0

Schlock

 

Denna gång fuskar jag lite då dagens Troma film inte alls är av Troma….flera andra företag har till och med gett ut den på DVD, men Troma har givit ut den på VHS så HA! Filmen är Schlock en film av John Landis innan han blev känd och den är hysteriskt rolig!

 " Good doggy, catch"

Ett monster smyger runt och attackerar folk i de så kallade banana-murders. De 789(hitils) kropparna har blivit slitna itur och tv gör en tävling där den som kan gissa antalet offer vinner ett fint pris. Banan-mördaren som media döper mördaren kallas gömställe hittas av 4 dumma unga personer som är överdrivna klichéer de är roliga om man vet att de är menade att vara parodier av 70-talets stock figurer som fanns, precis som vi hade 90-talets stock-figurer som ”den svarta grabben” ”slampan” ”paret” osv. förbrytaren visar sig vara en stor förhistorisk apa som tar kål på de 2 killarna medans tjejerna som var med dem hinner sticka till polisen med nyheterna om banan mördarens gömställe. Forskare får fram att mördaren är en uråldrig grott människa så kallad Schlock och under denna intervju som pågår söker polisen i  Schlocks gömställe efter ledtrådar Efter ett missöde blir apan först intervjuad av tv, sedan arresterad men lyckas smita in i staden där han träffar en ung blind flicka som tror att Schlock är en hund. Flickan har dock genomgått en ögon operation och när hon får synen tillbaka och ser vad hennes ”hund” egentligen är blir hon rädd och Schlock kidnappar henne i sann King Kong anda och såklart blandas militären in i det hela!

 Shclock! är ren skit, men det är bra skit!

Redan i början vet man vad för slags film det kommer vara, hur? Det är ett montage där polis samlar ihopp döda kroppar, vissa av dem barn medans glad musik startar och under detta trillar en polis i en scen som ska vara rolig. Vissa scener är verkligen roliga, andra är helt meningslösa. Filmen blir aldrig seriös utan är dumkul som Attack Of the Killer Tomatoes eller Killer Klowns from outer Space anda. För att vara John Landis allra första film är den mycket bra, men inte alls i samma liga som hans senare filmer så som Blues Brothers, Animal House eller American Werewolf in London men är en av de roligaste exploitation filmerna jag sett hittills. Som i scenen då Schlock kastar en snorunge från en byggnads plats till en familjs pool flera km bort tills då Schlock får på bio.  Det finns för många tillfällen för att nämna några. Gillar man dum humor, referenser till 2001 a space odyssey och aphumor. Dräkten ser fantastisk ut för att vara en sådan billigt gjord film. Landis talang visas tidigt och det är tur att han kom vidare i livet så han inte skulle sluta som t.ex Wiliam Crain… vem då frågar du? Snubben som regisserade Blacula och….um…och…Dr. black, Mr.Hyde? Imdb är inte så tydliga med vad han gjorde efter Blacula. Schlock har många roliga skämt, och är underhållande hela vägen tills slutet, med sin minimala budget åstadkommer den mycket och jag tycker den ska ha mer kännedom. Schlock får starka 3/5 guldkameror. Trots att John Landis har gjort många bra filmer är Shclock en av mina favoriter ur hans bibliotek.

 Troma utgåvan
Markus