1

Touch of Evil

 
Som avslutning på dessa 7 filmerna med Film eller Neo-Noir tema kommer en kort sammanfattning. Vi började resan med The Maltese Falcon, The Killers och The Big Heat och vandrade vidare med Hypnotisören, City Heat, och igår var det The Last Boy Scout.
 
Den mexikanska juristen (har jag för mig?) Mike vandrar runt i Mexicos gräns med sin tjej Susie och snackar i en lång tagning som panorerar mellan en bil med en bomb och Mike och Susie. Helt plötsligt BOOM, bilen exploderar i USA's sida av gränsen. Den amerikanska buttre snuten Quinland spelad av Orson Welles (även regi), tvingas jobba med Mike för att hitta den skyldiga. Men Mike undrar om han kan lita på Quinland, som använder sig av ruttna knep för att ta fast en rutten gangster.
 
 
Med hjälp av kristallklart foto och skarp dialog så håller sig filmen en svettig ton, trots få händelser. Mike och Quinlands diskutioner om moralitet är en rysligt intressant sådan och håller sig aktiv genom hela filmen. Mike står för rättvisa och Quinland fungerar som en form av Dirty Harry i sitt hat mot ondskan.
 
 
Filmens introtagning är känd för dess utmanande stil, med en enda lång tagning och intensiv musik. Denna tagningen har gått till filmhistorien och refereras i den grymma The Player, som även gör en hyllning i filmens intro. Touch of Evil har en grym sista akt som verkligen är svettig och välfilmad, när Quinland vandrar på en bro och Mike spionerar nedanfrån med avlyssnarutrustning.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Där avslutar vi Film-Noir temat. Det har varit spännande och en lärorik upplevelse. Ha en fortsatt trevlig söndag.
 
Robin

Det här verkar ju vara en rolig blogg med en massa ovanliga och udda filmer :D Haha!

Svar: Jo, tack. Både jag och Markus kan en massa om det som många aldrig kommer att se!
FilmFett