FilmFett

2015-12-31
10:58:00

2015 - Robins Återblick

Oh, what a year.....what a LOVELY year!
 
Detta året kan jag med glädje påstå att jag har nog sett flest filmer hittils på ett år! Under hela sommaren proppade jag i mig minst en film om dagen! 2015 varit fullt av tragedier inom filmvärlden: legendariska namn har gått ur tiden. Wes Craven, Roddy Piper, Robert Z'Dar och Christoffer Lee, för att nämna de största. Men filmåret 2015 har varit grymt imponerande.
 
Nu kollar vi på de filmer jag skulle vilja prisge mest! Som vanligt så menar jag av de filmer jag faktiskt SETT i år. Så att filmen ifråga kommer från 80-talet eller förra året spelar ingen roll. Har ni problem med detta? Vem fan bryr sig? Nu kör vi!
Årets sämsta: Jag har sett min andel av skit i filmvärlden. Men Left Behind, en överreligiös skithög med en tröttsam Nicholas Cage, lyckas vara det sämsta jag nånsin sett! Den får en nolla av oss på filmfett!
 
Årets dokumentär: I början av året fick Life Itself mig att fälla stora tårar om den legendariska Roger Ebert. Den är verkligen jätteintressant, men från ett oväntat håll kommer The Otherworld och får äran att bli årets dokumentär. Gillar man mystiska platser och vill se Richard Stanley delge sin passion för The Zone i Frankrike? Kolla på in The Otherworld!
 
Årets hidden gem: Har man aldrig hört talats om Nightbreed, och råkar hitta filmen i en filmbutik och ger den en chans, så är chansen stor att du kommer bli glad som en liten 12-årig tjej! Att denna kultfilm lyckats undgå mitt intresse är rätt sjukt. Älskar den filmen!
 
Årets skräckis: Av alla skräckfilmer jag sett i år, lyckas It Follows ge mig en underlig känsla. The Babadook är djupare i jämförelse, men att höra musiken, se fotot och bländas av mystik är något jag gillar snäppet bättre än Babadook!
 
Årets koncept: Jag måste bara påminna er om att kolla in Shrink. Denna cyniska psykolog som tvingas bemöta att hans värsta patient är sig själv är ett sjukt intressant och deprimerande koncept. Jag tog den närmast hjärtat och jag vägrar släppa hur viktig den faktiskt är för vårt moderna, deprimerande samhälle.
 
Årets sämsta scen: Liza Minelli skär av våra öron när hon sjunger den läbbigt äckliga All The Single Ladies. Fy...fan vad hemskt detta var! Sex and the city 2 kommer dyka upp senare på listan igen.
 
Årets besvikelse: Visst, Jurassic World var skittråkig, men den hade jag ingen större förväntning på. Men att se en sådan slö och ointressant förhållning som Spectre rekomenderas inte. Nej, den var väldigt ointressant, tyvärr.
 
Årets bästa skådis: Det blir en slips, öh, jag menar, en delning mellan två namn. Barbera Steele gjorde The Butterfly Room från medioker till väldigt intressant. Hon gjorde ett kanonjobb! Även Jake Gyllenhall var enastånde som en mentalt sjuk kameraman i Nightcrawler.
 
Årets bästa skurk: Scorpio, en sadistisk och inhuman mördare och psykopat från Dirty Harry har ingen somhelst repekt för människoliv. Rysligt bra fiende.
 
Årets dubbelroll: Domenic Cooper spelar både terrorist och oskyldig måltavla i The Devils Double. Och han spelar lika intensivt som en blåsa i din mun efter att ha ätit en saftig skinka.
 
Årets bästa biofilm: Mad Max flög på pålare och hoppade mellan bilar i en film som har en enda, gigantisk biljakt i sig! Fury Road var galen och häftig och alldelles, alldelles....suck....underbaaaar! Jag såg The Force Awakens igår och den är rysligt nära att vara årets bästa upplevelse den också. Men Fury Road var ett bildäck bättre.
 
Årets tråkigaste film:  Inte den sämsta, den har vi skrivit längre upp på listan. Men den längsta, segaste geleråttan får Sex and The City 2. Hände ens någonting under filmen? Det var något med kondomer har jag för mig...nej...usch!
 
Årets 80-talare: JCVD vrålar i slow-motion av glädje och testeron när hans underbart ostiga Bloodsport vinner priset! Och vilka deltagare har vi haft här? Wierd Science och St. Elmos Fire är bra att nämna.
 
Tre nya favoritfilmer: En extra-insättning kommer nu när jag fått tre nya favortfilmer i min samling. Planet of The Apes (från 60-talet), Dirty Harry samt den imponerande The Guest!
 
Fyfan vilket långt inlägg det blev, men så gör vi här ibland på FilmFett. Nu önskar jag er alla ett Gott nytt år!
Ta god hand om er och era medmänniskor.
 
"You will ride eternal, shiny and chrome."
 
Robin
2015-12-30
13:35:33

Bye Bye Monkey

Filmfetts sista film för i år blir än en gång en Marco Fererri film, Gott Nytt År på er alla läsare
 
 
Luigi och hans vän Gerard är 2 immigranter som jobbar på ett museum med fokus på romartiden, som Gerard är fixerad vid, i Manhattan som är fullt av gifter och sjukdomar. Gerard bor i en källare och småjobbar som stage hand på en feministisk teater.Feministerna behandlar dock Gerard som skit och förnedrar honom och till och med våldta Gerard för att få inspiration till sin pjäs. Efter att han blivit våldtagen inleder han ett förhållande med en av skådespelerskorna, Angelica. En dag när Gerard och några av deras vänner är ute och skojar på stranden hittar de det mest absurda någonsin, King Kongs döda kropp som flyttats från Manhattan centrum till stranden strax utanför staden, denna kropp har inte börjat förruttna än så jag antar att filmen utspelar sig på 30 talet? (inte riktigt, det är från 70-talets King Kong film) Luigi dyker upp och hittar i Kongs hand en liten schimpans unge som han låter Gerard adoptera'n för han själv är allergisk.
”The future belongs to the rats”

Vart Gerard än tar apan får den all uppmärksamhet men Gerards chef är inte lika lättfotad angående apan och säger åt honom att göra sig av med apan då den kommer att ta all Gerards frihet. Det går inte bra då apan följer efter honom när han lämnar honom ensam så fuck the chef tänker Gerard och tar hem apan till sin källare.  Gerard och Angelica återvänder till King Kongs kropp för att gulla runt och uppleva ett riktigt skräck ögonblick då King Kong får muskelryckningar i handen medans Gerard frågar Angelica om hon vill flytta in i hans källare med honom.  I en kul subplot kommer en inspektör och tvingar Gerards chef  att omformatera deras vax figur av Julius Ceasar för att han ska se mer ur som JFK mot att han inte ska rapportera museets hälsorisker vid en brand. Snart uppstår nya problem när Angelica avslöjar något stort som vänder upp och ner på Gerards värld och han måste välja mellan denna värld eller sin apa.
"If you don’t get out of here, You’re gonna be an endangerd spieces!”

Gerard Depardieus dubb röst låter lite …. Ja som Tommy Wiseau ifrån The Room, eller nått, visst karaktären är inte den smartaste men han är inte riktigt i behov av en personlig assistent.. En av de mest minnesvärda scenerna är när våra hjältar hittar och leker på King Kongs döda kropp vilket kanske symboliserar människans glädje till att döda djur (?) men varför ska King Kong se ut som att också han behöver en personlig assistent?  Dumma jävla flin han har och den stora myrstacken i min idylliska trädgård…vart fan kom Schimpans ungen från? Vart King Kong en brud? Tog inte Carl Denham en rejäl titt på skinnet innan han visade up Kong för hela världen? Och framför allt, varför får en gorilla en schimpans som unge? Gerards våldtäckt är lite rubbad, och jag satt i min film stol och jag njöt inte kan jag säga men detta obehag byttes snabbt ut till undran till varför i hela världen Gerard är så besatt att blåsa i sin visselpipa i majoriteten av filmen. Trots att Bye Bye Monkey innehåller en jävla våldtäcks scen av en man är den inte lika grov som Smutstvätt eller lika absurt obehaglig som Brakfesten eller lika poetisk som Dillinger måste dö. Miljön är fin på sitt egna sätt, instängt, färglöst och fullt av råttor, men det ser endå bebott ut, som ett riktigt ghetto och inte en post apokalyptisk framtid. I mellan akten blir filmen rätt seg men fortfarande intressant och det är ju en Marco Ferreri film så lite seghet får man förvänta sig men det brukar betala av sig. Bye Bye Monkey får 4,5/5 Guldkameror. Den är verkligen inte i allas smak men jag gillar den.
 

Markus
2015-12-28
16:16:00

Markus top 10 filmer ÅR 2015

 

Okay innan vi börjar, så kan denna lista komma å ändras inom snar framtid, varför? Jo det finns 2 filmer under 2015 som släpptes men som inte kommit til lsverige och finns inte att ”låna” digitalt någonstanns medans jag skriver detta, dessa filmer är Det Helt Nya Testamentet, en film där Gud bor i en lägenhet i bryssel med Benoît Poelvoorde i huvudrollen. Lite skeptisk över hur denna kommer bli men jag hoppas att den är bra nog för att få plats på min top 10 lista snart.

En film jag inte är skeptsik på alls är ju dock Mi Gran Noche! Den senaste filmen av min nya favorit av de moderna regissörerna Alex De La Iglesia som prydde Filmfetts första temavecka år 2015 då vi gick igenom hans mer välkända archenal av roliga filmer. Mi Gran Noche kommer troligen dundra igenom top 10 listan och hamna i top 5 på direkten men först måste jag se filmen och å vad jag har letat.  Vi har ju också The Hateful 8 som kommer strax men listan måste publiceras så den får också en plats men jag får nog allt publicera en uppdaterad lista så småningom,

 

Men för vad vi har, här är Filmfetts top 10 bästa filmer år 2015

10. Ted 2

Vad gör Ted 2 på denna lista? Helt ärligt så behövde jag bara en top 10 plats och Ted 2 var inte världens sämsta film, men definitivt underlägsen sin föregångare. Många bra skämt men vissa scener och skämt som inte går någonstanns. Ted 2 är en typisk komedi uppföljare som ställer intressanta frågor om vad det betyder att vara männsklig för att sedan dra på medioker flumhumor som funkar ibland. Ted 2 blir den enda filmen på denna lista som får en 3/5 i betyg och nu är det bara uppför från denna punkt.

 

9.        Ex-Machina

Först trodde jag verkligen Ex-Machina skulle vara en sån där ” ugh maskiner är också människor” film och bli lite som Her, en film jag inte alls är intresserad av att se, men fy fan vad Ex-Machina överaskade mig med både specialeffekter, stämmning, musik och handling. Ex-Machina var årets stora fel jag hade om en film, först såg jag den bara för Joel hade rekomenderat den men vi har så olika filmsmak som det går men ju längre in i filmen ju bättre blev den.

 
 
 

8.        Avengers: Age of ultron

På tal om kusliga robotar har vi här 1000 tals av dem och de alla har James spaders röst som jag först inte gillade alls, hans röst lät inte alls som artifiktionell inteligens, men sen när jag väl började tänka på det, det gjorde inte Hal 9000 heller och han är filmhistoriens bästa robot och sedan när jag såg filmen så hade Ultron så mycket personlighet att man glömde bort det klagomålet. Lite onödig romans åsido (för tillfället ialla fall) så är Age of Ultron en underhållande films som jag diggade mer än den första Avengers filmen. Nu kan jag inte vänta att se den nya Captain America som avslutar de trådar som Age of ultron började pilla på. Age of Ultron var också roligare med skämten än första Avengers, bättre skurk, mer djup och helt enkelt en bättre film.

 
 

7.        Spectre

Robin kan suga min pung, SPECTRE var absolut värt varenda riksdal. Musiken var så passande i öppnings crediterna (?) och introt med helikopter scenen över Mexicos day of the dead firande. Att se alla de tidigare filmerna vävas ihop är underhållande men det stora klagomålet jag har här är att Silvia från Skyfall dras in som en av Oberhausers henchmen och jag som tyckte det var så bra att han var en fristående skurk. Tvärr blir den lite överdriven klichée aktig med en reveal som var mer onödig än denna lista men i det stora hela är den min favorit från Craig-serien, se den, tro inte på Robin, han jobbar för Illuminati.

 
 

6.        Ant-Man

Marvel vet fan hur man gör en dum idé fantastiskt underhållande. Jag är inget större fan av Paul Rudd som komiker, men som superhjälte är han underhållande som fan. Bortser man från alla vetenskapliga errors såsom att de fortfarande borde vara lika tunga varesig små eller normal stora eller att sjunkandet skulle förvränga organen så värst att en person skulle dö direkt pga trycket på ens inälvor så är Ant-Man en av de bättre och roligare MCU filmerna tillsamans med Guardians of the Galaxy och Captain America the winter soldier. Skurken är bra fast han var med lite för lite för min del men Corey Stoll som spelatr Yellowjacket är en skådis jag verkligen gillade i House of Cards så den punkten var nog mer personlig..

 

 

5.        Shaun the Sheep movie

Alla som inte gillar Aardman har fel och Shaun the Sheep, baserad på barnprogramet med samma namn var större än ett vanligt avsnitt men inte överdrivet stor, det är Shaun i storstaden och det är mer karaktärer, det är inte någon världsförstörelse eller så utan det är som ett utdraget avsnitt med bra skämt, för både vuxna och barn. Aardman gör det igen och denna gick från play knappen till min näst bästa Aardman film efter Wallace & Gromit, curse of the Wererabbit.

 
 
oohh nu börjar det bli spännande, eller hur?
 

4.        Kingsman

Ugh, från fanskapet som gjorde X-men first class? Jaja trailern ser ok ut typ som Austin Powers eller Agent 117, visst jag kan väl hänga med. Detta var mina tankar iNNAN jag såg Kingsman, mina tankar efteråt? ”NÄR FAN KOMMER DEN UT PÅ BLU-REY????”. Kingsman är kanske årets roligaste film och ja, lite kliché fylld men handskas bra med stereotypiska trender i agent rullar och bjuder på bra action, skämt på Sveriges bekostnad och såklart Mark Hamill som jag inte alls trodde var med i filmen. Se Kingsman, och bli glatt överaskad om du likaså mig var en tvivlare.

 

 

3.        Jurassic World

Än en gång har Robin fel enligt mig (vilket är jävligt ofta nu när jag tänker efter....), ja det finns kaske årets värsta karaktärer i filmen (fuck de där jävla barnen aså, jag brukar inte vilja se barn skadas i filmer, men i denna satt jag och verkligen hoppades på att dinosaurierna skulle få sin lunch) och en värdelös subplot, men va fan! DET ÄR Jurassic Park...eller um World! Jag var så hypad på denna film, var det exakt vad jag hoppats på? Nae men endå satt jag fastspänd i sätet och var verkligen insatt i handlingen. En av de bättre blockbusters i år men finns verkligen saker som kunde ha tagits bort (looking at you horungar).

 
 

2.        Star Wars- The Force Awakens

Årets mest hypade film gör få besvikna, nej seriös 95% på rotten tomatoes och 100% nöjda biobesökare och är hitils den enda filmen som gjort mig tårögd, fy fan vad JJ Abrahams har räddat serien. Felen var få, utvecklingen framåt och så mycket jag skulle vilja berätta men det är mest spoils så jag ska nog ge fan i det. Se Force Awakens helt enkelt. Men om jag nu avgudar denna film, varför är den då bara 2a? Det var nästan så att den hamnade på första plats men en film var en gnutta bättre men star wars The Force Awakens var helt klart en av årets höjdpunkter.

 
 
 

1.         Mad Max

Ja Robin, Mad Max kommer få en review, ta det lungt. Mad Max var kort på både story och karaktär, men hela filmen var en sju jävla rush och allt såg perfekt ut, film är ett visuellt medium som ska se mer än höras och fan vad grafiskt tillfångande den var. Musiken var perfekt för typen av film, miljön, trots att det bara var öken kändes levande och alla stunts var finemang. Vi behöver fan mer action filmer som Mad Max där man verkligne känner fara utan att tänka ” allt det där är en dator”. Mad Max var inte bara årets bästa film, utan också årets testosteronfyllda rush som skulle få en att gå ut ur biografen och sparka en kattunge. Mad Max Fury Road får toppbetyg utav både mig å Robin, en film som håller sig i längden och få misstag skedde.

 
 
Markus