0

The Otherworld (L'autre monde)

När man springer runt på sci-fi mässan vet man om två saker. Man kommer köpa goa filmer och skaka tass med Vernon Wells. Men att jag skulle hitta Richard Stanleys andra film, Dust Devil, samt denna dokumentär av Stanley, var väldigt oväntat.
Väldigt givande att Njuta Films och Studio S ger ut dokumentärer.
I denna dokumentär får vi följa Richards personligare resa till The Zone, som Richard själv kallar det. Byarna runt denna mäktiga natur, som har ett förflutet med häxbrännerier och legender om gömda skatter, är allt annat än vanligt. Folket i byarna påstår att dom dragit sig till samhället och naturen av en besynnerlig känsla. En känsla de aldrig kännt tidigare. Vad är denna känsla? Finns det en övernaturlig makt i omgivningarna? Är det som teorier säger en ingång till andra demisioner?
Richards berättelse är intressant, då han själv försöker vara skeptisk till naturens makter.
Stanley själv erkänner i dokumentären om ett möte med en kvinna från 1300-talet. Mötet förklaras i två tillfällen i dokumentären och är övertygande och målande. Stanley påstår även att han efter dessa möten haft minnesluckor i flera timmar. Han är inte heller ensam om att sett denna dam.
Finns det en energi i detta laddade naturområdet?
En av byborna har sett en massa ljusorber dansa på himmeln och har även foto och filmbevis. Fast obehagliga saker finns också där. Många sekter drar dit för att hitta djävulen, något guiden avråder från.
Områdets guide berättar om djävulens reflektion i en spegel han slog sönder.
The Otherworld blandas med vackra vyer, häftig redigering som fungerar med den känsla man försöker få fram. Den känslan av ursprung och mystisism. Tillsammans med vacker musik från Simon Boswell så blir filmen magisk. Själv skulle jag gärna vilja besöka denna landsbyggd, klättra upp på det berg där man påstår sig känna en upplevelse man aldrig kommer vilja glömma. En upplevelse av existens.
 
Filmen får 4 av 5 guldkameror.
 
Robin
 
(Om ni inte tror på övernaturliga saker, lär ni inte trivas med denna dokumentären.)