0

Ghostbusters

På ett bibliotek händer det lustiga saker, många har fått för sig att de sett ett spöke  och böcker flyger runt hej vilt ibland. Som tur är finns det ett gäng som kan få bort denna odåga, biblioteket behöver bara ringa GHOSTBUSTERS! En grupp spökbekämpare bestående av Peter Venkman, Raymond Stantz, Egon Spengler som ger sig ut för att fånga biblioteks spöket. Trors att Venkman för det mesta är ett sarkastiskt rövhål(det är som att se en framgångsrik Robin på film). Men först måste man bygga ett vapen starkt nog att infånga ett spöke och ett kontor. Medans detta pågår får en kvinna(spelad av Sigourney Weaver) ett hemskt besök från andra sidan genom sitt kylskåp. Det enda vettiga? Besök Ghostbusters… men när Peter bekänner sina känslor för kvinnan han nyss träffade sparkas han ut (åhja de blir tillsammans i slutet). Efter att Ghostbusters fångat in det allra mest kända spöket,Slimer, från serien är de störst i staden. Men innan de hinner njuta av kändisskapet dyker det största problemet de kan tänka sig upp. Monstrerna från Weavers kylskåp är mer än ett par fruktflugor, det är Gozer med sina demoniska jyckar som nu ska ta över världen. Detta kan bara avgöras med ett av de mest episka avslut i en komisk film.

 "We came. We saw. We kicked its ass!"

Att berätta handlingen till denna film är nästan onödvändigt, alla känner till Ghostbusters. Bill Murry, Dan Ankroyd, Harold Remis, Sigourney Weaver och Rick Moranis kör bland sina livs insatser. Special effekterna är top botch för att vara så gammal, men än idag har de den där charmiga 80-tals effekter från filmer man växte upp med. Ghostbusters har blivit en klassiker, som t.ex hamnade den på ålats nr. 189 på Empire Magazines 500 bästa filmer och 28 på American Film Instetures 100 komedier. Och varför inte? Ghostbusters är hysteriskt rolig I bland, innehåller mycket kul skräck.  Så bra att den får 4 av 5 guldkamreror. Det har blivit en hel Franshise av spel, comics, tecknade filmer men bara 2 filmer och en 3dje som ligger i Development Hell.

 "It's the Stay Puff Marshmellow-man"

Personligen spelade jag Sega Genesis spelet långt före jag såg filmen så loggan och karaktärerna var jag medveten om,men det fanns inget så spännande än att se vad som baserade mitt favorit spel(som barn). Ghostbusters är en modern klassiker och är bland många människors favorit filmer. Den är en kultfilm som fortfarande lika populär som den var för 30 år sen, och den kommer troligen vara lika popis de kommande 30 år.

 Den hemska bossen som plågade mina barndoms kvällar, en dag ska jag besegra fanskapet!(Ghostbusters for sega genesis(1990)
 
Markus