0

Night of the Hunter

En man som åker in i fängelse efter att ha stulit 10 000 dollar. Han får dela cell med en präst som åkt dit pga parkerings böter...problemet är bara att prästen är Robert Mitchum, samma man som spela stalkern i orginella Cape Fear. Mannen hängs och tar med sig hemligheten  till graven men hans son John är den enda som vet var skatten ligger begravd.  Mitchum åker direkt till mannens stad och blir genast poppis då han är präst. Hans fingrar är tatuterade med ordet HATE på vänster handen och LOVE på högern. Han får hänga med på stadens piknik och så får vi en mycket fin version av " bringing in the sheeps"...I'd go gay for Robert Mitchums röst.  Men redan från början vet vi att Mitchum har mördat och lurat många andra änkor på pengar, och han tror att det är gud som guidar honom till sina offer.  Mitchum gifter sig med sin förre detta rumkamrats änka. Familjens yngsta barn, en dotter, Pearl klipper sönder pengarna medans Mitchum försöker hjärntvätta familjen till att berätta vart pengarna finns. Han lyckas hjärntvätta mamman till att tro att allt frunkansvärt han gör mot barnen är " to show her the salvation of her soul".  Kommer Mitchum få tag i pengarna? Kommer familjen bli ihjälsliten? Vem kommer överleva och berätta historien om Jägarens natt.

" I can feel myself getting awful mad"
Night of the Hunter sägs vara en av de läskigaste filmer nånsin, varför? Den bjuder inte på jumpscares eller special effekter. Den är kuslig som ett avsnitt twilight zone avsnitt. Varje gång Mitchum kommer nära barnen pumpar hjärtat,  Varje gång han pratar med någon ljuger han ögonen av sig. Han är en person man gillar att hata. Från att mörda några barns mamma, till att sedan låta dem svälta i utbyte mot deras pappas sista önskan. Hans röst låter så mycket läskig så att man inte tänker på att han låter som ett sydstats fyllo.
"Not that you mind the killings! There's plenty of killings in your book, Lord..,,,"
Night of the hunter är mycket lik Cape Fear men är mer närvpirrande och spännande inte bara för att det är mycket mindre barn inblandade men också för att Mitchum här måste ljuga mycket bättre. Tack vare Robert Mitchums fantastiska framträdande får filmen 4 av 5 guldkameror, tyvärr är slutet lite av en besvikelse.
Markus