0

Sonatine

Hittills hade Takeshi Kitanos action & thriller filmer floppat då Takeshi var en populär komiker, men av kritiker både i japan och utomlands regnade det positiva ord över hans filmer. Sonatine var även en ekonomisk flopp som blev prisad i utlandet. Murakawas chef ger dock han ett uppdrag att skapa fred mellan Nakamatsu klanen och Anan-Klanen. Fred mellan dessa klaner skulle gynna deras egna affärer

Murakawa är en grym yakuza gangster som håller på med många drogaffärer, men just när han är på top funderar han på att lägga ner sin kriminella karriär. Paranoia uppstår dock då Murakawa får för sig att hans chef och gängmedlemmar försöker få honom avsatt vilket leder till att han klår ihjäl sin partner. Han håller masken runt andra Yakuza medlemmar men just när Murakawa kommer tillbaka exploderar Yakuza headquaters. Murakawa och de överlevande flyr till kusten till en av klanens familjemedlemar Där spenderar de tid med att umgås, skoja med varandra och vänta tålmodigt tills kalabaliken angående explosionen har lugnat sig.

 "Not fair! You are using a real gun!"

Väl på stranden börjar 2 av de yngre medlemmarna leka med elden (bokstavligt talat) då de skjuter Coca cola burkar från varandras huvuden. Murakawa stiger dock in och gör leken farligare genom att göra deras döds lek till rysk roulett, de 2 yngre är inget fan av detta men som tur är leker de med en tom pistol visar det sig. Samma natt drömmer Murakawa om vad som skulle hänt om pistolen inte varit tom. Denna mardröm får han att vilja ta en promenad där han bevittnar en våldtäkt mitt i processen och våldtäktsmannen avbryter mitt i för att be Murakawa att gå, vilket resulterar i att Murakawa skjuter fanskapet till döds. Tjejen verkar fatta tycke för Murakawa då hon stannar hos gängmedlemmarna längre än hon borde. Finns det chans för en romans i Murakawas liv? Kommer han kunna lämna gangster livet med sitt egna liv i behåll?

 "No. My stomach still hurts from when you stabbed me."

Sonatine är segare än Violent Cop, men jäkligt lugn, det är skönt med en gangster/actionrulle som inte tar varje sekund den får att ha antingen slow motion action eller episka krig. Trots segheten finns det mycket våld, många karaktärer sätter livet till och bra dialog. Takeshis karaktär är rätt lik den han spelade i Violent Cop men i denna spelar han Yakuza medlem som har tröttnat på livet som gangster. Trots att han gör grymma saker i filmen. Det är en fin kärlekshistoria med lite våld hit och dit, men det finns endå tid för att karaktärerna ska kunna jävlas med varandra. Musiken i filmen är simpel men passar mycket bra in i både glada och deppiga stunder. Karaktärerna växer på en men endå är historien inte lika intressant som Violent Cop och skulle man jämföra dessa 2 filmer hamnar tyvärr Sonatine i underläge, men den är inte tråkig eller dålig, den är helt okay, en lugn action där karaktärerna gör storyn, inte antalet actionscener. Sonatine får 3/5 Guldkameror.

Herregud jag insåg nu att Takeshi var programledare för Takeshis Castle, som fick en parodi show vid namn MXC, där ett helt program dubbades över med roliga kommentarer….har du inte sett Most Extreme Elimination Challange, youtube det nu!,

Markus