0

The Mask Of Zorro

Som barn hade vi alla hjältar, min var Zorro, jag gick alltid som han på Halloween och en av mina favvo filmer som liten var The Mask Of Zorro och jag satt oftast bänkad framför tv:n när tv serien om Zorro som gick under 90-talet spelades. Men hur håller filmen idag?

 "After all, it's only one man..."
"It isn't just one man, damn it. It's ZORRO."

Spanjorerna har erövrat México, Don Rafael, guvernör, över Detta distrikt ska just avrätta 3 oskyldiga män vilken har gjort Méxicos befolkning rosenrasade, men som tur är Dyker Zorro upp och gör det han gör bäst, sparkar Tapas-Röv. Men 2 barn bevittnar allt stohej och hjälper till och med till att rädda Zorros liv under ett bakhåll, som tack får en av pojkarna en medaljong av Zorro som sedan rider hem till sin familj. Men ack och ve Don Rafael går hem till Zorros aka Don Diego De La Vega, hem och arresterar honom, mördar hans fru och stjäl hans dotter, Elena, vilket är rätt dramatiskt. 20 år senare har de 2 pojkarna från början idag lever som efterlysta skurkar. Tyvärr får vi se deras sista rån då en av bröderna blir tillfångatagen och tar då självmord för att slippa ge Konstapel Rövhål äran att döda honom( pure badass). Efter att vi har fått en Kliché i ansiktet, i detta fall ”Im Spartacus!” ”NO! I’m Spartacus” fast denna gång är det ” I’m Zorro! No I’m Zorro” så bryter sig Don Diego sig ut ur hålan han suttit i 20 år. Don Rafael snackar sig till Mexikanarnas hjärtan vilket får Don Diego drabba samman med Alejandro, den återstående brodern. Diego får reda på att Alejandros bror dödas och erbjuder sig att hjälpa och träna Alejandro till att bli den nya Zorro vilket vi alla vet endast kan göras i ett montage. Nu gäller det bara att skaffa häst, sedan inleds planen att störta Don Rafaels Regim.

 "Hi-ho, Silver, away!"....va? Fel film?

The Mask of Zorro håller fortfarande måttet. Visst det är lite corny och inget speciellt, men för vad det är så blir den aldrig tråkig och aldrig spektakulär. Filmens styrka sitter mest i den coola koreografi under alla fighter och det märks att alla skådisar tränat hårt och de massiva set som används under filmens gång är alla fascinerande och bidrar till filmens dystra känsla. Klimaxet är mycket spännande med fina inslag av drama som inte blir utdraget utan verkligen passar in. Filmens nackdel är dock……det är en orgin-story vilket jag verkligen avskyr, men det som är bra med det är att Zorro redan är ett stort namn och att man huvudkaraktären slipper jobba för att bli känd, han är redan kändis, han behöver bara träna sig till identiteten vi alla älskar.  Filmen får 3.5 av 5 Guldkameror. Antonio Banderas är en utmärkt Zorro och Anthony Hopkins är en bra mentor/vis man till hjälten men min Zorro-fangasm är inte ens hälften så stor som när jag var barn.

 Markus