0

Clash of the Titans

En kung föraktar sin dotter då hon blivit med barn så hon läggs I en kista och slangs I vattnet ala’a moses. Denna akt når gudarnas öron och Zeus vill straffa honom och hans folk för att han ber om gudarnas ursäkt. Poseidon får order om att släppa ut den sista titanen, Kraken för att förstöra staden denna kung regerar över. Varför bryr sig Zeus om barnet? Jo de som kan sin religion vet att Zeus var en kåtbock och barnet, Perseus är hans son. Staden förstörs och Perseus växer upp till en ung man men Thetis (en av gudarna) son som bara har dödat djur under sin livstid måste straffas och Zeus förvandlar honom till ett monster för att Thetis son dödat alla de bevingade hästarna förutom 1, Pegasus. Detta gör så Thetis att kräva hämnd genom att utsätta Zeus älskade son hur hans liv skulle vara utan gudarnas uppsyn, så han får känna rädsla och verklighetens kyla.

 "Oh impetuous... foolish... Ah dear, the young. Why do they never listen? When will they ever learn?"

Perseus skickas till en kall död stad där han träffar Rockys tränare i en annan roll, som berättar om den vackra drottningen som Thetris son skulle ha gift sig med och han får veta att Joppa, stället han hamnat i var den staden han föddes i. Zeus får höra vad som hänt och skickar Perseus svärd, sköld och en hjälm. Med sin hjäml som gör honom osynlig smyger Perseus in till Amdrobina, Joppas prinsessa och faller pladask för henne som om han vore en Disney prins. En gigantisk gam själ prinsessans själ (eller nått) så Perseus bestämmer sig för att jaga efter den och till sin hjälp tämjer han Pegasus, den sista bevingade hästen. Det visar sig att det är Thetis son Calibos som snor hennes själ varje kväll men Perseus dräper monstret. Han får prinsessans hand i giftemålet men han får även höra om det hemska som är påväg, kraken är påväg att förstöra Joppa på Thetis order men Perseus får höra om ett monster mäktigare än Kraken utav ödesgudinnorna, Meduzan och han kokar upp en plan för att stoppa Kraken, rädda kungariket och sin älskade som ska offras til monstret tillsammans med sin nya sidekick, en cool robotuggla vid namn Bubo

"A titan against a titan!"

Detta är lite av en vemodig film då detta var den sista filmen Harryhausen jobbade på och det är en av hans absolut bästa, det är inte bara en av Harryhausens bästa utan också en av de bästa fantasy rullarna tillsammans med Jason and the Argonauts (som är bättre dock, men endå!) och vi borde nog inte forsätta utan att adressera elefanten i rummet......varför i helvete trodde XT att det skulle vara bra att göra en remake år 2010 med så dåliga monster att man börjar gråta, den gjorde mig absolut förbannad när de plockar upp en kopia av Bubo och någon säger ” släng den där, det är skräp” som om deras film är den absolut bättre........den var så dålig! Och tyvärr görs fortfarande sådan film medans tekniska mästerverk såsom denna inte syns alls idag. Maggie Smith är jäkligt bra i denna, och hennnes storhet ser man redan i tidig ålder och denna talang höll i sig fram tills idag. Effekterna är briljanta, monster designen är sågott som perfekt , Harryhausen sa att ormarna på Meduzas huvud kan vara det jobbigaste han någonsin gjort. Bubo hamnade på min ista över bästa filmkaraktärer och Kraken brukar hamna på många av listor som ett av de bästa filmmonster någonsin, och det är fan sanningen! Det är ännu en sådan film där ju mer man ser den destå mer upptäcker man och det är en sån där film jag gillar mer och mer varje gång jag ser den. Clash of the titans får 4.5/5 Guldkameror. Robin får gärna se skitversionen från 2010 en review.

Markus