0

Den stora rymdröran

Lous Le Funes dyker än en gång upp på Filmfett och denna gång bär hans galna äventyr ut i rymden!

 Griniga gamla gubbar......the french one

Efter ett kort intro med en jävlig svängig låt hamnar vi i en liten by vid namn Bourbonnais där vi möter 2 bönder, en av dem kallas Le Glaude som dricker upp majoriteten av det de skapar. Hans granne Cicisse är singel och tillsammans med Le Glaude så spenderar de dagen med att dricka och tänka tillbaka på den gamla goda tiden. En dag när de bokstavligt talat sitter ute mitt i natten och har en fistävling blåser det upp till storm, som visar sig vara ett ufo från planeten Oxo! Ur UFOt kommer en liten gubbe som skrämmer slag på La Glaude och fryser Cicisse i tiden. Rymdvarelsens språk påminner om en kalkon.. och med hjälp av en radiospelare berättar varelsen att det var gubbarnas fisar som tillkallat ufots uppmärksamhet... det är en komedi, bara kör med det. Le Glaude bjuder ufot på vin och deras egna hemmagjorda kålsoppa och efter att ha fått en slev med sig hem åker ufot hem och tinar upp Cicesse.

 "BRBRLBRBLRLBBLRBLRLBBLRLBLLBLBLRBLBLRLBL"

Le Glaude låstas inte veta om tefatet men runt om i byn har andra bybor också sett ufot men Le Glaude ringer in till polisen och säger att varje vittne är helt väck i kolan. La Glaude och Cicisse börjar bråka då alla i byn kallar Cicisse för lögnare och idiot så han tänker hänga sig så La Glaude planerar att göra mer kålsoppa som förhoppningsvis kommer få dem att fisa så mycket att de tillkallar ufot igen. Kommer La Glaudes plan att lyckas? Kommer hans vän att hänga sig? Hur kommer det sig att Le Glaudes soppa blir det stora samtalsämnet på planeten Oxo?

 JEEEWS, IN SPACE...urr, menar um, Frenchies...in space..

Detta var den näst sista Le Funnes någonsin gjorde, hans sista blev Moralens väktare och Polisflickorna (den 6te moralens väktare filmen) och han dog lite mer än ett år efter denna släpptes, men han är endå på top trots att en hjärtattack inte var långt bort. Musiken är jävligt bra faktiskt, den som inte är ett fan av Le Funes kan ialla fall njuta av musiken. Ufots kalkon kackel kan bli lite irriterande men för det mesta är det en bra Le Funes komedi, inte lika djup som rabbi Jacob men är nog hitils den bästa Le funes filmen jag sett, vi har en till på listan just nu men hitils är nog denna den bästa. Sättet de pratar om att hänga sig är något bara en fransk komedi skulle kunna klara av, deras sätt att skämta om ett så seriöst ämne och göra det roligt är nästan magiskt och hade absolut inte funkat i en modern amerikansk film. Funkar alla skämt i filmen? Absolut inte, då sättet de får kontakt med ufot är att fisa i flera minuter, det är väl kul för den yngre generationen men är man 24 år och har jobb så är fisskämt inte så roligt såvida man inte är efterbliven (ett fan av Adam Sandler då asså) men det är mycket skämt som verkligen funkar. Är Den Stora Rymdröran ett komiskt mästerverk? Precis som resten av de Le Funes filmer jag recenserat här på bloggen, nej, men de är alla bra och jävligt underhållande och bättre än de så kallade komedier som Hollywood skiter ut nu för tiden såsom ...ugh, Hot Pursuit... hur som helst Den Stora Rymdröran får 3.5/5 Guldkameror och starka rekomendationer om du söker en udda komedi.

Markus