0

Slipp Jimmy Fri

Från kontroversiella filmer med många meningar kommer här en film från Norge som endast går ut på att ha en sju jävla stund...

 De till höger är helt okay, han till vänster är en dick

Og och Geir, 2 pundare och småtjuvar glor på nyheterna om djurrättsaktivister som nyligen attackerat ett forskningscentrum, intreset för detta repotage ligger lågt dock och de båda vännerna börjar snacka och Odd avslöjar att han lurat stadens starkaste och våldsammaste skurk på 40 lakan och gett Geir skulden. Geir är skiträdd men Flea, deras polare räddar den tajta stunden och han har med sig deras gamla vän, Roy Arne, som jobbar på cirkus och varit frånvarande ett långt tag och han har ett jobb åt Geir och Odd på cirkusen och ger Odd 40 lakan för 3 veckor och resten mindre. På väg till cirkusen åker gänget förbi en mack där HållBrillan, en stor kraftig våldsamman slår ner en korvgubbe då han missförstått ett erbjudande på korv, hans 3 mindre och svagare kompisar som är skit rädda för honom då han gärna klappar till dem också. HållBrillan och hans kompisar (snarare slavar) är påväg upp till fjällen för att skjuta en älg, en älg Hållbrillan vill skjuta med sin farfars älgstudsare. Djurrättsaktivisterna från nyheterna har planer att attackera cirkusen där en stor elefant vid namn Jimmy är showens stora stjärna. Men grejen är det att Roy Arne har gjort stackars Jimmy till världens pundare för att han ska framträda. Odd, Geir och Flea får jobb att städa stall och stå i kassan etc.

 Be strong Markus....be strong for mother.... sniff

Föreställningen sätts igång men eftersom Geir flubbade till sin uppgift, att droga Jimmy efter att han blandat ihop knarkpåsarna går Jimmy berserk på cirkusen vilket gör att polisen tillkallas och det hela slutar med att Cirkusen och dess arbetare deporteras till Ryssland, och gänget hamnar i finkan.  Flea räknar ut att Roy Arnes besatthet av Jimmy är inte av kärlek, utan att Jimmy agerar resväska åt en sjujävla hög med kokain(7 påsar kokain som Roy Arne snott från gangster samer inuti en stor elefant) som Roy Arne kan smuggla omkring utan att  vara misstänksam. Djurrättsaktivisterna råkar slarva bort Jimmy under deras räddningsuppdrag men som ”tur” är hittar Roy Arne och gänget honom i staden och med Jimmy och en skåpbil som Flea har snott så ger de sig ut i vildmarken. Djurrättsaktivisterna, Samemaffian och Hållbrillan siktar alla in sig på att hitta elefanten innan någon annan hittar honom.

diggar du inte animationen? Det kunde ha vart mycket värre! SÅ här ser Ogg och Gier ut i deras tv serie To trøtte typer

Denna film bygger på Christopher Nielsns serier och karaktärer, speciellt de från Två Trötta Typer, en av de mest populära karaktärer från norsk underground comics och kanske det bästa Norge har skapat sedan osthyveln. Jag väljer att se filmen med Engelsk dubbning, alltså går emot mig egna regel att endast se filmer på orginalspråket, och ja, skämten är bättre på engelska. Filmen är jäkligt rolig, ja, men den har även djupa stunder, stunder som mest involverar elefanten Jimmy, och ja man tycker synd om honom och scenerna med honom och älgen i naturen är mycket fina. Samerna på motorcyklar är hysteriskt roliga och allt övervåld inblandat med dumma skämt gör filmenunderhållande ojämn. Odd, Geir, Flea och Hållbrillan och hans gäng är alla karaktärer från Christopher Nielsens serier, serier som jag läste ur Rocky sent 2000 tal och de var en av höjdpunkterna när man läste tidingen. Free Jimmy kanske inte har den bästa 3Dn i sig men den är garanterat på min top 10 lista över bästa nordiska filmer och Free Jimmy får 3.5/5 guldkameror.

Markus