Broken Sword: Shadow of The Templars
2012-12-29

Jag är en liten yngling som sitter med spänd vid min brors tv-spel. Det oerhört moderna
Playstation 1. Vi har gått igenom många fiktionella äventyr: Silent Hill, Resident Evil, Metal Gear Solid.
Sådant ett barn icke borde se. Men så sitter vi och kollar igenom olika demo-skivor. Och där är trailern.
Trailern till ett spel ni förmodligen inte kommer ihåg. Broken Sword. Och jag är fångad!
 
Efter många års sökande hittar jag det riktiga spelet. Dyrt var det. Men värt det! För vill man lösa brott
i klassiskt peka och klicka-äventyr och blanda brott med historia och humoristiska roller i tecknade
animationer som överaskar totalt? Då är Broken Sword mästaren!
Georges erfarenheter av clowner är allt utom roliga.
George sitter utanför ett cafe i Paris och njuter av solen, kaffe och en snygg servitris. Hans semester är skön,
men händelselös. Vad som följer är en besökande man som går in med väska till cafeet. En störande
clown följer efter, planterar en bomb och försvinner innan smällen. George vaknar och upptäcker att han är huvudvittne till en av en rad olika mord som skett jorden över. Endast han såg mördaren försvinna med offrets
väska och den enda döda är väskgubben.
Georges humor är alltid intakt med sarkasm och cynism.
Detta är början på en vackert teckand historia där George börjar upptäcka Paris hemligheter. Utan pistoler,
bomber och vapen ska George lösa fallet på egen hand, eftersom polisen tvingas lägga fallet på is.
Den maskerade mördaren går under många namn och är alltid maskerad under dåd. En riktig mästare.
 
Olika karaktärer hjälper George, eller går mot honom. En brittisk kvinna utnyttjar sin arrogans för att
distrahera en man som George kan stjäla en nyckel från. Har du svårt att veta vad du ska göra så kan du få
hjälp av din sidekick, reporten Nicco Collard. Hon är snygg, smart och klipsk nog att undvika Georges
amerikanska charm.
Serpent's Curse heter det nya spelet, men den kommer inte till konsoller...  :(
Även om spelet inte är färdigspelat så har jag personliga erfarenheter av Broken Sword: The Sleeping Dragon. Detta spelet är klart bättre, men trean är inte alltför dum. Peka-och-klicka spelen har försvunnit
med tidenmen jag hoppas att Broken Sword kan återvända som en skön utstickare från eviga fps-shooters.
Fyra spel finns i serien.
 
Utan tvekan en rolig, kvick och mystisk upplevelse som borde bli film. 4 av 5 guldkameror.
Robin!
 

2012- en lista av Markus the film guru
2012-12-29

10. The Dictator
Sasha Baron Cohen är alltid rolig, förutom i Bruno, men Dictator är en film men mycket fnitter. I slut änden var jag ...så där nöjd, men med alla små skämt har man mycket att prata om efteråt, en film där de små detaljerna avgör då man har sett historien förut väldigt många gånger.
3,5/5 Guldkameror
 
9. Chronicle
Jag avskyr vanligen handhållna kamera filmer, men Chronicle tack vare mycket fin 3D, tracking och övertygande karaktärer. Vi har den hjältigmodige karaktären, antagonisten med rörande bakgrund och den svarta killen som alltid ska gapskrika och säga " DAAIIM" och andra liknande fraser. Men Chronicle övertygar inte bara sin realism utan skapar också en av de kusligaste unga skurkar nånsin på film, varför? Många unga i den åldern känner oftast nånsårts vrede och vill gärna förstöra allt ...men vad händer när de väl kan?
4/5 Guldkameror
8. Expendibles 2
Okay, Jag var inte lika nöjd med denna som jag var med den första, men det var en adrenalin kick. Mycket action, Arnold, Willis och Sly åter igen på samma ruta men äntligen skjuter de hejvilt sida vid sida. Chuck Norris cameo var dock mixad känsla, Han känns mycket inslängd i sista minuten men det var det värt endast för att dra filmens roligaste skämt.
3/5 Guldkameror
 
7. The Muppets
För att vara en barnfilm är denna film mycket underhållande, ljudeffekter, konstant brytande av den fjärde väggen och en vältjända karaktärer som får en ny chans. Ja visst det är förutsäg bart vid vissa tillfällen men väldigt välkommnande och tillskillnad från andra franshises som försökt komma tillbaka lyckas mupparna. Skådespeleriet är mycket bra och seriöst fast de agerar mot dockor. IT*S THE MUPPET SHOW....and I loved it
4/5 Guldkameror
 
6. Life of Pi
Ang Lee berättar historien om stackars Pi på ett mycket fint och visuellt sätt, och det funkar.  Pis psykiska koppling till tigern är mycket rörande att se men för vissa ( som i mitt fall) är det rätt uppenbart att det inte kommer funka mellan dem då djur alltid är djur och inte lekkamrater. Mina absoluta favorit delar i filmen är den köttätande ön och berättelsen då Pi berättar om hur djuren dog genom att byta ut dem mot kocken, mamman och buddisten. För religös för mig men endå årets vackraste miljöer på stora duken, och ibland är det allt som krävs för att man ska fastna för en film.
4/5 Guldkameror
 
5.  Room 237
Konsperationsteorier är något som jag verkligen finner intressant, och inte många ressigörer ha så många teorier angående sina filmer som Stanley Kubrick, the Film Master himself. Så här kommer en hel film som fokuserar på alla olika teorier och koder med en massa djupa meningar. Dokumentären tar sig själv inte för seriös och bjuder på många roande teorier med. Se denna roande dokumentär om filmen alla har sett.
4,5/5 Guldkameror
 
4. Ted
Jag hade inte hört talas om TED alls innan Joel på sidan berättade om den och sen fick jag en poster av den i nya TOTAL Film tidningen. Personligen såg jag den i Juni redan i Oregon, USA bara för att sen komma hem och se att den kom ut i Oktober i Sverige HA. Ted är Family Guy skaparen Seth Mcfarlense första spel film, vilken start må jag säga! Inte bara är det en mycket lustig historia men Mcfarlene tar full kontroll över filmen och gör den till en mycket facinerande upplevelse. Inte alls i stil med Family Guy och American dad då TED får en att gapskratta och minnas de flesta skämten efter att man lämnat biosalen.
4,5/5 Guldkameror
 
3. Argo
När jag väntade på att Ted skulle starta kom en teaser som fångade mitt intresse och fick mig att le, Argo, och jag blev en aning hypad. Roger Ebert följde Argos resa från produktionsbordet till stora duken och när han förutspådde att Argo skulle vinna Oscarn för bästa film stod det klart, Argo kommer bli skitbra! Efter att ha sett filmen var jag mycket nöjd, Afflek är en av de bästa männen bakom kameran idag och kan berätta en historia igenom bild och ljud perfekt. Årets bästa seriösa dialoger.
5/5 Guldkameror
2. Dark Knight Rises
Inget kan toppa The Dark Knight, men Rises gör en mycket episkt avslut till den sagan. Bane var nog årets mest skrämmande OCH unikaste skurk. Men historien i sig lider snäppet. Roger Ebert sa att filmen " led av för många nya karaktärer" och det håller jag med om, Hjärnan bakom dåden är för kliché, filmen är anti klimax men det är endå en av årets mest minnesvärda filmer och extra poäng till Sir. Michael Cane för sitt framträdande som Alfred. Personligen hoppas jag att Cane får en Oscar för denna roll då hans scener blir mycket tårögda. En av de bästa superhjälte filmerna och helt klart årets bästa superhjälte film.
5/5 guldkameror
 
1.Iron Sky
Hur står iron sky ut genfört med resten? Jo med dess orginella skämt, deras produktions sätt och för skådespelarna. Vi finner inte alls många igenkända namn men jag älskade dem alla och ska gärna se vad mer de har gjort. Iron Sky var den film jag såg fram emot mest sen den dagen jag såg trailern, Jag strundate helt fullständigt i den kommande batman filmen, Avengers eller Hobbit, IRON SKY var den film jag skulle se 2012! Visst jag hypade den för mycket med den var endå sin vikt värd i guld.
 5/5 GULDKAMEROR
 
Det var mina personliga favoriter filmåret 2012 och förhoppningsvis kommer 2013 bli lika bra, den film jag ser fram mest emot nu är Hitchcock men Anthony Hopkins i huvudrollen, Nästa år kommer reviews då och då pga skola och jobb men vi kommer slänga upp lite när vi har tid. Gott Nytt År ifrån Filmfett.
 
Markus

Filmåret 2012 enligt Robin
2012-12-28

Dagarna blir färre och 2012 försvinner snart till det förflutna. Framtiden är 2013. Men vilket filmår
vi har haft! Skönt att filmvärlden inte går lika dåligt som dagens samhälle gör. Även om jag inte
sett många filmer detta år så tänkte jag ta en åktur till årets början och slut. 
Arnolds större comeback gav actionfantaster försmak av 2012 som filmår.
Vi börjar med Chronicle, som uppskattades stort och blev en större överaskning. 21 Jump Street vågade ha Jonah Hill och Channing Tatum som två polispartners. Boken Hunger Games blev film och slog på stort.
Även komedin lyckades återvända med American Union, vilket fick undertecknad att känna stor motvilja till
American Pies ovärda kändisskap. Cabin In The Woods tog skräckkomedi till en smartare nivå med fler tvister
än ihoptrasslade sladdar. The Three Stoogeas ska vi inte ens gå in på. Gillar Markus den så har den alla anledningar till att vara kass. Men filmen vi väntat på sedan Spidermans tribut var Avengers! Cool, badass
men alldeles för enkel story och fiende i min smak. Tim burton återvända med kritikers skeptism med
Dark Shadows. 
 
Hjärndöd action återkom i Battleship, med stela repliker och roller. Vår skeptiska tanke med Men In Black 3
kom som verklighet när den upprepade 2:ans mindre framgång. Noomi Rapace blev känd i Prometheus.
Dessutom beslöt sig Abraham Lincoln att jaga blodsugande vampyrer samtidigt som Steve Carrell letar en vän
till jordens undergång. Channing Tatum blev manlig strippa i en av USA's större succeer. Och en nallebjörn
svor som ett svin i äkta Family Guy stil, men lyckas ändå få bra betyg av publik. Spiderman fick en mörkare
ton av en mindre klagande Peter Parker. Ice Age återvände...igen. Men lyckades omöjligt slå bio-giganten Batmans sista rulle. Arnolds roll fick återvända i en ny, modern och söndersågad film, Total Recall. Arnold
själv dök upp i Expandables 2 och kickade rövar med Stallone, Jet Li och Lundgren.
Noomi och hennes ex lyckas komma in i USAs filmbranch.
Judge Dredd återvände, samtidigt som Taken 2 och Resident Evil. Cloud Atlas kunde inte komma till bio i
vårt land, men ser saftig ut. Silent Hills återvändo ska vi inte nämna, utan vi svingar oss till Skyfall som
rörde om i Bond-filmernas liv. Twilight avslutas till min glädje samtidigt som en ny serie börjar: Hobbit.
 
Efter detta årets stora succeer finns det en som är kung. Att återse Ridley Scott som sci-fi skapare
gör Promethues till årets bästa! Väntan inför Blade Runner uppföljaren är total. Njut av nästa år och
gott nytt!
 
Robin!
 

The Night of the Meek - The Twilight Zone
2012-12-20

Vi skippar Konstfilms vecka idag och pratar istället om ett av de allra bästa avsnitt av en tv-serie nånsin, Night of the meek är det 47nde avsnittet av The Twilight Zones andra säsong.
"This is Mr. Henry Corwin, normally unemployed, who once a year takes the lead role in the uniquely American institution, that of a department-store Santa Claus"
Det är julafton och lokala fyllot Henry Crowin sitter på baren och deppar i sin jultomte kostym då han tänker på alla föräldralösa barn i stan som aldrig kommer få uppleva en riktig jul. Väl på sitt jobb som tomte i en galleria blir han utskälld av sin chef Mr. Dundee och hans liv verkar i spillror. Men allt förändras då han hittar en säck på gatan som kan trolla fram vad man vill ur den. Med den går han ut på gatorna och ger barn och de fattiga alla leksaker och saker de behövande skulle kunna önska sig. Då en vårdare på fattighuset tycker att han gått överstyr tillkallas polis och Henry blir arresterad och tas till polisstationen. Mr. Dundee och polismästaren får bevittna säckens kraft men tror endå allting är stöldgods.
"There's nothing mightier than the meek, and a merry Christmas to each and all."
 
Jag rekomenderar skarpt att se detta avsnitt nu i jul, personligen har det blivit lika mycket tradition som Kalle Ankas Jul men Night of the Meek är och kommer nog vara en av de starkaste Julspecialer nånsin och en av mina favorit Twilight Zone avsnitt.
 
Part 1:
http://www.youtube.com/watch?v=YGwHJL4RyOg

Part 2:
http://www.youtube.com/watch?v=56ky9wHS9ow
 
 
God Jul från oss alla här på Filmfett, till er alla och ett Gott Nytt År
 
Markus

Eraserhead
2012-12-20

 
Det tog mig flera år innan jag såg Eraserhead, det var en av de där filmerna som man säger att man ska se, Tillslut satte jag mig ner och såg den....nu undrar jag vad fan jag sett. Detta är en mycket svår film att reviewa,den innehåller mycket lite dialog men både cinematogrofin och rekvisistan är mycket dashinerande baserat på den lilla budget filmen är gjord med.
" WELCOME TO THE GREATEST SHOW UNEARTHED!"
Hela intro scenen är en kille som drar i spakar medans Henry Spencers ansikte flyter runt i rymden. Sen ser vi Henry hansjälv gåendes genom stan på väg mot sin lägenhet. Senare går han till sin flickvänns hus för at tha middag med hennes familj  men ve och fasa middags kyklingen blöder ur rövhålet och mamman börjar stöna som om hon var besatt för att sen springa ut ur rummet. Vi får veta att Mary, flickvännen har varit på smällen och att hon har fött barnet på sjukhuset efter de har gift sig. Men barnet är som inget annat vi sett innan. Nej det är inte besatt av djävulen, nej det är inte muterat och äter folk utan är så vanskapt att han skulle kunna få ringaren från Notre Dame att vinna Top Model.

Att se hur barnet påverkar dessa unga och oförberädda människor är mycket intressant. Man ser verkligen hur Mary tappar stinget och hur hennes förhållande med Henry påverkas av det. Men mest intressant av allt är vad som pågår inne i Henrys sinne och de drömmar och synder han har. Jag spoilar inte men jag lovar att det är både konstigt och kusligt och för sin fantastiska design och belysning och för att inte nämna sättet att berätta en enkel historia på ett mycket mycket komplett vis får den 3,5 av 5 guldkameror.
Markus

Svinet
2012-12-18

 
" NO PIG WAS SPARED!"
Svinet är en lustig film som har en välkänd alternativ title " The Pig fucking movie". Det är ingen film om ett jävla svin...det är om en incestfödd redneck som leker runt på sin gård med sin gris och sina höns. och ibland spenderar han 15 minuter på film genom att skita. Annars så sätter han på grisen. annars så får man bara se hur han lever på gården, vad han äter och hur han onanerar. Svinet är en till av de filmer som verkligen borde undvikas men den stunden som hoppar hajen är då grisen föder ungar och rednecken ställer till fest för dem med mjölk till sig och grisungarna.....sen hänger han dem och dödar mamma gris, och begraver henne...sen sig själv.... det finns inget gott att säga och om man inte kan säga nått snällt så säg inget alls! 0 av 5 guldkameror! NÄSTA!
 
Markus

Anatomy Of Hell
2012-12-17

Med en sådan cool titel så kan man fråga sig vad denna fräcka historia kan vara om? En mans hora som får expremintera på en tjej....

Filmen är skapad av Catherine Breillat, en fransk författare och professor inom film som skapade denna film med sin egen novel Pornocraite som bas. Och kanske värt att säga att Catherine är en pionär inom femenist riktade filmer? Så grabbar, förbereder att stå i skamvrån för nu kommer 77 min av girl power!...eller?
" Bland de mest deprimerande karaktärer NÅNSIN"
Vi börjar på en gay klubb där vi ser mans horan...the man...spelad av porrskådisen Rocco Siffredi som hittar våran hjältinna ....the woman, som skärt sig i handleden för att......nån anledning. Redan från starten vet man att nånting inte är rätt hos denna kvinna då hon köper ...The Man i 5 dagar för att hon ska kunna strippa för honom och bli behandlad som ett objekt för mannens sjuka begär, jag påminner om att detta är en film gjord av en femenist. Hon anklagar män för att vara vild djur och jag citerar " It's a joke, if men can't desire liverated women, then though. Does it mean they can only desire a slave?Men need to question the roots of their own desire. Why is it that historucally men have the need to deny women to be able to desire them". Sen tar filmen en reäl acid trip.
I 4 dagar går the man hem till the woman och hon strippar och visar upp sig och berättar hur vacker hennes kropp är. I de övriga 3 dagar så ser vi hur hon tar ut en nerblodad tampong, doppar den i vatten som en te påse och låter the man dricka just det vattnet. Nästa dag ser vi hur the man kör upp en högaffel i the womans röv. Vi får flashbacks till barn, en kille leker med en nyfödd fågel unge för att sen stampa den till döds, sen ser vi 3 pojkar leka doktor med en liten flicka och SUPRISE! vem som än ser denna film är helt plötslig skyldig för barnpornografi då ...nej nej tänker inte ens nämna det!

SE INTE Anatomy of hell, undvik den, speciellt för den scenen. du missar inte mycket, bara lite sex under mens, lustiga ställningar och mycket babbel om hur onda män är då de endast vilja utnyttja en kvinna som ett objekt. The anatomy of hell får 1,5 av 5 guldkameror.

Markus

KONSTFILMS VECKA - Tema Vecka # 3
2012-12-16

Då är man tillbaka! Minns att senaste reviewn man la upp var Night Of The Hunter med Robert Mitchum, sen kom skolan ivägen och blockerade arbetsförmågan, men nu är det dags för en ny tema vecka och denna gång tar vi hand om några av de filmer som tror de är bättre än alla andra! Konstfilmer från mens-te till zoolophelia, från gummi missfoster till riktiga, denna vecka är inte för de svaga.
// Markus

Jango On Tour
2012-12-11

Svensk b-komedi från 2010? Det fanns knappast en chans att jag ville se rullen. Men när
man är krasslig och vill slösa några timar så är Jango On Tour ett helt okej sällskap.
Även om filmen inte lyckas, så vill jag gärna se regissören återvända med fler filmer.
Kanske något utanför komedi dock...
 
Följ tre olika vänner. En filmfanatiker med alla odds mot sig (vilket liknar mig själv), en fotbolls-
fanatiker som motvilligt skådespelar och en wanna-bee musiker i blåsvind. Lägg till deras drömmar
att finansera en långfilm, plus en maskot som är full hela tiden. Baka in detta i en historia och släng
ut dem på en road-trip genom Sverige för att hitta finansörer
Ett mindre vanligt transports medel.
Jag skulle vilja se mer av materialet de filmar och de motstånd man måste gå igenom som filmare.
Sånt faller jag för, som gör filmer själv. Att bara hitta skådisar och hålla ihop en film är ett helvete
ibland. Trots allt gör de en Indiana Jones parodi med nazister, pungsparkar och Die Hard-referenser.
Men Jango visar bara de hinder som dyker upp på vägen till deras mål.
Räven är den roligaste av hela gänget.
Jango lyckas med ett fåtal scener. som den katthatande boxaren, vars skådis är ingift i min
familj. Eller de tyska djurfascisterna som våldtar gängets maskot. Sånt är faktiskt ganska småkul. 
Men tyvärr tvingas vi gå igenom tråkiga musiknummer och den självklara stämmningen av att 
filmskaparna är så oskyldiga. Jag vill ge dem lite mer personligheter och attityd för att dra upp ett
drama mellan rollerna. Det drar ner på tempot, men alt behöver inte vara så jävla roligt i en komedi hela tiden.
Kolla på Big Lebowski. Det komiska är nästan på gränsen till tragiskt ibland. Bara på grund av att publiken
vet hur rollerna spelar ut på varandra.
 
Komedi är ingen lätt genre att skapa och Jango On Tour försökte. 
Tyvärr är den för vanlig och krystad.
2 av 5 guldkameror.
Robin!
 

Deep Red
2012-12-09

Jag är inget stort Argento-fan. Enligt min åsikt är hans filmer ganska svaga med mycket tabbar och
missar. Fast att diskutera hans filmer är alltid intrssant och jag gillar kultkänslan kring hans verk.
Trots allt så är ju Argento sinnesjuk. Det har han redan påstått når han fantiserar om hur man kan döda folk.
They don't make covers like these anymore.
Deep Red är en intressant thriller som olyckligtvis börjar med kasst skådespel. En spådam upptäcker att någon
i hennes publik är en ond mördare. Den mystiska mördaren flyr från publiken och dödar spådamen hemma
med en kniv och machete. Den smått paranoida Marcus ser hur kvinnan mördas genom fönstret och ska rädda henne. Som vittne upptäcker han dock att något inte stämmer i lägenheten. Som ett minne han inte
kommer ihåg. Marcus vill försöka hjälpa polisen då han som enda vittne vet att något var fel i lägenheten.
 
Vad som följer är en väldigt mystisk thriller med fåtal döda och mer fokus på hot. Som när Marcus blir
hotad av mördaren i sin egna lägenhet, utan att veta vem det är. Eller när ett offer kokas levande i ett 
skållhet bubbelbad
Marcus har en vana att blanda italentiska med engelska.
Tyvärr är filmen väldigt lång (2 timmar) och kunde klippas ner lite. Som vanligt är musiken inte alls läbbig när 
mördaren ska utföra sina dåd. Men som en intressant mordgåta är den väldigt bra när den fokuserar på
stämning. Tenebrae missade stämningen och Deep Red är mest lik Phenomena, fast utan så mycket
övernaturliga fenomen. Den mest läbbiga sekvensen utspelar sig i ett gammalt hus som anses vara
hemsökt. Tvisten mot slutet är i äkta Hitchcock-anda.
 
Deep Red har många minnesvärda scener men är också lite väl för fånig ibland med kass humor och
feltajmad musik. 3 av 5 guldkameror.
 
Robin!

Metropolis (Animerad)
2012-12-05

Så jag står i ett bås på sci-fi mässan bland asiatiska mangafilmer. Hur jag hamnade här vet jag
inte och mitt intresse är lågmällt tills mina ögon panorerar förbi Metropolis, som jag såg delar av på tv 6
för ett tag sedan. Minnet är som en guldfisk när det gäller denna rulle så jag frågar om priset.
Den glada gamla asiaten säger tvåhundra och hans ögon tindrar som en hundvalp. Fan...nu måste
jag köpa den. Det får bära eller brista.
Fiskar i luften är helt vanligt i staden Metropolis.
Resultatet är magiskt! De gulliga och glada animationerna och det överraskande slutet gör detta till
en film som klämmer sönder nostalgitarmen som en hungrig boaorm. Vi följer två deckare i den stora
staden som står på toppen av vapenteknik och robotutveckling. Staden styrs av teknikmogulen Duke Red
och hans våldsamma vapendragare, Rock. Deckaren Hige Oyaji och hans brorson Kenichi
jagar en efterlyst doktor, men Kenichi hittar doktorns hemliga robot, Tima och blir kär. Samtidigt är Rock
på jakt efter Tima av hans personliga hat mot robotar. Duke Red har dock egna planer för Timas framtid.
 
Filmen är svår att förklara, men oerhört enkel att följa med i. Den har ett bra flow och lyckas vara en vacker
berättelse med fokus på detaljer och story. Alla småsaker, som hur en städarrobot beter sig när den ska
väcka en människa, eller hur Rock konstant kallar Duke Red för pappa, trots att Duke inte är farsan.
Det är såna mindre saker som publiken inte kan undgå att hitta. Men trots detta så är den en vacker
och ganska ledsam historia. Slutsekvensen blir extra bra med Ray Charles I can't stop loving you spelandes
i bakgrunden.
Denna sekvensen borde gå till filmhistoriens bästa inom animerat.
Det negativa är dock att filmen är lite väll utdragen ibland och många scener känns onödiga. Dessutom vill 
jag se lite reflektioner till saker och ting. Som när robotar goes rage och skjuts ihjäl av männsikor. Cool sekvens men den nämns aldrig igen.
 
Filmen får en klockren 4 av 5 guldkameror.
Robin!