0

Friday the 13th part 6

Tommy Jarvis har nu bytt skådis och är några år äldre, vilket då gör fredag den 13nde filmerna till Sci-fi filmer då del 4 utspelade sig 5 år innan del 5 och denna utspelar sig några år efter del 5 och dessa filmer kom ut 3 år på raken så vi kan gissa att filmen utspelar sig ca 1992 när filmen är inspelad 1986. Hur som helst! Tommy är på väg tillsammans med en polare till Jasons grav (trots att han sades vara krimerad i del 5..) och sticker en påle i hans kropp, men ödet har andra planer då en blixt slår ner och Jason återuppstår och dödar Tommys polare och ger sig sedan ut på en ny mord escapé. Jarvis åker raka vägen till snuten men de lyssnar inte på han utan låser in han i en cell och berättar att Crystal Lake nu är Forrest green. Medans Jason går runt och mördar folk blir Jarvis buddy buddy med scheriffens dotter och Forrest green har nu öppnat portarna för ett kollo, och denna gång är det barn på detta kollo.

 "I went to go cremate Jason but I fucked up!"

Och helt ärligt....mycket mer händer inte, folk mördas av Jason, Tommy och sheriffens dotter blir gulligull medans hennes pappa gör livet surt för Tommy så mycket att Tommy tvingas fly och stå öga mot öga med Jason medans barnen på kollots liv svävar i fara...

 "Now, that's what's known in the book as "screwing the pooch.""

Del 6 ordnar upp det mesta med 5ans röra och tar tillbaka Jason som filmens huvudskurk och har faktiskt en bra skådis soms pelar Tommy. Del 6 är inget speciellt, det är Jason som går runt och hackar folk,  underhållande iroller och lite humor, denna simpla story och bra skrivna dialoger (för en slasher) gör så att del 6....faktiskt är min favorit i serien, den är en rolig stund, bjuder på vad man vill se och försöker inte vara något speciellt tillskillnad från de kommande filmerna i serien men det är en historia för morgondagen. Filmen har kanske det bästa slutet i serien och atmosfären mellan scenerna är förbannat fin. Trots att filmen är från 80-talet så innehåller filmen MYCKET refferenser till klassiska monster filmer, 2 gravplundrare på en gammal kyrkogård, Jason får liv via elekricitet och en affär som heter Karloffs Goods, ser ni vilken film de reffererar? MPAA har styckat dödsscenerna och man ser inte mycket men de har Alice Cooper på soundtracket som gjorde en awesome låt kallad ”Man behind the Mask”. Tommy gör inget intressant dock och är bara där för att vara en bane för Jason men han är mycket bättre i denna än i 5an. I det stora hela är filmen bra, om man bara vill ha en genuin skräckis, den för inte vidare någon speciell lore förutom att det är denna som gör Jason till ett ruttet lik istället för en vanskapt hillbilly. Friday the 14th part 6 får 3/5 Guldkameror.

Markus