0

Rise Of the Planet of the Apes

Nu är det snart dags, alla trailers ser fantastiska ut, 2014s stora film för mig är runt hörnet, Dawn of the Planet of the Apes kommer ut på bio 17 Juli och jag kunde inte vara mer peppad, med en poster till filmen på min dörr kan jag se och hypa den varje gång jag går ut. För att fira den nya Apornas Planet tittar jag på dess föregångare Rise of The Planet of the Apes.

 "NO!"

Will är ung forskare som jobbar på ett bot mot Alzheimer. Detta medel provar de på apor och en av dem Bright Eyes (ha ha en referens till Taylors smeknamn i originalet) visar utomstående resultat. En dag då de ska visa upp resultatet får Bright Eyes ett raseri utbrott och måste avlivas, det visar sig att raseriet inte var ilska utan att hon endast försökte skydda sin unge som ingen visste om. Will adopterar ap ungen och tar hen honom till sin pappa som lider av Alzheimers. Pappan(spelad av den utmärkte John Lithgow) ger ungen namnet Ceasar efter hans favorit opera. Ceasar har dock kvar DNA från sin mor som har medlet mot Alzheimer så även han blir supersmart och Will fortsätter sin forskning. Ceasar växer sig stor och stark och börjar inse att han inte är Wills jämnlika och blir lite depp. Will Provar medlet mot Alzheimer på sin pappa och det funkar! Ett tag ialla fall för en dag sätter han sig i fel bil och kvaddar grannens bil så han blir skitsur och hotar Lithgow, Ceasar tillåter inte detta utan hoppar in i bråket och slår nästan ihjäl grannen och biter av honom fingret. På andra håll dör en av forskarna som hade fysisk kontakt med Bright Eyes pga ett virus som föddes ur medlet hon blivit injekterad med. När medlet visar sig funka tar Wills chef O´Brian in en annan apa vid namn Koba och experimenterar på honom.  Efter att ha bitit av grannens finger slängs Ceasar in i ett aphus där han blir mobbad av Rocket, ledaren men med super intelligens kommer stort ansvar så han tar hjälp av en gorilla och en Orangutang och står snart som ledare över resten av aporna. Nu ska de rymma, släppa ut alla stadens apor inkl. Koba  och hitta apornas helge land, ett land där de är jämnlika med varandra, men ivägen står militären och de är redo att göra motstånd.

 Monkey action is the best action!

När jag först såg trailern till Rise of the Planet of the Apes hoppade jag högt, visst trailern såg ut som Dawn of the Dead fast med apor. Men jag skulle se skiten och såg skiten gjorde jag och älskade nästan varje minut av den. Ja den bygger upp en historia och är seg från stunder till stunder. Den är en reboot av Conquest of the Planet of the Apes, min favorit efter originalet i original serien. WETA gör fantastiska effekter och detta är den bästa filmen de har jobbat på enligt mig, LOTR slår aldrig Apornas planet! Sug på den Joel. Under hela filmen finns ständiga referenser till original filmen med massa apor döpta efter skådisar och karaktärer från dem, kul för apornas planet fans. Som Apornas Planet film är den fantastisk, en bättre film än Tim Burtons film (som inte är lika illa som alla säger). Den bygger upp Dawn som fan och tack vare Rise är jag så äckligt jävla peppad på Dawn URGH!!! Om jag endast kunde uttrycka det. Som ensamstående film är den skit bra och folk som aldrig sett en tidigare apornas planet film tycker om den mycket. Har jag ett klagomål dock så är det att de försöker romantisera Ceasar som bara fan, de slänger hans otur i nyllet på en och praktiskt taget skriker ” TYCK SYND OM HONOM!” under första halvan under filmen, det är inte illa men blir personligen lite irriterande. Men då Ceasar påbörjar sin krigsherres karriär blir allt mycket mer badass och historien blir mer intensivs. Det var den filmen jag hypade sönder 2011, år 2012 var det Iron Sky. Jag minns inte vilken det var 2013 men 2014 är jag tillbaka till att hypa Apornas Planet. Rise of the Planet of the Apes får 4/5 guldkameror.

Markus