0

Audition

Audition börjar med att en liten pojk bär blommor till sin sjuke mors säng, bara för att hitta pappan gråtandes vid hennes dödsbädd...always open with a bang. Några år senare bestämmer sig pappan att det är dags att hitta en ny fru och tillsammans med en arbets kamrat håller de auditions för unga kvinnor som vill hitta den rätta och pojken är nu en välutbildad tonåring. Pappan  Shigeharu går med på fejk-Audition för en pjäs,  dit ett stort antal unga kvinnor kommer till, bland dem Asami, en ung tyst och till synes oskyldig flicka, men detta är en japansk skräckis så självklart finns det mer än vad ögat ser. Shigeharu  gillar henne och håller kontakt med henne, och de båda går på middag och Shigeharu  är kär nästan på direkten. De går på fler dejter, men snart får Shigeharu  veta saker om Asami som hon inte berättat av en anledning.... Snart är hans nyfunna kärlek hans absolut värsta mardröm.
 Filmen är rätt seg men det bygger upp av de mest skrämmande klimaxes i filmhistorien. Varje scen flickan Asami är med i kommer vara nervpirrande för att från första gången man ser na kommer man förstå att inte allt står rätt till med henne. En försvunnen chef, ett dolt förflutet och en stor säck i rummet kommer detta inte att sluta gott.
" Det som började som en ofarlig romans kommer sluta i den mest förfärliga natt nånsin"
Jag är verkligen inte ett fan av japansk kultur och att reviewa manga/anime kommer vara det sista jag kommer reviewa.....men Audition är så sjuk och äckligt skrämmande att det bara är ett måste, Det är också den enda film från japan jag gillar som inte har ett gigantiskt monster som härjar i stan, här är monstret än japansk flicka...som om de inte är kusliga nog så är hon helt sjuk i huvudet, som scenen med säcken, hon sitter och stirrar på en telefon i ett långt tag, i bakgrunden finns en stor säck som helt utan förvarning börjar skricka och hoppa runt. Senare får man se innehållet...den äckligaste och mest oroväckande scenen i filmen. Audition eller Ôdishon som den heter på japanska är baserad på en manga med samma namn och nej jag har aldrig läst en manga i hela mitt liv.  Jämnfört med Grudge(Ju-On) eller the Ring(Ringu) som har spöken och övernaturliga väsen i sig är detta läskigt pga dett realistiska ton. Ett offer för pedofili tar ut sin ångest på en horkarl som egentligen bara vill ha nån att älska och tänka på annat än sin döda fru.  Den nu berömda tortyrscenen visar inte mycket fysiskt våld, utan visar mer Asamis flickaktiga le'ende och hennes njutning av att tortera denna man. Audition är en sjuk film.
" Säckjäveln som döljer allt man behöver veta om Asami"
Ryo Ishibashi spelar Shigeharu, Eihi Shiina spelar Asami är ett ljuvligt par på film trots åldersskillnaden men de spelar också mot varann perfekt då Asamis riktiga sida visar sig .Jun Kunimura spelar Shigeharus vänn som sätter honom i denna sitruation i början. Men bland de kusligaste framträdanden gör Renji Ishibashi, i flashback scener, han säger inte och gör inte mycket men hans perversa leende är bland det kusligaste i filmen, som också en av de filmer från asien som verken är kung-fu eller Kaiju( gigantiska monster) filmer. Audition får 3 av 5 guldkameror, fin film med mycket gore och japansk skräck, men filmen är inte jättebra, bara jättesjuk.

Under en biovisning av filmen i Sweitchz svimma en person och ambulans blev kallad till plats, och en kvinna som såg filmen i japan gick rätt up till ressigören Takashi Miike och sa " You're Evil!"
 
Markus