0

20 million miles to earth

Dagens historia börjar I Scisilien, Italien I en fiskeby (för att Harryhausen inte hade varit där å ville ut och resa, nej seriöst det är därför filmen utspelar sig där) där några fiskare en dag bevittnar ett rymdskepp som krachar rätt ner i havet. Fiskarna (inte fiskarna då asså utan de som fiskar fisken.....männen i båtarna....)inspekterar farkosten. De hittar döda austronauter i den rykande farkosten men även 2 stycken som verkar vara vid liv men tiden är knapp då farkosten börjar sjunka. Männen bakom rymdfärden får telefon samtal om att deras rymdskepp hittats och Major General McIntosh och hans kompanjoner slösar ingen tid utan drar till Scicilien på momangen. Samtidigt hittar en liten pojke en kapsel innehållande ett ägg nära stranden och tar ägget för sig själv och säljer det till en äldre man som sedan finner att ägget innehåller en skepnad.

 NOOO DUMBO

En av austronauterna från farkosten vaknar till liv och finner att hans kompanjon är döende pga ett hudvirus som redan dödat 8 andra medaustronauter. Den kvällen kläcks ägget och ett litet monster poppar ut och mannen som köpte ägget låser in honom i en bur men på en kväll växer han sig nästan 3 gånger så stor. Samma dag dyker Dr. Yul och General McIntosh upp för att möta den överlevande austronauten, Bob och städa upp röran. Vi får veta att en meteor slagit till mot farkosten vid Venus och de får veta om monstret som nu är på väg till Rom med doktorn som köpte honom men en olycka senare flyr monstret till en bondgård och börjar döda. Hinner våra amerikanska hjältar rädda stackars Italien från monstret? Kommer Rom än en gång falla? Hur stor kommer Ymir bli innan något görs åt saken?

 Go to the Italian country side they said, it will be fun they said

Ymir är ett av de mest välkända filmmonster, och dess design är fenominal, påminner om en däggdjursliknande reptil på 2 ben. Många har sett filmen men allt fler har sett Ymir som tillsammans med skeletten till från Jason and the Argonauts. Något som överaskade mig är att filmens italienare inte är stereotyper, men i värsta fall så kanske de har lite förvrängd dialekt men annars behandlas Italienarna med värdighet. Hjältarna är dina vardagliga personer från en sci-fi rulle, inget speciellt, macho hjälten, kvinnan som faller för honom och såklart den äldre tjocka men högt uppsatta militären. Stop Motion effekterna är coola och de döljer gränsen mellan modell och skådis utmärkt, något som ibland är lite uppenbart för Harryhausen filmer, men i denna så har de jobbat bra för att inte den ska synas. Ska sanningen fram dock? Robin jag låg med din syster och det bästa med 20 million miles to earht är stop motion scenerna, karaktärerna är inget speciellt och handlingen har vi sett färut och mer bjuder inte filmen på, klimaxet är episkt på många nivåer men vägen dit är rätt seg. Är filmen dålig? I helvete heller men i jämnförelse med Harryhausens andra verk är denna rätt medelmåtta, men den innehåller en fightscen mellan Ymir och en elefant så väntar är värd. 20 million miles to earth får 3/5 guldkameror.

Markus