FilmFett

2018-06-20
03:22:00

Paranorman

Norman är en ungpojk med paranormala krafter, he sees dead people, hemma gnäller hans pappa över att hans enda son är skum å mysko medans hans syster är stereotypisk tonårsflicka. Ingen i familjen tror på hans gåva att tala med döda trots att han talar med farmor konstant. I skolan är Norman utesluten och mobbad av skolans tuffing Alvin men får en polare i Neil, skolans tjockis.I staden, Blithe Hollow planeras den årliga festivalen som hedrar en legend som handlar om att en häxa som brändes på bål utlovade en förbannelse utöver juryn som dömde henne till döds, de döda skall för evigt lida för deras dåd. Blithe Hollows stadstok berättar för Norman och Neil att förbannelsen är sann och att det är upp till Norman att rädda staden. Neil tycker tokstollen är galen men Norman avslöjar att stollen är hans farbror.
"There's nothing wrong with being scared Norman, so long as you don't let it change who you are. "
 
Under filmens gång får Norman syner av hur häxan av Blithe Hollow dödades och hur förbannelsen trädde i kraft samt så får han ett medelande från den andra sidan om att de döda kommer återvända. Detta budskaps skärps av att hans farbror dyker upp, nu som spöke då han dött kvällen innan. Sant som det är, det är idag jubileumet av hennes avrättning, och ikväll ska de döda resas ur jorden och hemsöka de levandes värld. Det är upp till Norman att hitta en speciel bok och läsa från dess sidor på exakt samma ställe där häxan hängdes för flera 100 år sedan. Kommer de döda att vandra jorden? Kommer Norman och hans gäng av skolbarn rädda staden? Kommer en medioker handling räddas av ett oväntat slut?
"I think that statue just pissed at us. "
 
Innan jag började sitta igenom dessa filmer för Filmfett var Paranorman den enda Laika film jag sett innan, Det var i USA 2012 och jag såg den samma dag som jag såg 21 Jump Street första gången. Jag diggade den då, den var inte nått märkvärdigt, ingen Wallace And Grommit men snyggt gjord...men vad jag minns är hur kontroversiellt det blev utav endast 1 jävla replik, skolans quarterback och Courtnays kärlekintresse nämner i en replik att hans pojkvän skulle uppskatta det....denna sekund blev världens debatt som antingen hyllade eller sket totalt i att vi äntligen hade en homosexuell karaktär i tecknad film... väntade de ett år hade de fått se Blå är den varmaste färger, vilket det återigen blev ett jävla rabarber om. Paranorman...är..inte lika bra som Coraline eller Kubo, den är okay...har bra story och ett sockersött klimax ...handlingen är för fan precis som chicken Little, fast om Zombies än rymdvarelser, en ung pojk med ett budskap som slår in och hela staden är emot honom inklusive hans tjocka pappa som önskar att vem somhelstförutom sin son var just hans son. Så handlingsmässigt är filmen meh, men Paranorman har ett par roliga skämt, speciellt med Neil och refferenser till andra filmer såsom att Normans ringsignal är Halloweens theme song. Slutet är väl det bästa med filmen men under tiden får vi många makabra skämt, en refferens till ordet "fuck" och coola zombies. Paranorman får 2,5/5 Guldkameror, kunde vart bättre men inte dålig.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: