0

Toys in the Attic

När vi endå snackar om stop-motion från Tjeckien kan vi ju spana in en nyare film, inte lika läskig men endå samma gråa och bruna färger. Än en gång utspelar sig denna film uppe på en vind där bortglömda leksaker har byggt upp ett hem och ett samhälle. I sann Toy Story anda så rör de sig inte när människor är i närheten. Buttercup är en snäll liten docka som bor tillsammans med en marionett vid namn Sir Handsome, en teddybjörn och en karaktär av leklera vid namn Laurent. En dag när alla andra leksaker ska ut jobba på tågstationen stannar Buttercup hemma och fixar men vad hon inte vet är att i en annan del av huset sitter en annan docka och spionerar på henne. Rösten tillhör ledaren av Land of Evil som efter en tågolycka orsakad av husets katt inleder en operation för att kidnappa Buttercup med hjälp av massa kryp. Operatonen avbryts dock då för första gången på länge anländer en människa till vinden, 2 faktiskt en liten flicka och hennes mormor för att hänga tvätt. Flickan hittar Buttercup men tvingas lämna henne kvar…på en av de högsta borden så katten(utklädd till en gammal gubbe) dyker upp och råder henne att hoppa ner. Efter detta leder katten henne mot de ondas land med avsikt.
”My friends will be home in a while and I have  to cook for them”

Teddy kommer hem från jobbet och finner att Buttercup är borta och huset i kras efter insekts attacken och han samlar genast ihop sina rumskamrater för att ge sig ut för att hitta henne. Tyvärr har den onda ledaren fått tag i henne. Sir Handsome och Teddy går till en leksaksmus som kan uppfinna massa saker och varnar dem för ett fruktansvärt monster och vägleder dem till Land of Evil. Kommer Buttercup komma hem utan en skroma? Kommer Sir Handsome, Teddy och Leurent hitta henne?  Vad fan har katten för sig?
No Buttercup, I expect you to die
Jag ser denna filmen dubbad, och vilket misstag det var, dubbningen är inte alls bra. Toys in the Attic är en fin film trots dess tråkiga miljö, den är fin men till och med en färgblind ser mer färger än vad som är i denna film som mest har  brun eller metall grå omgivning. Världen de byggt upp är underhållande, det finns ett tåg på vinden till och med som kör runt i huset. Stop motion delen består av både puppetmotion och claymotion och till och med av handritad animation när någon står bakom ett fönster och vilken pryd för ögonen animationen är, inte lika stel som i Něco z Alenky utan ser mer ut som någonting Aardman Animation (Wallace and Gromit/Morph) skulle ha producerat fram.  Sir handsome slåss ständigt mot en drake som i verkliga fallet är en ugnshandske men en liten apa bygger upp honom igen En bra detalj de lagt in är att katten får all skit för att så mycket har förändrats uppe på vinden då det egentligen var leksakerna.  Laurent är filmens mest irriterande karaktär, mest för att han är så äckligt dåligt dubbad och det är svårt att höra vad fan han säger. Toys in the Attic är en fin liten film men bjuder inte på så mycket nytt. Handlingen passar en barnfilm och stop motion animationen är som sagt bra gjord men det hela skulle behöva något mer för att ge filmen ett högt betyg. Toys in the Attic får 3/5 guldkameror.
Markus