0

The Crazies

The Crazies är en film utav mannen bakom Night Of The Living Dead tillsammans med de övriga filmerna i Dead-serien och handlar om ett virus som gör människor mordiska. När staten försöker utplåna viruset straffas de osmittade mest och det blir en 3-way battle mellan Staten, de friska och The Crazies

 " Move it over there sir, nothing to see here...."

En epidemi sprider sig i staden som gör folk galna och mordiska och armen kallas in för att städa upp. Men då de försöker rädda folket på fel sett blir det kaos, istället för att staten berättar vad som pågår bryter sig gasmaskklädda vakter sig in i husen och drar ut invånarna en efter en. En liten grupp människor tar det dock inte utan slår tillbaks och rymmer. De anklagas för att bära smittan och jagas. Vi har paret, den skumma killen, pappan och dottern, och såklart ensamvargen som jobbar bäst själv. Medans vakter attackeras av galna smittade invånare sitter en högt uppsatt forskare och klurar ut ett botemedel medans en general sätter press på progressen att isolera de sjuka och att utplåna viruset med kärnvapen. Gruppen hoppar från gömställe till gömställe men snart hinner både vakter och viruset ikapp dem. The Crazies är full av snygga action scener och seriös dialog som verkligen skiner i filmen med tanke på dess låga budget. Gänget splittras och vissa blir smittade, ibland är det uppenbart vilka som är smittade och ibland kommer det smygandes fram så som i incest scenen(jag undrar vilka det kan vara mellan….). The Crazies intar staden, men är det militären som är det största hotet?

 "Be wawy wawy quiet, We're huntin' Cwasis ehehehehehe"

Trots att filmens skådespeleri inte är på top finns det någonting som är… känslan, det känns verkligen som att staden blir taget in i vård, hade velat se lite mer Crazies-action men man kan inte få allt. Under varje scen vilar ett stort moln av panik och rädsla över kamerorna och det syns och hörs på karaktärerna. Viruset verkar vara på riktigt och scenerna på sjukhusen ser lite grann ut som dokumentär videos man ser på nyheterna efter en ny epidemi. Idén om att använda kärnvapen till att utrota viruset är hemskt och trots att det aldrig händer funkar det bättre än i Aliens VS Predator Requiem där man får se smällen, ännu ett bevis på att ibland är mindre mer.  The Crazies är en bortglömd pärla och en mycket bra sci-fi som inspirerat till bla. 28 days later. Jag gillade verkligen the Crazies, den visar militär våld och var inte rädd att vidröra den heta grytan, den fick ett mixat välkommnande när den släpptes men har idag en liten kult status, synd den förtjärnar bättre. The Crazies får svag 4/5 guldkameror. The Crazies är inte helt bortglömd dock, det kom en Remake 2010, tyvärr har inte jag sett remaken men den får gärna Robin ta.

 Markus