0

Coonskin/Rabbit:The Killer

Disney skapade år 1946 en live-actionfilm med tecknat I visa sekvenser, ett tidigt försök som skulle perfektioneras i Who Framed Roger Rabbit, problemet var bara att filmen var Song Of The South, baserat på historierna om Uncle Remus, en slav från 1800-talet, och denna film sägs idag vara en av de mest rasistiska filmer någonsin. Coonskin är lite av en remake av Song of the South, den handlar om en svart man som berättar historien om Broder Kanin, Broder Björn och Broder Räv men flyttar historien från skogen in till hjärtat av Harlem, men gör även narr av rasismen som fanns då, och på 70-talet, då filmen gjordes.

 "It was a tar rabbit, baby!"

Efter en jävligt svängig låt som heter ”Walk on Nigger, walk on” (filmen sätter tonen direkt) slängs vi in i det djupaste söder av USA där en präst och hans kulpan Samson ska frita deras vän Randy från finkan. Randy håller samtidigt på å väntar utanför fängelset med hans kamrat Pops som berättar en historia om Bror Kanin, Bror Björn och Pastor Räv, och det är nu historien blir tecknad och dessa 3 karaktärer är synonymer till Randy och hans vänner. I historien ska de 3 vännerna lämna söderns hjärta då deras gamla hus blivit sålt för att bli ett bordell. Bordellet är dock redan i full fart och efter att Scheriffen hittat sin dotter som en av de anställda blir det snabba puckar att dumpa stället. De bestämmer sig för att söka lyckan i Harlem. Väl i Harlem hamnar de hos en svart fanatiker som kalas Black Jesus som har gudstjänster, endast att desa gudtjänster handlar inte om att prisa gud, utan att döda vita. Black Jesus, en fet, naken svart man kör igång med sin gudstjänst och uppmanar till ett raskrig, och kollekten är gigantisk.

 "I got the devil in me, but it's the man you see."

Broder Kanin och hans kompisar går med i Black Jesus motståndsrörelse och snor pengarna ur kollekten. De drar till en krog där det blir barfajt, Bror Kanin kastas in till barens boss, Black Jesus, det hela slutar med en frälsares död, och en ny chef för Black Jesus anställda, Broder Kanin.De övriga medlemmarna går med på att inte döda Bror kanin på 1 vilkor, att han fixar deras 2 största fiender, en korrupt, rasistisk snut som heter Mandigan och sedan ge sig efter Gudfadern, stans grymmaste gangster och resten av hans maffia gäng. Broder Kanin siktar in sig på toppen av Harlem, medans Broder Björn siktar in sig på toppen av underground boxningens galna värld. Med halva stan efter sig kommer Bror Kanin överleva eller kommer han bli ännu ett offer för det galna Harlem?

 "I'm tired of trying to segregate, integrate, and masturbate anymore!"

Coonskin är inte bara Ralph Baskhis mest kontroversiella film, det är även hans bästa. Precis som hans Heavy Traffic så berättar det i stort sätt hur slum områderna var på den tiden. Animationen är i sann Baskhi anda och jag diggar den jäkligt mycket och ämnet, en svart man som blir gangsterledare genom att luras, jävlas, mörda och pimpa var som gjort för en tecknad film. Baskhi har tacklat ämnet om Afroamerikaner flrut, i både Fritz the Cat och Heavy Traffic men här är ALLA svarta karaktärer i överdrivna rasistiska kalkyrer som passar bättre in i 30-talet och en karaktär tar till och med på sig blackface, allt detta var tillräckligt för att det skulle bli uppror av afroamerikaner som bombhota biografen och ställde till karabalik. Denna karabalik märkte Martin Scorcese av när han regisserade Taxi Driver och skrev ett medelande till Ralph där det stod att han inte visste om han verken skulle skratta eller gråta. All denna kontroversiella teckningar och stereotyper var menat att vara parodi, jag gillar parodin men jag vet dock inte hur en aftoamerikan skulle se filmen och det är även fullt av inspelingar från Harlem med riktiga invånare som intervjuas precis som i Fritz The Cat som pausar filmens handling lite men de gör filmen mer realistisk. Harlem dialekten med ”I is” och ”them folkes”  är underhållande, musiken är jättebra och är helt i min smak, röstskådespelet  är najs och innehåller röster från många viktiga frontfigurer ur afroamerikan media såsom Scatman Crothers (Artist och Halloran från The Shinning). Det blir dock lite segt i mitten av filmen men klimaxet . En underhållande film som inte tar sig själv för seriöst, som vet att de karaktärer är menat att inte ta seriöst. Coonskin är en av de bästa blaxspotation filmer och en av de mest underskattade tecknade filmer. Coonskin får 4/5 Guldkameror. Kort sagt, jag diggar filmen broder, kan du diggat?

 Markus