0

Zardoz

I framtiden finns det en stam av män som avgudar ett gigantiskt huvud som kräks ut vapen medans han säger att snoppen är ond ovh vapen är den enda makten i världen som spelar nån verklig roll. Denna skalle kallas Zardoz och spottar ut vapen så hans undersåtar kan kriga men en av stamens män, Zed, får se inom det stora huvudet, Zardoz är inte nån gud utan ett rymdskepp som han hoppar ombord på det stora huvudet och en lång resa påbörjas, i huvudet möter han mannen vi såg i öppningsscenen som kallar sig Zardoz, gud på fritiden och magiker till hobby...men då denna magiker nu är död landar det stora Zardoz huvudet på jorden i framtiden där....vi inte progresserat framåt alls, Zed har landat i Vortex, där folket Ethernals bor som farmare. Zed hittar en ring som öppnar en inköpslista för alla vortexar som finns och det finns upp till 9 Vortex och han har råkat landa precis utanför mannen han sköt i Zardoz huvudet och vi får veta att mannen hette Arthur Fray och bor i Vortex 4...vilket i sig betyder att Zed är fast i Vortex 4. Zed går på upptäcksfärd och får se mycket nytt, nakna kvinnor, blommor och vatten med mera men en kvinna dyker upp å typ baa " Yo, detta har hänt  och vad Zeds folk, brutalisterna egentligen har för sig då vi fick se ytterst lite av deras kultur i öppningsscenen. Brutalisterna i Outland var brutala så¨Arthur fick i uppgift att kontrollera dem, vilket han gjorde med ett stort stenhuvud och vapen vilket gjorde Brutalisterna till slavdrivare medans Ethernals endast dokumenterat ändringarna.
"the gun is good, the penis is evil!"
 
Zed får leva uppe i Vortex där han lär sig kulturen och får även ett jobb att sköta om statyer och andra reliker från våran tid.Visst Zed får leva i Vortex men behandlas som ett djur och kör runt hans nya vän..Friend i en sån där kinesisk vagn som man ser på gatorna. De träffar 2 andra grupper av Ethernals, Renegades som straffats genom att åldras till gubbar å tanter då vanliga renegades inte  åldras och den andra truppen som jag glömt namnet på som är så utråkade med odödlighet att de verken rör sig eller äter...hur de går på toa vet jag inte men de är så beslutade att Zed även kan våldta en utan det minsta motstånd. På tal om stånd, vi får en lektion om erektion då Ethernals avlat bort behovet för sex och då Zed är den enda i hela Vortex som kan få stake och sen får vi massor av plots, Ethernals som inte vill leva längre, exakt hur The Vortex skapades och av vem, hur trollkarlen från Oz förändrade Zed från en serievåldtäktsman till en som avspisar sin gud.. håll i hatten, vi har bara börjat....och med det avslutar jag...
 

Det Zardoz gör rätt är det underhållande maktspelet, Vortex invånare använder Brutalisterna för krig istället för att själva utöva det...vad filmen gör fel är Sean Connerys kläder....snälla kunde de inte valt något bättre? När Zardoz kom ut floppade den, inte ens filmens regissör kunde beskriva filmen och Sean Connery tog tydligen bara rollen för att inte bli type-castad som James Bond....nu är det upp till mig att försöka och....jag har inget... Visst samhällskritiken är uppenbar...och utöver det ...ja... Filmens första flytande huvud som berättar varför saker är som saker är endast pga att studion ville ha mer förståelse över filmen. Historien de skapat är intressant, mycket Lore och baktanke har gått in i detta projekt med en hel världshistoria inbyggd. Många överasskningar såsom att när en Ethernal dör så årerskapas dem i en konstgjord livmoder. Story mässigt är det coolt, men filmen skulle nog funka bättre som en bok då filmen är rätt seg....visuellt mästerverk förutom kläderna men bra filmat, bra skrivet, passande musik och bra klippt men  kan bli jäkligt tråkig, lite för seg och händelselös, det hela är nästan som en fakta bok om en kultur som aldrig funnits. Det finns 3 andra subgrupper av Ethernals, de som straffats, renegades och de andra samt hur mutanternas genetiska uppbyggnad....ja vi får massor av fakta, lite story förutom till slutet. Mer finns det knappast att säga...skumma scener, skumma faktan i denna värld...Det mesta vi får till film är att Ethernals inte vill vara odödliga och Zed är den enda som kan förstöra superdatorn som styr vortex.Filmens höjdpuknt är helt klart då vi får se det uppenbara framför oss...Vortex är Oz, Sean Connery är Dorthy och stenhuvudet är orkanen.... och ja..... denna review är lika all over the plaza som filmen själv och slutar såklart i en revolt där Zed och hans spunk står i fokus. Zardoz är en sån där film man bör se endast för att säga att man sett den, den bjuder på intressant lore, en bra tvist men i det hela är den kort i rocken och saker händer utan orsak. Zardoz får 2.5/5 Guldkameror...och ett stort frågetecken, och med tanke på min filmhistorik här på bloggen säger det något.
 
Markus