0

The People Under The Stairs

 
När jag hörde om Wes Cravens bortgång så åkte jag till en filmbutik och hittade denna guldklimpen. Som ett tecken från Wes Craven själv.
Wendy Robie och Everett McGill är i storform. De valdes av Craven efter att han sett dom i Twin Peaks.
Två skådisar från Twin Peaks (Ed och Nadine) medverkar här som ett par, igen. Fast denna gången av Joseph Fritzell-typ. I källaren har dom en drös med folk som de håller som fångar. Tre tjuvar ska bryta sig in i huset och sno pengar. En av tjuvarna är vår huvudroll, en fattig ung kille på 12 år som egentligen inte vill göra brottet. Trion attackeras av en galen hund och saker sätts i rullning.
En av de mörkare sekvenser som ger oss en inblick i mardrömmarna barnen går igenom.
Vad paret egentligen inte märker till början, så är 12-åringen den modigaste och tuffaste ung-jävel de sett. Han lyckas alltid kämpa mot parets fällor och överlever alla typer av attacker. Men han tänker inte sticka förrens folket i källaren och parets söta flicka är räddade. Till sin hjälp har han Roach, en ung grabb som bor i husets gömda utrymmen i väggarna.
 
Storyn verkar svag, men utförandet är händelsefyllt och drar aldrig ner på tempot. Som jag redan beskrivit så är den unge huvudpersonen, som kallar sig Fool, en mer komisk huvudroll. Häftig också. Han sparkar folk i skrevet och använder smarta sätt för att överleva. Detta fungerar skitbra. Även Everett McGill och Wendy Robie gör kalasbra jobb som paret, som även har komiska stunder.
"Your father's one sick mother, you know that? Actually, your mother's one sick mother, too!"
Filmen kunde vara lite mer seriös ibland, då temat är rätt grovt. Och den är lite väl lång, dock aldrig seg.
 
4 av 5 guldkameror. Och med detta betyget säger jag tack och hej för denna Halloween. Det har varit en väldigt intressant upplevelse att göra The FREAKSHOW of OUTCASTS här på FilmFett.
 
Robin