0

Taxi Driver

 
Robert DeNiro, Harvey Kartell, Martin Scorsese och en ung Jodie Foster fick alla en gigantisk karriär-start med hjälp av Taxi Driver. En jävligt svår film att se.
 
Travis Bickle år en f.d Vietnam-soldat och sann patriot. Numera jobbar han i New York som taxi-chaffis. Varje natt får han se skit på gatorna. Slödder, banditer och hemska människor som döljer sig i dagens ljus. Travis, som ju är en hemskt ensam människa, reflekterar över detta då dessa människor är dom enda han kan umgås med. Han träffar bland annat en 12-årig protestuerad och faller för Betsy, en tjej som hjälper till vid ett senators-val. 
 
 
Travis är som en tickande bomb, påväg att explodera. Kriget och känslan av förlust har skalat bort hans humanitet och alla slödder får honom att tro att han kan ta lagen i egna händer. Han börjar nämligen tro att han jobbar för "regeringen" och ska utrota allt mörker. 
 
 
Jag mår alltid dåligt av filmen. När han drar med sin dejt på en porrfilm eller att han börjar planera sina "hjältedåd". Hur akmera-arbetet reflekterar hur illa Travis beter sig. I en scen vill kameran nästan "fly bort" från travis när han gör ett pinsamt telefonsamtal. 
 
Det råder ingen tvekan om hur viktig filmen är för filminudstrin och den förtjänar all uppmärksamhet den har fått. Men i mina ögon så är den bara lite för jobbig och psykologisk.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin