0

Escape From Tomorrow

Under en helg var jag, Robin och Joel ute och söp bort våra synder (Robin vaknade även brevid ett piggsvin dagen därefter). I mitt fulla tillstånd gick jag till Hemmakväll och hotade med att stjäla Escape From Tomorrow som endast fanns som hyrdvd……jag köpte 6 andra filmer, en av dem ska jag se ikväll faktiskt men vad fan är Escape From Tomorrow? Robin vet då jag resten av kvällen babblade på om varför den är epic men för er andra så är detta en film ni borde spana in.

 "Do you know how much depends on this? We had to shut down the Buzz Lightyear!"

Redan i början sätts filmens ton, efter ett rätt långt montage av glada turister i karusellen X avbryts det brutalt av att en man förlorar sitt huvud. När filmen väl början ser vi att Jim och hans familj är på ett av Disneylands hotell där Jim får ett samtal från sitt jobb, han har fått sparken. Nu är han arbetslös, utlåst på balkongen (hans son Eliot är en busgrabb) men han är även på det lyckligaste stället på jorden. Familjen ger sig ut för att njuta av den fina parken, men Jim håller sin nya jobsitruation hemlig från familjen då det är deras sista semesterdag. I en buss ser Jim 2 yngre vackra tjejer som fångar hans uppmärksamhet och under dagen stöter Jim och familjen oftast på dem, så mycket att Jim börjar följa efter dem. Familjen åker på många åkturer och Jim börjar se i syner och bete sig konstigt vilket leder till att han och hans fru Emily börjar bråka speciellt efter att Jim följt de 2 tjejerna med på Space Mountain (en karusell för stora barn) med sin 6-8 åriga son vilket får honom att spy. Efteråt tar Jim med sin dotter till Pirates Of the Carabbien åkturen men det slutar med att dottern får träffa sjuksköterskan med skrapat knä.

 "Wow... it's a giant testicle."

Jim möter en dam med ett stort halsband vars diamant förtrollar honom och innan han vet ordet av pökar de (Eller letar Hidden Mickeys som hon skämtsamt frasar om det). Jim flyr och möter upp sin fru och Elliott men då Emily är en hagga ignorerar han henne för att spanna in de 2 unga tjejerna han förföljde förut. Men kvällens dagliga Epcot fyrverkerier bjuder på mer än Jim frågat efter och minsta felsteg kan leda till Disneyworlds djupaste hemligheter och vad som verkligen döljer sig i Epcots ikoniska boll.

 "I'm afraid if I come with you, something bad is going to happen."

Escape filmades på Disneyworld i Kalifornien utan Disneys vetenskap. För att undvika att filmen kom ut klipptes den i Korea. Kort sagt….jag älskar den här filmen. Hade jag gjort en top 10 filmer 2013 hade denna helt klart hamnat i top 5. Konsten att få ”the happiest place on earth” att se ut som Tim Burtons onanifantasi är en konst och då DisneyWorld har sådan lång och komplex historia är den det perfekta bytet för myter och spökhistorier, en av de bästa creepy pasta historierna ”Abandoned by Disney” https://www.youtube.com/watch?v=KuDHMcc8iGo där bland. Då filmen var en så liten produktion beslöt sig Disney Co. Att inte stämma då det inte var värt mödan och troligen skulle se illa ut om en gigant inom kapitalist Amerika skulle stämma skiten ur en ”ynka amatör” filmmakare. Slutet är en hel hög av mindfuck men öppnar dörren för en hel hög teorier, min är det att Jim är dömd att spendera evigheten i Disneyworld som en ny persona och ny familj, lite som Avataren i The Last Airbender, ny person men samma själ (låter helt udda jag vet, men passar in i den mystiska handlingen). Precis som Njutafilms omslaget säger påminner filmen om något som David Lynch skulle regissera i stil med Eraserhead, absurd, fint filmat, svartvitt och skådespel på absurd nivå. Escape From Tomorrow får 5/5 Guldkameror. Finns lite saker som skulle kunnat vara bättre, men det är ett mirakel att en så olaglig film släpptes och är underhållande för sitt gerilla filmskapande, lånade karaktärer och speciellt den absurd handlingen. Du kommer aldrig mer titta på Nalle Puh på samma sätt något mer.

 Markus