FilmFett

2016-09-29
02:27:00

A boy and his dog

I en dyster framtid har fler världskrig utspelat sig, det allra senaste är världskrig 4 som endast varade i 5 dagar och avslutades med en stor atombomb. Nu lever alla som Mad Max, där bensin och vatten är i små mängder och vi möter en ung man vid namn Vic och hans hund som han kan tala med via telepati vid namn Blood. Tillsammans går de runt i ödemarken, undviker fara och letar efter mat och sex med Blood som radar. Deras mål är att hitta en brud till Vic och sedan dra till det Lovade Landet men Vic måste göda Blood för att han ska kunna sniffa vart alla tjejer är. Vic norpar massa mat från en grupp grävare men blir bevittnad av 3 mystiska män som bestämt sig för att Vic är den man de behöver för sitt lilla speciella projekt.

”I hope next time you play with yourself, you go blind”

Under en filmlväll I ett av lägrerna känner Bloods radar av att det finns en kvinna I närheten. Efter att ha mutat Blood med popcorn leds Vic till henne men hon är i kompani av Screamers, en radikal grupp. Vic sätter igång sin though guy act och säger åt tjejen att nu jävlar ska det bli rajtan tajtan vare sig hon vill eller inte men snart är det mer män utanför som vill ha en del av flickan (mest underlivet, den delen). En sjuj’vla actionscen utspelar sig och Vic räddar tjejen vars namn är Quilla. Efter en lång natt med het passion övertalar Quilla att han ska ta sig till Undermarken tillsammans med henne. Men jobbar Quilla på egen maskin? Eller agerar hon å andras vägnar?

Breeding is an ugly thing.”

Utgiven samma år som Deathrace 2000 och Rollerball och är ialla fall bättre än Rollerball. Den är hemskt lik Mad Max i vissa aspekter och många tror att Mad Max är inspirerad av A boy and his dog. Jag gillar verkligen rösten som de gett Blood, smartare än Vic och alltid lungt samt att han funkar typ som Kitt till Vics Knight Rider. Deras relation är fan tvisten, de bråkar och är endå vänner. Det påminner om en satir på alla filmer där en ung pojke har en hund som hans enda kompanjon, bara det att ha det i den dystraste miljön, låta pojken vara en sexgalen vuxen och ha hunden låta som ett radio program från andra världskriget. Världen de byggt upp, trots att det mest bara är oken är jävligt intressant med alla mini grupper och deras hierarki och klädsel. Det ser verklgen ut som att alla bara tog de första bästa kriger efter bomberna föll. Filmen är idag en cult film och har fått en blue-ray släppning, men även inspirerat delar av den populära spelserien Fallout. Filmen hålls ihop med Vic och Bloods eviga jäckande av varandra såsom det stora popcorn problemet. Filmen är en oerhört bra 70-tals rulle med bra skrivna karaktärer, roliga tvistar på klichér, hjärtkrossande sorliga stunder och framför allt välgjord bortom gränser. Det är synd att jag inte sett filmen innan förfan vad bra denna är. A Boy and his Dog får 4/5 Guldkameror. Lite sega stunder men ja, vilken film har inte det?

Markus
2016-09-28
16:33:15

Alien

Hög tid för en film som ALLA älskar! Visst måste även en hipster som Robin älska Alien? Han gillar ju sci-fi och Blade Runner. Well....jag älskar inte Alien.
 
Filmens sanna hjälte.
 
Nostramus är ett skepp som flyger runt i rymden och har några passagerare i kryosömn, som är påväg till Jorden efter ett uppdrag in outer space. Men när datorn Mother helt plötsligt väcker upp alla passagerare så undrar dom vad som fått datorn att väcka dom så långt ifrån deras älskade hemplanet. Jo, Nostramos är påväg att landa på en planet som har skickat en nödrädningssignal. Våra konsonanter landar för att undersöka planeten och hittar ägg. Dags för omelett tänker en av passagerarna som tar med sig ägget ombord. Vad som följer är en kamp mot ett skrämmande odjur bortom deras största mardrömmar.
 
Sigorney är en grymt bra skådis.
 
Behöver jag ens berätta varför filmen är en klassiker? Designen är så unik att den inte ens går att beskriva med ord. Monstret är ett levande konstverk. Ljussättningen och miljön har åldrats som fint vin. Och ljudet som pulseras genom rymdskeppet är samma som användes i Blade Runner (låter identiskt i alla fall).
 
Möts av detta fejset varje gång jag nämner mina åsikter om filmen.
 
SÅ varför tycker Robin inte om filmen då? Samma anledning som Markus. Den passar inte oss. Jag anser att den är lite för ordinär. När det finns så många ripp-offs med mer action och explosiva möten så tycker jag att Alien saknar detta. Visst, den är från 79 och var först av skaran. Och även om jag personligen tycker den är lite tråkig så har den en stil som är extremt unik. Men den passar helt enkelt inte mig. Jag såg filmen första gången som 12-åring och sket på mig. Men nu, i en ålder av 240...uh....24 menar jag, så är jag inte lika imponerad.
 
Detta resulterar till en inre kamp mellan vilja och förnuft. Därför landar filmen på 3 av 5 guldkameror.
 
Robin
2016-09-26
18:32:00

Borgman

En rik familj bor väldigt vackert, med tjänstefolk och en söt, dansk husflicka. Helt plötsligt står det en uteliggare vid dörren, som presenterar sig som Anton. Han ber frun att släppa in honom, men det gillar inte mannen i huset, som misshandlar Anton. När mannen åkt till jobbet så släpper frun in Anton i huset. Anton får bada, äta, samt bo tillfälligt i ett utehus över natten. Men snart inser frun att något konstigt är på gång, då Anton talar godnattsagor för barnen, som verkar tycka om Anton. Dessutom verkar han ha släppt in hundar i huset.
 
 
Detta är bara filmens första halvtimme, men tro mig när jag säger att filmen bytar riktning totalt och blir en helt annan film efteråt. Inte en rysare, utan mer en mörk komedi. Väldigt surrealistiskt. Faktum är att ju mindre man vet om filmen, desto bättre är upplevelsen. Så jag kan dra ett föredrag om hur bananer parar sig istället. Men det vore ju helt bananaz! (please kill me)
 
 
Hela filmen är som en konstig, holländs saga där barnen hjälper Anton med olika uppgifter och mannen i huset verkar vara den enda som vet att något är fel. Ändå så gillar jag Anton som karaktär och filmen är perfekt i sin blandning av udda surrealism och mörk humor. Det finns säkert djupa delar man kan dyka ner i, om man ser om filmen. Och det kommer jag verkligen göra.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin