0

Dracula, prince of Darkness

I en skog i vad jag tror fortfarande är i Tyskland ska en ung flicka begravas, begravningssättet är det mest brutala, slå en påle i henne och sedan bränna hennes kropp för att undvika att hon förvandlas till en vampyr. Innan pålen ska slås i poppar en präst upp med bössa och allt för att hindra det brutala dådet och beordrar att kroppen tas till en riktig kyrka. Inte långt därifrån 2 yngre par ute på resa och stannar till vid en bar där de möter Sandor som är sur över att alla fortfarande är rädda för Dracula.  Han varnar gänget att undvika slottet och ger sig av, gängets resa fortsätter också….. raka vägen till slottet såklart! Där de träffar en knäpp tjärnare som verkar helt durr i huvudet. Han erbjuder dem sovplats och såklart går en av männen runt sent på natten där han mördas av tjärnaren och hans blod används för att återuppliva Dracula genom att hälla offrets blod på hans aska.

 

Offrets fru, Helen får veta att hennes man stupat och möter sedan Dracula och blir förförd. Det är upp till det yngre paret att hitta sina vänner, besegra Dracula innan Sue, parets kvinnliga part också blir förförd av mörkrets smexiga herre, med lite hjälp av Sandor såklart, varje film behöver en standoff med en präst och Dracula.

 

Dracula, Prince of Darkness är den 3dje i Dracula serien, men den andre med Christopher Lee så många brukar inte räkna den andra, Brides of Dracula, som var illa, Peter Chushing var underhållande som vanligt men vampyren Baron Meinster hade inget nytt att erbjuda. Dracula Prince of Darkness är seg, mycket suspense men som tur är inga fake scares (de hade inte uppfunnits än (jo de hade det, det första fejkscaret var Cat people från 1942)). Christopher Lee har inte ett enda ord av dialog, pga av att han tyckte dialogen var för puckad och än en gång gör han väldigt mycket av så lite, hans närvaro känns av fast det tar nästan 45 minuter innan vi ens får en återupplivs scen, yepp i 43 minuter så dras vi med genuina tråkmånsar. Sandor är en bra motpart mot Draula, ingen Van Helsing men bättre än några av de dökött vi får dras med i senare filmer, samt vilken röst han har! Filmen kan ses som en inspiration till myten om att vampyrer hatar rinnande vatten, en av många tillägg Hammer serien gjort till vampyr myten såsom att de även hatar silver. Effekterna är goa och blodiga men inte lika wow som i första. Dracula Prince of Darkness har en mycket seg start men den andra hälften av rullen är okay med ett bra klimax. Dracula Prince of Darkness får 2.5/5 Guldkameror.

 Markus