0

Älska Mig till Döds

En Mexikansk komedi med mörka inslagg i samma anda som Criemen Ferpecto? JA gärna! Älska mig till döds kommer från samma snubbe, Alfonso Cuarón som senare gjorde superhiten Y Tu Madre Tambien (Din morsa också!) som blev en smash hit film om en biltur som slutar med en trekant och cancer (det är ingen glad film…). Tack Vare Y Tu Madre Tambien fick Alfonso Cuarón chans att göra film i Hollywood som t.ex Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Children of Men och Gravity, men vi ska se hans första långfilm.

 Det största problemet med denna film är...um.....den....när....någonting..um

Thomas är en riktig don juan och han krossar dagligen kvinnliga hjärtan. När han inte jagar kvinnor arbetar han inom reklam men en dag bjuder Thomas granne, Mateo med honom på ett bröllop hos en viss Bubbles (Burbus på original språk men Njutafilms DVDn skriver Bubbles i undertexten) en vacker kvinna som precis efter hon gift sig får sig Thomas en snabbis. Thomas har varit sjuk ett tag med feber och som tur är har hans vän en doktor som säger att symtomen påminner om HIV men det är högst otroligt. Sjuksköterskan Silvia tar ett blodprov och Thomas lyckas tala till sig en dejt. Dejten blir pressad då Thomas chef vill ha Thomas arbete (och Thomas han själv). Han multitaskar 2 dejter men under ett flykt försök ser han en kvinna i fönstret bredvid som övar på att bli flygvärdinna. Morgonen därpå kommer Mateo och hans fru hem och kastar ut både Thomas och hans chef, en rolig historia Mateo berättar för Silvia som ett gått skratt men Silvia får då veta vad Thomas höll på med hela natten. Silvia ringer Thomas chef och han får sparken, sedan ringer Silvia till Thomas och berättar att hans test resultat är positiva till AIDS.

”good night, come back again, you’re dead….good night comeback and I’ll kill you, good night, come back again, you’re dead”

Thomas drömmer endast om Flygvärdinnan han sett under sin dubbeldejt, ha känner sig kär. Han sticker hem till mateos fru och berättar om sin nya kärlek oviss om att Flygvärdinnan som vi får veta heter Clarisa är på besök. När Thomas väl får testresultaten Silvia skrev blir även han självmordsbenägen. Kommer Thomas ta livet av sig själv innan Silvias skämt avslöjas? Kommer han få Clarisa i slutänden och leva lyckligt resten av livet? Är Clarisas pojkvän den dröm man Clarisa tror han är eller har han en älskarinna eller två i garderoben?

 "Who taught you all that bullshit?"

Älska mig till Döds är en underhållande film. Trots att Jag hade hoppats på en mörk komedi i klass med Crimen Ferpecto (vilket den inte är) är jag mycket nöjd med vad jag har sett.  Thomas spelar bra som womanizer som utnyttjar kvinnor men han är även charmig och en bra protagonist under historien. Hans ritual att springa naken ner för trapporna då han ska hämta tidningen några våningar ner är ett onödigt koncept men å vad underhållande de är. Speciellt när det kommer folk i trappan eller att han glömt nyckeln inne i sin lägenhet.  Gravity var för seg, Children of men har jag inte sett eller andra av regissörens filmer så hitils må jag säga att Älska mig till Döds är Alfonso Cuarón bästa film tillsammans med Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, men då Potter var en gigantisk studio film med miljoner i budget föredrar jag denna lågbudgets film från en mindre utländsk studio. Dess mörka ämne AIDS skämtas det inte så mycket om men det är ett djärvt drag att använda en sådan dödlig sjukdom som en ”plotpoint”.  Thomas ”träff” med japanerna är mycket rolig och en av filmens höjdpunkter. Handlingen låter lite som en svenskfilm så som Ego där en man med en sjukdom/handikapp var ett arsel innan han fick åkomman men blev en snäll man som ser felet i sitt beteende och ändrar sig för att sedan leva lyckligt med tjejen han spenderat mest tid med under filmens gång, ja lite så är historien men detta är en underhållande tappning av det. Älska mig till Döds får 4/5 guldkameror.

Markus