0

Wizards

Animations kungen Ralph Bakshi, geniet bakom Coonskin, Fritz the Cat och Sagan om Ringen dök för första gången ner i Fantasy träsket med Wizards! Männskligheten är ett minneblott tack vare kärnvapen och världen befinner sig i et trkig mellan magi användare och användare av teknik som kämpas av mutanter, det som återstår av männskligheten och magiska kreatur såsom gnomer, älvor och andra magiska varelser. En dag föds 2 trollkarlar, Avatar, en god trollkarl och Blackwolf, en ond trollkarl. De båda bröderna slogs nästan till döds efter sin mors död och det hela slutar i att Blackwolf besegras och lovar att mutanterna en dag ska härska över planeten. 3000 år senare skickar Blackwolf ut några lönnmördare, varav en viss Necron 99 som andra mutanter åker runt landet och tar död på alla magi användare de hittar. Medans Avatar berättar hur Blackwolf hittar gamla propaganda filmer från andra världskriget och bygger pansarvagnar för sin läring, presidentens dotter och presidenten han själv. smyger sig Necron 99 in och skjuter älvornas president mitt framför ögonen på Avatar. Med presidenten död planerar den nazigalne Blackwolf en invasion av naturen.

Filmen blir exakt 40 år idag, passande va?
 
Skogens älvor, feer och tomtar rustar upp för vad komma skall men deras armé faller då distraheras av Blackwolfs projektor filmer av andra världskriget länge nog så fiendens arme kan attackera och slakta dem alla. Avatar tar reda på allt han kan från Necron 99s innresinne genom tankeläsande och får reda på Blackwolfs hemliga vapen och tillsammans med älvan Elinore, den sexiga fen och föredetta presidentdottern Ellinore och en hjärntvättad Necron 99 som nu fått namnet Peace..ihop om att kan kan ge landet just detta, ger de sig ut för att förstöra Blackwolfs vapen och sedan förgöra hans armé och han själv
"They've killed Fritz!! THEY'VE KILLED FRITZ!"
Precis som i mång andra av Bakshis filmer spelar miljön en stor roll i filmens story och vi får många miljöbilder, i hans tidigare rullar såsom Fritz, Heavy Traffic och Coonskin som endast innehöll bilder och scener i stan så är det kul att se Baksihs första försök till en fantasy miljö. Den klychiga fighten mellan natur och teknik görs förvånansvärt bra trots att budskapet dunkas in skallen på en som spik i min kista. Karaktärerna är nog bland de bästa och mest kreativa Bakshi skapat såsom den underliga Presidenten, Necron 99 är en av de bästa tysta karaktärerna i en tecknad film och hans rörelser är noga detaljerade. Filmens lore är noga utplanerad ch påhittig, det finns tillräckligt med arter, backstory och typer av figurer och vapen nog att göra ett MMO spel som World of Warcraft, mutanter i olika former mot skogsvarelserna och trollkarlar där Avatar är bossen på ena sidan och Blackwolf är bossen på den andra, get to it datorspelsdesignare! Wizards är ful av blod, humor och fantastisk lore och som inte det vore nog så hittar vi Mark Hamill i en av sina första röstroller och en rolig refferens till hur Robert Crumb dödade Fritz the Cat efter Bakshis film. Skurken är dock rätt ointressant men hans fixering av nazityskland är intressant. Animationen är, duh, fantastisk, vilken Bakshi film har inte bra animation (förutom Cool World men den var inte hans egna film) och detsamma gäller musiken som ...är ett funkigt soundtrack trots att något mer....old school skulle passat bättre men de jazziga låtarna är endast för mutanterna och när det gäller fantasiväsena så är det mer musik som skulle passa in i sagan om ringen. Wizards är en rolig, äventyrlig och välskriven krigsfilm som utspelar sig i en mycket cool värld med en bra mix av karaktärer. Wizards får svag 4/5 Guldkameror.
 
Markus