0

Astérix et Obélix : Mission Cléopâtre

Cleopatra har slagit vad med Ceasar att hon kan bygga ett palats till honom på rekordtid, 3 månader. Denna uppgift tilldelas den idiotiske arkitekten Numerobis till hans stora fasa och hennes officiella arkitekt, Pyradonis avundsjuka. djupt stressad av sin uppgift börjar Numerobis minnas sin pappas historia om en mäktig druid med en speciell dryck som gör den som dricker den super stark. Snabbt hamnar Numerobis i Gallernas land där han möter han Asterix och Obelix. De hjälper han till Getafix där de alla får höra om Numerobis uppdrag. Getafix säljer ingenting till Numerobis men erbjuder sig att hänga med till Alexandria och Asterix å Obelix följer mer än gärna med. Efter att ha sänkt ett piratskepp (utan att ha rört ett finger) kommer de fram till Alexandria. Väl i Alexandria får Asterix ståfjun för en av Cleopatras tjänare.

 "Are crocodiles tasty?"

Numerobis rival Pyradonis börjar planera för sabotage genom att styra upp en strejk som först ser ut att förstöra hela planeringen. Men då Getafix äntligen gör sin drink och låter alla andra smaka påbörjas bygget igen och snabbt går det. Pyradonis sätter in ännu en ond plan i verket och denna gång ska han stoppa materialet från att komma fram för att hindra bygget. Våra hjältar får reda på Pyradonis förräderi och bestämmer sig för att hämta mer sten men en av Pyradonis kumpaner lurar in dem i en pyramid där de stängs in men även denna fälla klurar de ut. Kommer Pyradonis nån gång sabotera för våra hjältar? Kommer Ceasar någon gång minnas att han mött Gallerna förut? Kommer Asterix ståfjun att leda till en romans?

 "These new Romans are better. They fly better."

En stor nackdel med dvd utgåvan som släpptes i Sverige är att man inte kan se filmen med original audio så du är fast med att se filmen dubbad, vilket jag verkligen avskyr, det börjar inte bra… Detta är troligen då den amerikanska versionen av filmen blev grovt uppstyckad av Miramax. Denna massiva produktion bjuder på mycket skämt, fina set och tidigt 2000-tals CGI. Jämnfört med förra filmen finns det skämt om moderna prylar, en karaktär nämner Jimi Hendrix, en kvinna härmar en telefonsvarare, som (om du inte visste det) inte fanns på de gamla egyptiernas tid tillsammans med modern musik så som ” I feel Good” av James Brown istället för egyptisk inspirerad musik. En sak jag stör mig på är att Ceasar inte minns händelserna i förra filmen då han beter sig skurkaktigt mot gallerna eller minns de 3 män som räddade han från Roberto Benignis karaktär. Och tydligen är Idifix Obelix hund som han verkligen är, i förra filmen verkade det vara Asterix hund istället. Svag med sammanhang från förra filmen men underhållande som film så får Miramax version av Uppdrag Cleopatra får 3/5 guldkameror.

 Markus