0

The 7th Voyage of Sinbad

Sjökapten Sinbad och hans besättning ombord sin båt har varit ute till havs tillsammans med en prinsessa och efter en lång åktur hittar de äntligen land. Det visar sig att Sinbad och prinsessan är trolovade och ska gifta sig i Bhagdad. Ön de har kommit till är dock inte Irak och stpra klövspår hittas i sanden. De hittar en magiker som är på flykt från ett gigantiskt enögdt monster ( som nu förtiden bor i mina byxor), och filmens mest kända sekvens utspelar sig. Medans Sinbad och hans männ håller cyklopen upptagna summonar magikern en ande ur lampan han har som besegrar monstret. Under flykten hamnar dock lampan i cyklopens händer och magikern köpslår med Sinbad att åka tillbaka för att hämta tillbaka lampan. Sinbad vägrar och fortsätter till Bahgdad där Sinbads bröllop ska föra fred mellan 2 länder men Magikern försöker köpslå ett skepp men ingen vill hjälpa honom så han inleder en plan få sin vilja igenom.

 "From the land beyond beyond... from the world past hope and fear... I bid you Genie, now appear."

Först ser magikern in i framtiden och varnar för att det kommer bli krig och inget bröllop men då ingen tror på honom så ser han till att hans syner blir verklighet genom att förminska prinsessan. Med inget bröllop på g så förklarar prinsessans far krig mot Baghdad. Magikern säger att botemedlet kräver ett ägg av en Fågel Rook som finns på samma ö magikerns lampa finns så nu är Bhagdad och Sinbads händer knytna och magikern komma få sin vilja igenom genom utpressning. Vad som följer är ett av 50-talets bästa äventyr och många monster och korrupta sjömän står för actionscenerna.

 "For another such kiss, I'd invent a whole continent."

Detta var inte bara den första filmen som var filmad i färg som använde stop motion effekter, utan också Harryhausens första fantasy film, de ni! Hela filmen har ett unikt sätt att tala, som om det våre en pjäs såsom andra fantasyfilmer oftast gör, men denne gör det bättre än de många andra som t.ex Skorpion kungen filmerna som gör det färfärligt, detta känns riktigt medans Skorpion kungen framstår som förvirrad. Sinbad är också en first, Sinbad...är faktiskt jävligt intressant(!) det är en av de första och denna tradition skulle fortsätta i Harryhausens fantasy filmer, hans tidigare var mest ärketyper och hade det inte varit för effekterna hade de endast varit vanliga sci-fi filmer. Filmsetten är episka, det känns helt klart att man är i uråldriga tider och effekterna är fantastiska, detsamma är skådespelet, visst det är lite daterat men som en klassisk kostymdrama film är det bland de bästa.Cyklopen scenen är ikonisk inom filmhistoria och det är synd att filmen inte är mer respekterad då den är lika bra som Jason and the Argaounauts men är helt klart ett av hans mest uppskattade. The 7th Voyage of Sinbad får 4 av 5 guldkameror.

Markus