0

Dr. Who and the Daleks

Jag har inte sett ett enda avsnitt av den mycket älskade serien av Dr.Who men jag har länge varit medveten om hur serien funkar och många av de olika arterna som finns i universumet….. Men nu när Peter Capaldi(!!) är doktorn är det nästan ett måste för mig att börja se serien så för att förbereda mig så ser jag igenom 2 filmer istället för 800 avsnitt, och dessa två filmer har Peter Cushing som den gode doktorn.

 EXTERMINATE!

Filmen börjar faktiskt bra, Dr.Who och hans barnbarn sitter och läser då Barberas(den äldsta) pojkvän, Ian ringer och den yngsta öppnar, Ian flyger rakt in i rummet och slår huvudet i farfars klockan sedan mosar han chokladen han köpt åt sin dejt. Medans alla väntar på Barbera visar doktorn sin senaste uppfinning, den världsberömda TARDIS, en telefonkiosk som man endast kan ringa efter polis från som han byggt om till en tidsmaskin. Klantig som Barbera är stampar hon in och råkar trycka på knappen så TARDIS åker bakåt i tiden. Efter att ha vandrat omkring en mörk skog som det tydligen brunnit i för ett tag sedan då marken består av aska hittar gruppen en stor stad som till synes är helt öde. För att komma hem behöver TARDIS ett ämne som heter Mercury som Doktorn endast har i sitt labb beger de sig ut till staden för att försöka hitta lite. I staden försvinner Barbera och under jakten efter henne hittas dem av en ras cyborg kallad Daleks ( som skjuter rök?). De upptäcker också att de är radioaktiva pga ett gammalt kärnvapen krig mellan Daleks och en annan, Thals och nu kan inte Daleks gå utanför staden pga radioaktiveten. Allt hopp hänger på att Susanne hittar Thals och deras drog som gör att de överlever radioaktiviteten, och snabbt måste det gå för ju längre tid hon segar desto större blir chansen att hennes familj och nya vän dör. Lyckas hon räddas hennes vänner men det blir krig mellan 2 arter men misslyckas hon dör hennes vänner men det blir inget krig.

 "Aliens"

Räknas denna film som en canon film? Eller är det ett annat universum? Eller dimension? Hur som helst så är den väl bra. Dr. Who är en alien i tv-serien medans i filmen är han en vanlig Svensson som råkar heta Who i efternamn. Allt jag kan om Dr.Who har jag lärt mig från andra filmer och serier som t.ex denna fantastiska sketch av Spike Milligan (*) och denna av Dead Ringers (*) . Tydligen är Barbera och Susanne karaktärer som kallas Companions till doktorn från tv-serien men har gjorts om för filmen. Nån som kan någonting om Dr. Who får gärna ge en lektion i kommentarerna om dessa 2 var populära karaktärer. Filmen är mer varmhjärtad än tv serien där Daleks och speciellt Cybermen är kusliga, detta ser ut som vilken välgjord sci-fi film från 60-talet som helst. Det hade varit bättre om det var mer likt Quatermass och andra kusliga Hammer filmer men denna riktar mer in sig på en yngre publik, det är därför Daleks inte skjuter eld som först tänkt att de skulle göra. Peter Cushing är dock alltid lika kul att se och som vanligt ger han sitt allt. Dr. Who and the Daleks får 2/5 Guldkameror.

Markus