0

Little Caesar

Filmen börjar med skott i mörkret, ett bra sätt att börja en film. Ceasar Enrico ”Rico” Bandello och hans bro Joe Massara kommer till Chicago för att lyckas. Ceasar ser en tidningsartikel om en mördad underworld härskare och berättar att det är vad han vill bli, en somebody, men Joe har andra tankar i huvet som att bli dansare. Ricos skådespelare Edward G. Robinson är personen som inspirerade rösten till polischef Wiggum i The Simpsons, kul trivia. Rico snackar in sig i ett gäng under ledning av Sam Vettori. Det är ännu en sådan film där en gröngöling får spela i storligan. Joe hittar lyckan på en klubb och träffar en söt jänta vid namn Olga. Joe och Ceasars vägar korsas dock när Ceasar medverkar i ett rån mot nattklubben och skjuter ner en polis. Sam Vettori blir galen på Ceasar men Ceasar tycker att Sam har blivit en mjukis så han tar själv på sig som boss över gänget som snart tar över all kontroll i norra Chicago.

 "You want me, you're going to have to come and get me!"

Men Ricos gamle vän Joe vet dock för mycket så Rico försöker värva tillbaka Joe till maffia livet och lägga Olga bakom sig och hotar att döda de båda om Joe inte ger vika. Kommer dessa två före detta vänner döda varandra? Kommer Chicago att hamna i maffians herravälde? I Little Ceasar får vi svaren till vad som krävs för att bli en av världens bästa Gangsterrullar!

 "Mother of Mercy! Is this the end of Rico?"

Edward G. Robinson gör här ett Oscar värdigt framträdande, han har verken muskler eller stamina, men makt och galenskap nog att räcka till alla. Rico är en av mina favoriter karaktärer inom film, bland de bästa gangster karaktärer jag har sett. Hans missnöjda/arga min får han framstå som skräckinjagande och om blickar kunde döda skulle detta vara den sista filmen du skulle se. De övriga karaktärerna är överaskande i sina roller, jag förväntade mig de biroller man såg i Capone men vi får ett cast som spelar i samma liga som Gudfadern. Historien har man sett innan, det är nykomlingen som reser sig och blir veteranen och stadens mest eftersökte skurk. Ceasar är dock INTE baserad på Al Capone utan Salvatore Cardinella en gangster i de tidigare dagarna av spritförbudet. Men med en skum romantisk historia och en av de bästa karaktärer som fångats på film får Little Ceasar 5/5 Guldkameror.  

 Markus