0

Leprechaun

 
Från Trimark, företaget bakom Warlock, Tandläkaren och Pinocchios Revenge kommer här deras mest kända skapelse! Leprechaun, en mytomspunnen varelse vars besatthet av guld går över styr. Det får Old Dan O'Grady känna i första hand efter han en dag fångat en Leprechaun med en komisk attityd. Den lille jäkeln följer efter O'Grady hem, mördar hans fru och begär sina mynt av guld tillbaka men O'Grady har bott i Amerika för länge och drar sitt vapen. Ett skott senare är Leprechaun knockad så O'Grady låser in honom i en låda och placerar en fyrklöver som är rena kryptoniten på top. Flera år senare dyker en ung tjej spelad av Jennifer Aniston från Vänner i sin första roll upp med sin pappa som köpt huset som stått tomt länge efter O'Grady drabbats av en hjärt attack. Han anställer 2½ män (2 män och en unge) för att måla kåken och såklart är en av dem dynghet och Aniston faller pladask...eller ja hon blir kär och går sedan ner i källaren där Leprechauns låda står och av ren otur för henne så är trions trögtänkte vän Ozzie klumpig nog och tar bort fyrklövern och släpper löst ett vidunder på knappt en meter.
"Ah! Try as they will, and try as they might, who steals me gold won't live through the night."

Ingen tror såklart det stora jönsen och hans "påhitt" om pysslingar men det glöms snart så fort en regnbåge syns till. Ozzie lurar med ungen för att jaga guld i regnbågens ende och tro det eller ej, hittar en påse guld. Ozzie är dock så trög att han sväljer ett av mynten. De båda gömmer mynten, förutom ett som de tar till en mynt...identifierare (?) för att se om guldet är äkta medans Anistons pappa tas till en doktor då en "katt" i en stubbe bitit honom i handen (spoiler alert, det finns inga katter på gården). Vältillbaka på gården skapar Leprechaun kaos som märks senare när gruppen återvänder men tyvärr för dem är leken slut, Leprechaun vill ha sitt guld till vilket pris som helst. Kommer våran grupp av unga dumma ungdomar bli Leprechaun offer? Har O'Grady svaret till hur man tar kål å odågan? Har Aniston tur nog att få en karriär efter denna film?
"Fuck you Lucky charms"

Leprechaun kan man säga mycket om, den är dum kul, knasig, lång, småseg men även underhållande. Warwick Davis är helt klart drivkraften bakom filmen och han är den enda annledningen till att se någon av uppföljarna. Att se han i små ful monster makeup och stor hat på en trehjuling kan vara bland det bästa som visats på en bioduk. Humorn funkar mitt emellan åt, Ozzie är irriterande men ungen har ett par lines såsom Tarres favvo "Fuck you Lucky Charms". Vad jag tror är en homage till Evil Dead serien så ser man ibland Leprechaun jaga någon i point of view med en uppenbar Steady cam, samma teknik de använde till öppningsscenen i första Hallowen.  Skräcken då? ja du, vill du ha en renodlad skjräckis så hittar du den inte här. är du omogen så kanske den funkar men Evil Dead 2 är den absolut inte som gör stor succsee på båda planen men för en filmkväll med vänner är den perfekt, tro mig, ja har testat med folk som inte kan mycket om skräck men gillar att se det. Komedin och skräck är svårt att mixa men Leprechaun gör det bättre än många andra men är i sin höjden en medioker skräckis och komedi med vissa roliga saker, såsom monstrets besatthet att putsa skor, något som aldrig nämns i resten av serien. Leprechaun må vara en bra film på medelmåtta nivå, kul att se men utom Warwick Davis och en ung Aniston för Vänner fans finns här inte mycket att missa. Leprechaun får 3/5 Guldkameror. en av de bättre i serien....nu vet ni vad det blir för typ av vecka om ett av top betygen är 3/5...
 
Markus