FilmFett

2018-05-01
16:46:37

Dredd

I en dyster framtid där all världens befolkning bor i stora stadsblock kallade Mega Cities härjar brott och man bekämpar detta brott med Judges, snutar, domare och avrättare. Detta funkar bra (inte alls, i serien är det asmånga Judges som blir onda)  och Judge Dredd är en av stadens bästa snutar ( I serien så jobbar han jämt, går hem 10 minuter där han placerar sig i en sömnsimulator sedan går han ut å jagar bovar igen) som i sin första scen jagar ett gäng bovar, detta slutar i mycket blod, såklart. Dredd återvänder till snutstationen, Hall of Justice där alla Judges bor som vanligt men idag är ingen vanlig dag! På Halls of Jusitce får Judge Dredd en ny partner, Judge Andersson en ung tjej med psykiska krafter (hon är inte det enda, det finns en hel division av dem i serien). Dredd vill såklart inte ha en partner men övertalas och hon kan komma till nytta då läget i Mega  City  1 inte är så bra. Det finns en ny drog kallad SLO-MO lanserad av Mama, en nerknargad kvinna med attityd som en häcksax.
I am the Law.....
SLO-MO finns i alla gator och hörn å Mamas huvudkvarter är i ett av stadens högsta byggnader, alla 200 våningar, perfekt ställe att slänga ner förädare ifrån. Med 3 dölingar på marken skickas Judges dit, Dredd å Andersson svarar the call of justice. Dredd och Andersson beger sig upp för byggnadens 200 våningar och möter många skurkar på vägen...precis som i The Raid, ..Personligen gillar jag denna mer än the Raid men Raid e bra den med. Dredd å  Andersson får dock trubbel när Mama får nys om dem och värre blir det när dirty Judges dyker upp i smeten för att göra saker värre för Dredd. Kommer Dredd dö? Kommer vi få en uppföljare..nä men en serie är på g, kanske med Karl Urban i huvudrollen än en gång.
"I was wondering when you'd remember you forgot your helmet."
Jag fucking älskar Dredd, filmen och serietidningen. Dredd är tillsammans med Howard the Duck och The Mask en av mina favorit serier och Dredds framtida värld är en av de bästa sci-fi världar där allt  är möjligt, vi har mutanter, ufon, gangster apor, ett ufo som ser ut som ett jordsvin, en man med ett kycklinghuvud, mad max versioner av både Ronald McDonalds och Burger King som är i ett gangsterkrig med varandra och såklart Dark Judges, dölingar från en annan dimension som vill ha ihjäl allt liv i Dredds dimension. Mitt enda klagomål på denna nästan perfekta adaption är endast det att filmen är lite för realistisk, Jag har nämnt detta tidigare men det vore svårt att föra in övernaturliga element såsom Dredd eller ufon i den verklighet man byggt upp i Dredd, de har satt en gräns för att utveckla universumet, i Iron Man fanns det idikationer till att Guardians of the Galaxy kunde hända men i Dredd så har de en mer realistisk framtids version. Soprobotar, ett vrickat lagsystem, knark och brott styr gatorna och alla är ihoppkurrade i stads block medans världen utanför, the Cursed Earth, är obebodd av normalt folk.  Det var det enda jag har att klaga på, men filmen lider inte av detta då Dredd och hans nya kompanjon Andersson framställs fenomentalt av Karl Urban och Olivia Thrilby medans Mama, en ny skurk som skapades för filmen spelas av Game of Thrones egna Lena Headly, och än en gång spelar hon galen subba med makt jättebra. Världen de skapat är bra, actionet är gastkramande, man dras in i det och spänningen går från 0 till 100 mycket snabbt. Tillskillnad från katastrofen Judge Dredd från 1995 så är detta projekt med hjärta och respekt för orginal serien och Pete Travis som står för regin satte sig ner och sammarbetade med Carlos Ezquarra och John Wagner för att få filmen så lik serien men endå slänga in lite nytt som möjligt. Dredd från 2012 är en av de bästa actionfilmerna på 2010-talet tillsammans med Sleepless Night samt helt klart den bästa serietidningsfimen som inte är det pga nostalgi (The Mask och Men in Black kommer jag alltid ha nära hjärtat pga nostalgi, men Dredd är en nära 3a)  men Dredd får endå 5/5 Guldkameror.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: