FilmFett

2017-10-02
01:26:00

Dracula

 
Reinfeld, en mäklare har skickats till Transylvanien där han ska träffa en Greve Dracula. Han anländer till en by där alla varnar honom om att vampyrer härjar på slottet han ska till. Snicksnack tänker Reinfeld å drar dit endå och träffar en mycket trevlig Greve Dracula som bjuder på käk men på kvällen genomgår Renfield en förvandling, den stilige artige mannen förvandlas till en gollum liknande typ som är besatt av att käka insekter. Dracula åker till London och bosätter sig i Carfax Abbey i en båt med Renfield som åker ifrån Rumänien med en full besättning men anländer till London med 0, endast Reinfeld lever och slängs in på mentalsjukhus.
"Listen to them. Children of the night. What music they make."

Dracula möter snart sin granne Dr. Steward hans dotter Mina, hennes festman Jonathan Harker och deras väninna Lucy som snabbt finner Dracula frestande. Dracula känner densamma då han snabbt gör Lucy till sitt offer och i nästa scen är hon död (I boken tog det ett bra tag) och Dr. Van Helsing vill undersöka detta. Van Helsing börjar snabbt dra kopplingar mellan Lucys skador och det utav den mytomspunna besten vampyt, Nosferatu, de levande döda som livnär sig på de levande. Lucys kropp förstörs och faran verkar vara över men snart blir Mina också sjuk så Van Helsing och Jonathan ger sig ut för att ta reda på vad som kan ha hänt.  Kommer Dracula komma undan och få sig ännu en odöd brud? Kommer Bela Lugosi få spela Dracula fler gånger?
"The spider spinning his web for the unwary fly... The blood is the life, Mr. Renfield."

Dracula är rätt jävla kuslig, många tysta stunder under de mer våldsamma scenerna, detta ger Dracula en kuslig vibb. Bela Lugosi är legendarisk i rollen som gjorde honom till en av Holywoods första skräckmästare men Dwayne Frye som spelar Renfield är nästan lika bra i sin livs bästa roll om du frågar mig. Resten av skådisarna är sådär, Mina och Lucy ska vara vackra men 30-tals bilden av en vacker kvinna tilltalar inte mig och bitskådisar är lättglömda bortsett från Van Helsing skådisen och framtida Universal veteranen Edward Van Sloan är fan en skådis av Hollywood Eliten och detta var bara början. Dracula var spännande med eftersom att på dagen filmades det engelsktalande skådisarna medans på kvällen spelades en spansk talande version in som har exakt samma handling men mer av det goda, kamera rörelser, scener som inte var med i den engelsktalande versionen och Renfield i denna var rent av hysterisk då han skriker och bits i jämnförelse med Frye som är mer gollum än hotfull. Den spanska versionen är mer välgjord men skådespeleriet är bättre i Engelskaversionen. Baserat på en pjäs så tyvärr följs inte boken riktigt till 100 mycket ändras, Massa karaktärer är borta från filmen, mycket av handlingen rushat och många av Draculas former syns inte till,  och ja det ser fan ut som en pjäs då mycket av handlingen utspelar sig på ytterst få set, ett fåtal scener har nya set men det är ju en filmversion. Dracula är helt klart en klassisk film....en gammal sådan men det betyder inte att det att filmen är dålig...men utav Universals samling är Dracula tyvärr någonstanns i mitten, Frankenstein är mer kuslig, Inviseble Man är mer underhållande, Creature from the black lagoon är mer teknisk och Mummy har bättre smink medans allt Dracula är är obehag och bra skådespel, men det får vi av Invisible Man på ungefär samma nivå så Dracula faller från toppen pga att filmerna som kom efteråt var uppdateringar. Dracula var ju den första och det är kul att se Universal uppdateras mer och mer (med EN stor nedgradering, men det kommer sen). Dracula är endå en jävligt bra film, en riktig chiller och får svag 4/5 Guldkameror. Dracula är helt enkelt en av 2 go-to-Dracula rullar, den andra är såklart Christopher Lees version, söker du en film som är sann till boken får du nöja dig med Francis Ford Coppolas version
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: