2

Balto

Våran film börjar med en farmor och hennes barnbarn är ute och går i central Park där de hittar en staty utav en hund, vem är hunden? Jo det ska mormor berätta! Hunden är Balto och år 1925 räddade han livet på massa barn!.........det är typ hela filmens handling i en mening men vi ska väl gå in på detalj? Jo för denna gång är Balto ett disney djur då han och alla andra djuren kan tala. År 1925 i Alaska och slädhundsracing är populärt som fasan, vi möter Balto och en skurkaktig hund vid namn Steel SOM UPPENBART ÄR SKURKEN I FILMEN DET ÄR UPPENBART som bara helvete medans Balto och hans gås vän Boris ska inspektera loppets slut. Balto drömmer såklart om att bli en slädhund och delta i racingar han själv. Vi får också möta Jennet, en tik och hennes unga ägare vid namn Roasie, men Jennet är där fokuset ligger för både Balto och Steel tävlar om hennes uppmärksamhet. Balto är mobbad för han är en varg hund och genom går under filmen en innre strid för att hitta sitt äkta jag.

”Boris have you ever thought you’re the reason that the other geese flies south?”


Panik i byn brister dock ut när stadens barn åker på difteri (tack Wikipedia för översättningen) och insjuknar. Samtidigt trappast rivaliteten mellan Balto och Steel upp om Jennas uppmärksamhet, eller ja Jenna vinner för hon gillar inte Steel så Steel är bara ett creep. Men hur som helst, massa barn sätts i karaktän och utan rätt medicin inom räckhåll tvingas staden skicka ut slädhundar då en storm förhindrar medicin leverans via hav, luft och tåg. Så för att hitta rätt slädhundar så hålls en racetävling.....vilket slöseri med både tid och manuell hundkraft (tack Montefjanton för den insikten) och såklart står det mellan Balto och Steel efter Balto fuskat sig in i tävlingen men Balto får inte vara med för han är varghund men när Steel och hans släde åker vilse är det upp till Balto att rädda dagen. Kommer barnen att överleva? Kommer Balto bli framgångsrik nog att få en ripoff av Dingo Pictures? Vad har tanten i parken för koppling till Balto?

”Balto, I was so scared, I got peoplebumps”


Yepp, denna är ännu en av de där wanna be Disney rullar som kom ut på 90-talet då disney var som pånyttfödd som försöker göra en disney film tillsammans med några av Hollywoods största stjärnir, här i har vi Kevin Bacon som Balto, Bob Hoskins som Boris och såklart Phil Collins som 2 karaktärer, extra poäng till dig Balto. Det är mer uppenbart att Steel är skurken, hans design skriker ondska, han hinner inte ens säga något innan man kan blinka vet man att han är skurken i dramat....Jim Cummings ger honom en cool röst dock. Miriam Margolyes, känd som Madame Sprout i Harry Potter filmerna, känd brittisk skådespelerska som spelar, spoilers, Rose när hon är gammal är jävligt bra i de få stunder hon är med, hon ger farmor rollen en trovärdig tappning. Animationen är ....hit och miss, människornas ansikten ser dåligt rotoskopade ut, mattepaintingsarna är fina och hundarna är bra tecknade, Boris är ingen bra comic relief karaktär, ett slöseri med Bob Hoskins talang, på tal om slösad talang, Balto är tråkig och kliché hjälte med lika mycket karaktär som en tånagel och tydligen har vi i Sverige sagt fel namn hela tiden, han heter inte Balto, utan Bålto... hur som helst, hur är Balto?.....helt okay barnfilm faktiskt, den vr inte oerhört dum, beättar en vanlig historia på vanligt sätt, dess värsta brott är att den är så klichefylld och generisk. Balto får 2.5/5 Guldkameror , sevärd för de mindre men det finns så mycket bättre och unika tecknade rullar att upptäcka där ute.

 Markus

En av mina favoriter från barndomen och den hänger med än. Älskar den!

2 Anonym:

Hallå, 2.5/5? 5/5 det är min absoluta favoritfilm(och såg den inte när jag var barn så har upptäckt den på senare år) och Balto är ingen "cliché hjälte utan en spännande karaktär, som grubblar över ifall han är en hund eller en varg (i filmen är hans mamma varg och hans pappa hund) han blir utstött ur staden, och han är bara så charmig! Han är en väldigt härlig karaktär! Han är modig och vet vad som är rätt, och ja, man vet att han kommer bli hjälten från början, men det gör inget! Men han grubblar mycket över sig själv, och hans föräldrar kunde inte ta hand om honom så han blev adopterad av en rysk gås i tidig ålder. Boris kan vara en "komisk" karaktär eller vad man ska säga, men man ser också en ömsesidig kärlek mellan honom och balto, och hur han har kvar sin pappa-roll trots att balto är vuxen nu. I en supergullig scene är balto väldigt ledsen och boris försöker på alla sätt att muntra upp honom. Att han är utstött från byn, och är kär i Jenna- vilket Steele också är och det gör honom extra ettrig mot balto- och att han är adopterad gör honom till en väldigt sårbar karaktär sykiskt, och man tycker synd om honom, och vill verkligen att han ska lyckas! Han är väldigt söt gjord, och jag gillar honom inte för att jag typ hade ett crusch på honom när jag var liten, för som sagt har jag sett den på senare år (typ 3 gånger per dag^^) han är fantastisk!<3