0

Horror of Dracula

När Christopher Lee spelade monstret i Curse of Frankenstein och Cushing spelade den ”goda” doktorn slog man till än en gång med samma scenario, Lee som skurken och Cushing som hjälte men denna gången baserades historien på Dracula.

 Now you like me...

Precis som i boken dyker Jonathan Harker upp  vid ett slott i Klausenburg…Tyskland där han ska möta en greve vid namn Dracula, Harker tvingas gå den sista vägen då ingen vill skjutsa han dit. Harker visar sig vara en bibliotekarie. När Harker kommer fram är Dracula inte hemma men massa mat står framplockat. Han mäter även en ung vacker kvinna som ber honom hjälpa henne och att hon är fånge hos honom men deras samtal blir mycket kort då Dracula dyker upp och är den artigaste jävla snubbe man sett på film. Harker visar sitt rätta jag i ett enrum, han är egentligen en vampyr jägare som vet att Dracula är vampyr. Dracula betuttas i en bild av Harkers fru Lucy (Inte Mina denna gång). Samma kväll ger sig Harker ut för att utföra syftet med sin resa men han misslyckas och förvandlas till Nosferatu, den odöde.

 Now you don't..

Några veckor senare dyker en annan karl upp i pub inte så långt från Draculas slott. Mannen identifierar sig som Dr. Van Helsing och bartendern ger Van Helsing Harkers dagbok där han berättar vad som hänt så Helsing åker dit och hugger en påle igenom hans bröst. Han åker sedan hem till Harkers familj i London och berättar vad som hänt. Harkers fästmö Lucy ligger sjuk och hennes bror Arthur är inte glad i Helsing. Lucy har dock något lurt på gång bakom stängda dörrar då hon visar sig vara under Draculas förhäxning hon med. Helsing läser igenom Harkers dagbok och lär sig mer om vampyrer tills då han märker att Lucy visar dessa symtom som senare dör, men Dracula slutar inte där då han därefter ger sig ut efter Mina, Arthurs fru (eller flickvän?). Tillsammans med Arthur som inte tror på honom måste Helsing vara smartare än Dracula, vara beredd på att utföra hemska dåd för att rädda de oskyldiga.

 Det ikoniska klimaxet är ett av de bästa i vampyr historien

Bela Lugosi byggde basen för hur Dracula ska vara på film, Christopher Lee perfektionerade det. Som i Bram Stokers bok är han artig, men byter inte form, det är jäkligt lite i filmen som är baserat på boken…som Harkers yrke t.ex och hans fästmö är denna gången Lucy, inte Mina. För Hammer fans (alá mig) så är denna en av de bästa filmer ur Hammers bibliotek och alla tjejor i filmen har gigantiska urringningar. Michael Gogh som Arthur är en kul riktning, kul att se han som ung då han är mest känd för att spela Alfred i Burton/ Schumacher Batman serie. Denna gång har han lite mera krut i sig. Filmsetten är fantastiska och en av de bästa i Dracula serien samt en viktig del av skräckhistoria tillsammans med Curse of Frankenstein då de 2 filmerna var de första som visade blod i färg. Christopher Lee pratar mest med Jonathan Harker i början av filmen, resten av filmen är han tyst eller fräser åt folk men han gör väldigt mycket av väldigt lite, trots att han endast fick 750 pund för att vara med och Peter Cushing babblar på om vampyr myten men han är så lugn i rösten att i jämförelse mot andra filmer som spenderar för mycket tid att diskutera eller berätta för publiken vad som pågår är det kul att lyssna på han, han är lugn i tonen fast han är rädd och utför även några action moves i det fantastiska klimaxet, najs. Horror of Dracula får 4/5 Guldkameror och Christopher Lee veckan har officiellt startat!

 Markus