en tuffing med ett hjärta av guld och det är uppenbart att filmmakarna inte åkte ut på safari för att se djur utan använde stockfootage. Som tidigare sagt så är apdräckterna bland den värsta rekvisitan jag sett och hela filmen är bara tråkig, dåligt dubbad och på tok för lång, trots att den bara är 1 timme och typ 30 min känns den mycket längre och är inte smart nog att veta att kakaduor inte lever i Afrika utan Australien! Dumfan!. King of Kong Island får 0 av 5 Guldkameror då det inte finns en enda positiv sak att säga om skiten. Den är verken underhållande på en dålig nivå eller på en bra nivå.

 Markus

The Octagon
2015-08-26

Aldrig för har en actionfilm varit så ofantligt långtråkig som i The Octagon. Hur i helvete har man lyckats göra en actionfilm med ett sådant omslag, som är så händelselös som det går att bli? Detta mysterium måste undersökas.
Hyfsat okej omslag och en cool baksida fick mitt intresse. Son of the bitchez.
Chuck Norris spelar en rollfigur vars personlighet är att han...em....jo han pratar, är blond och har mustach. Ingen personlighet? Nä, fuck that! Han är lite bra på kung-fu. Vad fan hände i filmen? Ja, just det. En rik pampig brud som ser för plastig ut för att vara söt, attackeras av ninjas och hon hyr in Chuck (minns inte vad han heter. Vi kan kalla honom Roger, för det passar en person med ful mustash). Roger börjar viska konstigt som i Dune. Detta ska vara hans tankar, men dom är onödiga och störande som fan. Han påstår att Ninja är en död kampsport sedan 300 år tillbaka och att enbart han och en snubbe till känner till begreppet. Med hjälp av Van Cleef, som spelar en våldsammare jägare letar han efter den skyldige, som visar sig vara hans barndomsvän.
Filmen blir ännu segare av plötsliga klipp till när Ninjorna tränar. Och gissa vad som händer? Inget!
Den här filmen är så fel som det går att bli. Alla flashbacks är indränkta i omotiverat röd färg som mest irriterar ögat. När man tror att något spännande ska hända så händer inget alls. De pampiga bruden får punka och Roger hjälper henne. Vi tror att någon ska hoppa på dom eller att bilen ska vara riggad med en bomb. Men, nej. That's all! Alla actionscener är stelt filmade på stativ utan någon somhelst engagemang eller klippning. Alla vinklar är i princip samma tre bilder. Närbilder på ansikten eller saker, halvbilder eller helbilder.
Hela slutstriden, som jag väntat på att den skulle ge något, ger likamycket som ett telefonräkning ger för
plånboken. (Ja, jag har plånbok, jag är en gammal sargad själv)
Filmen måste ha hoppat ur badet för det känns mer som en såpopera. Och det dummaste av allt har jag redan nämt. I denna filmen vet enbart två personer i hela världen vad en Ninja är för något. Jag har aldrig hört något så dumt i hela mitt liv! Förutom möjligtvis den långa, sega dialogen som sätter sig som dåligt kött mellan tänderna.
 
1 av 5 guldkameror.
 
Nästan en nolla.
 
Robin
 

Filmfetts största lista hitils!
2015-08-24

Under September månad kommer Filmfett göra en nedräkning utav de top 100 bästa filmkaraktärer ur film historia (inga kortfilmer eller tv-show baserade figurer, men bok och seriefigurer är tillåtna). Robin kör dock på med sina reviews (ibland känns det som om vi inte arbetar som en....:( ) så se till att kolla in Filmfett ofta för det kommer gå undan (troligen).

Filmfetts nedräkning av de 100 bästa filmkaraktärerna börjar nästa Tisdag, den förste September!

 Markus

Splinter Cell: Conviction
2015-08-23

Eftersom jag nu har kollat in filmer baserade på Tom Clancys karaktär Jack Ryan så kan vi lika gärna kolla in spelet Splinter Cell: Conviction. De förra spelen är för svåra för att jag ska kunna gå igenom de första banorna, men Conviction är lite enklare att lira.
 
 
Micheal Ironsides röst dominerar hela upplevelsen när Sam Fisher ska undersöka hans dotters död. Och detta leder till att han måste bekämpa det företag han en gång jobbade för. Jagad av allt och alla försöker han lista ut hur stor konspirationen är och vilka han måste döda. För om tillochmed presidenten skulle vara involverad så skulle Sam döda honom. This time, it's personal!
 
 
Storymässigt är det lite förvirrande för oss nykomlingar att fatta vad som händer. Onda gubbar till höger och vänster och namn som ingen fattar. Men spelmässigt är detta unikt. Att använda sig av skuggor och snabba mord är belönande. I vissa fall nödvändigt för att det inte ska bli game over. Men pistoler och handgranater kommer ändå till användning mot de styrkor man måste möta. En varning bara! Spelet blir mycket svårare med direkta attacker, då fienden är smart och avancerar i styrka.
 
 
Banorna varierar och detta tillsätter en skön stämning. Allt från tivolin mitt natten till Vita Huset som spelbanor och flashbacks till kriget i Afganistan. Det finns mycket att se under spelets gång. Infiltrera byggnader och utföra utfrågningar med smärtsamma metoder.
 
Synd dock att det inte finns mycket extra-bonusar att genomföra efter spelet är slut. Man kan spela banorna i Co-op läge, men för singel-spelandet finns det inte mycket mer att se.
 
Kul lir dock. 4 av 5 guldkameror.
 
Och därav avslutas mitt lilla Tom Clancy-tema. För Rainbow Six pallar jag aldrig av att lira.
 
Robin Suger (Markus was here lol)

Harry and the Hendersons
2015-08-23

En familj är ute och campar, pappan är överlycklig att hans son knäppt sin första hare men hans fru och dotter vill bara åka vidare. Innan du hinner säga kanin soppa är de ute på vägen och visar upp den vackra norrvästra  skogslandskap. Vägen till staden är dock full av trästockar, djur och en brännande sol som täcker utsikten för föraren. Från ingenstans dyker en stor hårig bäst upp som liknar en björn. Som vilken god människa som helst går pappa George ut för att se om  djuret lever eller är död. Djuret visar sig vars Bigfoot! De tar med sig kroppen till resan men från ingenstans poppar varelsen upp vid fönstret, livslevande. I skogen inte långt därifrån smyger det runt en jägare och det enda bytet han har siktat in sig på är just Bigfoot. Familjen tar med sig monstret hem än en gång men den natten hör George att någon är i köket och när han tittar överfalls han av Bigfoot. Som tur är kommer ingen till skada men när Bigfoot äter upp en betydelsesam blomma får han skäll av familjens äldsta barn och då schasar han ut hela familjen och går på upptäcksfärd i deras hus.

”Stall him! Show him the pastamaker!”

Efter en lång stund kliché fyllda sekvenser med ett dumt telefon samtal till snuten, gömma Bigfoot från grannen och så klart mer delar av huset som förstörs så bestämmer sig Hendersson för att behålla monstret som får namnet Harry. Men mamma har fått nog av Harry efter han vandaliserat majoriteten av deras hus och George går motvilligt med på att köra han tillbaka och ställa in hans planer att ta med han till Johnny Carson och tjärna miljarder. Harry hör vad de pratar om och rymmer och skrämmer grannarna. Dagen efter åker George och letar efter Harry men tiden går och jägaren från innan är Harry på spåren och hans plan är mycket mer brutalare och blodigare än att visa upp Harry i tv.

 "Harry, sometimes you've just gotta wonder if there's any real difference between you and I. I mean, I can be pretty hairy too, you know."

John Lithgow är alltid underhållande, i denna är den första filmen jag reviewar på filmfett där han inte spelar psykopat utan en mer ljus sida som påminner om hans karaktär från Tredje klotet från Solen men denna karaktär är mer realistiskt oturlig av sig. Hans son är en av de bättre filmbarn jag kan komma och tänka på, han är rolig men inte irriterande. Det är även en kul grej att tänka på, att mannen inuti Harry kostymen är samma snubbe som spelade Predator i både Predator 1 och 2 och vilken gigant han var (Han dog tyvärr i AIDS under inspelingen av tv-serien baserad på filmen där han en än gång spelade Harry) och han rör sig faktiskt som en mindre intelligent primat. Bäst av allt i filmen är såklart monster effekterna, masken är ett tekniskt under inom praktiska effekter som kan framöva fler ansiktsuttryck än Vladimir Putin gett under hela sin livslängd. Filmen är en fin familjefilm, mycket bättre än många ”klassiker” (I’m looking at you Free Willy) men den har små humoriska stunder men är långt från en komedi. Det tog ett jävla tag men tillslut insåg jag att jägaren spelas av David Suchet är samma jäkel som spelar Blott i Blott on the Landscape filmatiseringen av Tom Sharpes bok och framförallt Poriot från serien Poirot, kul. Men inte kul är dottern Sara som inte gör något annat än att klaga, sånt får jag av hemma så det räcker! Harry And The Henderssons är en kul, fin liten film med snygga praktiska effekter och såklart John Lithgow i spetsen. Harry and the Henderssons får 3/5 Guldkameror.

Markus

Mission Impossible 3
2015-08-21

 
Nu är det Filmfett-Fredag som gäller igen! Idag blir det "Mission Impossible 3" på agendan. Detta är faktiskt den MI jag har sett mest av alla i serien.
 
MI3 handlar åter igen om Ethan Hunt som för nuvarande har slutat med att vara agent. Han är nu gift och försöker leva ett vanligt liv. Till slut får Ethan reda på att en av hans rekryter har blivit tagen av en psykopatisk vapensäljare. Nu måste Ethan samla ihop teamet en gång för alla och bege sig ut på en räddningsexpedition.
 
Jag tycker att Tom Cruise har förbättrat sig ännu mer som skådespelare. Man märker att han har blivit mer seriös och nu är det en kvinna i filmen som han faktiskt verkar bry sig väldigt mycket om till skillnad från tvåan där jag fann kärleken rätt ytlig ändå. Philip Seymour Hoffman som dom flesta säkert känner igen (som tyvärr avled i Februari 2014, bara 46 år gammal) gör en otrolig skådespelarinsats som skurken Owen Davian. Han visar verkligen att man behöver inte överspela som en ond psykopat. Det räcker med tomma blickar och lågmälda repliker som får fram en obehaglig känsla istället. Det mesta av stuntsen gör Tom som vanligt här och själva actionen är väldigt lovande. Jag gillar dock MI2:s action lite mer (you simply dont beat John Woo). Men det är ändå bra fightingscener och coola explosioner i denna. Stort plus för det! Det är också väldigt varierande miljöer vilket alltid är trevligt! Snygg visuellt och bra bi-roller. Det negativa med filmen är mest att det är för mycket Cruise och för lite Hoffman enligt mig. Jag hade nog kunnat tänka mig se en film om bara själva Owen Davian med tanke på Hoffmans genuina skådespeleri. En till negativ sak är väl att den är förutsägbar enligt mig rätt ofta. Men den håller ändå mig på nålar för det mesta. Regissören är J.J Abrams som gjorde serien L.O.S.T och som nu är regissören till den nästkommande Star Wars filmen.
Detta är en av dom bästa i MI-serien. Absolut.
 
 
 
4/5 guldkameror.
 

Joel
 
 
 
 

Jack Ryan: Shadow Recruit
2015-08-21

Den unga och intelligenta Jack Ryan får sig en reboot i Shadow Rectruit. Redan i filmens början vill Ryan rädda världen efter 9/11. Så han tar på sig militär-kläder och reser till Afganistan. Helikoptern attackeras och Ryan dödas nästan. Efter detta börjar filmen på riktigt, typ 20 minuter in. Detta är lite förvirrande. Varför ha så mycket dödkött i filmens början?
 
Nåväl. Kevin Costner är en höjdare inom CIA som vill ha Ryans hjälp att hitta ett företag i Wall Street som mycket väl kan finansera terrorister. Men Ryan upptäcker snart att företaget i Wall Street har deras största kund,en rysk snubbe som har en del gömda tillgångar på sitt företag. Dags för Ryan att åka dit och snoka! Efter en strid mot en bjässe till lönnmördare (många tycker logiken brister i att den unga och smala Ryan lyckas döda honom) så upptäcker Ryan att företagets ledare, Victor (filmens regissör Kenneth Branagh som är överaskande creepy) mycket väl drar i osynliga trådar.
Costner och Pine känns som bra "partners"
Ryans situation sätter käppar i hjulen när han JÄVLIGT HETA BRUD (sorry, jag gillar Keira Knightley väldigt mycket) råkar åka till Ryssland för att träffa Ryan på hans jobb. Han tvingas erkänna jobbets mening för henne, vilket tyvärr gör att Keira måste dras in i fallet.
HAYAAAAA!
Trots att många verkar tycka filmen är medelmåttig och att recensenterna hellre sitter och njuter av deras champagnglas och  dom runkar till Ingmar Bergmanfilmer, så diggar jag filmen. Skådespelarna gör ett fint jobb, ryska företag känns relativt fräscht i serien och det finns Mission Impossible vibbar här och där. Fast som Joel säger så saknar filmen inte det som Mission Impossible 1 saknar. Här känns filmen självsäkrare. 
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin

The Sum of All Fears
2015-08-20

Det är en pinsam situation i USA när Amerikanerna får veta att ett kärnvapen från 70-talet har hittats i Syrien
av ett gäng skräpsamlare. Ännu värre blir det när spåren som leder till en av Syriens svarta marknader
visar att dom har sålt vapnet till en annan person. Jack Ryan är i denna filmen en relativt ung, men
inte oerfaren agent för CIA som precis börjat dejta sin blivande hustru. Han blir indragen i jobbet och
får veta att bomben kan hota freden mellan ryssarna och USA. Endast Jack Ryan kan stoppa ett kommande, tredje världskrig.
 
Tredje världskriget har varit motivationer för nästan alla bond-skurkar i universum. Men dom har aldrig lyckats komma så nära domedagen som denna svettiga rulle. Politisk, men aldrig för invecklad, så lyckas The Sum
of All Fears bli en jävligt spännande thriller med actioninslag. Halv-vägs in i äventyret så sker en förödande katastrof som är oväntat stor för att komma från en Jack Ryan film. Därefter har filmen så mycket spänning att blixtrar flyger ur tv-skärmen.
 
Ben Affleck är utan tvekan den bästa Jack Ryan-skådisen. Lägg till Morgan Freeman och Liev Schriber
så har vi ett gott gäng att förlita oss på. Men här har man även lärt sig från The Hunt for Red October
genom att göra en film där det faktiskt händer något som man blir exalterad över.
 
Den bästa Ryan filmen får 4 av 5 guldkameror. Inte undrar på att den är så omtalad.
 
Men hur är den sista, senaste filmen?
 
Stay tuned....
 
Robin

The House by the Cemetery
2015-08-19

Den andra delen av Lucio Fulcis  Gates of Hell trilogi som också inkluderar City of the Living Dead och Beyond. De andra 2 anses vara några av de bästa skräckfilmer som gjorts eller kult klassiker men House by the Cemetary lämnas oftast utanför på dessa listor, varför?

Efter att ha varit med i Inferno lärde sig skådespelerskan att hon kan ha 2 ansiktsuttryck...hahha nä skoja bara, hon ser typ ut sådär hela tiden.

Efter att ett ungt par brutit sigin i ett övergivet hus för att (vad annars?) pöka mördas de brutalt av en osedd figur. Många år senare förbereder sig en familj att flytta in i huset från innan. Bob familjens irriterande son berättar för mamma att en flicka från en bild på huset sagt åt honom att inte flytta in. Pappan i familjen, Norman har ett förflutet med huset då en gammal arbetskamrat, Dr. Petersson  till honom mördade sin älskarinna och sig själv i detta hur för länge sen. Flickan som kommunicerat med Bob visar sig vara en riktig person (Jag trodde att det var fotot som pratat med han) och bevittnar en skyltdocka bli halshuggen av….luft eller något det bara sker och dockan är full av kött och blod.  Familjen flyttar in i huset som verkligen behöver en renovering eller 2 trots att Bob försöker få sina föräldrar att ändra sig. Men huset är inte den idyll som Bob tror då mamman inte gillar stället så värst då hon tycket det är för kusligt. Och bokstavligen från ingenstans dyker en kvinna upp och påstår sig vara Ann, en barnvakt skickad av Normans chef och det roliga med Ann är att hon ser identisk ut med skyltdockan som fick sitt huvud avhugget.

 Monstret ser ut som hans mamma var en potatis och pappan var Donald Trump utan peruk...

Skumma läten börjar uppkomma i huset och det är framförallt i källaren de kommer ifrån och inte blir det bättre av att Ann beter sig skit skumt och försöker bryta sig in i den igenbommade källaren. Bobs lilla flickkompis berättat att Dr. Freudstein, en person som bott i huset långt innan och var orsaken till att Mr. Petersson kommit till huset till att börja med,  inte faktiskt är död. Alla husets kusligheter får Norman att sätta ner foten, han tar en nyckel och planerar att gå ner i källaren men Bob kommer och förstör allt (med sin närvaro)  sedan kan familjen gå ner där frun blir attackerad av vad annat än en fladdermus vilket leder till att familjen vill flytta ut på momangen. Men väntan på morgondagen är lång och en av X blir mördad av en mystisk varelse som drar ner kroppen i källaren och Ann tas på bar gärning när hon tvättar bort bevisen. Vad bor nere i källaren? Vad har Ann med det hela att göra? Kommer Bob någonsin hålla käft?

HIGH FIVE MY FELLOW HELLSPAWNZ!

Efter Zombi 2 hade Lucio Fulci fått ett rykte som en av de vulgäraste filmmakarna i hela Italien, med City of the Living Dead och Beyond samt New York Ripper gjorde han namn för sig själv, men House by the Cemetary blev endast en i mängden, den sticker inte ut som de 4 filmer jag nämnde nyss och det hade passat mycket bättre om Zombi 2 var en del av gates of hell trilogin då denna är helt olik de andra 2 i serien i både ton, gore effekter och är generellt underpresterande. Bob, sonen är irriterande som fan och är en av de värsta dubbjobb jag sett. Monstret avslöjas direkt på dvd omslaget i vissa utgåvor, för mig som har ULTRABIT utgåvan (som kommer med en timmes lång intervju med Fulci som är störtskön) ser man en klar bild på dvd omslagets baksida samt på ett paper som kom med i filmen. Men beröm ska gå dit beröm ska ges, musiken är bra, inte minnesvärd som Beyond eller Zombi men det hjälper verkligen till att skapa en skum och spöklik atmosfär. Aina Pieroni som spelar barnvakten Ann såg man året innan i rollen som ”the music Student” som visade sig vara den tredje modern i Dario Argentos Inferno och hade rollen som Elsa Manni i Argentos Tenebre. House by the Cemetary är ett svagt sätt att avsluta en skit najs trilogi på och jag hade verkligen gillat arbetstiteln på filmen som var Freudstein. Det finns lite positiva stunder här och där men hela filmen i sig kommer inte direkt i mål. House by the Cemetary får 2/5 guldkameror. Inte skit dålig men långt från något speciellt eller underhållande.

Markus

Clear and Present Danger
2015-08-18

Harrison Fård återvänder som Jack Ryan när Presidentens bästis dödas i en båt mitt ute i havet.
Det visar sig att denna bundis hade några vassa kontakter med en Columbiansk drogkartell.
Presidenten vill skicka en styrka för att få fast jävlarna, men Jack tar denna frågan till rätten
som ger avslag på uppdraget. Istället tvingas en agent skickas in. Jack Ryan får det bli.
För antagligen är James Bond och Ethan Hunt på semester eller nått sånt. Men vad Ryan
inte vet är att någon i Vita Huset skickat in en militär-expert, spelad av Willem Dafoe.
Nääääeee då! Den här glasögon-bärande, cyniska snobben är inte alls skyldig till nån
konspiration i Vita Huset. Nääääääää!
Tja, vad finns det att säga om Clear and Present Danger? Det är en story som flyger runt väldigt
osammanhängande. Med olika sidohistorier som tillför bara förvirring så vet jag inte vad
jag ska fokusera på. James Earl Jones karaktär från de förra filmerna är döende. Sedan har vi en
brud som ligger med en av kartellens männ. Tillägg en korruption i Vita Huset och över-patriotiska
tal om att tjäna sitt land så har vi ännu en soppa att tillägga i havet av sopp-mat.
Willem Defoe är lite småmysig. Synd dock att slutet blir mer patriotiskt än Captain America.
Hela filmen håller inte alls ihop. Det är som om när jag sa till Markus och Joel att dom ska fixa
skaldjurs-soppa och ett smörgås-bord med tillagade bläckfiskar och blåsfiskar. Jag fick magpumpas
i flera dagar efteråt. Men sjuksköterskan var ju söt! Synd bara att det var en man...Nåväl, tillbaka
till filmen!
 
Den är över två timmar och på tok för lång. Precis lika obehagligt som när jag såg sjuksköterskan.
Detta bidrar till en sömnande och ofokuserad stil som tillochmed får mig att vilja kolla på mobilen.
Och enligt Robins Bibel skall mobilen inte infinna sig som distrations-medel under filmvisning.
 
Nej, fan vilken skit detta var. 1 av 5 guldkameror.
 
Robin

Mission Impossible 2
2015-08-18

 

Först och främst måste jag be om ursäkt. Jag har lovat att ha Filmfett-Fredag varje fredag förstås. Men nu förra fredagen så hade jag problem med mitt internet. Så därför ger jag er denna recensionen idag istället.
Denna gången blir det en fortsättning på förra Filmfett-Fredag så därför kommer vi prata om "Mission Impossible II".

 
Jag kommer lägga in redan nu att om du verkligen HATAR denna filmen, så kanske denna recensionen inte är något för dig. Jag kommer säga en del bra saker om filmen trots all hård kritik den har fått. Den ska enligt folket vara den sämsta i film-serien. Men inte enligt mig.
 
 

Filmen handlar om ett virus. Ett virus som en terrorist vill ha tag på så han kan göra ytterst onda tankar med det. Ethan Hunt måste nu stoppa denna galning. I denna filmen ingår lite kärlek med en kvinna som blir också inblandad i det hela med Ethan. Jag finner själva kärleken lite ytlig men ändå viktig för handlingen.

 

 

För er som inte vet så är filmen regisserad av John Woo. Detta var hans första film som skapades i USA. Innan denna så hade han mest gjort hong-kong-polis-action filmer såsom ”A better tomorrow”, ”Hardboiled” m.m.

Det jag gillar med MI2 är att själva actionen är galet bra. Riktigt välgjord. Man märker att John Woo har sysslat med action-filmer innan i sin karriär för det strålar fram i denna filmen. Tom Cruise har alltid gjort dom flesta av sina stunts på egen hand, vilket gör att allt ser bara ännu bättre ut. Jag tycker skurken i filmen är riktigt bra trots att jag aldrig sett honom innan på film. Jag älskar öppningsscenen. Absolut en av mina favorit-intros bland alla MI-filmerna. Motorcykelscenerna i slutet är too awesome to be true och trots att den sista fighten är en aning överdriven så köper jag det. Remixen på huvud-låten har bara blivit bättre. Jag är glad också att samma gamla gäng hjälper Ethan åter en gång för att få ett slut på det hela.

Jag gillar verkligen denna filmen. Hög nostalgi för mig.
4/5 guldkameror

 

 

 

Och förresten.. är det bara jag som tycker Tom Cruise ser mer badass ut i långt hår? 

 

Joel

Patroit Games
2015-08-17

Jack Ryan med fru och barn spenderar en trevlig eftermiddag i London när Ryan av
misstag råkar springa på fel gata och räddar en rojalitet från att dödas i ett terrordåd.
Storskurken Sean Miller ser hur hans lillebror får en kula i skallen av Jacks pistol.
Vad som följer är en rättegång där Jack kritiseras för att använda våld trots att han inte längre
är CIA-agent. Men Miller åker fast ändå. Men inte tänker denna IRA-fanatiker låta någon
cell stå i vägen mellan Miller och Ryan! Hämnden är ljuv.
Alla kritiserar Miller under hela filmen, men ingen berömmer honom för hans udda hår.
En film där man får se Harrison Ford fälla en tår förtjänar nästan en Oscar. Och att filmen, trots
sin titel inte är överdriven i sin kärlek till sin hemnation är lite av ett under! Sean Bean gör
ett snyggt arbete som Sean Miller och att se Jacks familj i farozonen gör filmen ännu mer
spännande. Filmens sista akt är skön och intensiv och fungerar fint i filmens förpackning.
 
Patroit games är mer händelsefylld än förra och mer personlig än politisk, även om en del
politiska element finns där. Att se Sam Raimis bror Ted Raimi samt Samuel L. Jackson som
Jacks kollega är ett skönt tillägg.  
 
Filmen fungerar, men det finns inget som gör den speciellt perfekt heller. 3 av 5 guldkameror.
 
Robin
 
 

Motel Hell
2015-08-16

En kväll när Farmer Vincent Smith ute och inspekterar området kring sitt motell bevittnar han ett yngre par på en motorcykel välta omkull, (en olycka han själv orsakat) han tar med sig den unga kvinnan som är mycket skadad till sin syster som bor lite längre bort. Vincent och hans syster Ida driver ett av traktens mest lyckade slakterier, klarar inspektionen från hälsomyndigheten varje månad. Men hälsomyndigheten känner dock inte till Vincents hemliga ingredienser som kan anses vara lite bortom det vanliga. Terry vaknar snart till och polisen Bruce, en yngre broder till Vincent och Ida anländer till platsen och Vincent berättar för flickan att hennes pojkvän är död och att han begravde honom på kyrkogården. Terry stannar ett tag hos Vincent och återhämtar sig/sörjer och de båda är så trevliga. På andra håll smyger inspektören från hälsomyndigheten runt för att leta fel utan Vincents vetskap, och hittar den hemliga ingrediensen, i sitt morotsland har Vincent planterat människor (han har grävt ner dem upp till nacken och slitit ur deras stämband utslitna), bland dem finns Terrys pojkvän som borde ligga begravd på kyrkogården. Inspektören hinner inte långt då Vincent är ute och förbereder kvällens ”skörd”

 "It takes all kinds of critters to make Farmer Vincent's fritters."

Dagarna går, Terry börjar verkligen gilla sin samvaro hemma hos Vincent och fattar nästan tycke för han men den yngsta brodern Bruce fattar tycke för Terry. Terry tar till och med historien om hur Vincent kokade upp familjens hund när de var små och serverade den till deras farmor som gillade det så mycket att hon lärde Vincent alla familjens hemliga recept. Medans Bruce limmar som satan på Terry samlar Vincent mer människor till hans grönsaksland. En dag ger Vincent Terry tillfället att lära sig hur man röker kött på Vincents vis, men har hon mage till det? Vad kan det leda till? Kommer Bruce godkänna att Terry faller för Vincent?

 "Meat's meat, and a man's gotta eat."

Vincent och Ida har en sådan bra kemi, det är bland det bästa med filmen att se de skämta och prata med varandra som om de tar en fika men deras fika går ut på att döda och göra kebab av människor. Hela permisen är helt störd och densamma är atmosfären, Ida och Vincent behandlar människorna de får tag i som boskap och pratar om sina offer som om de verkligen vore, musiken är kuslig och tillsammans med de glada karaktärerna som skrattar och ler medans de sliter ut folks stämband skapar en kuslig atmosfär.  Romansen mellan Bruce och Terry är oskyldig och faktiskt sevärd, den känns inte inklämd i filmen bara för att ha mer subplots tills då han nästan våldtar henne. Överlag är filmen underhållande, inte din alldagliga skräckis som endast slänger katter på dig och förväntar sig att du ska bli rädd utan tar en lång jävla stund med att bygga upp stämning, och sedan ta en rejäl 180 graders sväng och lättar på stämningen. Nancy Parson som spelar Ida i denna film är mest känd som Balbricker (coachen som greppar tag i en ynglings penis och drar utav bara helvete i duschrummet) från Porky’s filmerna men filmens stora stjärna är helt klart Rory Calhoun som äger varje scen han är med i, vresig han är sympatisk eller en brutal mördare. Med många scener som är kusliga som bara attan och den långa uppbyggnaden till Bruces revolt mot sina syskon håller spänningen på hög nivå trots att många scener skulle kunna tas ur en såpopera. Motell Hell får 3/5 Guldkameror. En underhållande kult skräckis som borde ses av flera.

Markus

The Hunt for Red October
2015-08-13

Nu de senaste dagarna har jag kollat igenom fem filmer med Jack Ryan samt spelat tv-spelet
Splinter Cell: Conviction. Kopplingen? Båda härstammar från böcker av Tom Clancy.
Böcker jag inte har läst, men skit idet! Nu dyker vi in i den omtalade The Hunt for Red October!
 
Kaptenen Marko styr det superavancerade u-båts projektet Röd October från ryssland till USA
vilket orsakar oro i Amerikanskt territorium. Marko försöker övertyga Amerikanerna om hans
planer att defektera med det stora ubåts-vapnet till USA, men frågan är om detta är sanna
avsikter, eller om ryssarna planerar stordåd? Analytikern Jack Ryan misstänker starkt att
Marko går att lita på, men måste hitta konkreta bevis snabbare än blixten. Samtidigt håller
en annan amerikansk ubåt på att förfölja Röd Octobers aktiviteter för att hålla ett öga på dom.
 
Med stora namn som Sam Niell, Sean Connery, Alec Baldwin och James Earl Jones.
Bakom rodret står John McTeirnan som gör sina klassiska vinklar och använder en mer aktiv
form av filmning som svävar fram likt en fågel. (antagligen genomfört med en steady-cam expert).
Musiken av Basil Poledouris är mäktig, men inte i samma anda som i Robocop.  Så kort sagt,
alla som är med i produktionen gör ett prima jobb!
 
Men håller detta? Sanningen är att filmen har oftast varit med på flera action-filmslistor. Trots
detta händer nästan ingenting i filmen. Visst, det är en spännande thriller, men det mesta är
ju bara filler. Det långsamma försöker bygga upp karaktärerna men den enda jag känner något för
är mest Jack Ryan som är en hyffsat intressant, intelligent och smått barnslig analytiker.
 
Nej, jag hade ganska svårt för denna filmen. Det var inte riktigt min kopp te, då den känns
händelselös. 2 av 5 guldkameror. Hoppas nästa film bjuder på kaffe istället. För det är godare
än te i alla fall.
 
Robin

The Congress
2015-08-12

Robin (Inte Filmfetts Robin) är en skådespelerska som sedan 25 års ålder varit en av filmvärldens största filmstjärnor, men dåliga val har let till att Robin nu är en 40-årig skådespelerska som ingen vill anställa då hon nekat allt för många filmroller. Hennes son lider av degenerativ sjukdom och hennes dotter ….är bara där. Tack vare sonens …… besatthet av flygplan utsätter många liv i fara då han vill se sin drake matcha ett flygplan…..den delen förstår jag inte och jag tänker inte ens försöka J punkt slut med den subploten! Robins chanser blir mindre och mindre men ödet ler mot henne då hennes maneger erbjuder henne ett kontrakt som kommer bli hennes sista. Strukturen mellan skådespelare, maneger, producent etc. kommer försvinna  för evigt, nu vill filmbolaget scanna henne och göra henne odödlig i ett program i en dator. Bolaget behöver inte Robin, de behöver hennes historia och med en karriär snart vid sitt slut är detta hennes enda utväg. Det enda tabben i avtalet är att Robin aldrig får skådespela igen för nu äger filmbolaget hennes avbild.

 "Yes, that's it, just keep looking traumatized throught the whole movie, that's it, good"

Efter en nästan epilepsi framkallande scanning för att få in Robin i programmet är Robin förevigad i Miramounts dator. Historien förflyttar sig då 20 år fram i tiden och Robin är 20 år äldre. Det finns en animerad zoon som Robin åker till för att förnya sitt kontrakt som håller på att gå ut inför en kongress och det är nu hela filmen blir animerad. Robin checkar in på ett hotell och svimmar där, men samtidigt står hon och sjunger nere i en bar och blir arresterad. Robin möter Tom Cruise i ett väntrum och de 2 är de enda animerade stjärnorna som fortfarande lever medans resten av världen de skapat är uppbyggt av karaktärer Miramount själva skapat. Vad kommer Robin att sluta som? Kommer hon ge upp sitt kontrakt för sin son?

 Okay, vem har varit å pillat i Farbror Markus magiska låda?? Robin???!
Robins familjeliv är så jävla ointressant, tillskillnad från filmens premiss, att Hollywood ersätter sina skådisar mot datorer precis som om de vore lager arbetare. Det är ju redan på g nu med motion Capture. Robin Wright spelar en fiktiv version av sig själv och hon är filmens bästa skådis, Vi ser Paul Giomatti i rollen som sonens doktor och han är ju alltid underhållande och gör scenerna med den irriterande sonen mycket mer uthärliga. Pojken gör sitt bästa men barn i filmer är lika avtändande som Filmfett Robin i en bikini (AW fuck, det är snor ungen från Dawn of the Planet of the Apes, ännu en av filmvärldens mest onödiga karaktärer). Det finns ett kul skämt om ett grälande par vilket slutar med att mannen går över gränsen och erkänner att han röstade på George H.W OCH George W. Bush och tjejen börjar gråta. Robin Wrights tidigare roller så som Jenny från Forrest Gump och Princess Bride ur Princess Bride nämns, först hade jag glömt att det var riktiga roller hon spelat. Harvey Kaitel i sin roll som Robins maneger och John Hamm poppar upp i de animerade sekvenserna. På tal om de animerade sekvenserna, när de väl kommer (det är mycket story att bygga upp för att komma dit) är de mycket fint gjorda, rotoscoping, hand tecknat, det kommer tecknade figurer i alla former och stilar. Storyn är lite flummig och lite svår att hänga med i om man inte är fokuserad men när det blir animerat är filmen mycket vacker att se på men jag tycker den försöker vara lite sci-fi bara för att vara sci-fi. Det är svårt att förklara men vissa sci-fi filmer försöker vara djupa och poetiska, som Blade Runner men vissa lyckas inte lika bra och framstår mest som ett tappert försök som misslyckas. The Congress är bra, djup och lite små kuslig, fint gjord men har även mycket tråkiga delar. Bra animation räddar filmen och jag ger The Congress 3/5 Guldkameror.
Markus

Extramarital
2015-08-12

Ibland är det kul att lära sig nya begrepp. Länge trodde jag att denna film  stavade fel.
Ska inte filmen heta Extramaterial? Nja, Extramarital står för någon form av otrohets-sex affär.
Typ.
 
Elizabeth försöker lyckas som journalist, men det är en mans värld och inte lätt att lyckas.
När hon får ett nytt jobb i San Frasisco så blir hon god vänn med Ann. Den mystiska Ann förklarar
snart att hon ska åka och träffa den person hon är otrogen med. Elizabeth anländer till jobbet
och träffar den kyliga chefen Griffin, som är hårdare än en Nokia telefon. För att behålla jobbet
börjar Elizabeth fullfölja historien om Ann, men Ann mördas mystiskt under en sex-akt.
Vem fan är det som snor en dator men låter mig behålla det här skitna tangentbordet?
Detta är en klassisk b-film. Menyn till filmen är samma som i skräprullen My Uncle The Alien
och den vill helt enkelt inte fungera då den hänger sig i tid och otid. Efter mycket meck rullar
filmen dock igång.
 
Hur jävla svårt kan det vara att få svensk text att följa dialogen och inte hoppa runt som en åsna?
Tajmningen är fan fasanfullt fel! Men om ni köpte filmen i ett pack av 8 filmer för 99 spänn
(nu gör jag reklam för lokalbutiken Backlist) så går det hem hela vägen.
Ursäkta, mister? Har du sett min lilla, lilla hundvalp?
Men filmen som helhet är en intressant erotisk film-noir thriller i b-förpackning. Skådespelet
fungerar och Jeff Fahey (som jag kommer återbesöka när jag påbörjar mitt Cyberpunk-tema)
är en redig karl i form av Griffin. Seriöst, hur länge har han bott i ett kylskåp för att bli kallare
än mister Freeze? Extramarital är lite vågad då Elizabeth runkar när hon hör ett par ha sex i andra
rummet. Det är rätt gött att se modiga b-filmer. Och man undrar konstant vem mördaren är, då
en skådespelare med alkohol-problem och sexuella lustar kan vara väldigt instabil.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin

Övervåldet i media
2015-08-11

Under 70-80 talet var det terrorskrik mot filmbranchen. Här i sverige var det stora debatter om
videovåldet vilket ledde till att fler filmer skapades som ett rebelliskt krig mot de överbeskyddande
föräldrarna. Men så hände något. Under 2000-talet blev filmer tamare. Hollywood, som tidigare gjort
blodiga filmer som Die Hard-serien, blev tamare i sin stil. Vad hände?
Endast Tv-spel verkar behålla sin grövre stil.
Jag misstänker 9/11 attentatet. Inte som konspiration utan som en gravitationskraft som påverkade
Hollywood. USA var inte oslagbara kungar på alla sätt längre. Dom var fiender till en mäktig nation.
Under andra världskriget var USA aldrig riktigt den uppenbara fienden och trots Kalla Kriget kom
Ryssarna aldrig nära nog för att få ner USA från deras maktpossitioner. Men så kom terrordådet
som inte bara förstörde en av USAs mest besökta byggnader och dödade en massa civilister.
Utan även slog deras maktpossition.
 
Film har alltid påverkats av samhället. Den har kritiserat förföljelser, maktpositioner och övriga problem.
Actionfilmen har visat starka, modiga människor i kampen mot terrorister. Men 9/11 fick folket
att inse fakta. Film är för fiktionellt och fångar inte dagens värld.
 
Idag har vi dataeffekter. Både plus och minus. Filmer som Expandibles försökte få tillbaka blodiga strider
och lyckades. Men man kunde inte skapa den sensation man hade hoppats på. Idag har vi nästan
enbart superhjälte filmer som skapar rubriker i massor. Och uppföljare. Visst, någon enstaka nyskapande
film dyker upp, men inte lika ofta. Men detta har sin positiva del. The Babadook blev jättestor i sitt
hemland Austrailen och har därför smittat av sig till andra länder. Så det finns en ny väg in i industrin.
Filmen blir bredare. Med andra ord: filmen är långt ifrån död. Tvärt om. Den har bara börjat.
 
Märkligt däremot att tv-spels industrin fortfarande har extremt blodiga strider och actionpackat våld.
Men detta kritiseras inte lika högt. Är det katharsis-effekten som drar igång fler spelare än film-tittare?
Det finns många spekulationer och kanske inte någon direkt svar.
 
Robin
, , , , - Kommentarer [0]

The Fantastic solution to Fantastic 4?
2015-08-10

Ja reviewsen stormar in till senaste Fantastic 4 filmen och de är inte så fantastiska, just nu har filmen 9% på Rotten Tomatoes och samlar knappast in mat budgeten på box officet, detta är den 3dje filmen som görs om karaktärerna endast så att Fox får behålla rättigheterna till karaktären och det är också den 3dje filmen som ingen gillar om karaktärerna (Officiella film då, Corman filmen från 94 släpptes aldrig officiellt).
"Wow jag tror verkligen Thing är där, han ser så verklig ut i denna film gemnfört med vidundret de hade 2005"- noone ever

Kommer världen få en bra Fantastic 4 film? Och framför allt….vart gick det fel? Filmerna från 2005 fokuserade mer på dåliga skämt istället för att utveckla karaktärerna och dess uppföljare var fan värre än Daredevil. 2015 versionen sägs vara en stor build up till ett klimax som aldrig riktigt sker utan mer löser ut sig själv. Och med tanke på hur bra det går för Marvel filmer nu för tiden, varför får inte Fantastic 4 sin stund i rampljuset?

Varför inte ha Wolverine offra sig för mänskligheten å sen reboota skiten?

Varför inte vänta med fler Fantastic 4 filmer, låta X-men Apocalypse bli färdig och sedan följa i SONYs fotsteg och ge Marvel Studios (Företaget bakom Avengers filmerna och Guardians of the Galaxy) rätt till att använda de karaktärer FOX just nu har i sin ägo som Sony gjorde med Spider-man och låta dem bli en del av Marvel Cinematic Universe. Varför vänta tills efter nästa X-men film? Jo dels för att Hugh Jackman har sagt att det blir hans sista film som Wolverine och ska de fortsätta men resten av film castet så lär de inte bli lika populära då Wolverine är den som många anser bär filmen. Dessutom verkar det som att Apocalypse skulle passa bra som sista film i serien. Fox lär få en stor hög pengar för alla karaktärerna och slipper spendera pengar och tid på att göra en film som troligen floppar och endå ge publiken de filmer som de vill se. Så vad jag anser vara svaret på alla dåliga Fantastic 4 filmer är att tillsammans med X-men ge Marvel tillåtelse att föra dem in till deras Universe och reboota båda de serierna utan en Orgin story då vi redan fått massa sådana men endå behålla ägandet av karaktärerna och ha ett veto eller 2 för att fportfarande äga rättigheterna. Kort sagt kör en Spider-man med de karaktärerna, skippa Orgin Story och släng in dem i Cinematic Universumet, men är Fox producenterna lika inkompetenta som deras nyhets ankare, journalister och framför allt Bill O’Reiley lär det dock aldrig i helvete hända.

It Follows
2015-08-09

När jag såg filmen The Babadook (kommer en recension till mitt Halloween-tema), så trodde
jag att det var en av de bästa skräckfilmerna jag skulle se i år. Fel, fel, fel!
 
Jay och Paul har dejtat ett antal gånger och Jay känner sig redo för ett ligg. Efter en sexig stund
i baksätet på Pauls bil så blir hon drogad och vaknar upp i en nerlagd fabrik. Paul berättar att han
har fört över en förbannelse till henne. Och det är inte AIDS eller nått skabbigt djur. En varelse, som
kan anta vilken skepnad som helst, kommer förfölja henne. Så länge Jay håller huvudet kallt och
undviker varelsen kommer hon att överleva. Hon måste föra över förbannelsen till någon annan
via sex. Men om denna person skulle dö så kommer varelsen komma efter henne och i sin tur
komma efter Paul.
Filmen inspirerades av regissörens mardrömmar.
Att se ett monster i en deformerad människo-liknande form är något som uppskattas. Särskilt om filmen
inte förlitar sig på "hoppa-upp"-terror. I denna filmen får man en belöning om man håller ögonen
på bakgrunden och små detaljer. För då ser man oftast terrorn i förväg.
"It could look like someone you know or it could be a stranger in a crowd.
Whatever helps it get close to you."
Med en krypande paranoia och oro över att sova så försöker Jay övertala sina vänner om att något
är efter henne. Ett skrämmande exempel är när varelsen infiltrerar hennes egna bostad och hon tvingas
fly trots att hennes vänner är i samma byggnad. Denna scenen fick mig att svettas!
 
Redan i introt får vi se en skräckslagen brud som verkar fly från något vi inte kan se. Så det vi inte ser
är det som skrämmer. Faktum är att filmens unika filmning och synthiga soundtrack påminner om en
betydligt bättre variant av Drive. Redan på dvd är den bländande vacker och badar i färger. På blu-ray
blir man säkert blind! Tro mig, denna filmen är utmärkt en varm sommarkväll.
 
4 av 5 guldkameror. Slutet är lite vagt, men jag älskar den unika känslan. Tillsammans med attacker
som vanligtvis händer i dagsljus får vi känslan av att vi aldrig kan undkomma döden.
 
Robin

The E.T of Vagina: One Settles of the other world or Specially Terrestrian: The extra Terrestrial one
2015-08-08

 

 

 

Denna Review tillägnas Joel & Linn

Ett ufo landar i Tyskland och ut kommer den fulaste alien du någonsin sett, det ser ut som en bajskorv hade sex med en fisk och fick ett barn som fisken födde genom att kräkas ut fostret. För att inte prata om E.Ts döda ögon som aldrig blinkar och de tar över majoriteten av ansikten. Ufot som vi får kalla E.T är på intergalaktiskt uppdrag för att få reda på hur människorna på planeten jorden fotplantar sig och E.T har världens tur, han hamnar vid ett stort slott bebott av te drickande nymfomaner! Nej seriöst, när de inte dricker te är allt de gör onani och gökande. E.T marscherar in som om hon (yepp, i denna version är E.T en hon) vore Gestapo å frågar om de skulle kunna lära henne allt om sex…… vilket alla går med på.. Efter mycket jävla sex så tackar hon å åker hem.

Bara titta på detta vidunder…ser ut som en rutten potatis….

Alla har vi den där vännen som ALLTID upprepar samma sak, i vårt fall är det Joel, och en film han har fått på huvudet är E.T the Porno, vad jag vet finns 3 3 E.T …vuxen filmer, en från Brasilien som heter Keep up the lust E.T, E.T xxx parody från Amerikanska Dreamzone och så denna från …Tyskland. Hur som helst Joel har aldrig sett nån av dem men jag som har för vana att försöka hitta de filmer som Cinema Snob recenserar har tyvärr råkat ut för denna hädelse. Det var även av Cinema Snob jag först hördes talas om denna ”film”. Vems jävla idé var detta? Detta måste vara den mest underliga fetish jag hört talas om, E.T och 1800-tals dräkter… och produktions värdet är som Cinema Snob perfekt uttalade det, som en Saturday Night Scetch fast med gökande.  Filmen kom ut 1995 och dräkten är bland det fulaste jag sett…..  och den snackar tyska med låg jävla pitch som får den att låta som jävla Alvin och gänget. En annan titel enligt IMDB är E.T: The Vagina. Nae, Joel nu vet du vad du har tjatat om så jävla mycket och nej jag rekommenderar inte den alls, men har du tid så skulle nog du troligen gilla den. E.T the Porno (nummer 1) får 0 av 5 guldkameror och en stämning då den kan orsaka problem inuti brallan och med 90 minuter är det bara bland det äckligaste sexet Tyskland har producerat.

Markus

Abraxas: Guardian of the Universe
2015-08-07

Ja, jösses, den här filmen har jag inte sett på några år. Ändå minns jag några små fragment
av Abraxas Guardian of the Universe. Känd som rifftrax-material så är filmen kanske inte
så mycket att vara glad över. Men jag har sett värre skit.
-Öhh...ska vi göra nått eller? - Nej, fyfan. manuset vill bara att vi ska säga lite
mumbo-jumbo.
Abraxas är en beskyddare med stora muskler och robot-liknande skådespel av Jesse Ventura.
Han anländer till Jorden för att stoppa in ärkefiende och f.d partner Secondus, som spelas av
Sven-Ole Thorsen. Men ajjabajja, Secondus rör en kvinnas mage så hon blir gravid och föder ett
barn på två minuter. Barnet ska ha övernaturliga förmågor och Secondus lovar att återvända för
att hämta sitt barn och styra världen. Sen hoppar filmen fram till när barnet är i mogen ålder att
återigen träffa sin fader och få sitt syfte genomfört. Men Abraxas är där för att stoppa världens
undergång!
Yup....I still got good abs.
Det var nog bara bra att Arnold Schwarzenegger sa nej till rollen som Abraxas. För om man kollar på
hur tråkigt uttråkad Jesse Ventura är i hela filmen så undrar man nästan vad han fick energin för i
Predator och The Running Man. James Belushi var gift med en av skådisarna så han sa ja till en liten
cameo som nästan gör filmen lite roligare.
Sååå...jag ser att Joel är tillbaka på bloggen igen, huh? Kommer han skriva klart
Mission Impossible serien innan han går i ide igen?
Vad jag minns hade filmen även med två halvt inkompetenta poliser och en slutstrid där saker exploderar
i bakgrunden och Secondus och Abraxas bara stirrar på varandra i en kvart. Plus två utomjordingar som
kollar på och dricker kaffe eller något. Seriöst, dom gör inte ett piss i hela filmen!
 
Det finns inte mycket att säga om filmen. Löjlig och kul att skratta åt. Och det är väl tur att man finner
humor i denna kvalitets-befriande film!
 
2 av 5 guldkameror.
 
Robin

FILMFETT-FREDAG
2015-08-07

 
Året är 1996. Fyra miljoner kor slaktas av Storbritannien efter upptäckt av galna ko-sjukan. Mona Sahlin lämnar Sveriges riksdag. Vintern börjar närma sig och datumet slår 13 September. Biograferna slår upp sina dörrar för filmen Mission Impossible.


Jag minns att jag var 16 år när jag såg Mission Impossible 1 för första gången. Jag hade redan fått se 2:an inspelad på en dammig VHS-kopia som jag hittat i källaren.

 

Min stora bekännelse är att jag gillar 2:an och jag gillar den fortfarande än idag. Många hatar den på grund av dåliga action-scener, dåligt skådespeleri, dåligt manus och kallar den rent ut sagt tråkig. Men när jag fick se den första gången så tyckte jag Tom Cruise gör en riktigt imponerade roll som agenten Ethan Hunt. Men nu är vi inte här för att prata om 2:an. Förlåt. (I got carried away.)


Ethan Hunt är en agent inom den hemliga organisationen Impossible Mission Force. Plötsligt en dag så får dom veta att information om agenterna i organisationen har stulits av en rysk spion. Hunt får uppdraget att hitta informationen innan det är för sent. Men till slut blir han själv anklagad för ett mord han inte har begått och samtidigt har han dom riktiga spionerna efter sig.


Det jag gillar med den första filmen är att det är ett välskrivet manus med avancerad dialog, utmanande skådespelare som vågar att improvisera när det behövs och Tom Cruise har sån himla karisma! Man har många frågor första halvan av filmen. Vem är den riktiga "skurken"? Vem kan man lita på? m.m.
Något man älskar med filmen är såklart öppningscenen! Den klassiska tändstickan som tänds på fyr till den exalterande melodin i bakgrunden. Det är en scen som jag tycker alla borde få uppleva någon gång i livet. Ni som är otåliga och gärna vill kolla in introt just nu. Spana in här:


https://www.youtube.com/watch?v=PeKW0stTThk

 

I alla fall. Det är många välutförda action-scener allt från fighter på ett tåg i full fart till bil-explosioner på gatan. Många oförutsägbara moment som man hoppar till av. En del humor som passar in när det behövs. Fotot är riktigt bra. Jag gillar verkligen slutet. Man får klarhet på alla frågor man har haft. Specialeffekterna är bra för sin tid.
Om vi ska komma till nackdelarna med denna filmen så kan jag tycka något saknas i den första filmen. Jag vet inte exakt vad. Men det är något. Vissa karaktärer tycker jag man kunde gått mer på djupet på. Jag ville ha mindre Ethan och mer story på birollerna. "Skurken" gör ett helt okej jobb som rysk spion. Men jag har sett bättre "bad guys" på film. Sen får jag nog säga att detta är inte min favorit av serien men den är definitivt underhållande än idag.

En av birollerna skådespelas av Jean Reno som ni säkert känner till från filmen Léon.
 

Utöver det negativa så skulle jag säga att detta är en helt okej action-rulle!

En modernare version av James Bond.
3/5 guldkameror

 

Vi ses nästa FilmFett-Fredag!

 

 

Joel

 

Odd Thomas
2015-08-06

Även spöken kan skoja till det.
Huvudpersonen i Odd Thomas heter verkligen Odd Thomas. Anledningen bakom hans namn
är bara rena spekulationer, allt från en felskrivning till ett medvetet namn. Men Odd är verkligen
udda. Han är ett medium. Endast en kommisarie, Wyatt, spelad av Dafoe, samt Odds flickvänn
Stormy vet om Odds hemligheter. Odds udda liv blir mer komplicerat. En skuggliknande figur, bodach,
dyker upp på Odds jobb. Denna varelse brukar endast komma fram om en katastrof kommer inkomma
och brukar lukta på dom som kommer dö. Nu måste Odd stoppa katastrofen, men snart börjar fler
och fler bodachs dyka upp i staden, samtidigt som Odd börjar drömma blodiga mardrömmar om en
massaker. Katastrofen är ett faktum...
Skådespelaren Anton Yelchin (utmärkt jobb) påminner lite om en ung Brad Dourif.
Enligt filmens omslag skulle 50 cent vara med i filmen. Detta är FEL, FEL, FEL! Man ser inte ett
nickel (badum-tss) av honom. Sanningen är dock att 50 Cent var NÄRA att få rollen som Fungus
Bob. Trots denna helt felaktiga informationen så är Odd Thomas verkligen något att tycka om.
Från början kastas vi in i en jakt där Odd konfronterar en mördare och sedan förklarar han reglerna
för oss. Filmen är raka rör på sin story och tappar aldrig fokus. Tyvärr har filmen inte alls många
karaktärer att följa så när skurken avslöjas vet vi vem det är. Annars bjuds det även på en del
romantiska scener mellan Odd och Stormy som är ett jättegulligt par.
Den udda Fungus Bob blir iaktagen av tre bodacher.
Filmen påminner lite om The Frighteners, fast fungerar bättre på att kombinera spänning och humor
utan att kännas utdragen. Ett exempel på ett running-gag är när Willem Defoe konstant försöker
ligga med sin nya brud, men avbryts av att Odd ringer om hans ledtrådar på fallet. Det blir även en
överaskande cameo av Patton Oswallt som fungerar som plot-device. Synd bara att Elvis-spöket
inte dök upp som dom sa han gör i boken.
 
Underhållande och spännande: Odd Thomas landar på 3 av 5 guldkameror.
 
Robin

Spies & Glistrup
2015-08-05

Året är 1965 och den rika Simon Spies lever sina praktdagar i ren rikedom, han får Wolf of Wall Street att framstå som en förskole lärare eller någe. Vid sin sida har han sin inte lika rika och attraktiva kamrat Mogens Glistrup, en gift man vars panna tar upp mer yta än hans hår. De båda jobbar på ett projekt då Spies ska investera i Flying Enterprise men hans enda val för att undvika konkurs är att köpa hela bolaget. Glistrup jobbar på sin svärfars bank men denne bank vill inte ge pengar till Simons planer då han har ett rykte om att inte vara så seriös med pengar och mest bränna dem på fest och kvinnor. Simon som redan är ett stort namn inom resebranschen, och Mogens sabbar chansen att förstora sitt egna företag med en flygplats. Mogen hittar dock ett kryphål och med detta kryphål kan de båda utpressa ägarna till Flying Enterprise. Som ett barn med en hink med lek lera börjar Simon designa sitt företag och leva det goda livet med vackra kvinnor.

 I en scen skrämmer föraren en gorilla med sin penis....

Trots att hans företag inte gör lika bra som han hoppats insisterar han att endast ta viktiga beslut och låta Mogen ta hand om de tråkiga delarna. Tiden går, Spies slutar raka sig, och hans beteende består mest av att vara ansvarslös, neddrogad för att inte nämna irriterande. Mogen vill bara prata aktier men Spies har andra planer, han ska ta ett sabbatsår och resa lite, hans företag då? Jo det får Mogens ansvar för Spies enda råd är att Mogens ska leda företaget genom att visa lite stake. Men när problem uppstår måste Mogens söka upp Spies igen som nu mera är ett vrak och ser ut som en kultledare, nu måste Mogens verkligen visa att han har stake och skaka vett i sin neddrogade kompis och chef.

 Robin om 15 år skakar glatt hand med en luffare som han tror är tomten

Det är mycket ekonomi babbel i denna film, mycket snack om räntor, investeringar och risker osv, finner du sådant tråkigt är inte Spies & Glistrup en film för dig för det uppgör en stor del av historien. Båda våra huvud karaktärer är underhållande, välskrivna och de sjuka saker de gör är underhållande, som att fläkta bort en ilsken gorilla genom att dra ner byxorna och slänga med snabeln (det är faktiskt en scen i filmen). Förväntar du dig en riktigt rolig komedi i stil med sällskapsresan eller tomten är far till alla barnen så är du i helt fel område och gräver, detta är en modern nordisk komedi, med mycket mörka teman och inte så stor på skratt men stor som fan på negativa känslor, vi har en man som super och knarkar ihjäl sig och sånt skrattar man inte åt. Ett klagomål jag kom och tänka på när jag såg filmen var att Simon Spies byter karaktär rätt snabbt, trots att mycket tid passerar från då han köper flygbolaget till då är mycket mer skäggig och helt väck i huvudet, detta tidshopp görs endast i ett hopp, vi vet inte hur lång tid som gått men i en sekund är han skägglös och ett barn i en godis butik, i andra är han skäggig och helt neddrogad och nersupt och dränker sig själv i prostituerade. Rörande i vissa scener, småkul i andra, Spies & Glistrup är lite av en bipolär historia från Danmark. Det är inte en film som sticker ut i mängden men kan fungera som en nordisk version av Wolf of Wall Street då den handlar om en affärsmongol som endast bryr sig om att supa, knulla å slåss utan att tänka på konsekvenserna innan det är försent, med lite nordisk komedi (mörk och dramatisk) in slängd. Spies & Glistrup får 3/5 guldkameror. Inte lika udda som jag hoppats på av omslaget att bedöma men den ena huvudkaraktären är en av de lustigaste karaktärer Danmark har producerat, och de producerade fram the Sinful Dwarf.

 Markus

Alan Patridge: Alpha Papa
2015-08-05

 
I det lilla samhället Norfolk sitter en av radiostationens kändaste profiler, Alan Patridge.
Radiostationen ska byta ledning och få en ny outlook i företaget. Alan får veta att hans
jobb är i fara och att han eller en av de andra profilerna, Pat, kan få kicken. Alan räddar
sitt egna skin och Pat får lämna företaget. Under radiostationens fest kliver Alan in, ovetandes
om att Pat har tagit gisslan med hagelgivär. Då Pat och Alan kommer överens oväntat bra
under omständigheterna vill polisen att Alan ska ansvara för att vara deras mellanhand mellan
Pat och polisen. Olyckligtvis kompliceras saker, då Alans personlighet inte riktigt passar i detta
viktiga uppdraget.
 
Alan Patridge som karaktär spelas av den legendariska Steve Coogan och han har medverkat
i allt från tv-serier till radiostationer i Storbritanien. Men hur fungerar konceptet för film? Jo, jag
har inte följt Patridge mycket alls. Faktum är att jag knappast visste vem han var. Men när
jag såg filmen skrattade jag högt. Den brittiska sarkastiska, becksvarta humor blandat med
Alans egoism och misslyckande situationer leder till gapskratt. Ändå kan man inte sluta älska
honom. Dialogen är rapp och rolig, så det mesta känns improviserat. Vännskapen mellan Pat
och Alan blir väldigt humoristisk när båda, under Pats ledning, genomför en radiosändning
från hur läget är i byggnaden. Polisen har alltid dålig tajming, vilket resulterar till humoristiska
situationer och filmens final är oväntat humoristisk i samma stil som hela filmen har.
 
Själv har jag bara sett filmen en gång, men den kommer ses igen. Det var Markus som rekomenderade
den och hans rekommendation satt varmt i hjärtat. Nu måste jag bara se Panik i Byn också, eftersom
kortfilmerna fångat mig i dess charm. Alan Patridge: Alpha Papa får 4 av 5 guldkameror.
 
Robin
 
 

The Forest of Iron
2015-08-03

Nu i sommar har jag fått äran att assistera vid produktionen av skräckfilmen When Demons Play,
som var ett av tre inslag till Reclaim the Cinema 2015. Reglerna var att på en månad producera
en skräckfilm på engelska som varar minst 71 minuter. Den sista som visades i tävlingen var
The Forest of Iron, som vann bland annat bästa bi-roll till Klas Ekegren och bästa rekvisita.
Tre intet ont anade brudar på cykeltur. Men oroa er inte...dom tänker inte låta sig dödas utan kamp!
Filmen börjar med mordet på en överexalterad svampplockare. Mördaren verkar vara en riddare
(eller drouger som dom kallas). Vi hoppar senare till huvudstoryn där tre brudar cyklar i den
fina sommarskogen och ska campa. Tre forskare befinner sig i samma skog och letar efter
en mytomspunnen portal från vikingatiden eller något sådant. Dom blir glada som kåta tonårsflickor
över en träbit, så dom är nog inte svåra att imponera på. Men denna träbiten vill skogen ha tillbaka
så onda makter väcks till liv.
 
Jädrar var rolig filmen är! Med överdrivet skådespel som ändå känns överdramtiskt seriöst och 
monster med svärd och huggtänder så blir filmen väldigt underhållande. Tomas Rydehed, filmens
regissör, spelar ett pervo med militärhjälm på sig. Enigmat över varför hjälmen är med i filmen
lär vi aldrig få svar på. I alla fall så lyckas filmen med det den ville: vara en hyllning till
monsterifilmer från 80-talet. Designen på varulvsmonstret som dyker upp då och då är väldigt
välgjort i klassiskt 80-tals sätt. Men vi får inte glömma nakendoppet som är obligatoriskt i denna
typen av genre. 
Over thääääre! (Halländsk Svengelska är bäst)
When Demons Play fick priset för bästa film i år och den har en helt annan, mer psykologisk stil.
Men The Forest of Iron är i mina ögon, bättre. Synd bara att den är så stelt filmad ibland, då kameran rör sig
ryckigt eller kapar av huvuden i vissa scener.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Filmen kan ni se här: https://www.youtube.com/watch?v=Sg5yfU0xEis
 
Robin
 
 

ÅTERKOMSTEN
2015-08-02

Hej allihopa!
 
Nu är jag tillbaka i full fart på bloggen igen! Okej... kanske inte full fart. Men efter tre långa år som avbrott från Filmfett så kommer jag äntligen påbörja något som heter "FilmFett-Fredag" där jag kommer framhäva små guldkorn inom filmbranschen i kortfattade recensioner. Så jag hoppas ni verkligen kommer uppskatta fredagarna hädanefter! Som ni har hört så har vi ändrat om Filmfetts design nyligen och det har förekommit lite olika buggar/problem. Men just nu har jag försökt fixa så många som möjligt och det åstadkommer en del mer. Men inom sinom tid så är Filmfett "back in business" igen och till dess hoppas jag att ni alla får en trevlig filmvecka!
 
Joel.
 
 

91an: hela Sveriges lilla beväringsman
2015-08-02

91:an är lika populär idag som han var på 40 talet…och varför då? Många svenska karaktärer såsom Åsa-Nisse eller Kronblom är äldre än stugan i skogen och i sina praktdagar gjordes många filmer baserade på dessa karaktärer såsom  denna, hela jävla Åsa-Nisse serien på typ 100 filmer, 4 Lilla Fridolf filmer och 2 Kromblom filmer som inte finns att se utan endast samlar dam i något valv på Svenska Filminstitutet.

 Serien är faktiskt helt okay, om man väntar på att få komma in till doktorn.

På regimentet har Major Morgonkröök en fest för att presentera det allra senaste sprängmedlet han uppfunnit, en granat vars smäll knappast hörs och kan användas som smygattacker. Vad är det första de gör? Leker med granaterna som barn och skrämmer skiten ur deras major. Samtidigt limmar 87an på hembiträdet Elivira  men ack och ve så är Elvira trolovad till 91an som gör århundrandets sämsta jävla intro scen.  Major Morgonkröök ska presentera sina nya bomber kl 5 dagen efter och när den stora dagen är kommen väcks hela kompaniet av dragspels musik då trumpeten strejkat. Det är även idag 91an och Elvira ska förlova sig. Då 91an vill se fin ut till frieriet undviker han vissa uppgifter han får av sina generaler vilket sätter han direkt i knipa. Som straff ställs han på en äng för att gräva ett hål, han smyger iväg och fikar. Som tur är så spränger Major Morgonkröök de nya granaterna på samma äng och när Generalen kommer tillbaka så ställer sig 91an i hålet efter granaten och 87an som vill sätta 91an i trubbel som försöker bevisa att 91an sitter och loppar sig istället får själv en riktig utskällning, Med många knasiga idéer är 87an långt ifrån klar med att ställa till det för 91an och möjligheterna blir fler när en cirkus anländer till området.

 zzzz zzzz zzzz zzz

Gus Dahlströms första scen är riktigt jävla dåligt, han dyker upp i ett fönster, kom ihåg, detta är den första gången vi någonsin får se den populära  karaktären på stora duken, Thor hade en episk fight mot snögiganter, Batman slog ner 2 brottslingar på ett spännande sätt och 91an Karlsson låter gnällig medans han tittar igenom ett fönster. Den långa utdragna montaget där 91an spelar dragspel för att väcka hela lägret ska vara kul, stora starka män som dansar runt i barackerna som fruntimmer…..troligen roligt på 40-talet . Det bygger upp för ett stort skämt att alla försover sig….och ja ALLA försover sig, även den parten som ska komma så punchlinen på skämtet är att de flyttar fram mötet några timmar… 91an som karaktär är en toffel och inte speciellt 3D dimensionell , och 87an är mer en antagonist än vad han är i serien där han och 91an har en vänskaplig rivalitet i serien. Några av Åsa-Nisse filmerna är roligare. Det finns en karaktär i filmen som retar gåshud på mig, en general vars enda syfte i filmen är att missförstå och säga ”Det blir rapport på det här”, ett skämt som blir utdraget jävligt snabbt men tro mig, de har en hel hög ”Det blir rapport på det här” att uttala. Hela filmen består endast av vissa scener som påminner om en kort serie strip som leder till en annan seriestripp som oftast slutar med att 87an får skit/en smäll eller en udda sits för någon annan av karaktärerna. Skådespeleriet är förfärligt bland de yngre skådisarna men de äldre är rätt underhållande i sina Major roller. 91an: hela Sveriges lilla beväringsman får 1.5/5 guldkameror.

 Markus

Rest in Piece, Rowdy Piper (1954-2015)
2015-08-02

Igår kom en chockande nyhet som var för chokerande för att producera samma dag. Nä, vill alla på
Filmfett var upptagna med annat.Men ur ett seriösare perspektiv: vi alla blev negativt påverkade av
nyheten att Roddy Piper gått bort i en ålder av 61 år. Det mistänkts vara av en hjärtattackat.
 
Efter hans karriär som brottare som blev han inbjuden i filmvärlden. Mest känd som den namnlösa
hjälten i John Carpenters sci-fi klassisker They Live, så har han även i Hell comes to Frogtown,
som var väldigt underhållande och episk enligt Markus. Rowdy har även medverkat i diverse
b-produktioner och tillagt en form av humor och känsla till omgivningen.
 
Vi på filmfett hedrar Roddy från botten av våra hjärtan.
 
Rest in piece and chew bubblegum in heaven.
 
Robin