2000 Maniacs
2014-09-30

Jämnfört med Blood Feast börjar 2000 Maniacs med en charmig folksång med banjo musik och glada människor som springer runt med sydstatsflaggor (Inte en enda afro amerikan syns under hela introt) medans de sjunger ” the south’s gonna rise again”. Trots vad musiken symboliserar kan man inte sluta vicka på foten i takt till den där jävla banjon. Allt är lung och underhållande tills man ser en pojke på 7-8 år kväva en katt med en snara.
 "Has it occurred to you that nobody has told us what this centennial is all about? Now, this is 1965, and a hundred years ago it was 1865, right? So, what happened in 1865?"

Filmen börjar på riktigt med att en kör in i byn Pleasant Valley, i bilen sitter Terry Adams , en liftare och Tom White spelad av HGL stammisen William Kewin som tidigare spelade Pete Thornton i Blood Feast. Duon är inte de enda som kört in i byn och tillsammans med 4 andra som precis kört in i byn efter att ha tagit en genväg fejkat av 2 infödingar i byn hedras de som hedersgäster av borgmästaren. De 6 besökarna har en sak gemensamt, de är alla från nordstaterna och ska delta i firandet av en händelse som skedde länge länge sedan. Allt verkar lugnt tills en av tjejerna går på dejt med en inföding som skär av henne fingret. När hon går till en doktor för att få hjälp kommer flera andra lantisar in och hugger av henne armen, denna arm grillas sen vid en lägereld. Tom White undrar varför en sydstats stad hedrar ett par nordstare exakt 100 år efter inbördeskriget slutade och då han ska ringa en arbetskollega för att få lite mer fakta kan han inte ringa ett långdistanssamtal. Någonting står inte rätt till alls. Tom hittar en skylt som skriver om blodshämnd mot nordstatare efter att många sydstats soldater dött i strid under kriget och nykomlingarna endast är här för att dödas i en blodig hämnd. Kommer de andra tro på Tom? Hur många Yankees kommer dödas?

 "It means this centennial is a centennial of blood vengeance! It means... It means we're here to be killed!"

Det sämsta med filmen är ljudet, det är verkligen svårt att höra med musiken och borde ses med subtitles, tyvärr kom inte min DVD med subtitles så jag fick lyssna riktigt ordentligt. I scener med många personer som ska prata eller skratta (och det finns många scener av skrikande offer och skrattande lantisar) är audiot helt kaotiskt och man får ont i örat. Som i tidigare filmen är kvinnorna endast där för de är söta och kan skrika. Först verkar det faktiskt som om staden är lugn och film, och såvida du inte kan titeln eller sett remaken så vet man inte vad som kommer hända är filmen underhållande och mystisk. Jag har inte sett remaken men den får Robin genomlida någongång! 2000 Maniacs är mer händelserik än Blood Feast och underhållande dödsscener, mer kaotiska med då alla dödsfall har en publik och ses som en attraktion i byn. Blood Feast visade dock mycket mer än 2000 Maniacs, Maniacs klipper bort våldet och visar endast lemlästade lämmar. 2000 Maniacs har inte åldrats bra men trots detta finns det endå en känsla av skräck som än hänger i tills idag, gore-effekterna är inte så brutala som hans övriga filmer. 2000 Maniacs får 3 av 5 guldkameror. En underhållande tvist i slutet räddar filmen som är full av dumheter men är i det fulla hela, underhållande för retro-skräck fans.

Markus

Blood Fest
2014-09-29

Filmen börjar med att en ung tjej kommer hem och lägger sig i badet och från ingenstans kommer en underlig snubbe och hugger henne i ögat och skär av hennes ben. Detta är dock endast ännu ett offer då många andra kvinnor blivit mördade och lemlästade under en kort period på 2 veckor. Detektiv Pete Thornton jobbar dag å natt för att hitta mördaren. Medans poliserna jobbar hårt och planerar att låta hela staden höra om morden i hopp om heta tips går en äldre kvinna in i en mystisk affär som heter Fuad Ramses Exotic Catering för att skaffa en exotisk lyxfest för hennes dotter, Suzette. Ramses, ägaren till affären som uppenbart är skurken (man fick se hans ansikte under den första dödsscenen) med sin röst, inzoomade ögon och absurda sätt, till och med en blind man skulle peka ut han i en folkmassa. Fuad Ramses erbjuder en Egyptisk Feast, en rätt som inte gjorts på över 5000 år.

 " Naah this guy is cool, he doesn't look like he'd hurt a fly"

Passar in som handen i handsken då hennes dotter studerar egyptisk kultur. Ramses går bakom kulisserna där han har ett litet tempel dedikerat till Ishtar (Inte filmen som tur är) trots att Ishtar dyrkades i Babylon och inte i Egypten. Samma natt mördar Fuad ännu en kvinna och snor hennes hjärna. Suzette går på en föreläsning om Egyptisk mytologi där också Pete Thronton nävarar. Suzette och Pete blir nära vänner. När Pete får veta att det står Egyptian Feast på menyn på Suzettes fest vet han genast vem mördaren är, kocken Fuad Ramses.

” I was reading about these murders, and it sort a takes the joy out of everything”

Trots dess stela skådespeleri, felaktiga fakta om vem som dyrkade vad och lätta musik spel (bestående mest av en trumma) borde denna film ses som en klassiker, det är den absolut första splatter filmen och har gjort lika mycket för skräck som Night of the living dead och Jaws. Det hade varit bättre om mördarens tryne inte visades mindre än 1 minut in i filmen. Trots dess uråldriga effekter och det uppenbart falska blodet är filmen sevärd mest för att den är så kort (67 minuter) och blir aldrig tråkig. Hjältarna och tjejerna är dock tråkiga karaktärer och har inget syfte annat än en gående bricka eller snyggt offer. Det är menat att mördaren ska vara en äldre man men han är uppenbart rätt ung, typ 30 år med vad som ser ut som mjöl i håret för att framstå som gråa hår. Det finns även den berömda tabben då dag blir natt snabbare än en blinkning som även finns upprepade gånger i Plan 9 From Outer Space. Blood Feast är den första delen i en trilogi med olika berättelser som endast är uppföljare i anda. Blood Feast får svaga 3/5 Guldkameror.

 Markus

The League Of Gentlemen’s Apocalypse
2014-09-25

The Leauge of Gentlemen är en brittisk komedi serie av 18 avsnitt bestående av 4 män som spelar en massa olika karaktärer och en julspecial men också en live show som gick mellan 1999-2002. Serien var väl okay tyckte jag, inget speciellt eller värst minnesvärt tillskillnad från andra brittiska serier som Mr. Bean eller Young ones, men vissa karaktärer var alltid roliga men det som stod ut var det mycket fina slutet, tänk dig LOST fast tvärtom. 2005 kom det ut en film baserad på tv serien men hur fan är den? Det fanns verkligen lite sammanhang mellan sketcherna i de 2 första säsongerna men hade ett flytande narrative i sista säsongen så vi får hoppas detta höll kvar till filmversionen.

 "You my friend are f-u-k-t, fucked!"

När de riktiga skaparna bakom serien bestämmer sig för att pensionera Royston Vasey där deras tv-serie utspelar sig tillsammans med dess fiktiva karaktärer vi fick följa i tv serien har Jeremy Dyson(en av serien skapare) spelad av Michael Sheen lite svårt att släppa greppet om sina älskade karaktärer. I den finktionella staden blåser det upp till en mycket stor storm. I kyrkan träffas några av karaktärerna för att diskutera vad stormen orsakat och händelserna visar sig vara profitera om världens slut. I kyrkan finns en hemlig dörr som leder till ett tomt rum. 3 nya karaktärer, en homosexuell tysk som hålls gisslan av en galen slaktare som förgiftade hela staden i säsong 2 av serien och en lokal taxi chaffis. När de kommer ut ur rummet ser kyrkan helt annorlunda ut än då de gick in och det gör staden också. Det är samma stad men inga utav invånarna är närvarande, förutom Papa Lazarou, en galning i blackface som visar ett tv-program där de 3 männen medverkar. Han berättar att de befinner sig i verkligheten och är skapelser utav 4 män. I verkligheten träffar de också paret Tattsyrup, en av mina favoriter i tv-programet då de är besatta utav att hålla allting lokalt och går så lång till att mörda folk som vandrar in i deras affär. De 3 männen får i uppdrag att åka till London för att döda sina skapare innan de avslutar programmet och alla i staden slutar att existera.

” We are your characters and we’re coming to your world”

Precis som i showen utspelar sig många sketcher om olika karaktärer ur serien så som arbetsförmedlaren som gifte sig med en av sina trögare studenter, den homosexuella tysken och redneck paret besatt av att vara så lokala som möjligt. Serien var ingen höjare men är mycket populär i England. Jag gillade den rätt okay men var inget super fan av den i jämförelse med andra som The Thick of It. Filmen är i samma anda och har likaså sitt original material är den hit and miss Det är roligt att se de riktiga skådisarna prata med de figurer de själva spelar och tänkt upp, lite Twilight Zone aktigt och underhållande utav bara den. Valet av huvudkaraktärer är ett underligt val då de endast hade små roller i några avsnitt (förutom slaktaren som var en av huvudkaraktärerna i säsong 2). Filmen är inte gapskrattar rolig men handlingen är intressant, komplicerad och skruvad. Gillar du brittisk komedi och även underliga filmer är denna perfekt. The League Of Gentlemen’s Apocalypse får 4.5/5 Guldkameror. Ju längre filmen pågår destå bättre blir den, du vill absolut inte missa det fantastiska slutet. The Leauge of Gentlemen gör verkligen fanatstiska slut på sina productioner.

 Markus

Herschell Gordon Lewis Vecka- Tema Vecka #11
2014-09-23

Herschell Gordon Lewis är en för det mesta okänd legend. Helt själv skapade han en hel genre helt själv, den genren vi idag kallar Splatter. Helt själv höjde han ribban för hur mycket skräckfilmer fick visa. I en tid med dåliga kostymer, lama gore effekter och fula ufon eller mutanter klev Lewis in och kasta blod över hela scenen med nakna damer mitt i det hela. Hans inflytande syns fortfarande idag och knappast någon vet vart det kom ifrån. Vi här på Filmfett är stora fans av skräck genren men troligen ar Robin aldrig hört om Herschell Gordon Lewis, pryd han ska vara. Så släng bort all skam och värdighet du har och se en skräckgenres födelse! Denna vecka tillhör Herschell Gordon Lewis

Markus

Tales of the Golden Age
2014-09-21

Här är lite trivia om eran favorit kritiker (yepp, jag är eran favorit, det visste ni inte va?) Jag är född i Rumänien och bott där i ett par år men har endå inte sett så mycket Rumänska filmer, endast ett par, en utav dem är Tales of the Golden Age utav Cristian Mungiu som gjorde 4 months, 3 Weeks and 2 Days som handlade om illegal abort i ett kommunist styrt Rumänien och var 110% drama medans Tales är en komedi av samma teman och bygger på olika skrönor som uppstod i Rumänien under kommunist tiden.

 I thought you were gonna give us pig meat, not the whole pig!

Den första historian handlar om en by som gör sig redo för den store diktatorns ankomst. Allt måste vara perfekt och byn har till och med satt upp en slänggunga. Kontrollanten ser till att exakt allting är fint för några misstag får inte uppstå i Ceausescus rike. En kontrollant kommer till byn för att se om byn är besöksvänlig. För att fira diktatorns ankomst har byns viktigaste män och kontrollanterna med fest som slutar med ett deppigt telefonsamtal som berättar att Ceausescu ställer in besöket. Full och besviken som kontrollanten är tvingar han alla på det nybyggda slänggungan men då borgmästaren får hjärtattack och ALLA är på gungan uppstår mer problem. Andra historien handlar om 2 foto editors som måste redigera foton på Ceausescu som ska bli godkända av en grupp propaganda gubbar. Gubbarna vill att Ceausescu ska ha en hatt på sig i fotot så editorerna lägger till en hatt på bilden som kommer synas i alla rumänska tidningar dagen efter men i stressens hetta upptäcks en liten detalj i bilden framstår diktatorn som en jävla idiot. Historia 3 handlar om Grigore som kör kycklingar runt hela landet och lever i ett kärlekslöst liv med sin fru. Han försöker vinna en krog ägares hjärta med massa ägg som hon kan sälja till påsk. Problem uppstår dock när Grigores företag får veta att han säljer deras ägg till privat personer istället för att leverera dem dit de ska. Historia 4 är en rolig en om en polis som ska få massa griskött av sin bror som är slaktare…eller så tror han, polismannen får en hel gris som han själv måste slakta. Polisen vill inte ha massa blod överallt så han tänker ut att han kan döda grisen med gas och det ska gå vågar jag säga sprängfort? Sista historien handlar om en flicka. Crina som vill tjäna lite extra kosing. Hon möter Bughi som har ett lustigt sätt att göra affärer på, han knackar på hos folk, tar vatten prov och pantar glasflaskorna de fick av de lurade. Crina visar sig vara en naturbegåvning på att övertala folk att ge dem vattenflaskor men tycker inte de tjärnar in pengar snabbt nog och byter vatten insamling till luft prover för att tjärna snabbare pengar. Men att lura folk på flaskor var olagligt runt denna tiden och Crina och Bughi blir för giriga.

 Finn ett fel

I extra materialet fanns ännu en historia med en lärare som ville lära en by att läsa och militären tvinga hela byn att delta förutom en grinig gubbe som inte tyckte att han behöver läsa alls, han har levt gott länge utan den kundskapen. Då läraren får nog av gubbens grinighet ger han sig ut för att personligen dra gubben till skolan, men läraren kommer snart få uppleva negativa sidan att kunna läsa. Varje historia slutar på ett mycket roligt och minnesvärt sett och man kan senare dra dem som roliga skämt för sina kompisar. Skådespeleriet är kul och att de valt aldagliga människor som huvudkaraktärer över super heta balkan bruttor. Cristian Mungiu tar tragiska historier som man dragit i många år och gjort dem hysteriskt underhållande och varje historia har sin egna läxa i slutet. Historien om ägg mannen och den sista om flask tjuvarna var nog de som var svagast under filmen, ingen riktig tvist som gjorde resten så bra men de är underhållande under historien medans de andra var bra…men avslutades med en stor bang ( i vissa fall bokstavligt). Tales of the golden age är en av mina nya favorit filmer  och får 5/5 guldkameror. Det är ett mycket bra bidrag till world-cinema.

 Markus

Aeon Flux
2014-09-19

 
Förvirring. Djup, djup, djup förvirring! Och det kommer från en kille som älskar David Lynch
och att bli överaskad. Men denna filmen har fått negativ respons av en anledning. Det blir
som en tunn soppa.
År 2011 dödas 99% av Jordens befolkning av ett virus och överlevarna bor kvar i en form av
gigantisk stad med väggar som håller staden i schack. Men i denna stad finns en rebellisk grupp
som gör...eh....rebelliska grejer? En av dessa rebeller heter Aeon Flux. Hon får ett uppdrag
att döda Trevor Goodchild, en av stadens härskare. Men snart upptäcker Aeon Flux att Trevor är
hennes...pojkvän? Man? Eller bara en flört? Hon tas tillfånga och flyr snart igen med några bollar.
Ja, små bollar som kommer när hon visslar på dom.
 
För första gången någonsin så var jag förvirrad redan 20 minuter in i filmen. Jag stängde av efter
en halvtimme och har inte sett om filmen igen. Jag tror jag slängde skiten. Okej, så det ÄR som en
gyllene regel att se klart en film när man börjat, men jag kunde bara inte! Trevor Goodchild verkar vara
en hyvens kille så varför skulle Aeon Flux döda honom förr? Vad vill rebellerna egentligen göra?
Och varför, i Guds namn, har Aeon Flux bästa vän ap-fötter?! Svaren på dessa frågor ville jag inte veta.
Vad är det som händer?
Hade detta varit en charmig science-fiction med en lite mer barnslig ton så hade de mest dumma elementen
varit acceptabla. Men manuset tar sig själv på ett alltför stort allvar. Detta är ett stort problem för dom tror
att tittaren fattar vad som händer. Kanske var jag tvungen att se den tecknade serien med samma namn
för att fatta något? Vad vet jag. Jo, en sak vet jag. Den fick 10% på Rotten Tomatoes. Tillochmed skaparen
av den tecknade serien hatade att filmen hade sänkt sina mörkare teman till en större publik.
 
Det kommer ta ett tag tills jag ser hela Aeon Flux. Tills dess måste detta vara något bland det sämsta
jag sett. 1 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson
 

The Banker
2014-09-17

En bankman som är mycket lyckad i branshen har en mörk hobby som går ut på att han mördar horor och i rollerna ser vi bla Shaft. Jag ville hellre se den versionen där Robin försöker hitta kvinnor att mörda men ingen svarar honom och den skulle heta The Wanker istället!

 I see you you bitch! GOTCHA!

Fint ska det vara! En lyxhoraåker till en klient och juckar skallen av honom, men då hon börjar leta i hans plånbok tar han snabbt fram ett armborst och skjuter henne och ritar in rapakaja symboler på skin med sin kniv. Polisen vill lösa dessa mord och Inspektör Dan Jefferson och hans nya partner, Eduardo Garcia. Jeffersons bor hos sin syster efter en ruggig skiljsmässa från sin reporter till nu ex-fru och spenderar mest dagarna med att dricka. Dan och Eddie kallas till platsen där offret hittats där Dan möter sin ex-fru, Sharon…som filmar liket… jeez visa respekt! Hon flippar dock då tv stationen hon jobbar för endast nämner hennes story för att fokusera på en strandslott-byggar tävling. Detta höjer tittar siffrorna så hon blir populär vilket ger henne en större roll i programmet. Dan lyckas gånga in en pedofil som han tror är mördaren och han får smeknamnet Cowboy för han är kaxig. Cowboy får sitt samtal som han är skyldig till, han ringer sin kontakt och vips är han ute. Som tack skjutsar Cowboy en lyxhora till mannen som fick ut honom…det är mördaren. Horan ringer till Dan då stället hon hamnat på men tillfångatas och sätts i ett rum som en utmaning ska hon ta sig ut levande…vilket hon inte gör. Nu när Dans ex-fru är stor på nyheterna syns hon oftast och snackar skit om mördaren, något han inte uppskattar och nu är hon hans offer numero uno. Kan Dan rädda sin skata till ex-fru? Kommer detta återuppleva romansen? Försök hitta denna sällsynta film och se själv! Jag är inte här för att ge ut facit!

 Satanisk version av Rambo...fast mindre cool

The Banker är en generisk thriller från den där sega sent 80-tals till tidig 90-talet då det var mycket kuslig musik, lite lökar för att göra filmen mer barnförbjuden och Richard Roundtree (känd som Shaft) som kommissarie. Ex Frun är också en jävla skata och hade det varit en barnfilm hade hon trillat i floden i slutet och alla skrattat åt henne. Jeff Conaway (känd från Greese) kan vara både kuslig och endå rolig som den psykopatiske Cowboy som han kallas. Skådespeleriet varierar, vissa är underhållande cheesy som det brukar vara i en 80 tals b-rulle, andra är inte alls trovärda. Det är kul att se Duncan Regehr i en annan roll annan än Zorro tv serien som gick på 90-talet. Han är nu en armborst skjutande galning som dyrkar Maya indian gudar eller nått, bara rapakaja egentligen. The banker är ingen dålig film, den är generisk.  Alla karaktärer är klicheér och slutet skriver sig själv från början till slut, man vet hur det kommer sluta och att kalla filmen förutsägbar är onödigt. The Banker får 2 av 5 guldkameror. Inte ens en intvingad Rambo liknande scen kunde göra filmen spännande.

 Harvey Dent pryder det mest kända omslaget till filmen
Markus

Robins Topp Tretton Sci-Fi Filmer.....NUMMER 1
2014-09-17

Då har farkosten landat på den mest imponerande av alla science fiction-filmer. Den är med på mångas
listor och är en självklar favorit. Det råkar även vara min favoritfilm: Johnny Mnemmonic!
 
HA! Skämtar bara!
1: Blade Runner
Redan år 1982 kunde Ridley Scott få en relativt äkta syn av hur framtiden och samtiden skulle se ut
år 2019. Massproducenter från asiatiska länder har kommit att nästan ta över USA som stormakt.
Vilket syns då majoriteten av dom som bor i 2019-talets Los Angeles är av asiatisk bakgrund.
Solen får jobba hårt för att lysa genom de avgasmoln som bolmar ut ur diverse fabriker. Gatorna
är rökiga och blöta av det ständiga regnet som faller från skyarna.
 
Människans största uppfinning är replikanter.
Dessa robotar är exakta kopior av människor och är även svåra att upptäcka då deras avancerade
konstruktioner gör att de beter sig som oss. Om vi gör sådana varelser som kan lika mycket som vi,
vad har vi själva för positioner i samhället? Är människan nödvändig? Och kan man klassificera
dessa avancerade replikanter som människor för deras natur? Men den största frågan av alla:
är filmens huvudperson replikant?
 
Replikanter är olagliga på Jorden, efter ett kraftigt myteri som skett på en annan planet. Trots detta får
vi enbart följa Los Angeles värld och den rökiga soppan som folk vill flytta från. Harrison Fords karaktär,
Deckard, är en Blade Runner. En form av prisjägare som får i uppdrag att återställas i tjänst då fyra
replikanter kapat en färja och flytt till Jorden. Han får snart veta att dom tillhör Nexus 6, en högst
svåridentifierad sort. Snart träffar Deckard en femte replikant, Rachel, som alltid levt med tron
att hon är människa.
 
Men i denna mörka staden är inget svart och vitt. Även Roy Batty, som leder de replikanter som flyr, har
ett syfte med sin återkomst. Ett syfte som gäller hans egna konfrontation med sin skapare, för att
förlänga sin fyra års levnadstid.
Blade Runner är en förtrollande värld som fokuserar på detaljer. Hela filmen har åldrats oerhört bra
och kan ha det mest originella musikspåret som finns. Musiken är, som Ridley själv säger, oförändrad
i sitt budskap än idag. Vangelis står för musiken och har tidigare stått för den pampiga musiken
från 1492, även den regisserad av Ridley Scott.
 
I min värld så ger Blade Runner en känsla som få filmer kan leverera. Och den känslan går inte
att beskriva med ord. Men det känns oroväckande att tekniken tar större och större steg och att
vi människor blir mindre värda.
 
Med dessa orden avslutar jag temat!
 
Robin Andersson

Robins Topp Tretton Sci-Fi Filmer Del 4
2014-09-16

Snart kommer la finalé då ni får se min absoluta favorit. Men vi tar inte ut lyckan i förväg.
 
4: Dune
David Lynch lynchade filmen själv och ville helst av allt glömma att hans tredje långfilm blev en sådan
flopp. Trots dess misstag så är den idag en av filmvärldens mest intressanta projekt. Länge var Dune
sagd att vara omöjlig att skapa, då dess invecklade story, blandning mellan dröm och verklighet samt
massiva karaktärer skulle vara omöjligt att få in i en enda film. Men Frank Herberts bok från 1965
blev tillslut gjord. Och efter några omtittningar så är den inte så invecklad som man vill tro. Ett krig
kring sandplaneten Dunes kraftförhöjande krydda innehåller både förrädare och gigantiska sandormar.
Samt en messias som ska rädda dom alla! Med vackert landskap samt massiva kända namn
inblandade i projektet så är Dune, idag, en väldigt lyckad kultklassiker!
 
 
3: They Live
Ännu en anledning till att John Carpenter gjort flera kultfilmer av nästan alla regissörer. Denna hyffsat
billiga produktion hade ett hot närmre vår moderna struktur i samhället och visar kritik som håller än idag.
Rowdy Piper spelar en arbetslös man som letar möjligheter i Amerikas land. Men han upptäcker snart
att möjligheterna försämras. Med ett par solbrillor ser han att utomjordingar styr utanför vår vetenskap
och kontrollerar oss med dolda budskap i media. Polisen är på deras sida och vi vanliga, dödliga, lever
utan att veta det. Än idag tror jag att utomjordingar styr oss och samhället har utvecklats
ytterst lite efter filmen kom ut under 80-talet. Trots filmens humor och långa fight-sekvens så blir det en
obehaglig känsla när Piper testar glasögonen och upptäcker sanningen. Den scenen sätter sig på näthinnan.
 
2: Dark City
Skamligt nog tog det en stund innan jag upptäckte hur satans bra Dark City är. Jag har alltid gillat den,
men först på senare tid insåg jag att det är en av mina favoritfilmer. Den mörka staden utan sol, konstruerad
som en rostig labyrint, döljer många hemligheter. När John Murdoch vaknar upp utan minne av vem
han är i ett rum med en död hora, så upptäcker han två saker. Polisen jagar honom och några skalliga
mörkklädda individer är på väg in i lägenheten. John flyr, förvirrad och upptäcker snart att dessa främlingar
styr världen med märkliga syften. Själv har John utvecklat hemliga förmågor som leder till att han
börjar kämpa för överlevnad och sanningen. Stadens mysterium avlöser varandra vackert som ett pussel
och den film-noir liknande känslan är väldigt inbjudande. Det är trots allt Alex Proyas som gjort filmen,
i samma stuk som The Crow. Fast bättre!

Imorgon anländer den sista, le grandé finalé av mina favorit filmer inom denna intressanta genrer!
 
Robin Andersson

Robins Topp Tretton Sci-Fi Filmer Del 3
2014-09-15

Då hoppar vi in i science-fiction världen igen och fortsätter med 3 filmer på listan.
Läs, gråt, skratta eller bli fly förbannade.
 
7: The Fifth Element
Nittiotalets framtidsversion var bäst! Bruce Willis hade hår, bar en tight och ifrågasättbar nätbrynja
och körde taxi som en galning. När den läckra och perfekta varelsen i form av Milla Jovovich
visar sin söta nunna blir Bruce kär. Bara ett problem. Hon är galaxens enda hopp mot ett dödligt
väsen. Femte Elementet blandar humor, fantastisk klippteknik och fantasifulla vyer. Luc Besson
hittade på idén redan som barn och hans utveckling i filmen skulle bli bättre om rullen hade varit längre.
Men nåväl, vi fick ju i alla fall en actionpackad, vacker, kärleksfull film med karaktär och stil!
Jag hoppas att vi upptäcker liv i andra galaxer snabbare, så framtiden blir lika snygg som här!
6: Starship Troopers
Kriget mot rymdbaggarna blir svårare och svårare. Men med hjälp av typiska propaganda-filmer
rekryteras fler och fler ungdomar till kriget i tron att det blir en baggis! (Sorry för skämtet). Johnny Rico
ser döden i vitögat när han upptäcker vilket hot baggarna utför och hans tre vänner utvecklas av
krigets fasor. Den charmiga Carl Jenkins blir en kylig strategier som bär Nazist-liknande uniform
mot filmens mitt. Det är sådana detaljer, blandat med de storslagna och oslagbara effekterna som gör
att ett episkt rymdkrig får många liknelser till krigets fasor från 1940-talet. Paul Verhoevens storslagna
film är inte lika välutformad som Robocop, men väldigt sann och minnesvärd.
5: Escape From New York
The Big Apple är numera en stor fängelse anställt. Så länge de kriminella håller sig innan för de gigantiska
murarna så får de leva som de vill inne i staden. Men när Presidentens flyg kraschar i stadens hjärta så
får fången Snake Plissken 24 timmar på sig att rädda honom. Lyckas han så får han frihet. Misslyckas
han så sprängs han av en inopererad bomb. Snake är en klassisk anti-hjälte. Skeptisk mot USA's
land och bryr sig inte ett skit om krig och politik. Istället för att flexa med muskler och sparka skiten
ur skurkar, så tvingas han hålla sig vid liv utan att utmana omöjliga odds. Det är därför filmen blir så
spännande. John Carpenter har återigen hittat ett sätt att kritisera makterna i USA och gör det
med stora framsteg. Lite väl extremt med New Yorks fängelsecell, kanske? Men det passar mig i
smaken. Och det kan tolkas som en liknelse kring hur de flesta storstäder i världen ser ut.
Då har vi bara två delar kvar! Nummer 1 får ha sin egna del, för att kunna gå in på djupet.
Jag tror dock ni redan vet ettan på långa vägar!
 
Robin Andersson

Ninja Death III
2014-09-14

 Det är sista delen av sagan, Grand master vill ha död på Tiger en gång för alla, hans flickvän är kidnappad och det är nära att bryta ut i fullt krig mellan rebellerna och Grand Masters arme.

 That's scary as fuck.....

Efter att ha flytt från Grand Master för den blinde mästaren Tiger till ett tempel full av flygande tunnor. Tunnorna är inte tomma utan innehåller de 3 mästarna över templet, den blinde är den fjärde mästaren. Klarar Tiger av de 4 är hans träning fullbordad och han borde vara redo att ge Golden Master på käften. På väg till slut fighten möter han en maskerad kvinna som utmanar honom till kung fu match, som visar sig vara Tigers mor, Mariko. Medans detta pågår drogar Grand Master sitt hemliga vapen och tränar för att bli super kung fu master eller något, 2 rebeller smyger in i templet och drogar vapnet yttligare så han kommer vara förlamad i några dagar till. Nu är tiden att slå till mot Grand masters tempel.

”It’s not your fault, even if it is your fault”

Låter detta bekant? En ung man som lever ett lugnt liv mitt i centrum dras in i ett krig då en ond krigsherre gör livet surt för folk. Till sin hjälp har han en stöddig medhjälpare med ett hjärta av guld. Som guide har han en äldre invid som lär honom om kung fu. Fienden har många ansiktslösa krigare men hans säkraste kort är en maskerad typ som senare visar sig vara hjältens pappa. Asiatiska Star Wars ju! Fast det utspelar sig på jorden och har inga monster eller skepp. Den avslutande delen är spännande, men antiklimax då skurken snabbt görs av med. Var det värt att se 3 filmer? Faktiskt hade man kunnat klippa ner filmen till 1 eller i värsta fall 2 då det egentligen är material för 1 film.  Som trilogi är den underhållande och kan hittas mycket billigt i kung fu pack på Wall-Mart eller coscto (där jag köpte min) eller på cdon för 250.kr. dubbade versionen är hysteriskt rolig och tar död på lite av det episka men då jag aldrig sett filmen på sitt original språk men för 20 dollar var det ett kap då The Street Fighter var med i boxen. 3dje delen i Ninja Death sagan får 2.5 av 5 guldkameror.

Markus

Robins Topp Tretton Sci-Fi Filmer Del 2
2014-09-14

Det som kan förvirra er läsare är hur denna filmlistan är rangordnad. Nummer tio på denna
listan fick enbart en trea på bloggen, så hur kan den hamna bättre än Robocop? Jo, ibland
kan en film tilltala mig rakt in i hjärtat av olika anledningar. Och för att skapa denna lista
så gick jag på min första intuition. Så, kort sagt, det kändes rätt!
 
10: Hardware
Cyberpunk är en av mina favorit-genrer. Synd att få filmer kan leverera i sitt innehåll.
Trots att Hardware fick skit för sina likheter med Terminator, så är likheterna väldigt få. En kvinna
blir inlåst i sin lägenhet med en mördar-robot från ett gammalt krig. Det tar sin tid innan filmen drar
igång, men innan dess hamnar vi i den mysiga atmosfären med radioaktivt material, dammiga
byggnader och diverse sköna karaktärer som passar in i denna fantasifyllda film. Lägg till ett
pervo till granne som får en av världens galnaste döds-scener av vår mördar-robot. Detta
borde nästan räcka för en skön film, men icke! Vi får även punk/rock musik av dystopisk kvalitet
samt en cameo av Lemmy från Motorhead. Jag är inget hårdrocks-fan men älskar varje sekund
av filmen Hardware!
9. The Thing
Precis som Hardware så tar The Thing sig själv oerhört seriöst. Men storyn ligger långt ifrån
Hardwares kvaliteter. Baserad på boken "Who goes There?" och en remake på The Thing From
Another World. Vi får träffa ett gäng forskare i en station i Antarktis. Ett okänt väsen har infiltrerat
gruppen och förvandlar dom till mödande varelser. Frågan är däremot VEM som är människa
och VEM som är monster? I förvirringen kan man även misstänka huvudrollens skyldighet.
The Thing är även ett utmärkt exempel på varför verkliga effekter ger en bättre dimensionell känsla
än datakonstruerade. The Thing fick även en prequel med samma namn år 2011. I mina ögon
är även den filmen okej, men The Thing från 1982 är av äkta kvaliteter.
8. Strange Days
En film som behöver få starkare uppmärksamhet. Cathrine Bigalow skapar en modern film som utspelar
sig år 1999. Inget super-överdrivet högteknologiskt vapen i denna film. Bara en uppfinning som kan
spela in känslor och upplevelser som blandas med bilder. Tänk dig att känna hur det känns att kunna
duscha som tonårig tjej. Eller hur hjärtat pumpar när man rånar en bank. I Ralph Fiennes fall blir
hans egna upplevelser terror då han tvingas vittna en god väns död. Han dras in i en möjlig konspiration.
Strange Days är en rappt berättad detektiv-film med attityd och rebellisk musik. Ralph Fiennes är lite
som ett barn som alltid hamnar i knipa, men gör det av mycket goda skäl. Lägg till en drogberoende f.d
flickvän och en millenium bugg-paranoia så får vi en intressant samhällskritisk touch.
 
Då var vi klara med detta inlägg! Imorgon får ni bevittna nummer 7, nummer 6 och nummer 5.
Vi är inte klara ännu!
 
Robin Andersson
 
 

Robins Topp Tretton Sci-Fi Filmer Del 1
2014-09-14

Det krävs inget geni för att inse hur mycket jag älskar genren Science Fiction och jag har länge
velat göra en lista på mina favorit-filmer inom genren. Det var ingen lätt match, men här kommer
de tre första av min Topp tretton-lista. Läs och njut!
 
13: 2019: After The Fall of New York
Vår resa börjar med Sergio Martinos rip-off av Flykten från New York. Inte er djupaste typ av
film. Fast med en barnslig kärlek till laserpistoler, självklara stunt-dockor och biljakter i sand-dynor
så blir det en väldigt charmig rulle! Lägg till cyborgs, jobbiga råttor och ljudredigering av en medioker
natur så blir resultatet en pojkaktig dröm. After The Fall of New York är ganska dåligt gjord, men har
hjärta och själ som är svår att glömma. En Guilty Pleasure!
Storyn? Jordens enda fertila kvinna hålls gömd i den våldsamma staden New York. Parsifal, en stark fighter,
får i uppdrag att rädda henne.
 
12: Videodrome
En mer klassisk och minnesvärd film med ett djupare innehåll.
Provokativ och utmanande i David Cronnenbergs händer. TV-sändningar får James Woods att
hallucinera och utvecklas till allt annat än en människa. Verklighetens väggar blandas ihop med
fiktion på ett obehagligt sätt och ställer frågan kring vad som är verkligt flera gånger om.
Att se James Woods hångla med en TV kanske låter överdrivet, men jag tänker likadant när jag
ser folk hålla på med sina förbannade mobiler. Videodrome är samhällskritik på hög nivå. En mycket
läbbig sådan. Kan vi verkligen kontrollera våra egna begär?
11. Robocop
Jag älskar Robocop! Klassikern från 1980-talet menar jag såklart! Men tyvärr hamnar den enbart på
11e plats. Trots detta så är jag grymt imponerad kring vilka teman filmen har. Komisk kritik mot media,
konspirationer, korruptioner, mördar-robotar, oetiska lösningar på problem och några dramatiska insikter
om existens. Allt detta i en film med mycket häftigt ytligt våld. Men att bygga upp ett sådant universum i
en enda film är helt enastående!
I nästa inlägg får ni se 3 andra sci-fi klassiker. Bara för att hålla på spänningen!
 
Robin Andersson
 

Ninja Death II
2014-09-12

Efter att ha fått både sitt hem och horhus förstört av ninjorna är Tiger redo att ge sig ut på sitt äventyr för att söka både hämnd och sanningen bakom hans liv. Innan hans mästare dör berättar Master hela historien om Tigers orgin, varför Grand Master är ond som fan. Transan som konstant slogs mot Tiger i förra filmen visar sig vara på deras sida och endast sökt efter Tiger för att se om han är den rätta.

Yepp....Detta är skurken i dramat, en ninja i skinande gul dräkt....PHAHAHAHAHAHHAHAHA!!!!

Tigers mentor berättar att han och hans bröder, den blinde mannen och Tigers far växte upp som Grand Masters söner, men Grand Master använde de bara som verktyg för att bli starkare. En dag får de unga männen nog och flyr med prinsessan, detta leder till början av första filmen. Efter att ha förklarat allt Tiger och Transan behöver veta dör han. Tillsammans med Transans syster, Tigers kärleks intresse, Sakura begraver de honom….sedan badar Tiger och Sakura nakna vid ett vattenfall och det ser ut som om hon försöker köra upp någonting i Tigers bakdel. Ett gulligt montage senare är de kära. Transan visar sig heta Fujiko och jobbar med en grupp rebeller styrda av Prinsessan Mariko som överlevde mordförsöket 18 år sedan, Tigers mor. Tillsammans lyckas de få den blinde mannen från första filmen att bli Tigers Jedi….Kung fu tränare. Men innan Tiger vet ordet av står han öga mot öga, näve mot näve med Grand Master. Kommer Tiger möta sin match i del 2? Kommer han få träffa sin mor? Kommer Fujiko äntligen byta frisyr? Finns Tigers svar i stugan i skogen där en ung kvinna och hennes gamla pappa bor?

” Im not White Tiger….I’m Tiger White..”

Denna delen är bättre än första, det är mycket mer lore och backstory och vi får veta varför allt är som det är i första filmen. Vissa filmer vill man helst inte veta svaren till som i Halloween filmerna, då de flesta fans håller med om att de skulle ha skippat att ge alla svaren i Halloween 6, men i Ninja Death behövdes det verkligen förklaras ett och annat. Historien blir djupare och mer spännande då vi nu vet varför Grand Master är ond, varför Tiger är den utvalda och allt förklaras med flashbacks, lite irriterande då vi redan sett dessa delarna redan. En av de roligaste stunderna är då Grand Masters hemliga vapen sliter huvudet av en ninja och siktar in sig på att slita ut en annans hjärta men sliter ut hans tarm eller något istället. Trots att filmen är billigt gjord är miljön och rekvisitan(förutom Gran Masters kostym) mycket fint och dubbningen och ljudeffekterna är billig men hysteriskt roligt. Det den gör bra är dock att lyckas göra historien mycket mer intressant och när del 2 slutar blir man peppad att se del 3 vilket kommer härnäst! Ninja Death II får 3/5 guldkameror.

 Markus

Gladiator Cop
2014-09-11

En äldre herre kliver in i ett museum och berättar för besökarna om hur viktig ett svärd är
som påstås tillhöra Alexander den store. Efter denna onödiga expositionen får vi en när ett
gäng kriminella tar svärdet och flyr. Hela operationen gick lätt till då det inte var världens bästa
säkerhet på museet. Andrew Garrett är en snut som har stort intresse inom fäktning och drömmer
om hur Alexander Den Store dödades. Han bestämmer sig för att infiltrera en gladiator-arena
i den undre världen för att hitta svärdet.
 
Storyn är lika torr som frysta nudlar, men anledningen som gav mig frestelsen att köpa skiten
var titeln. Gladiator Cop! Så jävla grym titel. Lorenzo Lamas spelar huvudrollen. För er som inte
känner igen honom så är han lite av en B-films hjälte. Typ som Steven Seagal, fast bättre skådis.
Lorenzo medverkade i B-serien Renegade där han for runt med hoj tillsammans med en halvindian.
En annan skådis som fick mitt intresse är James Hong. Han har samma mustasch som i Blade Runner
och påminner även om David LoPan från Big Trouble i sin mytologiska natur.
David Lopan? Jag visste att han inte var död!
Vad ger denna filmen då? Jo, lite svärdfighter som inte tilltalar särskilt mycket. En svag story och en relativt
långsam film utan mycket att ge. Tur då att filmens sista del bjuder på en helt okej final. Det är självklart
att den äldre herren har stulit svärdet och är inblandad. Han har den stereotypiska vita mustaschen och
vältaliga personligheten.
 
Filmen får 2 av 5 guldkameror. Den är väldigt b, långsam och upprepande. Men håller sig hyffsat
trots allt. Antagligen är filmen även en uppföljare till Swordsmaster, men håller sig som fristående
film.
 
Robin Andersson

Ninja Death I
2014-09-10

Ninja Death är en hel trilogi utav filmer, alla är lika bra och slutar absurd och börjar lika absurd. Då del 1 slutar börjar del 2 nästan direkt efteråt och det känns mer som en mini serie än en film trilogi. I star Wars t.ex har varje film sin egna handling, i Ninja Death är hela trilogin hela handlingen och kan beskrivas bättre som kapitel som i Kill Bill som jag tycker bör betraktas som 1 film fast det är 2 delar.

 Bild troligen tagen ur Ninja Death, alla dessa ninja filmer ser likadana ut

 Någonstans i Kinas ödemark springer 3 bröder och en prinsessa med bebis i famnen ifrån ett gäng onda ninjor. Ninjorna hinner ikapp och petar ut en av brödernas ögon och omringar de andra.  Prinsessan tar självmord och den 3dje brodern får order av sin andra bror att fly tillsammans med barnet. Barnet växer sig stor och stark och får namnet Tiger och börjar jobba på ett bordell. Mannen som dödade alla människor i början är nu grandmaster och har guld ninja dräkt och ser hysterisk rolig ut, inte det minsta hotfull. Han är redo att ta över landet men en rebell styrka står i vägen. Tigers rival bordell visar sig vara ett undercover arbete då ägarna är ute efter Tiger för att se om han är den profetian talar om. Grandmaster förbereder sig för att slås mot den utvalde genom att träna sitt hemliga vapen, en stum mysterisk krigare som ger varenda jävel som muckar på käften så fort någon blåser i en speciell flöjt. Tiger får professionell träning av sin mästare, mannen från början och dessa scener är bara sadistiska men roligt överdrivna. Tiger får i uppdrag att leta upp en blind man som kan hjälpa Tiger med att träna sig i kung fu. Men under tiden attackeras Tiger av en galen transvestit som verkligen vill få av Tiger sin skjorta för någon skum anledning. Vem är transan? Varför är det så viktigt för Tiger att hitta den blinda mannen? Alla svar kommer förhoppningsvis i Ninja Death 2!

 " You're the devil in disguise, a really bad one, oh yes you are"

Dubbningen är förfärlig, fightscenerna är bra gjorda och ljudeffekterna som gör filmen så mycket roligare. Varje hastig rörelse har ett swish eller swoosh.  Första delen är mycket uppbyggnad och många många frågor råder som vi förhoppningsvist får svar på i nästa delarna. Tiger är en medioker hjälte men har sina roliga dialoger men detta är mer tack till dubbningen. Koreografin är som sagt mycket snyggt och jag undrar fortfarande hur man lyckas få stunt trådarna så osynliga. Historien är lite övergjord dock, en utvald som är den enda som kan rädda kungariket  och när han är vid ålder ska han ge sig in i ett äventyr och rädda dagen. Som tur är är träningsmontagen utdragna och humoriska och fighterna går så fort så om man blinkar har man missat 5 moves. Ninja Death är underhållande som bara fan ialla fall när de slåss, handlingen är lite uttjatad och kan vara lite seg och de flesta karaktärer är otrevliga mot varandra genom hela filmen, bara glåpord och elaka kommentarer. Men för en kul kung fu rulle som påminner om Shaolin Soccer utan fotbollar sök up Ninja Death på youtube direkt! Första delen i Ninja Death sagan får svaga 3/5 guldkameror.

 Markus

Metal Gear Solid 3: Snake Eater
2014-09-09

 
Kalla kriget, 1964. Agenten Naked Snake skickas in på ett hemligt uppdrag i en djungel i Ryssland
för att rädda en forskare. Denna forskaren tvingas jobba med ett hemligt vapen åt en terrorist.
Saker går snett och Naked Snake upptäcker att hans tränare, The Boss, har gått över till ryssarna.
En strid utlöses, men Naked Snake har ingen chans. Djupt skadad tvingas han fly.
Men en vecka senare sätts han in i djungeln igen. Under operationen Snake Eater ska han hitta
skurken som är ansvarig, förstöra supervapnet Shagohod och viktigast av allt, döda sin forna mentor.
 
Som Naked Snake tvingas man uppleva överlevnad på högre grader. Att äta ormar, getter och rått
kött stoppar en hungrig mage. Att snabbt byta kamouflage beroende på vilket område man befinner sig i
är självklart. Att smyga sig fram är även en faktor för överlevnad. Men det skiter jag i! Att döda är
roligast och detta spelet är maxat med grymma vapen!
Snake Eater har dom absolut mest minnesvärda bossarna jag någonsin mött i strid. I ett gigantiskt
fält tvingas man försöka överlista den skickliga krypskytten The End.
I ett annat scenario tvingas man ha en duell mot Revolver Ocelot i rysk roulett. Dessutom finns det
många andra ögonblick som är oerhört minnesvärda. Den långa stegen Naked Snake tvingas klättra upp för, samtidigt som den James Bond-inspirerande huvudmelodin sjungs i bakgrunden. Detta är något bland det enklaste och vackraste spelet har att erbjuda och sätter en själ i den annars ganska svettiga striden.
Den vackra och svåra slutduellen kommer få er att svetta sönder.
Precis som de andra spelen i serien bjuds det på långa dialoger och scener. Dessutom är det många överraskningar och som spelare vågar man inte lita på något. Intensiteten är mer spännande än vad
dagens filmer och TVspel vanligtvis kan bjuda på. Och det är ett tecken på att Konami har lyckats, igen.
 
Jag älskar Snake Eater och anser att detta är ett av mina favoritspel. 5 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson
 
 

Captain America: The Winter Soldier
2014-09-07

Steve Rogers är hjälten som blev förfrusen under andra världskriget och upptinad i nutid. Efter
händelserna i både Captain America samt Avengers så försöker han numera anpassa sig och hitta
sitt syfte i den moderna världen. Tur då att han har Natasha Ramanova, Nick Fury och SCHIELD
som alla ger honom farliga uppdrag att skydda sin nation med. Men snart upptäcks en komplott
där SCHIELD sätts i fara och Steve och Natasha tvingas fly. Det dyker även upp en farlig, ny
fiende i Winter Soldier. En krigsmaskin som nästan är omöjlig att stoppa.
 
X-Men 2 och The Incredible Hulk är två av mina favorit Marvel-filmer. Men dom får se upp, för
Captain America: The Winter Soldier är riktigt grym! Filmens regissörer, Anthony och Joe Russo,
ville skapa en 70-tals spion-film som tema, med konspirationer och spännande moment. Och
se som dom lyckades!
 
Att sätta en superhjälte i underläge är inte så lätt, men Russo-bröderna lyckades med att sätta
Steve i en jakt på sanningen och samtidigt tvinga honom fly ett dödligt öde. Dessutom lyckades
dom sätta in Steve Rogers sökande efter en nystart i sitt liv, vilket jag velat alltid velat se.
Detta varvas med intensiva action-sekvenser som får en att bita sönder fingrarna av spänning.
Plus att Nick Fury och samtliga sidoroller även får väldigt bra uppmärksamhet under filmens
gång. Dessutom får vi se en intressant nyare version av Falcon.
Jag har läst serierna och kan The Winter Soldiers bakgrundshistoria. Att den skulle fungera på
film hade jag alltid hoppats på, men jag var rädd att han skulle bli dåligt behandlad. Men icke!
Det fina ligger även i hur den lyckas reflektera till händelserna i första filmen om den amerikanska
hjälten. Dessutom avslutades filmen på ett väldigt värdigt sätt som kommer blandas ihop fint med
resten av Captain Americas film-äventyr. Och mer vill jag se! För så här ska en bra superhjälte-film
göras!
 
Filmen får 4 av 5 guldkameror. Ni kommer älska den!
 
Robin Andersson

Lady Snowblood 2: Love Song Of Vengence
2014-09-05

Saker i Japan blir inte bättre, men Lady Snowblood jobbar hårt för att få rättvisa. I vägen står massa poliser men de är ingen match för detta hämndens vapen. Efter att ha trampat i en björnfälla blir våran hjältinna omhändetagen av en man som bor i skogen…. I första filmens klimax ligger hon döende i snön, det får vi dock inte veta hur det gick med dock. Snowblood och mannen sover vid stranden över natten men på morgonen är mannen borta och Snowblood är omringad av poliser. I domstolen blir hon dömd till döden. På väg till avrättningsplatsen blir dock hennes häst och vagn kapad av maskerade män som anger sig vara speciella poliser. De vill att Snowblood ska döda några revolutionärer som tack för att de räddat henne undan en säker död. Hennes mål blir Ransui Tokunaga, en anarkist som predikar för en viss laglös våldideologi och har några brev poliserna vill ha i säkert förvar. Snowblood ansöker jobb som tjänstekvinna i Tokunagas hushåll. Men det blir mer spännande då Tokunaga visar sig veta vem Snowblood är.

”jag må vara en vänsterman, men färst och främst är jag en snuskhummer!”

Lady Snowblood är en av de fränaste karaktärer ever, när hon blir anfallen i början bara går hon ifrån attacken och männen som anfaller vet inte om de ska slå till  eller vad hon ska göra. Hon hugger såklart ner varenda jävel och tvättar sig sedan i deras blod. En sak jag gillar i denna är dock att Snowblood visas skadad, hon är inte terminator, fruktad bland rika och episk med ett svärd, men endå människa. Hon blir tillfångatagen och måste slå sig ur istället för att slå sig ur från att bli tillfångatagen. Åter igen är kamera vinklarna mycket fina och Japans natur riktigt skiner. Det är dock inte lika stark film, i förra filmen handlade det om hämnd, i denna får hon i uppgift att döda folk som andra vill ha döda. Det blir lika mycket politik som i första, kanske mer men handlingen kretsar mest runt politiken. Det är ett politiskt spel, ingen hämndsaga denna gång. Visst politiska thrillers kan vara roliga och denna är underhållande som 17 på både ett historiskt sätt och filmsätt. Lady snowblood 2 är inte lika bra som Lady Snowblood 1 men är endå underhållande. Den får starka 2/5 guldkameror.

 

American Psycho
2014-09-05

Storhetskomplex av en större grad får avsluta Cinema Psychology. Patrick Bateman är stenrik, snygg,
har de bästa kläderna och den mest avancerade morgonrutinen. Han lyssnar på "Lady in Red" och
"Walking on Sunshine". Men bakom allt detta befinner sig den verkliga Patrick Bateman.
En man som är nästan helt tom på känslor och har ett inre kall av att  se människors
röda saft flyta och spreja hans plastiga vardagsrum.
 
Många tycker att Christian Bale var bäst som Bruce Wayne, men i mina ögon är Patrick Bateman
en fantastisk roll som han får spela. Denna cyniska, ytliga ungkarl gör verkligen allt för att leva ett
utmärkt liv. Han är en djävul, men det döljer sig även spår av en ängel inom honom. Hans mjuka
musiksmak bevisar hans känslosamma existens.
"Do you like Huey Lewis and The News?"
 
Patrick Bateman gör hela filmen till vad den är. En ytlig och sjuk värld där ens visitkort och val av slips
spelar mer roll än vilken personlighet man har. En intressant sak är att Bale hittade sin inspiration hos
en intervju som Tom Cruise hade med David Letterman. Bale tyckte att Toms överdrivna vänlighet
passade in på en karaktär som egentligen inte bryr sig ett piss om andra. Tom medverkade faktiskt
även i boken som American Psycho är baserad på.
"Do you know what Ed Gein said about women?"
Trots de positiva aspekter jag redan gett er, så har filmen sin egna fallucka. Allt är så minnesvärt att
det knappast är värt att återbesöka filmen. Varför se om en film man redan minns så klart från första
gången den sågs? Dessutom hade jag nog velat se en längre film, då denna känns lite kort.
Trots detta är American Psycho en läbbig, ytlig och grabbig film, som överraskande nog regisserades av en kvinna, Myro Harron.
 
Resultatet blir 3 av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson
 
Detta avslutar Cinema Psychology!

Stir of Echoes
2014-09-04

Kevin Bacon spelar farsan Tom Witzky. Han lever ett ganska bra liv i det lilla samhället, med sin
fru Maggie och sitt barn Jake. Tom och Maggie tror att Jake bara har livlig fantasi och nämner inte
ens varför han pratar med osynliga personer ibland. Maggies syster är medium och ser direkt att
Maggie är gravid. Bummer, då Tom inte ville ha ett barn till. På en fest börjar Tom kritisera Maggies
syster som hämnd, vilket leder till att han övertalas att hypnotiseras för att kunna öppna sitt sinne
till andevärlden. Det hela fungerar alldeles för bra och Tom ser en mystisk kvinna i hans hus. En
kvinna som bara han och Jake ser...
Stir of Echoes är inte särskilt innovativ och ibland blir det lite löjligt. Att se Kevin Bacon sitta och plinga på
sin gitarr utan att bry sig om sin fru blir mest irriterande och omotiverat. Att han ens vägrar förklara för
Maggie vad som håller på att hända tyder på plötsligt dålig kommunikation! Jake, som både är barn och
har mediala förmågor, är mer öppen i sin kommunikation med morsan än vad Tom är.
Det som jag gillade mest av filmen är två saker. Toms kontakt med andevärlden är intressant. Inte
så nyskapande, men tillräckligt intressant för att man vill följa filmens mysterium. För det andra
så är det en positiv överraskning i att spöket inte är ute för att skada familjen. Därför blir det lite
Ghost Whisperer-vibbar, utan en huvudroll som måste gråta i slutet av varje avsnitt när någon
vinkar adjö. Okej, det händer kanske inte hela tiden. Oroa er inte, Ghost Whisperer är helt okej!
Hypnos-scenen är ganska fet.
Stir of Echoes har en alternativ titel, The Secret Sence. Den har idag en mindre kultstatus, även om
den inte är så känd. Den fick relativt bra kritik och Roger Ebert skrev att Kevin gjorde sin bästa
prestation på flera år. Synd däremot att den fick slåss mot Sixth Sence och andra större titlar.
 
Filmen får 3 av 5 guldkameror. Det finns även en uppföljare. Jag har den i min ägo, men tänker
inte se den i detta temat. Det blir någon annan dag!
 
Robin Andersson.

My son, my son, what have ye done
2014-09-03

David Lynch och Werner Herzog är ganska lika i sin naturliga förkärlek i mörker och karaktärer.
Så att båda, som även delar ett spirituellt intresse av naturen, skulle samarbeta var nästan självklart.
Detektiven Havenhurst får ett akut-jobb i ett litet samhälle där en kvinna hittas mördad med ett svärd.
På andra sidan gatan bor kvinnans son, Brad. Det är han som har gjort dådet, enligt vad vittnen har
meddelat. Brad låser in sig i huset med två okända gisslan och Havenhurst får höra en bisarr historia
om vad som har lett till mordet.
 
Jag hade hoppats på att vi skulle få följa en inre resa hos Brad och hur han förändrades i Peru. Men tyvärr
får vi inte se något av detta. Brad är konstig som fan redan från start. Hans morsa behandlar honom som en
bäbis och Brad verkar alltid har varit en ytterst knepig person. Han påstår att gud bor i ett paket vete.
Påminner mig lite om Wild at Heart och Crispin Glovin som trodde att utomjordingar styrde oss med svarta
handskar.
En av få bra scener är intro då Willem återberättar hur han nästan åkte fast av en sydstat-polis.
 
Det finns egentligen väldigt lite att säga om denna film. Herzog regisserade och detta leder till att filmarbetet
känns som en autentisk dokumentär. Lynch var medverkande producent och jag tror att både han och Herzog
satt och drack en eller två tequilas för mycket under deras möte, för filmens resultat slänger in en dvärg
som inte gör någonting alls utan att bara stå och se rädd ut på några träd. Det slängs in strutsar och
flamingos i massor. Säkert en djupare anledning, men jag kunde inte analysera eller känna mycket av
filmen.
Willem Dafoe, Brad Dourif och Udo Kier gör alla ett bra jobb. Faktum är att samtliga skådespelare är väldigt
engagerade i assemblern. Men jag som tittare var inte så engagerad. Olyckligtvis får My son, my son
inget positivt bemötande från min sida och filmen landar på en svag 2a av 5 guldkameror.
 
Robin Andersson

Lady Snowblood, Blizzard from the Netherworld
2014-09-02

En kvinna föder ett barn i fängelset och tyvärr överlever inte modern födseln, innan hon dör dock ger hon bebisen en uppgift, ta hämnd på dem som gjort modern fel. Flera år senare ser vi bebisen som nu är en vacker ung tjej vid namn Yuki som blivit ett redskap för hämnd och död. Hon kallar sig själv lady Snowblood. Runt henne börjar Japan införa nya idéer och de rika lever gott medans de fattiga lever fördjävligt och Lady Snowblood kommer inte tillåta detta! Efter att ha räddat en by genom att hugga huvudet av en affärsman som vill förstöra sagd by vill hon ha vägbeskrivning till där hon kan hitta 3 personer, de hon ska ta hämnd på. Varför vill hon ha hämnd på dessa personer? Jo för att en gång var modern fru till en lärare som kommit till en by. Då byinvånarna trodde att han var där på uppdrag av regeringen att tvinga folk att mönstra till militären dödas mannen och hans son och mamman våldtas. En av mördarna, Tokuichi tar mamman med sig långt bort så hon kan jobba för honom, men modern dödar sin våldtäcksman och hamnar i fängelset. Nu ska Lady Snowblood ta hämnd och samtidigt rädda Japan ur de rikas järnklor.

 Lucy Liu hyllade denna karaktär mycket fint i Kill Bill

Alla som har sett Kill Bill kommer känna igen mycket från Lady Snowblood. Poseringen skurkarna står i och dess introduktions titlecards, och Lucy Lius karaktär i Kill Bill är som en ond Snowblood, de har nästan samma sorts klänning. Det är roligt att låstas som att de är båda samma karaktär och att Liu är Snowblood efter att ha dödat alla rika och själv blivit en tyrann.

 "Look at med closely. Do I look like someone you raped?"

Samuraj film med blod i? vad mer kan man fråga om! Det är så jävla mycket blod och hela filmen är professionellt filmat. Varje frame ur Snowblood är som taget ur en filmskola. Japans har bland den finaste naturen som finns och det slösas inte här. Skådespeleriet är fint, inte som man är van vid, fast endå det märks inte att de är skådisar utan karaktärer. Historien är så asiatisk myt som det bara går, en stark karaktär som mot alla motgångar ger ära till sin familj och alla onda personer får yxan på ett värdigt sätt och framställs inte som de endast är där för att kunna dödas av hjälten. Det är endast traditionell japansk musik och det är alltid lika vackert och svärdfighterna och koreografin är mycket bra gjort. Lady Snowblood Blizzard of the Netherworld får svag 4 av 5 guldkameror. Det gjordes en uppföljare Lady Snowblood 2: Love Song Of Vengence. Den blir det helt klart att reviewa härnäst.

 Markus

Inland Empire
2014-09-02

Hur ska man förklara en ny färg som man har sett i en dröm? Eller en känsla som uppkommer?
Det går inte! Så att recensera Inland Empire kommer vara en klurig uppgift, men i Cinema Psychology
(stavat fel på bannern) så måste filmen få sin värdiga analys.
 
Nikki är en skådespelerska som får chansen att medverka i ett kärleksdrama, On high in blue tomorrows.
Detta är hennes stora chans att få sin karriär fastställd i nytt ljus! Men inget går som man tänkt sig.
Filmens manus baseras på filmen 47, en tysk produktion som lades ner efter att rykten gick om att
den fått en förbannelse. Det dröjer inte länge innan verklighetens väggar raseras för Nikki och hon blir
förvirrad om hon lever i verkligheten eller i filmens innehåll.
 
Inland Empire är en bisarr mardröm. Vi får se en tragisk och mörk sekvens med några kaniner som
diskuterar djupa frågor utan svar till en dåligt tajmad skrattlåda. Hela scenen blir som en deprimerande
psykologi. Vi får även en hel del direkt terror i form av ljus, skrik och deformerade ansikten. Inland Empire
går att analysera på många sätt, men precis som Jonas så tror jag att allt kretsar kring en mental förberedelse
för rollen Nikki ska genomföra. Method acting till max! Men den är öppen för egna tolkningar.
Rabbits var ett segment som Lynch gjorde som en internet-serie.
Inland varar nästan i tre timmar och är filmad med digital utrustning. Själv kan jag oerhört lite om kamerasystem
men filmen har en annorlunda känsla i skärpedjup och filmas oftast med handhållen kamera. Tyvärr
blir vinklarna repeterande och tillfäller inget nytt. Men den digitala kvaliteten gillar jag skarpt, då man vänjer
sig vid att detta är långt från en vanlig film. Och handhållet ger mer känsla för detaljer.
 
Det finns en rad kändare namn i filmen och det är kul att dom används. Men fokus ligger på Laura Dern
som spelar Nikki. Annars har vi Jeremy Irons, Harry Dean Stanton och Grace Zabriskie.
Såg filmen mitt i natten eftersom det just hade åskat. Tror detta fick mig att skita i brallan!
Detta är den svagaste länken i Davids filmer, men får en stabil 3 av 5 guldkameror.
Ibland är Lynch för flummig och konstig på ett sätt som känns mer konstigt än konstnärligt.
En del av musiken gjordes även av Lynch själv.
 
Robin Andersson