0

Foxy Brown

När en broder är i trubbel ringer han Foxy Brown den tuffaste brutta på stadens gator….nej seriöst denna gång är faktiskt brodern en biologisk bror till hjälten. På ett caffé i vad som ser ut som Harlem är ett par kostym snubbar redo att klubba ner brodern men i stundens hetta åker Foxy Brown spelad av den alltid underhållande och ljuvliga Pam Grier som även spelade Coffy. Orsaken till att Foxys bror sitter i skiten? Han är skyldig en lånehaj 20 000 dollar till sitt privata företag han vill grunda efter hans syrra fått honom ut knarklangar branschen. Foxys pojkvän Michael har legat på sjukhus och gjort om sitt ansikte via plastikoperation som ett vittnesskydd. Första dagen efter operationen får han spendera med Foxy (i sänghalmen) men han måste checka in igen på kvällen för ett sista möte med doktorn. På väg till doktorn möter Michael Foxys bror Link som känner igen Michael trots hans nya ansikte och ringer knarkligan han är skyldig 20 000 dollar, som det visar sig att han inte lånade utan sumpade bort ett halvt kilo kola (street slang för kokain) Miss Katharine, högsta hönset i ligan tror på Links historia för ”den lät sann” godtrogen häxa men hon skickar sina hejdukar på Michael då han har bevis att sätta hela gruppen i finkan och det är även de han får vittnesskydd mot.

 "You pink-ass corrupt honky judge, take your little wet noodle outta here and if you see a man anywhere send him in because I do need a MAN!"

Michael blir ner skjuten precis utanför Foxys dörr och snabbare än ögat rushar hon hem till sin bror och skjuter hej vilt och kräver svar. Link berättar motvilligt om Miss Katherines operation och att de jobbar med prostituerade som knarklangare. I ett klipp sitter Foxy i auditions rummet med fin klänning och peruk och kallar sig miss Cotton. Miss Katharine älskar Miss Cotton. Foxy, nu kallad Miss Cotton samlar information såsom att Katharine har en svag punkt i hennes alldeles egna boytoy. Miss Cotton blir poppis med torskarna såfort hon möter dem men hon förnedrar dem bland folk så deras rykten förstörs och Miss Kathrines kungarike av knark och köpta politiker/snutar etc. försvagas för varje dag.  Kommer Foxy få sin revansch på folket som mördade hennes man? Kommer Foxys nya kompis Claudia få sin familj tillbaka?  

"That's my sister, baby, and she's a whole lotta woman."

Foxy Brown var filmad på 17 dagar, de åstadkom en mycket bra film under denna korta tid men det stora minuset är att det är hastigt klipp då och då. Ena sekunden är Michael skjuten, andra sekunden går Foxy bärsärkagång på sin bror, vad 17 hände? Är Michael på sjukan? Dog han? Hur lång tid har gått (då hon bytt kläder), och sen POOF är hon på audition. Hur lång tid tog det för henne att komma på planen? Hur hittade hon dit?? Och sen PANG jobbar hon där. Trots den hastiga klippningen hänger man med i historien, den håller ingenting inne utan bara klipper bort de tråkiga delarna men det framstår lite oklippt men hade nog blivit mycket segare om de delarna varit med. Och Än en gång spelar Pam Grier en stark kvinnlig action stjärna som lade väg för många andra tuffa brudar med pickadoller. Foxy Brown är även lite roligare än Coffy, i en scen skämtar de om en av torskarnas lilla penis, i en annan scen har Foxy och Michael nästan samlag i en sjukhus säng vilket ger Michael en erektion, just då kommer en större sjuksköterska in och ska tvätta honom, hennes reaktion när hon ser att han har ståfjong är hysteriskt roligt. Med lite mera action och inte lika klurig. Men Coffy var först och trots att denna var menad att vara en uppföljare blev det en ensamstående film. Foxy Brown får 3/5 guldkameror.

Markus