0

Nightbreed

 
Boone Aaron har mardrömmar om ett gömt land, Midian, där mutanter bor under en kyrkogård. Boone besöker psykologen Decker, som ger honom lite tabletter. Samtidigt går en mystisk mördare loss i samhället och Boone blir misstänkt. Boone upptäcker att Decker är mördaren, samt sattit dit honom. Så Boone flyr till kyrkogården från hans drömmar och upptäcker att staden han drömt om, Midian, finns.
Nej, den är faktiskt inte Angel ur Buffy-the Vampire Slayer. Men likt är det!
För att bosätta sig i detta land genomgår Boone en rit för att själv bli varulv. Men Decker har som plan att hitta alla freaks och döda dom, som han själv tror är djävulens avkomma. Kampen om den gömda staden har bara börjat!
Hur kan man inte vilja älska omslaget!
Nightbreed är skön och orginell på så många sätt att jag fortfarande inte förstår hur filmen kunde floppa! Med en extrem samling häftiga monster och mutanter, otroliga underjordiska grottsystem och miljöer och fiender till höger och vänster så påminner filmen nästan om ett Tv-spel, särskilt mot slutet. Att se David Cronnenberg spela den mordiska Decker var en upplevelse i sig, som utan tvekan höjjer filmens underhållningskänsla.
 
Men antagligen klipptes filmen ner väldigt kraftigt, och en directors cut finns tillgänglig i vissa länder. Jag såg den ordinära varianten och kan konstatera att den håller väldigt bra och är enkel att följa.
"Quite a dance huh? Death everywhere and you and me in the middle!"
Filmen blandar snygga monster, som den gulliga mutant-bäbis som är döende i solljus, med en snygg, gothiskt design. Staden Midian påminner en del om...tja, som dom säger i filmen själva: "Shang-Ri-La on Dope!"
 
Om det finns en god och skön freakshow film att kolla in, så passar Nightbreed perfekt in i menyn!
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin