FilmFett

2017-11-10
17:34:50

Plan 9 from outer space

Chriswell, en tv magiker eller nått berättar om filmen vi ska se som handlar om gravplundrare och framtida händelser som detta kommer drabba dig i framtiden men skedde endå i dåtid. Vi klipper sedan till en förinspelad scen av en begravning där Bela Lugosi sörjer sin fru medans dödsgrävarna tar över men till deras stora shock så poppar den döda frun upp (i en uppenbar studio under nattid medans dem själva är utomhus och mitt på dagen) efter att ett tefat med synligt snöre poppat upp. Som om de inte vore nog så blir Bela Lugosis gubb-karaktär blir påkörd och dör även han. 2 vittnen hittar dödsgrävarna och ringer snuten, det är just då Thor Johnsons karaktär möts av Vampira Zombin och Lugosis body double- zombie som precis vaknat till liv och är sugen på blod. En pilot som sett det stora tefatet berättar för sin fru om hur de var 2 och såg ut som stora cigarrer (de ser mer ut som en studsboll). Uforna blir fler och fler samt syns allt mer ofta och snart blir även mlitären inblandad.
"I'll bet my badge that we haven't seen the last of those weirdies."
På Moderskeppet får vi reda på att Marsipanerna aktiverat Plan 9, att väcka de döda genom elekritiska signaler och på så sätt erövra jorden eller nått. Thor Johnsson väcks som deras tredje zombie medans Marsianerna skickar icke-Lugosi efter Pilotens fru då de råkar bo precis intil kyrkogården där allt detta utspelar sig. Piloten, inspektören och en general bildar en super trio och med 2 roliga snutar som vart med i ett par andra av Woods filmer ger de sig in i tefatet där de möts av jordens framtida förgörare. Kommer världen bli erövrad av zombies? Kommer ufon regera människa? Kommer filmen bli ihågkommen?
"But one thing's sure. Inspector Clay is dead, murdered, and somebody's responsible."
Vad kan man säga om Plan 9 som inte redan sagts? Det är ett mästerverk till skräpfilm där dåligt skriven dialog, lama aliens och monster samt väldens dummaste snutar utgör en blandning som resulterat i en legendarisk film av helt fel kaliber som fått titeln världens sämsta film utan att ens vara dålig då den på grund av hur skrattretande billig den är gör den bra på sitt eget sätt. Ingenting går upp att se en riktigt dålig film och Plan 9 är titelkämpen som hållt titeln i över 60 år (den var dock nära att förlora titeln till The Room). Bela Lugosis intryckta roll, hans helt olika doubleganger samt andra stjärnor från 50-talet som tv legendaren Chriswell som ger ett fantastiskt intro värt att parodera till döds, Vampira som är mer urringing än människa så här års och Sveriges första stolthet (sorry Gustavus Adolphus) Thor Johnsson som åter igen spelar ett monster....sedan dör han och blir en zombie, HEYOOOO, dessa karaktärer är filmens stjärnor men filmens största stjärna är dne dumma konstapeln som viftar sin pistol hej vilt och ger den mest uppenbara DUH-upplevelsen i filmhistorien med sin replik "he's been murderd and somebody's responsible", inget i filmen klår han, inte den superbögiga alien, den barnsliga alien som gnäller som ett barn i ännu en legendarisk scen eller ens Ed Woods egna cameo som ett fyllo som ser de beryktade tefaten med sina lätt sedda trådar. Ed Wood filmen ger oss en fin tribut till Ed Woods filmer, speciellt denna och Ed Wood är fan en av de bästa filmer om filmskapande samt en av mina favorit filmer överlag, och uppenbart Burtons bästa film, utan tvekan och Plan 9 står för ett fint klimax i den filmen och ja Plan 9 är fan Woods mästerverk. En film full av skratt pga helt fel annledningar, men gjord med mer hjärta än de flesta filmer och man kan inte undgå från att uppskatta den, är den världens bästa sämsta film, enligt många ja, men enligt mig går den titeln till Howard the Duck men tillsammans med Plan 9 och the Room utgör de den heliga trion av en fantastisk skräpfilms kväll värld sin vikt i guld. Plan 9 From Outer Space får 4/5 Guldkameror. Se filmen, den är Public Domain och finns att köpa för en billig peng på många ställen.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: