0

Dawn Of the Planet of the Apes

År 2014s största film enligt mig och fy fan vad jag fick min dos av ap-action utav denna!

 "Apes together strong!"

10 år efter händelserna i Rise har världens befolkning minskat rejält pga ett virus som aporna är immuna. Under dessa 10 år har Ceasar och hans koloni av super intelligenta apor skapat en fristad där fred råder. Människorna har dock levt mycket svårt och svårare tider är på väg då deras el håller på att ta slut. Malcolm, en ensam stående far får idén om att söka upp en ny energi källa då han är säker på att det finns ett gammalt kärnkraftverk i San Fransicos skogar och tillsammans med en grupp människor ger de sig ut i vildmarken. Deras väg korsas dock av Apornas och det blir en mexikansk stand off vilket slutar med att Rockets son blir skjuten. Koba, som gått upp i rang sen senaste filmen men vars har för människor fortfarande är lika hett, vill inte veta av dem och tycker att de ska döda hela bunten men Ceasar tar med sig hela armen till människornas stad och säger åt dem att hålla sig i sitt område såvida de inte vill ha krig. Malcolm bryter dock dessa regler och går tillbaka till Apornas stad och bönar å ber dem att få inträde till kraftverket.

 "Caesar loves humans more than apes!"

Ceasar går med på det, och hjälper dem till och med så att de försvinner snabbare. Koba är inte glad över detta och börjar spela dubbel spel och går bakom ryggen på Ceasar in till människornas stad och stjäl vapen. Kärnkraftverket pumpar på bra och snart får människorna sin dyrbara el och det firas med en fest mellan apa å människa. Men under festen skjuts Ceasar av ett gevär och faller troligen död ner från apornas platå och det är då Koba tar plats som apornas nya kung. Hans första akt som kung? Krig mot människorna som hämnd för deras döda ledare men Ceasar son, Blue Eyes är skeptisk. En sak är dock säker, krig är påväg och med el kan nu människorna bli mer kraftfulla än de först verkade.

 "I always think... ape better than human. I see now... how much like them we are."

Fy fan vad jag peppade inför denna. Hela 2014 såg jag fram emot Dawn of the Planet of the Apes och jag blev inte besviken!  Allt action är fantastiskt. Jag älskar apornas nya fristad och denna gången kändes det verkligen som om det var åtminstone ”Land of the Apes” gämnfört med förra som endast byggde upp en större story. Detta är den första som beskriver HUR aporna tog över hela världen, i original serien tog de över en stad och Poof så var de den dominerande arten i nästa film, i denna är det inte bara 1 miljon apor vs 6 miljarder människor utan antalet är mer jämnt pga ett virus som utrotad majoriteten av människorna. Att nämna special effekterna, är det ens värt? De är lika fantastiska som första, kanske aningen bättre och skådespeleriet utav alla ”apmänniskor” är utmärkt, fast de inte syns bakom motion capture effekterna, de som spelar människorna är också bra men Jason Clarke som spelar Malcolm, huvud människan, kunde ha varit lite mera ….allt, han är stel och han gör inget så man ska tycka om han, det är ungefär som Ceasar från förra filmen, detta är filmens hjälte, lev med det”. Malcolm är bara för stel och saknar karaktär. Det är nog det enda stora minus med filmen vad jag kommer på. Kommer alla tycka om Dawn of the Planet of the apes? Mer eller mindre, men få kommer tycka att det är årets bästa film då vi fått riktiga pärlor som Guardians of the Galaxy eller Gone Girl. Men för mig är Apronas Planet: Uppgörelsen en oslipad diamant och jag ser med spänning fram emot hur de kommer fortsätta denna saga. Dawn of the Planet of the Apes får 5/5 Guldkameror. Rise gjorde en del saker bättre än Dawn, men Dawn gjorde även en del saker bättre än Rise gjorde.

Markus